Skocz do zawartości
botanik

kiszonka z lucerny

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktoś może napisać jak wykonać poprawnie kisznkę z lucerny w ofoliowanych belach. W jakich fazach dojrzałości najlepiej kosić? Sporządzam kiszonkę już trzeci sezon a rezultaty są różne, dość często trafiają się bele na pół spleśniałe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
czy ktoś może napisać jak wykonać poprawnie kisznkę z lucerny w ofoliowanych belach. W jakich fazach dojrzałości najlepiej kosić? Sporządzam kiszonkę już trzeci sezon a rezultaty są różne, dość często trafiają się bele na pół spleśniałe.
Ja wykonuję kiszonkę z lucerny od 2003r i wszystko jest ok co do koszenia to kosze tuż przed zakwitnięcjem nie dopóścić do zakwitnięcja i np. dziś kosze jutro zbieram .I wychodzi super pasza dla krów mlecznych

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby lucerna nie wypadała drugi pokos zawsze musi zakwitnąć. Daję tez środki konsewujące i nie ma problemu, pasza zawsze jest super

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

z tego co wszyscy mówią to lucerna musi zakwitnąc i wtedy ma najwyższą wartosc, to jak to wkońcu jest bo mam zamiar zasiac w tym roku na sianokiszonkę---- co radzicie??? pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
z tego co wszyscy mówią to lucerna musi zakwitnąc i wtedy ma najwyższą wartosc,

Pozwól, by w łanie "na oko" max.25% kwitło. Jak opóźnisz zbiór stracisz białko a zyskasz "drewno"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
:shock:

z III i z IV także

pamiętaj by ją zakiszać z jakimś inokulantem

 

Jakiej firmy polecasz ten inokulant?

Jaki koszt na na 1t kiszonki

Czy przy kiszonce z mieszanki traw z konczyna tez polecasz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej wyjdzie Ci Alltechowski (na trawy bo na kukurydzę inny) Sill All 4x4. Ja płacę za opakowanie 186 zł brutto. Na trawy robię to na 75 ton, na motylkowe starczy na 50 ton.

To ma 1*10^11 więc daję 330 tys.CFU a na motykowe wyjdzie z 550 tys. Co prawda zalecają minimum 100 tys ( zobacz w 6 nr.Chowu i Hodowli Bydła, tam jest artykuł Kowalskiego).

Jaki koszt? około 2,4 dla traw, dla motylkowych wyjdzie 3,7.

Tu masz 4 szczepy bakterii i 4 enzymy,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

PANIE TOMASZU

niech Pan jeszcze napisze jak go stosować na pryzmie czy można na polu popryskać

ile dni po skoszeniu trzeba zbierać to lucernę ,bo na pewno musi trochę przeschnąć

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie są sposoby na to żeby sprawdzić, że lucerna ma 30 % s.m.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak zobaczysz że pierwsze listki odpadają to już najwyższa pora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najprostszym sposobem jest po prosty wziąźć w rękę skoszoną i podsuszonę zielonkę i ją skręcić. Po tym czy wypływa sok ( poniżej 28%)i jak się rozkręca można określić wilgotność na polu. Zbyt mokrą się po prostu ukręci i wyciśnie sok. Jeżeli po skręceniu się jej nie przerwało i powoli się odwija w 3-4 sekundy, na rękach nie ma wilgoci to wilgotność około 35%. Jeżeli wyczuwa się suchość i po skręceniu odwija się bardzo powoli ( ponad 5 sekund) to już się robi za sucha.

Jeżeli zbiera się zbyt suchą ( a tak często jest jak zaczyna się rano jest OK to pod wieczór jest za sucha) powinno dodać się do kiszonki konserwant chemiczny np. benzoesan sodu lup sorbinian potasu. Zabezpieczy to przed pleśnieniem.

Inokulanty najlepiej jest podawać na zielonkę przy zbieraniu. Ja to robię tak:

(filmiki nie są mistrzostwem świata ale robiłem je przy uruchomieniu prasy)

http://www.youtube.com/watch?v=XOaZi5SJFi8

http://www.youtube.com/watch?v=R32zFUV-anw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Jakie są sposoby na to żeby sprawdzić, że lucerna ma 30 % s.m.

 

Prosto: musisz mieć wagę kuchenną i mikrofalówkę.

Odważasz 100 g lucerny i wkładasz na pięć minut do mikrofali (i kubek wody, aby się lucerna nie zapaliła), potem ważysz i znów do mikrofali na 3 czy 4 minuty, ważysz i tak aż waga przestanie spadać. Powiedzmy, ze uzyskałeś 34g lucerny (będzie sucha jak idealne sianko i ładnie pachnieć). Teraz robisz proporcję

100g - 100%

34gp - x %

 

x=34%

Czasami, aby wynik był bardziej wiarygodny odmierzam 200 gram materiału. Tak samo oznaczam kiszonkę z kukurydzy, trawy czy sprawdzam kukurydzę, czy już robić kisznkę (trochę jest z tym roboty, bo trzeba ponad dwumetrowy rośliny pociąć na sieczkę, odważyć reprezentacyjną próbkę 100 gram i wysuszyć w mikrofali).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...