Psellos 0 Napisano 9 Kwietnia 2008 drewno sprzedaje sie w m3 czyli w kubikach ale to jest tak ze lesniczy jak mierzy stos to wychodzi mu np. 10 m3 ale jk zjrzysz w asygnate to placisz za np.8 m a to dlatego ze stosuje sie zmienniki stopnia wypelnienia drewnem zaleznie od sortymenty i rodzaju stosu rozne.Chodzi o to ze nieplacisz z powietrzew stosie a do mierzenia objetosci cleo drzewa tostouje ie jeszcze inny wzór bo w koncu drzewo nie ejst ani kwadratowe ani nie jest tez idealnym walcem jest zbiezyste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 13 Kwietnia 2008 Dlatego też Stef napisał że średnicę mierzy się w połowie długości kłody i stosuje się wzór jak na objętość walca.Co do cen - proste - idziesz (dzwonisz) do leśniczego (nadleśnictwa) i ci podadzą. Drewno na meble - fajnie, nic mi to nie mówi - jakie grube, sękate czy nie, spękane. Po rozmowie z leśniczym znasz poziomy cen, ile upuścić to od Ciebie zależy.Ja sprzedawałem ostatnio topole z lasu (nie przy drodze rozparte czyli z dużą ilością konarów) po 160 za kubik zerwane do drogi, bez rozgraniczania na klasy. Jakby ścinkę i zrywkę robił odbiorca to byłoby mniej o 40-45zł. Za stosowe (czyli konary na 1,2) dostałbym 100 za mp (czyli metr przestrzenny), ale wolałem dla siebie na opał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC-360 0 Napisano 28 Czerwca 2008 No i modrzewie pocięte na dechy 4 w sumie drzewa było 2,5m3,kolo policzył po 50zł/1m3 cięte na traku taśmowym-super sprawa. Teraz dechy schną a jak wyschną trzeba wysztorcować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
techbud2009 0 Napisano 1 Czerwca 2011 Witam Odświeżam temat... Chciałbym sie dowiedzieć ile dostane $ za deski/foszty o wymiarach jednej deski ok 50 cm szer. 10 cm grubości i 5 m długości lub ile zostane za jeden kubik takiego drewna Z góry dziękuje z odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alicjaaa33 0 Napisano 29 Stycznia No niestety teraz ceny drzewa są dosyć wysokie, ale staram się kupować tylko to co najpotrzebniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach