rafco 0 Napisano 27 Kwietnia 2008 Witam w 2004 r dostałem pierwsze dopłaty z UE są to dopłaty obszarowe ja i NW. I mam pytanie. 1. Jeżeli przez 5 lat nie utrzyma się w gospodarstwie jednej pow. gruntów to trzeba zwracać za NW za cały okres 5 lat?2. Jeszcze jedno czy ten zwrot obejmuję tylko różnicę w powierzchni tzn. czy zwraca się tylko za ten areał o króry się zmiejszyła pow. czy za całą pow. gos.3. Czy okres 5 lat liczy się od daty złożenia wniosku czy od daty otrzymania decyzji? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nnn 0 Napisano 30 Kwietnia 2008 1. Jeżeli przez 5 lat nie utrzyma się w gospodarstwie jednej pow. gruntów to trzeba zwracać za NW za cały okres 5 lat?2. Jeszcze jedno czy ten zwrot obejmuję tylko różnicę w powierzchni tzn. czy zwraca się tylko za ten areał o króry się zmiejszyła pow. czy za całą pow. gos. zwracasz kwotę do wysokości zobowiązania np.: ................................2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 |zobowiazanie................5....|...5.....|...5...|.....5...|....5....|--->zobowiazanie po zwrocie 3 hapow. deklarowane........5.....|...8....|....4..|....20...|...3....| do zwrotu za ha...........2.....|...2....|...1...|....2.....|.......... (w roku 2006 zwraca tylko za 1 ha ponieważ jednego ha nie zgłosiił do płatności ONW ale napisał oświadczenie że użytkuje go rolniczo) 3. Czy okres 5 lat liczy się od daty złożenia wniosku czy od daty otrzymania decyzji? okres pięciu lat liczy się od daty otrzymania pierwszej płatności ONW Sorry, że napisałem trochę niechlujnie ale śpieszyłem sie..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksandria 0 Napisano 8 Czerwca 2008 Witam!!! Zobowiązanie ONW rozpoczyna sie od daty otrzymania pieniążków na konto. Wyjaśnie na przykładzie: w 2004 r otrzymaliśmy za 2 ha (tyle zgłaszamy) --> i takie jest nasze zobowiązaniew 2005r tak samo jw.w 2006 r wnioskujemy o 1,50 ha, działke o powierzchni 0,50 np.sprzedamy bądz sie zaczynamy budować to wtedy musimy zwrócic pieniążki za niedotrzymanie zobowiązania za areał 0,50 ha = 0,50ha x2 (za rok 2004 i 2005)= 1ha x stawka 179.00 zł (zalezy na jakim terenie jestesmy) = 179,00 zł tzw, dobrowolnego zwrotu, w 2006 r otrzymujemy płatnośc za 1,50 ha. i zmniejsza nam zobowiazanie do takiego areału.jesli niezwrócimy kasy to podadza nas gdzies tam wyzej i do windykacji a tam ponoc odsetki. jest jeszcze możliwośc jak ktos bedzie uzytkował to rolniczo, chodzi mi o spzedarz działki to moze przejac zobowiazanie, tylko trzeba to dopilnowac i wypełnic kwit w agencji. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach