maciek1987 0 Napisano 5 Maja 2009 co do tej hydraulicznej regulacji koła to mysle że jest zbędna bo zawsze można na podnośniku lekko podnieść jak jest jakaś cięższa ziemia [...] pług zaczyna wchodzić coraz głębiej a traktor sie zagrzebuje, i trzeba koniecznie na podnośniku szarpnąć do góry. Kolego - jak podniesiesz pług na cięgłach do góry, to nie zapominaj że podniesiesz najpierw jego przód, a nie koło podporowe, które jest zamontowane na ramie z tyłu pługa. Wiem że tendencja jest taka, żeby na maksa wykorzystać moc traktora, ale w czasie ciężkiej roboty jaką jest orka traktor powinien mieć zawsze 10-20 % zapasu mocy na cięższe kawałki ziemi. Przez takie szarpanie wajhami, to orka wygląda potem tak, że płakać się chce.Inna sprawa że mało kto umie dobrze ustawić traktor i pług do orki i potem są rekordowe spalania, traktory 100 Km co nie potrafią uciągnąć 4 skib i takie tam, wtedy już tylko za wajhę można ciągać.Widzę że kolega się zna bardzo dobrze na pługach i traktorach tylko chciałem zwrócić uwagę na dwie sprawy: nie cytuje się bezpośrednio poprzedzającego postu, a po drugie to kolega zacytował kawałki mojej wypowiedzi przez co zniekształcił się sens.najpierw podnosi się przód pługa to sie zgodzę, ale nie wszystkie koła w pługach sa na końcu ramy, a co do drugiej części cytatu to chodziło mi o sytuacje w której koło idzie po śladzie ciągnika, wydaje mi się że to jasno opisałem. a u mnie są takie kawałki ziemi że ciagnik 100KM nie poradzi sobie z czwórką obrotówką i nie ma tendencji do wykorzystywania na maksa ciągnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
łomżyniak 0 Napisano 6 Maja 2009 Przyjmuję pouczenie, lepsze to niż mandat , wyrażam skruchę. Co do reszty też się zgadzam, nie ma problemu żeby 4 skiby zatrzymały 100 KM, nawet dobrze ustawionych - 2, 3 klasa gliny może to zrobić bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SONAR 0 Napisano 20 Lipca 2009 Jaki pług ( nie koniecznie obrotowy ) polecacie do ciągnika 120 KM ? Ziemia kiepska - glina i sporo kamieni . Myślałem o zakupie Kverneland AB 100 - cztery skiby z zabezpieczeniem resorowym , ale nowy to wydatek około 28 000 zł . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin15396 0 Napisano 27 Lipca 2009 Troche kaski trzeba wyłożyć, ale mój kolega kupił 4 obrót akpil pilzno i dał 24 000 no to już chyba lepiej dołożyć i kupić coś konkretnego. Wszystko zależy jakie masz pola. Jak nie masz klinów i pola rzczej krótkie to bierz zagonowy bo obrotem sie można zabić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 28 Lipca 2009 Troche kaski trzeba wyłożyć, ale mój kolega kupił 4 obrót akpil pilzno i dał 24 000 no to już chyba lepiej dołożyć i kupić coś konkretnego. Wszystko zależy jakie masz pola. Jak nie masz klinów i pola rzczej krótkie to bierz zagonowy bo obrotem sie można zabić. dlaczego uwazasz że tak kiepsko robi sie obrotówka, proszę o konkrety Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtoon 0 Napisano 28 Lipca 2009 piepszenie-obrotówka to cudo, pole równe bez zagonów, bruzd i innych niespodzianek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin15396 0 Napisano 30 Lipca 2009 Co z ciebie za rolnik jak ty sobie nie umiesz z bruzdami poradzić? Wiadomo, że każdy pług ma plusy i minusy. Mój kuzyn ma zetora 12145 i landsberga 4 obrót. Wszystko jest ok. jak orze na swoich 15 hektarowych działkach. Kiedyś pojechał do szwagra na 1,5 ha w kwadracie to aż żal było patrzeć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 2 Sierpnia 2009 piepszenie-obrotówka to cudo, pole równe bez zagonów, bruzd i innych niespodzianekpopieram , tylko markowy koniecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin_s 0 Napisano 4 Sierpnia 2009 mam czwórkę obrotową kvernelanda dosyć leciwą, nie mam pakomatu chciałem dorobić sobie jakąś kolczatkę czy ktoś ma zamontowaną taką samoróbkę,prosił bym o jakieś zdjęcia i może uwagi jak to zrobic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drozd 0 Napisano 28 Sierpnia 2009 Gdzie najszybciej dostane czesci do overum,w agromie tylko na zamowienie,moze ktos juz kupywał ,jak to wyglada ncenowo i gdzie by było najszyciej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 29 Sierpnia 2009 W pomorskim części do Overuma ma AGROS Subkowy (tel.055 536 82 71). szukaj też u przedstawicieli Lemkena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jerzymichalak 0 Napisano 30 Sierpnia 2009 Jaki jest teraz najlepszy płóg obrotowy 4 skibowy, jaki dziś by ktoś wybrał? Mam ibisa i nie jestem zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pigi 0 Napisano 30 Sierpnia 2009 Dla znawców tematu dam teraz ciała,ale proszę ich o poradę.Która obrotówka lepiej się sprawuje-na jednym wężu czy na dwóch? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GDYNIA JASIU 0 Napisano 30 Sierpnia 2009 Dla znawców tematu dam teraz ciała,ale proszę ich o poradę.Która obrotówka lepiej się sprawuje-na jednym wężu czy na dwóch? Raczej na dwóch nie trzeba jej Bujać:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 30 Sierpnia 2009 ja też jestem z dwoma wężami poprostu obróci na każdym skosie a jak jest sprężyna to są z tym problemy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 31 Sierpnia 2009 osa21 a pracowałeś na takiej z jednym wężem? ja miałem rabe na jednym i obracał wspaniale a że był za mały to zamieniłem na lemkena na dwa węże i też obraca podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 1 Września 2009 znajomy miał jakiegos z jednym wężem i na prostym były problemy aż przyjechał serwis i musiał jedna ramie od podnosnika obniżyć o 2 cm i dopiero obracał a na polu zawsze są jakieś nierównosci i musiał stawać zawsze w jedna strone na pochyłosci i dlatego uważam ze lepsze sa z 2 węzami ale to jest moje zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drozd 0 Napisano 2 Września 2009 Jaki jest teraz najlepszy płóg obrotowy 4 skibowy, jaki dziś by ktoś wybrał? Mam ibisa i nie jestem zadowolony. Polecam overuma ,mam go od nowosci 5 lat,jestem zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 4 Września 2009 mam lemkena 4x35 w obrocie i uważam że to super pług. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 4 Września 2009 mam lemkena 4x35 w obrocie i uważam że to super pług.popieram mam lemkena opala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 5 Września 2009 Witam wszystkich mam pytanie mam płóg 4 skibowy kvernelanda obrotowy czy jak dokręce jeszcze jedna skibe i dopne do tego pakomat czy niebędzie miał ciągnik problem tego obrucić?? Jakej mocy ciągnik musiałby ciągnąć taki zestaw?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koseś 0 Napisano 6 Września 2009 sąsiad orze piątką z pakomatem NH 165 a w czwórce to chodzi u niego case 120 i oile case to nieźle zasówa to NH pokazuje trochę dymu, chociaż możliwe że to wina traktora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 6 Września 2009 a z obracaniem niema problemu niechaczy koło o ziemie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 6 Września 2009 Witam wszystkich mam pytanie mam płóg 4 skibowy kvernelanda obrotowy czy jak dokręce jeszcze jedna skibe i dopne do tego pakomat czy niebędzie miał ciągnik problem tego obrucić?? Jakej mocy ciągnik musiałby ciągnąć taki zestaw??To zależy jakie masz gleby. U mnie U-1614 z piątką PHX nie radzi, czasami z 4 obrotową, jak mokrzej też ma trochę problemów bo jak sucho to ok.Na Żuławach na 1 skibę trzeba liczyć 35-40 KM u Ciebie, na Wielkopolsce może wystarczy 25-30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koseś 0 Napisano 7 Września 2009 z obrotem nie mają problemu ale płog tyłem jest podniesiony do góry jak ruska wyrzutnia rakietowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach