pawel 85 0 Napisano 14 Marca 2008 Mój przykład. Mam działkę rolną o powierzchni 3,2 ha składającą się z dwóch działek ewidencyjnych przylegających do siebie o numerach 1 i 2 między tymi działkami kiedyś był rów o numnerze 10 teraz nie ma po nim śladu ( na załączniku jednak jest i w częściowo wypełnionym wniosku przez agencję też jest wpisany jego powierzchnia uzytkowana rolniczo wynosi 0,00 ) na działce tej rośnie pszenica. Ja to planuje tak rozpisać: Oznaczenie........Grupa.........Powierzchnia......Nr działki ........Pow działki e........działki ...........upraw.........działki rolnej......ewidencyjnej...... w gr dz.rol..........A.................JPO .............3,2 ........ .......1 .......................2,00...........................................................................2........................1,20..........................................................................10.......................0,00..............A1............... UPO.............3,2..................1........................2,00.......................................................................... 2 .......................1,20......................................................................... 10........................0,0........... może teraz trochę lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel 85 0 Napisano 14 Marca 2008 Mój przykład. Mam działkę rolną o powierzchni 3,2 ha składającą się z dwóch działek ewidencyjnych przylegających do siebie o numerach 1 i 2 między tymi działkami kiedyś był rów o numnerze 10 teraz nie ma po nim śladu ( na załączniku jednak jest i w częściowo wypełnionym wniosku przez agencję też jest wpisany jego powierzchnia uzytkowana rolniczo wynosi 0,00 ) na działce tej rośnie pszenica. Ja to planuje tak rozpisać: Oznaczenie........Grupa.........Powierzchnia......Nr działki ........Pow działki e........działki ...........upraw.........działki rolnej......ewidencyjnej...... w gr dz.rol..........A.................JPO .............3,2 ........ .......1 .......................2,00..........................................................................2........................1,20...........................................................................10.......................0,00..............A1............... UPO.............3,2..................1........................2,00.......................................................................... 2 .......................1,20......................................................................... 10........................0,0........... może teraz trochę lepieja może jednak nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy 0 Napisano 16 Marca 2008 Wiem, ze eyeołam burzę, ale ludzie wczoraj usiadłem przeczytałem część instrukcji, przejrzałem przykłady wypełniania wniosku na rok 2008. Gdy ktoś chce to może wypełnić ten wniosek, tylko trzeba chcieć. Ale najlepiej nie czytać tylko podnosić wrzawę, że to tak trudno, kto to wymyślił. Trudno skoro już tak jest to po co cały ambaras, przecież wniosków już i tak nie zmnienią. Trzeba to i tak jakoś wypełnić, aby dostać dopłaty. Tak wię jest jeszcze sporo czasu, ludzie już podostawali wnioski, więc wystarczy trochę pomyśleć i wziąść sięza wypełnianie. Najlepiej to przecież iść do kogośaby wypełnił, a samemu to się nie chce. Wszystko jest do zrobienia tylo trzeba chcieć. Do wyruszenia w polę jeszcze trochę czasu, wieczory jeszcze długie, więzamiast gapić się w "pudło" w którym i tak nic ciekawego nie ma to można spróbować samemu wypełnić te wniosek. Przecież nawet ten co prowadzi działalność godpodarcząjak nie umie poradzić sobie z papierami to musi płacić w biurze podatkowym.tak ,tak siedź cich o i główkuj ,bo chyba tylko tobie sprawia to przyjemność .Instrukcja wypełniania wniosku jest zagmatwana i nie wiem komu ma to służyć ,bo na pewno nie idzie to w stronę uproszczenia czy ułatwienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy 0 Napisano 16 Marca 2008 właśnie czytam setny raz tą cholerną instrukcję i nie wiem w jaki sposób będą w tym roku naliczać tzw. płatności zwierzęce? A dokładnie z jakiego okresu wezmą liczbę DJP ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel 85 0 Napisano 16 Marca 2008 Jeżeli działka rolna położona jest na części działki ewidencyjnej to czy w opisie tej działki w kolumnie ,, Numer działki ewidencyjnej na której położona jest działka rolna"(w moim przypadku działka ma numer 20) wpisujemy skrót ,,cz20" czy może tylko samo ,,20" wie ktoś, bo w instrukcji nic na ten temat nie ma ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
manio 0 Napisano 16 Marca 2008 właśnie czytam setny raz tą cholerną instrukcję i nie wiem w jaki sposób będą w tym roku naliczać tzw. płatności zwierzęce? A dokładnie z jakiego okresu wezmą liczbę DJP ? Okres referencyjny pozostaje bez zmian tzn od kwietnia 2005 do marca 2006.Na 100%Poj...o chyba tych co to wymyślili!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_farm 0 Napisano 16 Marca 2008 PZ to tzw płatność historyczna stąd ten okres referencyjny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nnn 0 Napisano 17 Marca 2008 Jeżeli działka rolna położona jest na części działki ewidencyjnej to czy w opisie tej działki w kolumnie ,, Numer działki ewidencyjnej na której położona jest działka rolna"(w moim przypadku działka ma numer 20) wpisujemy skrót ,,cz20" czy może tylko samo ,,20" wie ktoś, bo w instrukcji nic na ten temat nie ma ? Możesz wpisać "cz." ale nie musisz i tak, i tak będzie dobrze, a jeżeli ktoś z ARiMR się do tego "przyczepi" to niech dokładnie wskaże Ci miejsce w instrukcji gdzie jest napisane, że powinno być tak czy tak. W całym tym ich systemie ZSZiK nigdzie, przy wprowadzaniu danych do systemu, nie wprowadza się oznaczenia "cz." zarówno przy działkach rolnych jak i ewidencyjnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy 0 Napisano 17 Marca 2008 co to znaczy "historyczna"?? ,może już więcej nie będzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caro 0 Napisano 17 Marca 2008 tzn. we wniosku zaznaczamy na 2008 platność zwierzęcą czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agawa 0 Napisano 17 Marca 2008 no więc wpisujemy chyba TUZ, a co z tymi DJP? Jak one mają się do powierzchni TUZ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel 85 0 Napisano 18 Marca 2008 tzn. we wniosku zaznaczamy na 2008 platność zwierzęcą czy nie? Na pierwszej stronie zaznaczasz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawel 85 0 Napisano 18 Marca 2008 no więc wpisujemy chyba TUZ, a co z tymi DJP? Jak one mają się do powierzchni TUZ? Nie chyba tylko napewno JPO,TUZ jest brany pod uwagę ten sam okres i przelicznik co za rok 2007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agawa 0 Napisano 18 Marca 2008 ?? Ciężko po prostu nadązyć za tymi wnioskami. Co rok atrakcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agawa 0 Napisano 18 Marca 2008 A ostatnio koleżanka chwaliła się, że PIT wypełniła. Ha ha, niechby sobie z wnioskiem o dopłaty powalczyła... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinO-10 0 Napisano 19 Marca 2008 Ciekawe jak będzie w naszym przypadku? W 2006r posiadaliśmy 10 ha użytków zielonych. W zeszłym roku dosialiśmy prawie 6ha łąki, we wniosku na 2007 zadeklarowaliśmy 16 ha TUZ, ale płatność zwierzęca naliczona została do 10 ha. We wniosku na 2008 napisane mam: suma powierzchni TUZ w kampani 2007: 16 ha, 2006: 10ha, różnica: 6 ha. Czy w tum roku dostane płatność zwierzęcą do 16 ha??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caro 0 Napisano 19 Marca 2008 czy to prawda że w tym roku trzeba złożyć oświadczenie małzonka na przyznanie płatności zwierzęcej i oświadczenie współposiadacza(chodzi jeżeli działki są w posiadaniu męża i żony) na przyznanie płatności ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
manio 0 Napisano 19 Marca 2008 Ciekawe jak będzie w naszym przypadku? W 2006r posiadaliśmy 10 ha użytków zielonych. W zeszłym roku dosialiśmy prawie 6ha łąki, we wniosku na 2007 zadeklarowaliśmy 16 ha TUZ, ale płatność zwierzęca naliczona została do 10 ha. We wniosku na 2008 napisane mam: suma powierzchni TUZ w kampani 2007: 16 ha, 2006: 10ha, różnica: 6 ha. Czy w tum roku dostane płatność zwierzęcą do 16 ha??? Nie, tylko do 10 ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m@trix 0 Napisano 19 Marca 2008 czy to prawda że w tym roku trzeba złożyć oświadczenie małzonka na przyznanie płatności zwierzęcej i oświadczenie współposiadacza(chodzi jeżeli działki są w posiadaniu męża i żony) na przyznanie płatności ? Witam Z tego co ja się orientuje, Oświadczenie małżonka o wyrażeniu zgody na przyznanie płatności zwierzęcej składa się w przypadku gdy zwierzęta (bydło, kozy, owce, konie) były zarejestrowane na współmałżonka. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m@trix 0 Napisano 19 Marca 2008 co to znaczy "historyczna"?? ,może już więcej nie będzie? historyczna czyli będzie się otrzymywało płatność zwierzęcą do takiej powierzchni trwałych użytków zielonych do jakiej przyznano w roku 2007 (po uwzględnieniu powierzchni referencyjnej TUZ z roku 2006). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinO-10 0 Napisano 20 Marca 2008 Ciekawe jak będzie w naszym przypadku? W 2006r posiadaliśmy 10 ha użytków zielonych. W zeszłym roku dosialiśmy prawie 6ha łąki, we wniosku na 2007 zadeklarowaliśmy 16 ha TUZ, ale płatność zwierzęca naliczona została do 10 ha. We wniosku na 2008 napisane mam: suma powierzchni TUZ w kampani 2007: 16 ha, 2006: 10ha, różnica: 6 ha. Czy w tum roku dostane płatność zwierzęcą do 16 ha??? Nie, tylko do 10 ha. To jest cho**rnie niesprawiedliwe!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
manio 0 Napisano 20 Marca 2008 Ciekawe jak będzie w naszym przypadku? W 2006r posiadaliśmy 10 ha użytków zielonych. W zeszłym roku dosialiśmy prawie 6ha łąki, we wniosku na 2007 zadeklarowaliśmy 16 ha TUZ, ale płatność zwierzęca naliczona została do 10 ha. We wniosku na 2008 napisane mam: suma powierzchni TUZ w kampani 2007: 16 ha, 2006: 10ha, różnica: 6 ha. Czy w tum roku dostane płatność zwierzęcą do 16 ha??? Nie, tylko do 10 ha. To jest cho**rnie niesprawiedliwe!!! I to jeszcze jak.Ci, którzy te wszystkie przepisy wymyślają to się chyba na łby pozamieniali - wiadomo z czym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
agawa 0 Napisano 22 Marca 2008 Moim zdaniem twórcy wniosków i autorzy instrukcji do tychże wniosków mają strasznie popaprane życie i chcą chociaż trochę zatruć życie innym. A swoją drogą to Wesołych Świąt! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pysio12333 0 Napisano 25 Marca 2008 Mam 2 pytania za odpowiedz z góry dziekuje:1. Czy kazdemu i do kazdego rodzaju zboza przysługuje dofinansowanie do grupy upraw upo?(np. gryka, mieszanki i inne)2. Jesli nie mam typowych zbóż jęczmień, żyto, owies, pszenica to nie wpisuje ich nazw we wniosku tj. na mapach i w arkuszu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
manio 0 Napisano 26 Marca 2008 Mam 2 pytania za odpowiedz z góry dziekuje:1. Czy kazdemu i do kazdego rodzaju zboza przysługuje dofinansowanie do grupy upraw upo?(np. gryka, mieszanki i inne)2. Jesli nie mam typowych zbóż jęczmień, żyto, owies, pszenica to nie wpisuje ich nazw we wniosku tj. na mapach i w arkuszu?ad 1do każdego rodzaju zboża przysługuje UPOad 2jeśli masz inne zboża to ich nie wpisujesz a te które wymieniłeś nanosisz tylko na mapy do tabeli nie. W stosunku do tych zbóż musisz stosować płodozmian 3 letni.Chyba wsio zrozumiałe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach