mloda rolniczka 0 Napisano 23 Marca 2010 mam pytanie, jakie dane trzeba podać do faktury jeżeli chce sprzedać zboże do centrali nasiennictwa?? zawsze wydawało mi się, że jeśli jestem osobą fizyczną, to wystarczą dane adresowe, imię, nazwisko, a jeśli na firmę to jeszcze nip. Natomiast gość z centrali chce, żeby mu podać oprócz wymienionych wyżej jeszcze PESEL i nr dowodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pupek 0 Napisano 23 Marca 2010 Czy to prawda że Chisel 75WG nie wolno stosować na żyto wiosną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 24 Marca 2010 Na etykiecie Chiselu stoi, ze mozna wiosna w zycie, ajk jest w praktyce nie wiem bo nie stosowalem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 24 Marca 2010 U mnie stosują ale słabsze działanie zwłaszcza na chabra wiem że coś dodają a chisel idzie głównie na miotłę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pupek 0 Napisano 25 Marca 2010 A co można zastosować zamiast Chisel? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pasio 0 Napisano 25 Marca 2010 np: Huzar Pak, Antlantis + Maraton Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 25 Marca 2010 A co można zastosować zamiast Chisel? A jakie masz chwasty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 25 Marca 2010 np: Huzar Pak, Antlantis + Maraton Atlantis i Huzar potrafia przypalic zyto, nawet nie bedzie nic specjalnie widac, tylko przed zbiorem zyto bedzie rzadkie i plon cienki. A Maraton to chyba masz na mysli jesien, nie slyszalem, zeby ktos Maraton wiosna pryskal??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pupek 0 Napisano 25 Marca 2010 Miotłę i chaber ale Grześ napisał że Chisel chabra słabo bierzeA jakie masz chwasty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grand0011 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 WitamZasiałem na 4 ha żytajesienią posiałem NPK 10-34-38 i teraz z wiosny pierwszą dawke saletry amonowej 42kg/ha N. Zimę żyto przetrzymało bez strat sporadycznie w kilku miejscach trochę wyleciało ale zaznaczam że bez wielkich strat, praktycznie niezauważalnie.i tak zmierzam jeszcze.. Opryskać chwastoksem turbo głównie z powodu wyki i miotły.posiać N 40kg/ha chyba saletre amonową albo saletrzak jeszcze nie wiemskrócić Moddusem w dawce 0,25l/ha i w drugiej dawce jakimś tanim antywylęgaczem.Zastanawiam się też nad pryśnięciem tego dolistnie tylko nie wiem czy samym mocznikiem rozpuszczonym czy czymś tanim może ekolistem jakimś Ziemia klasa 4, czasem 5 klasa trochę mało PK na wiosnę ale nie można było nigdzie kupić u mnie wokolicy. Czy jest to dobry plan na przyzwoite zbiory?Czy coś mógłbym zmienić żeby poprawić wielkość zbioru?Poradźcie? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 Opryskać chwastoksem turbo głównie z powodu wyki i miotły. Jak chcesz chwastoksem turbo zwalczyc miotle to to jest zly plan. Ten herbicyd nie zwalcza chwastow jednolisciennych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grand0011 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 te chwasty wymieniłem bo mi jako pierwsze przyszły do głowy a wyke na polu dostałem w spadku po ojcu który to nie używał oprysków. Jak rosło to rosło:(W okolicy praktycznie wszyscy jadą na chwastoksach i się sprawdza. zastanawiałem się nad gleanem 75w ale babeczka w sklepie poleciła mi właśnie chwastox ,, bo się sprawdza i taniej wychodzi'' przy dzisiejszych cenach żyta to głównie tylko koszty się liczą niestety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 antywylegacz tani ccc pierwsze kolanko,modus na drugi zabieg.drugi wariant między pierwszym a drugim kolankiem antywylegacz ccc 1 litr +modus 0.2 w tamtym roku robiłem tak . żyto 6.5 tony wytrzymuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grand0011 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 co do taniego antywylęgacza to ten 675 nie nadaje się ponoć na żyto?jest jakiś inny tani który można by zastosować.Planuję w pierwszej dawce przed pojawieniem się pierwszego kolanka zastosować moddusa w dawce 0,2 l/ha i ok 7-10 dni później drugą dawkę antywylęgacza (nie wiem jeszcze jakiego) i symbolicznie 0,1l/ha moddusa Moddus nie skraca systemu korzeniowego tak jak tanie antywylęgacze więc nie zamierzam ich stosować wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grand0011 0 Napisano 14 Kwietnia 2010 co do taniego antywylęgacza to ten 675 nie nadaje się ponoć na żyto?jest jakiś inny tani który można by zastosować.Planuję w pierwszej dawce przed pojawieniem się pierwszego kolanka zastosować moddusa w dawce 0,2 l/ha i ok 7-10 dni później drugą dawkę antywylęgacza (nie wiem jeszcze jakiego) i symbolicznie 0,1l/ha moddusa Moddus nie skraca systemu korzeniowego tak jak tanie antywylęgacze więc nie zamierzam ich stosować wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartolinip 0 Napisano 22 Kwietnia 2010 co do taniego antywylęgacza to ten 675 nie nadaje się ponoć na żyto?jest jakiś inny tani który można by zastosować.Planuję w pierwszej dawce przed pojawieniem się pierwszego kolanka zastosować moddusa w dawce 0,2 l/ha i ok 7-10 dni później drugą dawkę antywylęgacza (nie wiem jeszcze jakiego) i symbolicznie 0,1l/ha moddusa Moddus nie skraca systemu korzeniowego tak jak tanie antywylęgacze więc nie zamierzam ich stosować wcześniej. Producent: Rokita-Agro SA w Brzegu DolnymNazwa handlowa: ANTYWYLEGACZ PŁYNNY 675 SLRodzaj środka: Regulator rozwoju roślinSubstancja aktywna: chloromekwatu chlorek /CCC/ = 675Zagrożenie: * środek szkodliwy dla ludziData wygaśnięcia rejestracji: 2017.02.13Sposób działania: Środek z grupy regulatorów wzrostu w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzieStosowanie: stosuje się w celu zapobiegania wyleganiu pszenicy ozimej i jarej, pszenżyta ozimego, żyta i owsa, wyleganiu rzepaku ozimemu z jednoczesnym zwiększeniem ilośc rozgałezień i ilość łuszczyn oraz nadmiernemu wzrostowi i wyleganiu rozsady pomidorów. pszenica ozima * zapobieganie wyleganiu : 1-2 l/ha pszenica jara * zapobieganie wyleganiu : 0,7-1,5 l/ha żyto * zapobieganie wyleganiu : 2-3 l/ha pszenżyto ozime, owies * zapobieganie wyleganiu : 1,5-2 l/ha rzepak ozimy * zwiększenie plonowania rzepaku : 0,75-1 l/ha pomidor * zapobieganie nadmiernemu wzrostowi rozsady : 2,5-3 l/m2 (1-2 ml w 5 l wody) - Żyto ozimeOpryskiwać na początku strzelania w źdźbło w fazie 1-2 kolanka.Zalecana dawka: 2-3 l/ha. Producent: Bayer CropScience S.A.Nazwa handlowa: CERONE 480 SLRodzaj środka: Regulator rozwoju roślinSubstancja aktywna: etefon = 480Zagrożenie: * środek szkodliwy dla organizmów wodnychData wygaśnięcia rejestracji: 2011.07.31Sposób działania: Środek z grupy regulatorów wzrostu w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzie.Stosowanie: Cerone 480 SL stosuje się jako środek zapobiegający wyleganiu jęczmienia, żyta, pszenżyta i pszenicy uprawianych na dobrych stanowiskach lub nawożonych wysokimi dawkami azotu. Jęczmień ozimy * zapobieganie wyleganiu : 1,5 l/ha Jęczmień jary * zapobieganie wyleganiu : 0,75 l/ha żyto * zapobieganie wyleganiu : 1 l/ha pszenżyto ozime * zapobieganie wyleganiu : 1 l/ha Pszenica jara, pszenica ozima * zapobieganie wyleganiu : 0,5-0,75 l/ha - Żyto.Opryskiwać od fazy pojawienia się pierwszego węzła źdźbłowego (kolanka) nadpowierzchnię gleby do okresu poprzedzającego kłoszenie żyta.Zalecana dawka: 1 l/ha. Producent: MANDOPS Limited - Wielka Brytania.Nazwa handlowa: MANIPULATOR SLRodzaj środka: Regulator rozwoju roślinSubstancja aktywna: chlormekwatu chlorek = 620Zagrożenie: * środek szkodliwy dla ludzi * środek szkodliwy dla organizmów wodnychData wygaśnięcia rejestracji: 2018.11.14Zmiany w ostatnim kwartale: Drobna korekta tekstuSposób działania: Środek z grupy regulatorów wzrostu i rozwoju roślin w formie koncentratu rozpuszczalnego w wodzie.Stosowanie: Hamuje wzrost, skraca i usztywnia źdźbło, ułatwia zbiór mechaniczny, zapobiega wyleganiu i powstawaniu strat jęczmień jary * zapobieganie wyleganiu : 1-1,25 l/ha pszenica ozima * zapobieganie wyleganiu : 1-1,8 l/ha pszenżyto ozime, żyto * zapobieganie wyleganiu : 1,25-1,5 l/ha ŻYTOZalecana dawka: 1,25-1,5 l/ha.Opryskiwać rośliny od fazy krzewienia do fazy pierwszego kolanka. Producent: Syngenta Crop Protection AG - SzwajcariaNazwa handlowa: MODDUS 250 ECRodzaj środka: Regulator rozwoju roślinSubstancja aktywna: trineksapak etylowy = 250Zagrożenie: * środek niebezpieczny dla środowiska * środek toksyczny dla organizmów wodnychData wygaśnięcia rejestracji: 2010.10.30Sposób działania: Środek z grupy regulatorów wzrostu roślin w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnejStosowanie: Środek stosuje się w celu zapobiegania wyleganiu pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego, żyta, pszenżyta ozimego, owsa siewnego i jęczmienia jarego uprawianych w technologiach intensywnych z wysokim poziomem zawożenia azotowego pszenica ozima * zapobieganie wyleganiu : 0,4 l/ha lub w dawkach dzielonych : w fazie końca krzewienia pszenicy dawka 0,3 l/ha i w fazie liścia flagowego dawka 0,3 l/ha Moddus 250 EC 0,3 l/ha + Antywylegacz Płynny 675 SL 1 l/ha jęczmień ozimy * zapobieganie wyleganiu : 0,6 l/ha żyto * zapobieganie wyleganiu : 0,3 l/ha jęczmień jary * zapobieganie wyleganiu : 0,4 l/ha pszenżyto ozime * zapobieganie wyleganiu : 0,6 l/ha owies * zapobieganie wyleganiu : 0,4 l/ha - żyto.Zalecana dawka: 0,3 l/ha.Opryskiwać od fazy pierwszego kolanka do fazy liścia flagowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 22 Kwietnia 2010 skąd te info masz ja na CCC takich informacji nie wyczytałem tylko co do cerone to masz racje ale reszta to niema rejestracji? jak się mylę to napisz na jakiej [podstawie to piszesz. chociaż dwóch środków nieznam ale w sklepie mi powiedzieli że tylko cerone na żyto dlatego dociekam.pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 24 Kwietnia 2010 żytko skrócone dziś w południe sprawdzonym systemem 0,2 modus +1,2 ccc.Troche uciekło większe pędy drugie kolanko,wcześniej niebyło sensu bo temperatury kiepskie.ewentualnie na góre z o.5 litry cerone pujdzie i musi stać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartolinip 0 Napisano 25 Kwietnia 2010 skąd te info masz ja na CCC takich informacji nie wyczytałem tylko co do cerone to masz racje ale reszta to niema rejestracji? jak się mylę to napisz na jakiej [podstawie to piszesz. chociaż dwóch środków nieznam ale w sklepie mi powiedzieli że tylko cerone na żyto dlatego dociekam.pozdro. Mój tata pracuje jako Inspektor ochrony roślin i nasiennictwa i posiada specjalny program o nazwie flamingo gdzie są wszystkie zarejestrowane środki. Tu jest linkhttp://flamingo.agro.pl/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grand0011 0 Napisano 30 Kwietnia 2010 czy podczas stosowania moddusa można stosować mocznik rozpuszczony?Czy tak samo można rozpuszczać mocznik jak się stosuje moddus + antywylęgacz płynny 675? Czy mocznik ,, pomaga'' w przyswajaniu moddusa przez rośliny czy odwrotnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartolinip 0 Napisano 1 Maja 2010 czy podczas stosowania moddusa można stosować mocznik rozpuszczony?Czy tak samo można rozpuszczać mocznik jak się stosuje moddus + antywylęgacz płynny 675? Czy mocznik ,, pomaga'' w przyswajaniu moddusa przez rośliny czy odwrotnie?[/quot Tak można rozpuścić mocznik jak stosuje się regulatory rozwoju roślin. Mocznik w jakimś stopniu pomaga w przyswajaniu wszystkich środków ochrony roślin gdyż zmiękcza wodę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawek40 0 Napisano 10 Maja 2010 WitamMam takie pytanie. Opryskałem żyto antywylegaczem moddusem w fazie 1 kolanka w dawce 0,3 l/ha a teraz chciałbym jeszcze raz opryskac antywylegaczem ale zyto zaczyna sie juz kłościc. wiem czy teraz moge jeszcze opryskac bo w instrukcji pisze w moddusie "Opryskiwać od fazy pierwszego kolanka do fazy liścia flagowego" a w cerone "Opryskiwać od fazy pojawienia się pierwszego węzła źdźbłowego (kolanka) nad powierzchnię gleby do okresu poprzedzającego kłoszenie żyta" i nie wiem co teraz robic a musze popryskac bo inaczej wszystko polegnie Czy mogę teraz zastosowac jeszcze antywylegacz??? Wszystko przez tą pogodę. A jesli juz ktos pryskał to który by był lepszy moddus czy cerone. Dziekuje za porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grand0011 0 Napisano 10 Maja 2010 w sobote pojechałem drugą dawką modusa a w niedzielę rano była mżawka, nie wielka na szczęście. dziś tak przylało że woda na polach stoi.Pytanie czy on coś zadziała bo żyto mam nie tylko ciemno zielone ale się już ,,fioletowe'' zrobiło (65kg N/ha nie wiele jak na ziemie 4 -5 klasy) Teraz tylko prosić o wyzsze ceny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter401 0 Napisano 12 Maja 2010 sławek 40 miałem ten sam problem jechałem w sobote cerone 0.3 l staneło ładnie można jechać do ukazywania się pierwszych ości ,u mni e gdzie niegdzie było je widać podobno to co wystaje będzie puste zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Slawek40 0 Napisano 12 Maja 2010 Dzieki Piter401:)Wczoraj wykonałem oprysk Cerone w dawce 0,4 l/ha, zobaczymy co bedzie, moze lepsze to jak beda czubki kłosów puste niz by miało wszysko leżec na ziemi, choc tych wystających az tak bardzo duzo nie było jeszcze. Miejmy nadzieje ze bedzie dobrze jesli nie to bedzie to nowe dośwadczenie dla innych roników ze nie wolno prsykac antywylegaczem w tej fazie żyta. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach