bzyczek_2 0 Napisano 1 Marca 2008 Koledzy proszę o radę jaki agregat wybrać do zasilania dojarki.Moc jaka potrzebuję to ok 7kw. Nie interesuje mnie taki z napędem od WOM tylko spalinowe. W oko wpadł mi taki model http://www.allegro.pl/item313365838_agregat_pradotworczy_7_5_kw_szlif_skil_gratis.html może ma ktoś doświadczenia z takim sprzętem jaka firma jest dobra czy model Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podlaski_nowator 0 Napisano 1 Marca 2008 ale weź pod uwagę żę agregat nie moze byc na styk, musi mieć zapas mocy, tzn jak potrzeba ci 7KW a ten agregat ma znamionowej 6KW -> tobie potrzeba żeby ładnie chodziło tak z 8-9KW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podlaski_nowator 0 Napisano 1 Marca 2008 a tak wogole to opłaca sie spalionowy? zawsze jakiś ciągnik musi byc na CHODZIE w gospodarstwie a agregat wykorzystuje sie na ogół raz dwa do roku max więc chyba nie ma sensu przepłacać nie sądzisz? chyba ze czesciej planujesz używać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 1 Marca 2008 Za mało mocy, żeby być spokojnym o pracę agregatu i podłączonych urządzeń musisz mieć 30% zapasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 1 Marca 2008 koledzy ta moc jest dla mnie wystarczająca bo dojarka i oświetlenie obory nie przekroczy 5kw wraz ze schładzalnikiem a ciągnikowy jest jeszcze raz tak drogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 1 Marca 2008 Jak obliczasz potrzebną moc nie zależnie od tego co chcesz podłączyć musisz sprawdzić prąd rozruchu i włączać urządzenia po kolei. Unikniesz wtedy spadków napięcia i wyłączania się zabezpieczeń. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 1 Marca 2008 a co sądzicie o jakości tego wskazanego agregatu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edward 0 Napisano 1 Marca 2008 Chińska lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 2 Marca 2008 zapotrzebowanie 7 kw to agregat min.20 kw. ja mam zgarniak hydrauliczny 5,5 kw i agrwgat 16 kw na ciągnik ma co robićhttp://www.agregaty.com.pl/dobor_agregatu.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 2 Marca 2008 no to kicha z mojego rozwiązania nie miałem pojęcia o takich rezerwach mocy w takim układzie pozostaje tylko ciągnikowy ale to sporo kasy na tak ,,częste " używanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podlaski_nowator 0 Napisano 2 Marca 2008 to tak sie wydaje a jak ten jeden jedyny dzien w roku wyłaczą prąd i przyjdzie te stado muciek obsłyć ręcznie to jest męka całonocna i człowiek w takich chwilach dałby wszystko zeby móc właczyć dojarkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
podlaski_nowator 0 Napisano 2 Marca 2008 to moja refleksja na temat mojego gospodarstwa i sił , nie wiem jak u ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 3 Marca 2008 jestem w sytuacji że i tak muszę kupić agregat lecz wiadomo że zawsze szuka się jakiegoś taniego rozwiązania bo w domu to mogę przy świeczce siedzieć ale w oborze to już całkiem inna sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barycz 0 Napisano 3 Marca 2008 poszukaj na stronach Agencji Mienia WojskowegoWiem że kiedyś mieli dużo agregatów na handel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 3 Marca 2008 znalazłem kilka jednak spory kawałek trzeba jechać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 4 Marca 2008 dziś widziałem w sklepie agregat 12kw z silnikiem na wzku za 7000 zł , 16 kw na ciągnik 5700 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 5 Marca 2008 u nie na 5,5 kw chodzi dojarka, cały dom, zbiornik 1200l i nie ma problemów. ciekawy jestem co bedzie jak jak założe przewodówke bo bedzie niedługo montowana. Może ktos wie jakie sa silniki o jakiej mocy. Bedzie to westfalia 800, jednostka nie pamietam jaka, myjnia z podgrzewaczem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kris 0 Napisano 5 Marca 2008 ja mam westfalie pompa chyba 800 i silnik 2,2kw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 6 Marca 2008 u nie na 5,5 kw chodzi dojarka, cały dom, zbiornik 1200l i nie ma problemów. ciekawy jestem co bedzie jak jak założe przewodówke bo bedzie niedługo montowana. Może ktos wie jakie sa silniki o jakiej mocy. Bedzie to westfalia 800, jednostka nie pamietam jaka, myjnia z podgrzewaczem A jakiego typu masz agregat- spalinowy czy ciągnikowy i jakiej firmy może podasz parę informacji na co zwracać uwagę przy zakupie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 6 Marca 2008 spalinowego diesla naallegro kupiłem za 3tys rok temu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek76 0 Napisano 6 Marca 2008 Mój sąsiad kupił taki agregat jak Twój (5,5 kW diesel) i jak podłączył dojarkę przewodową Westfalie i zbiornik 800l (polski) to ten agregat nie wytrzymał , coś w nim padło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 6 Marca 2008 spalinowego diesla naallegro kupiłem za 3tys rok temuA masz może orientacje jaka marka jest dobra(firma) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 7 Marca 2008 Moim zdaniem, bardziej niezawodnym jest agregat do ciągnika,(może i droższy ale co dobre musi kosztować) ponieważ zawszejakiś ciągnik zapali. A wyobraź sobie taką sytuację: jest noc MUSISZwydoić krówki ,próbujesz uruchomić agregat spalinowy i NIC padła bateria,(wiadomo rzadko używana) bądź coś z paliwem ,jest ciemnonic nie możesz znaleźć i weź się wtedy nie zdenerwuj.A co do marki to nie wiem czy ktoś Ci coś doradzi, bo po prostujest to tak rzadko używane ,że raczej mało kto ma wystarczającedoświadczenie, w tym temacie.Ja osobiście, aż tak na markę bymnie patrzył . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bzyczek_2 0 Napisano 7 Marca 2008 ale w moim przypadku taki ciągnik z agregatem musiał by stać na dworze w czasie pracy a jakoś nie wyobrażam sobie takiej pracy np. podczas burzy- deszczu pod gołym niebem przecież to w końcu jest prąd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bialy2005 0 Napisano 7 Marca 2008 ale podczepianie agregatu do ciagnika jest bardziej uciażliwe. Np u mnie stoi sobie w garażu podchodze wkłądam wtyke do instalacji wykrecam bezpieczniki głowne w domu, odpalam od strzałą) jescze nie miałem probloemów ) i gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach