MarcinC-360 0 Napisano 24 Marca 2008 Piszcie ile w waszych stronach kosztuje kubik lub 1m3 drzewa (może być we wszystkich formach,będzie to przydatne dla innych), mnie najbardziej interesuje cena kłod,ponieważ ściołem 2 pokaźne modrzewie i brzozę. Jest klient ale nie wiem jaką cenę powiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam69b 0 Napisano 24 Marca 2008 Znajomy kupował sosnę z lasu(na pozwolenie) ,to płacił za 1 m3 300 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 24 Marca 2008 U mnie taka sama cena 300/m3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gedii 0 Napisano 24 Marca 2008 kubik lub 1m3 A czasami to nie jest to samo ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf6 0 Napisano 24 Marca 2008 Modrzew to znacznie lepsze i droższe drzewo niż sosna (chyba słyszeliście o dworkach czy kościołach modrzewiowych) i 300PLN za kubik to mało...Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 24 Marca 2008 ceny za opalowe sosna 120.osika 80 .buk 140.olcha 90,jesion na meble 23 000za m3[lub kubik to to samo]modrzewia u nas brak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 24 Marca 2008 kubik lub 1m3 A czasami to nie jest to samo ???? Yhy... Na drzewie to ja się nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 24 Marca 2008 1 m3 i kubik to to samo, niektórzy mowia metr kubiczny...topole przy drogach to 100-200 zł za sztuke... za 1 m3 obojetnie jakiego drzewa paleciarze zaplaca ok 150 zł za kubik lipa topola sosna i inne. ja uwazam ze 300 zł za kubik sosny to dobra cena, bo za 400-500 sa w ogloszeniach pociete i sezonowane.ja cialem ostatnio topole to wiem jaka to charówa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 24 Marca 2008 Ja będę niedługo sprzedawał topole, gość płaci 100zł za m3, ale sam sobie ścina, obcina konary i ładuje, mnie nic nie obchodzi [za robociznę już nie liczy] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 24 Marca 2008 Brat kupował ostatnio sosnę i za 10m3 zapłacił niecałe 700zł A cena dębu u nas to 100zł m3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 25 Marca 2008 No to ceny niezłe powiem... To ile w końcu mam wołać za kubik modrzewia te 300zł?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 25 Marca 2008 no nie wiem ja bym Ci w życiu tyle nie dał bo iglaki to gówno nie drzewo u mnie w piecu idzie jak papier... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
romek31śl 0 Napisano 25 Marca 2008 No to ceny niezłe powiem... To ile w końcu mam wołać za kubik modrzewia te 300zł??[/ Ja wiem ze po 300 zł to można kupic u leśniczego normalnie na rachunek no a tak prywatnie to pewnie by jakies 20 zł można opuscic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 25 Marca 2008 1 m3 i kubik to to samo, niektórzy mowia metr kubiczny... nie jestm pewny czy to jest to samo, chociaż głowy bym nie dam Z tego co sie orientuje to w m3 liczone i mierzone jest drzewo okragłe (całe pnie) i do tego sa jakieś specjalne przeliczniki.Natomiast w kubikach liczone jest drewno opałowe czy papierówka a jeden kubik to jest 100cm na 120cm.Ale u nas kazdy mówi że kupuje drewno na metry Tak ze być moze są m3 i metry kubiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 25 Marca 2008 To jest na pewno to samo. Kubik określa objętość 1m3 czystego drewna [bez pustych przestrzeni jak np. w stosie drewna] - z angielskiego cubic meter = metr sześcienny. Przy okazji znalazłem fajną stronkę z jednostkami, może się czasami przydać => http://www.jednostki.adgraf.net Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 25 Marca 2008 no nie wiem ja bym Ci w życiu tyle nie dał bo iglaki to gówno nie drzewo u mnie w piecu idzie jak papier... To ma iść do stolarni na wyroby jakieś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 25 Marca 2008 To jest na pewno to samo. Kubik określa objętość 1m3 czystego drewna [bez pustych przestrzeni jak np. w stosie drewna] - z angielskiego cubic meter = metr sześcienny. Przy okazji znalazłem fajną stronkę z jednostkami, może się czasami przydać => http://www.jednostki.adgraf.net Zgadza sie ze Kubik to 1m3 ale tak jak piszesz samego drewna. Ale nikt w kubiku nie liczy każdego klocka oddzielnie tylko drzewo odrazu jest cięte na długość 120cm aby pokryć puste przestrzenie miedzy klockami. Ale fakt faktem że Kubik to 1m3 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 25 Marca 2008 a to jak do stolarni to się zgodzę... myślałem że na zwykłe drewno na opał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 25 Marca 2008 Zobaczę jak u mnie będzie liczył objętość ten gość któremu sprzedaję topole, sam jestem ciekaw... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 26 Marca 2008 To jest na pewno to samo. Kubik określa objętość 1m3 czystego drewna [bez pustych przestrzeni jak np. w stosie drewna] - z angielskiego cubic meter = metr sześcienny. Przy okazji znalazłem fajną stronkę z jednostkami, może się czasami przydać => http://www.jednostki.adgraf.net Zgadza sie ze Kubik to 1m3 ale tak jak piszesz samego drewna. Ale nikt w kubiku nie liczy każdego klocka oddzielnie tylko drzewo odrazu jest cięte na długość 120cm aby pokryć puste przestrzenie miedzy klockami. Ale fakt faktem że Kubik to 1m3 . na 120 cm?ciekawe gdzie skladaja drzewo na 1*1*1,2 a licza 1 m3? bo u mnie nadlesnictwa tna 1*1*1 i licza 1 m3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stef275 0 Napisano 26 Marca 2008 Zobaczę jak u mnie będzie liczył objętość ten gość któremu sprzedaję topole, sam jestem ciekaw... Objętość walca, mierzysz w połowie długości średnicę i liczysz ze wzoru3,14xr2 x hr- promień h-długość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam69b 0 Napisano 26 Marca 2008 1 m3 to to samo co 1 kubik ,a jeśli chodzi o drzewo opałowe to liczone jest w metrach przestrzennych czyli jak ktoś wcześniej napisał jest cięte po 1,2 m i układane w stosy a następnie po zrobieniu pomiaru stosu drzewa przez leśniczego to 1,2 m jest liczone jako 1,0 m a róźnica wynika z pustych przestrzeni ,przecież bale drzewa nie są kwadratowe ,a cenowo jeśli ktoś napisał że kupił po np. 70 zł to było to drzewo opałowe cięte właśnie po 1,2 m ,choć nie koniecznie musi iść na opał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pysio12333 0 Napisano 5 Kwietnia 2008 Mam takie pytanka mam do sprzedania jesiony, czereśnie i wiązy(ścięte) w przeznaczeniu na meble jaka cene można otrzymać ze m3 takiego drzewa?Z tego co wiem to sosna idzie po 200-300zł a w deskach to juz 1000 i więcej! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gargamel 0 Napisano 5 Kwietnia 2008 Sosna w deskach to ok.500 zl a drewno cięte na wywiązke 750 ,więc nie wiem skąd wziełes deski po 1000 i więcej.Może maś na myśli dębinę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pysio12333 0 Napisano 6 Kwietnia 2008 To informacje z drugiej ręki więc pewnie masz racje!Nie wiesz po ile chodzi jesion, wiąz i czereśnie na meble? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach