beaa 0 Napisano 11 Września 2008 Proszę o pomoc, chodzi o wykonanie melioracji na gruncie, który jest własnością rolnika, są to bardzo duże nakłady, wkrótc prace się zakończą.Zgodnie z KŚT melioracje zalicza się do grupy 2 środków trwałych. W normalnej działalności byłby to środki trwałe, które się amortyzuje, ale działalność rolnicza jest zwolniona z podatku, więc nie będętego amortyzować, a czy podlega to podatkowi od nieruchomości jako budowla? Jaki podatek należy od tego zapłacić? A jak ustalić wartość początkową? Czytałam ustawę o podatkach i opłatach lokalnych, ale dla mnie nic z tego nie wynika, są tam wyłączenia, ale czy można pod nie podciągnąć melioracje?Płacimy podatek rolny, na którym dokonuje się melioracji i czy to nie wystarczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 11 Września 2008 O ile pamiętam po wykonaniu melioracji na własny koszt nalerzy się ulga w podatku na dosyć długi okres. Nie wiem czy te przepisy jeszcze obowiązują ale to ta sama ustawa która mówi o ulgach przy budowie budynków inwentarski8ch i do tej pory z niej korzystam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beaa 0 Napisano 11 Września 2008 Tak, czytałam o uldze, trzeba po zakończeniu inwestycji złożyć wniosek wraz z dokumentami potwierdzającymi dokonanie prac. Ale czy nie trzeba płacić dodatkowego podatku do gmin? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 11 Września 2008 A niby za co? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beaa 0 Napisano 11 Września 2008 Melioracja jest traktowana jako budowla, a od budowli płaci się podatek od nieruchomości i zastanawiam się, czy melioracja jest z niego zwolniona. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach