MarcinC-360 0 Napisano 23 Marca 2008 Znacie może str gdzie można się dowiedzieć o przejęciu ( w dzierżawę) ziem po PGR-owskich. Chodzi mi o lokalizacje, powierzchnię i warunki -wszystkie konkrety żeby były,bo ja żadnej takiej str nie znalazłem. Ogólnie na jakich warunkach można przejąć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 23 Marca 2008 http://www.anr.gov.pl/pl/article/30258 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Marca 2008 A toto przejrzałem,ale warunków żadnych nie przyuważyłem... Oferty niezłe mają. A i coś mi się zdaje,że tylko przez ANR można wydzierżawić. Dobrze myśle? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 23 Marca 2008 Spoko już się połapałem na tej str. Chciałem się poprostu dowiedzieć ile ziemi zostało po PGR-ach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 23 Marca 2008 Uczestniczyłem w takich przetargach,choć życzę powodzenia to masz pewne jak w banku że czynsz dzierzawny będzie wywindowany do granicy absurdu,a znając realia polskiego rolnictwa trzeba zachować zimna krew.Kiedyś za ziemie 5 klasy wylicytowano 15q pszenicy za ha,uczestniczyłem w tym i moja oferta skończyła sie na 7q.Trzeba pamietać że na takiej klasie ziemi sa ograniczenia plodozmianu i plon niepewny,a w miarę wysoki tylko w dobrych latach, a to z kolei niesie słabe ceny.Szanse poczatkujacego rolnika sa zerowe lub bliskie tej cyfrze, jeśli grunty są dobre.Drugim problemem było to że wystawiano duże działki np 30-100ha ,a przejecie ich mając c-360 ,jedną 3-tonową przyczepke i kultywator np2,1 m ,który dotychczas starczal na np 10ha jest mało realne i w zasadzie bezwglednie skazane na porażkę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 23 Marca 2008 nie wiem jak w waszych rejonach ale u mnie nie ma już wolnej ziemi do wzięcia. Nawet pgrowskie łaki które nie były koszone hm 20 lat znalazły nabywce 300 ha łak po lasach wpadł jeden jakiś koleś New holandem i kosiarą 5 metrową i wykosił wszystko w sierpniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartosz83 0 Napisano 16 Października 2008 Panowie,Poszukuję osób posiadających duże powierzchnie upraw. Reprezentuję Firmę NOREN , zajmujemy się prowadzeniem projektów wiatrowych. Prowadzimy projekty dla Inwestorów z Polski, Hiszpani oraz Francji. Poszukujemy ziemi od 1ha do 1000ha. Osoby zainteresowane dzierżawą gruntów zapraszam bardzo serdecznie. Zanzaczę jeszcze, że interesują nas grunty i osoby posiadające ziemię na własność. Bartosz Gorgolewski510 180 887 (b.gorgolewski@noren.pl) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach