JDG 0 Napisano 19 Lutego 2008 Mając na myśli ekologiczną wołowie miałem na myśli tą pochodzącą z gospodarstw ekologcznych z certyfikatem, który zresztą jest uznawany w całej europie.Podobnie jak niemiecki Bio. Czyli do produkcji w gospodarstwach ekologicznych nie używa się żadnych syntetycznych środków do produkcji (nawozy,opryski,syntetyczne pasze) oraz nie wolno uprawiać ani karmić GMO.Należy spełniać również wymagania co do utrzymania oraz dobrostanu zwierząt(wybiegi,itd)W polsce jakieś 99% wołowiny eko nie jest sprzedawana jako ekologiczna ponieważ w polsce nie ma zbytu na ekologiczną wołowine. W polsce nie ma kultury sporzywania wołowiny eko czy konwecjonalnej i w konsekwencj tego większość porządnej(czytaj drogiej) wołowiny trafia na zachód.Jeśli chodzi o wołowine eko to cała nadzieja w jej eksporcie bo na rynku Polskim marne szanse, aby ktokolwiek ją docenił.Masarnie posiada mój Ojciec i od bodajże siedmiu lat przeciaramy w Polsce temat ekologicznej produkcji oraz hodowli świń oraz bydła.Oto nasza strona: http://www.rolmies.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 20 Lutego 2008 Tu na wyspach to wolowina nie ekologiczna organicJak wszedzie jest droga jak wspomnialem za bydlo ogrniczne placa 3.1£relatywnie ceny miesa sa wysokie.Jak osobiscie spotkalem sie nia w supermarketach i dobrzych sklepach miesnych.Okresla sie ze ok 5%-10% calosci i nie kazdy na nia moze sobie pozwolic jak i w Polsce.Lecz wydaje mi sie procent klientow rosnie bo coraz wiecej osob zaczyna dbac o swoja diete szczegolnie w bogatszych regionach anglii i nie tylko.Cena ziemi uprawnej i pastwisk rosnie poniewaz wiele z nich zastaje przeksztalcana na grunty przemyslowe i mieszkalne.Tym samym zaczna urzywac przyspieszaczy nie mowie tu genetyce, bedzie mialo to odbicie na cenie tez.Ostatnio zkontaktowala sie z nami ogranizacja FREEDOM FOOD ktora bada sposob hodowli zwierzat kladzie nacisk na naturalna hodowle.Czy zwierzeta sa przechowywane w humanitarnych warunkach ,dieta nie zawiera za duzo syntetycznych skladnikow itd. Umieszczenie jej loga powaduje wzrost wartosci miesa.Jak dobrze pamietam wracajac 3 lata wstecz w Polsce dobra cwierc to chuda to nie sprawdza sie to mile widziam jest otoczka tluszczu nie za duza ok 3-5 mm tego nie trzeba obrabiac.Steak czy pieczani ma wtedy porzadany smak.Dla mnie najlepsza klasa do rozbiorki jest U+4L lecz w wiekszosci to R4L.Zastanawiam jaki klasy wy uzyskujecie w Polsce.Nasi farmerzy urzywaja paszy do konczenia hodowli 60 dni przed ubojem daja 3 kg dziennie.Cena to 180£ za tone (organiczna 300£ tona).Powoduje ona wzrost tkanki tluszczowej . INteresuje mnie jakie klasy poubojowe uzyskujecie i jakie duze macie stada i srednio ile gotowych jest do bicia tygodniowo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 20 Lutego 2008 Tu na wyspach to wolowina nie ekologiczna organicJak wszedzie jest droga jak wspomnialem za bydlo ogrniczne placa 3.1£relatywnie ceny miesa sa wysokie.Jak osobiscie spotkalem sie nia w supermarketach i dobrzych sklepach miesnych.Okresla sie ze ok 5%-10% calosci i nie kazdy na nia moze sobie pozwolic jak i w Polsce.Lecz wydaje mi sie procent klientow rosnie bo coraz wiecej osob zaczyna dbac o swoja diete szczegolnie w bogatszych regionach anglii i nie tylko.Cena ziemi uprawnej i pastwisk rosnie poniewaz wiele z nich zastaje przeksztalcana na grunty przemyslowe i mieszkalne.Tym samym zaczna urzywac przyspieszaczy nie mowie tu genetyce, bedzie mialo to odbicie na cenie tez.Ostatnio zkontaktowala sie z nami ogranizacja FREEDOM FOOD ktora bada sposob hodowli zwierzat kladzie nacisk na naturalna hodowle.Czy zwierzeta sa przechowywane w humanitarnych warunkach ,dieta nie zawiera za duzo syntetycznych skladnikow itd. Umieszczenie jej loga powaduje wzrost wartosci miesa.Jak dobrze pamietam wracajac 3 lata wstecz w Polsce dobra cwierc to chuda to nie sprawdza sie to mile widziam jest otoczka tluszczu nie za duza ok 3-5 mm tego nie trzeba obrabiac.Steak czy pieczani ma wtedy porzadany smak.Dla mnie najlepsza klasa do rozbiorki jest U+4L lecz w wiekszosci to R4L.Zastanawiam jaki klasy wy uzyskujecie w Polsce.Nasi farmerzy urzywaja paszy do konczenia hodowli 60 dni przed ubojem daja 3 kg dziennie.Cena to 180£ za tone (organiczna 300£ tona).Powoduje ona wzrost tkanki tluszczowej . INteresuje mnie jakie klasy poubojowe uzyskujecie i jakie duze macie stada i srednio ile gotowych jest do bicia tygodniowo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 22 Lutego 2008 Zrobilam dzis kilka kalukulacji i ja to widze tak.Jesli Bysmy byli gotowni teraz i osiagneli cele to zbyt na 50 sztuk tygodniowo jest realnyKalkulacje:Minimalna ilosci =30 sztuk tygodniowojesli pouboju zimnej wagi 60-61% wydajnosc porozbiorowa 72-73% Hodowcy beda placeni za wage poubojowa srednio krajowo cena z Ministerstwa przypuscmy 8 zl (R3,R4) na dzien dzisiejszy plus 30-50gr za przynalezeniu do zrzeszenia plus za klasy e3 e4 +72gr u3 u4+50gr O -50gr (tekie klasy nas interesuja i jalowki i wolce) --ceny do ustalenia.Zyski dla hodowcy: pewne platnosci staly zbytuboj 72 zl sztuka skora i wnetrzosci na rzecz uboju(moze sie myle bo nie wiem polskiej ceny) Transport odleglosc 2300km waga 30Szt ok7000 kg * 72gr = 5040zl lub taniej Opakowania Torby ok 570 zl pudelka 1000 CENY UK w Polsce taniejSila robocza rozbior 300 -500 zl lub wiecejJestem blisko dwoch "pewnych" firm ktore mi sie wydaje bylyby za intersowanejest to zbyt jedna nawet 60 -100 sztuk tygodniowo bez problemu.Druga 30 tygodniowo.Jesli produkt sie sprawdzi i przyjmnie na rynku ilosci zwiekszy sie a w tym koszty zmaleja a cena wzrosnie szczegolnie dla hodowcow na rozwoj. Pelna dokumentacja od farmera do miesnia temperatury przyjecia wydania itd itd wszyskto na najwyzszym poziomie Wszystkie tranzakcje transport ubezpieczone aby platnosci byly na czas i nikt niebyl zaniepokojony. Osoby do organizacji i nadzoru1 odpowiedzialna od hodowcow2 uboj rozbior pakowanie transport 3 Organizacja zbytu w UK Ja bede pomagal na kazdym stopniu szczegolnie na 2 i 3 jesli one sie znajda mozna o czym myslec i organizowac spotkanie i dopracowac cala reszte a rzymu nie odrazu zbudowanoA o dotacje zawsze moza skladac na rozwojMam nadzieje za brazylia nie wroci do polowy roku a rynek tu chlonie wola dobry czas na wbicieWnioski ,krytyka,bledy jaki popelnilem w kalkulacji mile widzianeno i oferty A wolowina mozebyc poczatkiem mamy swinie i owce tez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 22 Lutego 2008 bez konkretnych ludzini w Polsce i faktow ja zadnych rozmow tu nie zaczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JDG 0 Napisano 22 Lutego 2008 Jak dla mnie skala tego projektu jest za duża, musisz znaleść naprawde dużych hodowców aby zapwenili stałe dostawy o takiej ilości i jakości.Mam co prawda auto, które wozi ok 10 byków, wykonujemy również usługi, mam też zprzyjaźnioną ubojnie spełniającą wymogi również te eko. Jeszcze musz się z ojcem skonsultować.Co do mięsności to moje Herefordy wyglądają raczej kiepsko ale mają porządaną w Wielkiej Brytani marmurkowatość mięsa podobnie jak Angusy i Simentale.Możesz też tutaj spróbować popytać o większych hodowców.http://www.bydlo.com.pl/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 22 Lutego 2008 jdg pomysl o krzyzowaniu z np piemontesem to zwiekszy miesnosc ale najlepiej błękitna belgijska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 22 Lutego 2008 a co jak funt spadnie do 4 zl albo do ceny euro w najblizszym roku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JDG 0 Napisano 22 Lutego 2008 jdg pomysl o krzyzowaniu z np piemontesem to zwiekszy miesnosc ale najlepiej błękitna belgijska Narazie chce jeszcze troche rozwinąć stado podstawowe, zakupiłem ostatnio następnego byka Hereforda, ale za jakiś czas rozpoczne towarówkę, czyli krzyżówki w celu poprawienia mięsności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 22 Lutego 2008 czy jest mozliwosc przewiezienia nasienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 22 Lutego 2008 A moze zastosowac jakas pasze konczacapodobna do naszej bo klasy naszego bydla sa naprawde dobrena 100 mam w tyngygodniu 6 O+ 40 R 56 Uczy do genetyka stada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 22 Lutego 2008 rafal nie zadawaj glupich pytan co ty myslisz ze w polsce to juz h.. w polsce jest wiecej firm co maja nasienie niz w angli,U i R to kazdy byk miesny ma. o i p to mleczne rasy i glodzone miesne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 22 Lutego 2008 Widze ze Blazeju krytukujesz mozna powiedziec agresywnieMoze masz racje daj mi kilka faktow azebym przyznal ci racjemoje doswiadczenie pochodzi z rozbioru miesa i wiem kto ile, za ile kupi w mojej angliizanalizujmy wszystko z mojego punktu widzieniaja pracuje na martwej wadzeznam ceny na rynku brytyjskim wiec z checia to zrobie twierdzisz ze twoje zywa sztuka warta jest 6 zl+ za kilo o wadze 600 -700 kgile wydajnosci uzyskam po uboju nie wliczajac serca watroby ogonujesli wiesz cene za skore w Polsceoczywiscie ponizej 30 miesiecy najlepiej 24cel wagi martwej 310-380kga jesli jestes w stanie okreslic wydalinosc porozbiorowo masz pelne wiadomosci o swoim bydle to tyczy sie wszystkich zainteresowanychprzedstawie nastepnie konkretny kosztorysdziekujeno wlasnie znasz to z rozbioru,moge zapytac kim jestes w tej firmie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 22 Lutego 2008 A moze zastosowac jakas pasze konczacapodobna do naszej bo klasy naszego bydla sa naprawde dobrena 100 mam w tyngygodniu 6 O+ 40 R 56 Uczy do genetyka stadapasze konczaca w herefordach zeby tlusszcz sie przez skore przebił?heh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 22 Lutego 2008 A moze zastosowac jakas pasze konczacapodobna do naszej bo klasy naszego bydla sa naprawde dobrena 100 mam w tyngygodniu 6 O+ 40 R 56 Uczy do genetyka stadapasze konczaca w herefordach zeby tlusszcz sie przez skore przebił?hehkolego tylko że mięso umairkowanie tłuszczem przerośnięte jest najlepsze do obróbki bo wołowina jako taka jest chuda, więc otłuszczony hereford na pieczeń jest lepszy niż "suchy" np LMSa że zachód woli właśnie chude to trudno- trzeba produkować to an co jest zbyt a nie to co najlepsze.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 22 Lutego 2008 Blazeju przytaczasz moja wypowiedz z kilku dnibladzilem troche twierdzac ze 6 zl to cena zywej wagi itdnie znalem polskich realiow ale teraz wiem bo ostatnie wypowiedz maja sensKolega ma racje pewnie wolowina to uprzadana to r4l u4l Ladny miesien z niewielka otoczka tluszczu 2-5 mm napewno nie suchaw w zaleznosci do przeznaczenia miesniaoczywiscie przod mile widziany chudy ale to nie mozliwe miec rozne klasy tluczszu na przodzie i zadzie Na temat hodowli duzo nie mam do powiedzenia bo probuje sie dowiedziec jak najwiecej moze z stad " moje glupie pytania"Jestem kierownikiem producji odpowiedzilnym za rozbior kosztorysy jakosc i specyfikacje rozbioru i pakowania papierowa robote(traceability BRS) analizy producji wydajnosci kontakty handlowe oferty faktury itd itd itd mowie niezle po angielsku i dobrze posluguje sie komputerem przojektuje systemy kalkulacycje bazy danych itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 23 Lutego 2008 Blazeju przytaczasz moja wypowiedz z kilku dnibladzilem troche twierdzac ze 6 zl to cena zywej wagi itdnie znalem polskich realiow ale teraz wiem bo ostatnie wypowiedz maja sensKolega ma racje pewnie wolowina to uprzadana to r4l u4l Ladny miesien z niewielka otoczka tluszczu 2-5 mm napewno nie suchaw w zaleznosci do przeznaczenia miesniaoczywiscie przod mile widziany chudy ale to nie mozliwe miec rozne klasy tluczszu na przodzie i zadzie Na temat hodowli duzo nie mam do powiedzenia bo probuje sie dowiedziec jak najwiecej moze z stad " moje glupie pytania"Jestem kierownikiem producji odpowiedzilnym za rozbior kosztorysy jakosc i specyfikacje rozbioru i pakowania papierowa robote(traceability BRS) analizy producji wydajnosci kontakty handlowe oferty faktury itd itd itd mowie niezle po angielsku i dobrze posluguje sie komputerem przojektuje systemy kalkulacycje bazy danych itdtylko licz sie z tym ze w polsce dziala wielu posrednikow ktorzy maja lepsze kontakty i kontrakty niz ty isiedza dluzej niz ty w tym biznesie i pamietaj ze w najblizszym czasie mysle ze dwa lata funt pojdzie jeszcze w dol.osobiscie radzilbym ci sie trzymac swojej roboty jak masz dobra i nie babrac sie w tym gownie,jak masz mozliwosc awansu to idz w tym kierunku a jak bedziesz wysoko to wtedy kupuj od polakow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 23 Lutego 2008 juz wyzej to tylko dyrektorow mama tam mnie na razie nie wpuszczo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 23 Lutego 2008 mam jalowke za 3 tyg ma termin wycielenia a jej sie dzisiaj sluz pojawil w sromie taki ciaglwy,to chyba czop sluowy ale tak wczesnie odszedl mial ktos cos takiego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 27 Lutego 2008 sprzedałem byki charolaise wszystkie byly w R klasie najwiekszy mial 744kg i wybil sie na 60,89% mial 22 miesiace jak u ciebie rafal charolaisy sie wybijaja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 9 Marca 2008 sprzedałem byki charolaise wszystkie byly w R klasie najwiekszy mial 744kg i wybil sie na 60,89% mial 22 miesiace jak u ciebie rafal charolaisy sie wybijaja?dostalem dane z ubojni za 2 ostanie tygbo mu nie bijemyzauwazylem ze rasa nie wielkiego wplywu na to wybicie lecz klasanie mamy tak duzych bykow (my nie mamy bykow wcale tylko wolce)lecz jest podobnie r 3 4l ok 60-61% o+ 55-58% u e do 66%to jest zalezne od specyfikacji obrobki poubojowej mozna dodac i ujac gdzieniegdzie.Jak cenne zaplacili u nas poubojowka my za r4l od 280 do 390 kg martwej wagi placimy 2.47£ ok 11.36 zl jak jest teraz wPolscepozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 10 Marca 2008 no za tego 744kg mial 453 miesa to dostalem po 9,20 plus 5 procent vat.za mniejsze 600kg i 350 miesa po 9,10 i 8,90 za tem male to wyszlo 3500zl z vatem srednio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nina-pl 0 Napisano 12 Marca 2008 no za tego 744kg mial 453 miesa to dostalem po 9,20 plus 5 procent vat.za mniejsze 600kg i 350 miesa po 9,10 i 8,90 za tem male to wyszlo 3500zl z vatem srednioBłażej ,zdradź w jakiej ubojni . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Błażej 0 Napisano 13 Marca 2008 niewiem czy moge,moze na priv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Milewski 0 Napisano 7 Sierpnia 2009 WitamJaka tam sytlacja na polskim rynku u hodowcowPozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach