Macin2 0 Napisano 14 Maja 2008 Witam,przymieżam się do zrobienia głębosza,w związku z tym mam kilka pytań,może ktoś z was ma już taki własnej roboty i byłby chętny podzielić się fotkami(mogą być też fotki fabrycznych głęboszy) i poradami odnosnie wykonania,a także kosztami.Z góry dziękuję i pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek1987 0 Napisano 15 Maja 2008 a na ile żębów go zamierzasz zrobić i czym to chcesz ciągnąć?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 15 Maja 2008 http://www.agrofoto.pl/forum/John-Deere-6620-glebosz-image55875.html niewiele widać ale może coś pomoże Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 15 Maja 2008 a na ile żębów go zamierzasz zrobić i czym to chcesz ciągnąć?? Wydaje mi się że na 3 zęby głębokość roboczą ok 60cm,a ciągnął go będę Mtz82,jak myślicie da rady? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 15 Maja 2008 Zależy od rodzaju gleby, ale wątpie. . . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 16 Maja 2008 a na ile żębów go zamierzasz zrobić i czym to chcesz ciągnąć?? Wydaje mi się że na 3 zęby głębokość roboczą ok 60cm,a ciągnął go będę Mtz82,jak myślicie da rady? dwa zęby max Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 16 Maja 2008 Da rade spokojnie bez przodu mogły by być kłopoty ale 82 sobie poradzi z 3 zębami.W mojej okolicy z głęboszem UNI właśnie MTZy chodzą i c 385 lub podobne. I robi sie 10-15 cm ponizej podeszwy płużnej.Ja proponował bym ci zamiast robić głębosz poszukać kilku chętnych rolników i kupić na spółke.Z treguły pole wystarczy głęboszować co 4 lata tak że u jednego rolnika to on zawiele roboty nie ma.My mamy w 10 osób i,w sumie robi na jakis 400ha i wiekszosc czasu stoi nikt sie o niego nie zabija, no chyba ze sam masz sporo pola. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 16 Maja 2008 Da rade spokojnie bez przodu mogły by być kłopoty ale 82 sobie poradzi z 3 zębami.W mojej okolicy z głęboszem UNI właśnie MTZy chodzą i c 385 lub podobne. I robi sie 10-15 cm ponizej podeszwy płużnej.Ja proponował bym ci zamiast robić głębosz poszukać kilku chętnych rolników i kupić na spółke.Z treguły pole wystarczy głęboszować co 4 lata tak że u jednego rolnika to on zawiele roboty nie ma.My mamy w 10 osób i,w sumie robi na jakis 400ha i wiekszosc czasu stoi nikt sie o niego nie zabija, no chyba ze sam masz sporo pola. Właśnie że u mnie z tymi chętnymi do kupna to słabo-do pożyczania są owszem znalazałem jednego zainteresowanego i właśnie zastanawiamy się co nam lepiej wyjdzie zrobić własnoręcznie czy kupić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 16 Maja 2008 Ile teraz nowy kosztuje? jak my kupowaliśmy to kosztował 4tyś tak ze 400zł na głowe to była śmieszna suma Poszukaj jeszcze może przekonasz kilka osób zawsze to wyjdzie taniej a firmowy to firmowy. to nie jest jakaś skomplikowana maszyna czy potrzebna wszystkim w jednym czasie tak że nie powinno być problemu z dogadaniem sie. A kasy na części praktycznie wystarcza z tego co zarobimy na wypożyczaniu na zewnątrz bierzemy 20zł od ha. Zrobić samemu z dobrych materiałów to też tanio nie wyjdzie i nie wiadomo do końca czy zda egzamin i nie będzie sie co rwało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 16 Maja 2008 No jak MTZ-ty ciągają głębosze z 3 zębami to nieźle. . . Ja głębosz z 3 zębami na głębokośc ok 50 cm ciągne ciągnikiem 120 KM i powiem szczerze że ma co robić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 16 Maja 2008 ja zrobiłem sobie sam:-D na 3 zeby ale zebów jest 2 bo materiału nie było:/ I jest super:-D tama z ceownika pożadnego:-D i blaszka tez nie najcieższa:P na moje potrzeby super maszyna napewno zda egzamin:P Tyle ze nie jest w V rama to dałem ciała...:/ ale tak materiał podszedł i tez nie jest źle:-D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 16 Maja 2008 Opór zależy jeszcze od typu zębów - są wąskie, a także rzadziej spotykane, podobne do gęsiostópki z podcinaczami po bokach.Widziałem kiedyś jak takim 2 zębowym robili u znajomego. Ciągnął go 80 konny zetor z przednim napędem i zapiętym rozsiewaczem pełnym worków piasku na przedni tuz - no i ledwo szedł miejscami. Ale ziemia za głęboszem aż się unosiła Co do MTZ - u mnie na wiosce gość obrabia MTZem z przednim napędem, 3 zębowym z wąskimi redlicami, tylko dociążą mu przód, no i ciężko, ale jakoś idzie, wszystko zależy od głebokości pracy i rodzaju ziemi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 16 Maja 2008 ja zrobiłem sobie sam:-D na 3 zeby ale zebów jest 2 bo materiału nie było:/ I jest super:-D tama z ceownika pożadnego:-D i blaszka tez nie najcieższa:P na moje potrzeby super maszyna napewno zda egzamin:P Tyle ze nie jest w V rama to dałem ciała...:/ ale tak materiał podszedł i tez nie jest źle:-D Kolego jak możesz zrób fotki tego urzadzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 17 Maja 2008 ja kiedyś pozyczyłem od znajomego głębosza na 5 zebó ale wąskich i ciągałem to ursusem 902 na głębokość do 40cm jeździłem 3 terenową. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek1987 0 Napisano 18 Maja 2008 jaką masz ziemie??? uważam że MTZ jest za słaby na 3 zęby.U mnie jak ktoś chce zrobić na 50-60cm to na 3 zęby to ursusem 1614 robią, mtz ni e dają rady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Casper 0 Napisano 18 Maja 2008 Na tyle to na pewno Mtz nie da rady. Tylko po co głęboszować aż na 60cm? Rozumiem jeśli jest jakieś zastoisko wodne, to tak, ale zwykłe pole wystarczy zrobić 10 - 15 cm poniżej podeszwy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 18 Maja 2008 Jakbym chciał 3 zęby na 60 cm to żeby jechać z sensowną prędkością 5-7km/h musiałbym mieć ciagnik co najmniej 170 KM Lekka u was ta ziemia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 18 Maja 2008 ja zrobiłem sobie sam:-D na 3 zeby ale zebów jest 2 bo materiału nie było:/ I jest super:-D tama z ceownika pożadnego:-D i blaszka tez nie najcieższa:P na moje potrzeby super maszyna napewno zda egzamin:P Tyle ze nie jest w V rama to dałem ciała...:/ ale tak materiał podszedł i tez nie jest źle:-D Kolego jak możesz zrób fotki tego urzadzenia hmm nie za bardzo bo nie mam czym:/ telefonem moge pyknac ale irdy chwilowo nie mam :/ jak bende mial to zrobie:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciek1987 0 Napisano 19 Maja 2008 Na tyle to na pewno Mtz nie da rady. Tylko po co głęboszować aż na 60cm? Rozumiem jeśli jest jakieś zastoisko wodne, to tak, ale zwykłe pole wystarczy zrobić 10 - 15 cm poniżej podeszwy.no na 60cm to może rzeczywiście za głęboko, no ale wniosek ten sam- Mtz za słaby na trzy zęby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 19 Maja 2008 Na tyle to na pewno Mtz nie da rady. Tylko po co głęboszować aż na 60cm? Rozumiem jeśli jest jakieś zastoisko wodne, to tak, ale zwykłe pole wystarczy zrobić 10 - 15 cm poniżej podeszwy.no na 60cm to może rzeczywiście za głęboko, no ale wniosek ten sam- Mtz za słaby na trzy zęby Ale nikt tu nie mówi że ma to być głęboszowanie aż na 60cm,to są tylko przewidywania,a ciągnął go będę mtz bo narazie jeszcze nie mam większego dopiero w przyszłości planuje zakup i chcę zrobić(lub)kupić głębosz pod kątem tego większego ciągnika Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kynioo 0 Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam koledzy. mam małe zapytanko odnośnie głęboszy. kupiłem niedawno głębosz i chciałbym się dowiedziec z jaką prędkością trzeba głęboszowac i czy można nim robic pod rzepak czy tylko pod buraki groch itp?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 22 Sierpnia 2008 Mam głębosz na 3 łapy i MTZ82 pomimo przedniego napędu podczas pracy na ~40cm (orka~25cm) porostu się ślizga zakopuje. Nawet dzisiaj miałem nieprzyjemność to robić. Mam podczepiony to może jutro fotkę zrobię. A prędkość im większa tym szybciej się skończy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kynioo 0 Napisano 22 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki ja jak sprawdzałem dzisiaj to ok 50 cm robię:0 nawet nieźle idzie ok 10 11 km/h ale mój też się ślizga bo za mało obciązenia na przodzie i podrywa go ja możę jakiśfilmik nagram to wyślę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 25 Sierpnia 2008 Kosztowało mnie to około 1000zł może nie wygląda elegancko ale robi swoie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 25 Sierpnia 2008 bede musiał wykombinowac cos podobnego bo jak dziś orałem pod rzepak to na ścieżkach po opryskiwaczu to pług nie chcial wchodzić w ziemie na nowych lemieszach, a tak bym przejechał wszytkie ściezki i by było oki. łapy juz mam teraz musze kupić lagi i rame. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach