Skocz do zawartości
wjacek

Dobrze zaprojektowana porodówka.

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wskazówki jak dobrze zaprojektować porodówkę. Zamierzam rozpocząć produkcję prosiąt wszelkie sugestie mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim klatki dla macior... Bo w przeciwnym razie mozesz tracić dużo prosiat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niekoniecznie klatka. Jesli ci zalezy - podeslę ci rys. porodówki (wymiary, oprzyżądowanie etc). maciora ma tam luz, "proszczoki" maja swoje miejsce, i sa chronione przed przyciśnięciem. Aczkolwiek - "nigdy nie mów nigdy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dla mnie to ruszt i wodne ogrzewanie posadzki w strefie dla prosiat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a teraz na poważnie. w czym mógłbym pomóc, konkretnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do tematu to - ścianki plastikowe, zawór utrzymujacy stały poziom wody- sprawdzi sie tylko na ruszcie, inaczej zawlecze słome do koryta i nie bardzo....

gdzies widziałem kojec spacerowy - mysle ze zwykły jarzmowy bedzie lepszy

(adres tej strony ze spacerowym to Mardar czy coś tam)

co do wentylacji to niedaleko mnie wybudowali obiekt na 90 stanowisk, i wyglada to tak : wzdłuż budynku jest metrowy korytarz z kaloryferami, posadzke w tym miejscu stanowia ruszty betonowe tucznikowe ,któredy wydostaje sie powietrze które jest pobierane z zagłebionej czerpni na zewnatrz budynku - temperatura w ziemi na określonej głebokości jest w miare stała ok10 stopni i latem pobierane jest powietrze czesciowo schłodzone a zimą "ogrzane" - dalsza dystrybucja powietrza w budynku odbywa sie z tego korytarza do komór

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chłopaki za szybki odzew.

Klatki lub kojce spacerowe to jasne wiem jak wyglądają jedne i drugie.

Jeśli chodzi o ruszt to raczej nie - wiem że na ruszcie jest wygodniej ale hodowcy nie polecają bo maciory dwa trzy wyproszenia i na mielone.

Projekty mile widziane, wymiary itp..

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy jaka skala............ruszt/słoma

"na ruszcie jest wygodniej ale hodowcy nie polecają bo maciory dwa trzy wyproszenia i na mielone"

co jej sie stanie przez te 28 dni i????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeśli chodzi o ruszt to raczej nie - wiem że na ruszcie jest wygodniej ale hodowcy nie polecają bo maciory dwa trzy wyproszenia i na mielone.

Jacek

Porodowka moim zdaniem tylko na rusztach, poniwaz na plytkiej sciolce jest problem z usowaniem obornika jesli locha stoi w jazmie. Natomiast sciolka koniecznie w sektorze loch luznych, poniewaz tam najczesciej dochodzi do uszkodzen konczyn gdy sa utrzymywane na ruszcie, a na sciolce maja lepsze warunki i sa spokojniejsze. W porodowce koniecznie automatyczna wentylacja i dobre dogrzewanie prosiat np. maty lub budki z promiennikiem, no i koniecznie odpowiedni ruszt w miejscu gdzie lezy locha poniewaz czesto moze ona przy podnoszeniu urwac sobie sutek i wtedy jest problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jak masz mieć tych porodówek niedużo to zrób na słomie, ale pracy więcej, niebezpieczeństwo pożaru od promiennika, problemy z higieną. Porodówka na ruszczie jest dobra, a najlepiej na pełnym, ale droga. Nieprawdą jest, ze locha po trzech miotach na mielone. Na słomie to zrób wymiar kojaca 2 : 2,5 m, a na półruszcie 1,8 : 2,4. Robi sie dwa rzędy kojców plus korytarz od 0,6 - 0,8 m. Sam sobie zaprojektujesz jak będziesz wiedział ile kojców w niej będzie. Nie polecam kojca spacerowego, a tym bardziej na słomie! Uważam, że jarzmo porodowe jest koniecznością, jak Cie niestać na nowe to kup używane albo próbuj robić sam. Najlepiej zadzwoń do jakiejs firmy wyposazeniowej, zrobią Ci bezpłatnie plan i kosztorys wyposażenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość dziękuję za podpowiedź.

Na początek postanowiłem rozpocząć produkcję w starej chlewni a więc na min. kosztów. W przyszłym roku planuję rozbudowę nowego obiektu częściowo z unijnych funduszy (będzie taniej i szybciej).

Jeśli chodzi o jarzma to niema problemu już takich używam i z produkcją też nie ma problemu potrafię sam wykonać. Jak jednak wiecie wybudować to nie sztuka jak są fundusze ale żeby to było funkcjonalne to trzeba dobrze zaplanować, poznać opinie różnych fachowców i poskładać to dokupy.

Pozdrawiam Jacek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tulko ruszta na duża skale. i koniecznie na całym kojcu i plastikowe cieplejsze od betonowych.Mam na sćiółce i na rusztach maciory tylko wydaje mi sie że na rusztach wiekszy problem jest z biegunkami u prosiąt a wy co myslićie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

jesli chodzi o higiene wchodzi myjka ciśnieniow i robie wszystko.klatki porodowe czy tam jażma rolstal jesli sie nie myle nazwa najleprze żadne podróbki nie warto oszczedzać. koniecznie kamionkowe koryta dla lochyTyko taka porodówk dobrze by było żeby była ocieplana. przy głabokiej ściółce porodówka sie nagrzewa od ściłki a pprzy rusztach tylko od zwierząd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy na ruszcie zdarza się że maciora przy wstawaniu urywa sobie sutki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Panowie nie odkrywajmu ameryki !!!. Cała cywilizowana europa utrzymuje świnie na rusztach (mimo zakazu ze strony UE) . Jest to najlepsza technologia. Warunek jest jeden zapewnienie systemu Puste - Pełne i odpowiedniej temperatury. W naszych warunkach pewnym ograniczeniem może okazać sie tylko zagospodarowanie gnojowicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Gdzie znaleźć aktualne przeliczniki jle trzeba mieć pola pod gnojowicę na jedną sztukę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czy uważacie, że kojec porodowy 2m/2,5m to wystarczy?

Czy klatki jażmowe czy może kojec spacerowy?

Jakie kojce dla macior luźnych (wymiary)?

Proszę o wasze zdanie na ten temat bo ja już sam nie wiem co lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do poszadzki rusztowej w kojcu porodowym to zdarza się że loszka sobie uszkoszi sutek ale bez przesady że po trzech miotach mielonka ja mam 130 loch i duża część loch dała po 7 miotów i nadal funkcjonują (7 i niewiem ile jeszcze bo czekam na 8 wyproszenia od najstarszych loch). Prawdę mówiąc to przeważnie pierwiastki uszkadzają sobie sutki u loch to rzadkość. Jeszcze jedno bardzo dobrym rozwiązaniem jest w ruszcie za lochą taka wyjmowana kratka pomaga w sprzątaniu kojca przed porodem. W kojcu nie musi być koniecznie cała powierzchnia rusztowa może być część betonowa . Tylko trzeba pamiętać aby beton odpowiednio ocieolić np. styropianem tzn. przed wylewaniem posadzki układamy styropian 3 cm twardy i lejemy szlichtę. Takie rozwiąznie ma duży plus ociepla posadzkę a gdy dzień przed porodem zapalisz promiennik to legowisko jest naprawdę ciepłe i dobrze trzyma te ciepło. Ja u siebie tak mam zrobione i jestem zadowolony, tylko posadzkę mam wykonaną z tzw. jastrychu niby mocne ale to nie to płytki by może były lepsze zwykły beton odpada musi być z jakimiś dodatkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Panowie nie odkrywajmu ameryki !!!. Cała cywilizowana europa utrzymuje świnie na rusztach (mimo zakazu ze strony UE) . Jest to najlepsza technologia. Warunek jest jeden zapewnienie systemu Puste - Pełne i odpowiedniej temperatury. W naszych warunkach pewnym ograniczeniem może okazać sie tylko zagospodarowanie gnojowicy.

o jakim zakazie mówisz????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wjacek a skad ty jesteś,Bo ja z okolic Wielunia i też chce przejść na produkcje prosiaków.Moje gg 1785546

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin ja jesten z ok. Kalisza tz. 14 km za Kaliszem w strone Poznania.

Ale miał bym dla ciebie odbiorce prosiąt z ok. Bolesławca (Łódzmie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy uważacie, że kojec porodowy 2m/2,5m to wystarczy?

Czy klatki jażmowe czy może kojec spacerowy?

Jakie kojce dla macior luźnych (wymiary)?

Proszę o wasze zdanie na ten temat bo ja już sam nie wiem co lepsze.

Kojec wystarczy 2,5/1,6 jeśli dasz klatkę na skos.

Większy kojec bedzie się bardziej brudził wiec niema sensu, a wtakim wymiarze jak masz ruszt na 1/3 posadzki (co mojm zdaniem zupełnie wystarcza i niema sensu dawać ruszt pod całym) jeśli jażmo jest na skos prosiaki będą srały tylko na rusztach i praktycznie.

Ja mam u siebie ruszta żeliwne samonośne tzn nie wymagają żadnych podpór i mówie wam super sprawa, w kilku kojcach mam plastiki to wymiękają.

Próbowałem kojcy spacerowych i mówie wam że są do bani. Niektóre spokojne lochy mogły by jakoś w tym sie prosić ale większość loch ma swój temperament i dużo przygnieceń jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi