Tobiasz 0 Napisano 6 Lutego 2008 witam!!!są jakieś inne rozwiązania zamiast hali udojowej w oborze wolnostanowiskowej??chodzi mi oczywiśćie o tańsze!!z góry dzięki za odp!POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fojtek 0 Napisano 7 Lutego 2008 Oczywiście, że są.Krowy można doić ręcznie, do bańki, do dojarki rurociągowej /górny rurociąg/ i do rurociągu dolnego. I piszę to całkiem poważnie. Inaczej trzeba przygotować pomieszczenie w którym będą dojone krowy dla każdego z tych sposobów. Pomieszczenie to może być np. w starej oborze - krowy mogą do niego dochodzić. Obok powinno być pomieszczenie z chłodnią do mleka, dostempem do ciepłej wody - muszą być spełnione warunki sanitarne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 7 Lutego 2008 a opisz dokładniej!obecnie posiadam rurociągową drogi byłby koszt przeróbki?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fojtek 0 Napisano 8 Lutego 2008 Widziałem halę udojową zrobioną przez rolnika samodzielnie. Dojarka rurociągowa zamontowana była pośrodku kanału dojarza /nad głową/ i krowy dojone były naprzemian, raz po jednej, to po drugiej stronie. Kosztem była praca własna. U innego rolnika widziałem w rogu obory wolnostanowiskowej, przewodówkę na 2 aparaty, przywiązywał pod ścianą 4 krowy i doił, za ścianą była jednostka i schładzalnik. Stanowisko na którym stoi krowa do doju musi być czyste i łatwo zmywalne, powinno być wyżej niż korytarz spacerowy i znajdujące się na nim odchody. Woda z mycia stanowisk musi mieć gdzie odpłynąć. Dużo zależy od Twojej pomysłowości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 28 Lutego 2008 a słyszał z was ktoś o ,,motylku" firmy westfalia??na czym to polega,i czy dobre?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent36 0 Napisano 29 Lutego 2008 Fojtek , gdzie ty wszystkie te rzeczy widziałeś? Ja jestem w Izbach Rolniczych i często też bywa tu i tam , ale albo przewodówka albo wolnostanowiskowa albo bańka. Nie widziałem takich cudów jak opisujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fojtek 0 Napisano 1 Marca 2008 To nie cuda, to życie. ODR "Poświętne" - /woj. mazowieckie/ w końcu XX wieku, doradzał rolnikom takie rozwiązania. Przecież dój w innym miejscu niż to w którym krowa "robi", jest znacznie higieniczniejszy. Codzienny ruch dla krowy też jest wskazany. Rozwiązania proste i dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fojtek 0 Napisano 1 Marca 2008 docent36:(i Tobiasz) - motylka też widziałem, (koło Tomaszowa Maz.). Nie trzeba siedzieć w izbach, tylko trochę ruszyć w teren - zobaczysz dużo. A tak poważnie: o działanie "motylka", zapytaj westfalię. Rozwiązanie bardzo ciekawe, widziałem działanie również na filmie, godne polecenia. Tylko cena..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
@diii 0 Napisano 1 Marca 2008 mam pytanie, czy ktoś posiada albo słyszał coś o programie Alpro do specjalistycnego udoju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tobiasz 0 Napisano 2 Marca 2008 docent36:(i Tobiasz) - motylka też widziałem, (koło Tomaszowa Maz.). Nie trzeba siedzieć w izbach, tylko trochę ruszyć w teren - zobaczysz dużo. A tak poważnie: o działanie "motylka", zapytaj westfalię. Rozwiązanie bardzo ciekawe, widziałem działanie również na filmie, godne polecenia. Tylko cena..... a gdzie można zobaczyć ten film i jaki koszt tego motylka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fojtek 0 Napisano 2 Marca 2008 Tobiasz:Poszukaj przedstawiciela Westfalii, oni prezentowali to rozwiązanie, zapytaj o cenę, z tego co pamiętam, w porównaniu z halą rybia ość, motylek wymagał innego pomieszczenia, ale porównując 4 stanowiska motylka np. do rybiej ości 1x4 /też 4 stanowiska/, cena motylka była wyższa, ale doiło się szybciej. Za to 4 stanowiska tandemu, gdzie czas jest podobny do motylka, tandem był znacznie droższy. Wybór systemu doju, to powinna być indywidualna decyzja, nie tyko cena. Najpopularniejsza hala - rybia ość, to często wybór ze względu na cenę, są lepsze sposoby dojenia w hali. Niestety pod "ceną" rozumiemy często kwotę jaką mamy do zapłacenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fojtek 0 Napisano 2 Marca 2008 @diii :alpro, to system zarządzania stadem, tak jak i inne systemy które w swojej ofercie ma każda firma sprzedająca dojarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach