botanik 0 Napisano 5 Października 2008 czy ktoś może napisać jak wykonać poprawnie kisznkę z lucerny w ofoliowanych belach. W jakich fazach dojrzałości najlepiej kosić? Sporządzam kiszonkę już trzeci sezon a rezultaty są różne, dość często trafiają się bele na pół spleśniałe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamil 23 0 Napisano 23 Stycznia 2009 czy ktoś może napisać jak wykonać poprawnie kisznkę z lucerny w ofoliowanych belach. W jakich fazach dojrzałości najlepiej kosić? Sporządzam kiszonkę już trzeci sezon a rezultaty są różne, dość często trafiają się bele na pół spleśniałe.Ja wykonuję kiszonkę z lucerny od 2003r i wszystko jest ok co do koszenia to kosze tuż przed zakwitnięcjem nie dopóścić do zakwitnięcja i np. dziś kosze jutro zbieram .I wychodzi super pasza dla krów mlecznych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek1972 0 Napisano 25 Stycznia 2009 Aby lucerna nie wypadała drugi pokos zawsze musi zakwitnąć. Daję tez środki konsewujące i nie ma problemu, pasza zawsze jest super Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joti 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 z tego co wszyscy mówią to lucerna musi zakwitnąc i wtedy ma najwyższą wartosc, to jak to wkońcu jest bo mam zamiar zasiac w tym roku na sianokiszonkę---- co radzicie??? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deutz112 0 Napisano 5 Lipca 2011 czy kiszonkę z lucerny można robić z drugiego pokosu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 6 Lipca 2011 z III i z IV także pamiętaj by ją zakiszać z jakimś inokulantem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 6 Lipca 2011 z tego co wszyscy mówią to lucerna musi zakwitnąc i wtedy ma najwyższą wartosc, Pozwól, by w łanie "na oko" max.25% kwitło. Jak opóźnisz zbiór stracisz białko a zyskasz "drewno" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marb80 0 Napisano 7 Lipca 2011 :shock: z III i z IV także pamiętaj by ją zakiszać z jakimś inokulantem Jakiej firmy polecasz ten inokulant?Jaki koszt na na 1t kiszonkiCzy przy kiszonce z mieszanki traw z konczyna tez polecasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 7 Lipca 2011 Najlepiej wyjdzie Ci Alltechowski (na trawy bo na kukurydzę inny) Sill All 4x4. Ja płacę za opakowanie 186 zł brutto. Na trawy robię to na 75 ton, na motylkowe starczy na 50 ton.To ma 1*10^11 więc daję 330 tys.CFU a na motykowe wyjdzie z 550 tys. Co prawda zalecają minimum 100 tys ( zobacz w 6 nr.Chowu i Hodowli Bydła, tam jest artykuł Kowalskiego).Jaki koszt? około 2,4 dla traw, dla motylkowych wyjdzie 3,7.Tu masz 4 szczepy bakterii i 4 enzymy, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
deutz112 0 Napisano 7 Lipca 2011 PANIE TOMASZU niech Pan jeszcze napisze jak go stosować na pryzmie czy można na polu popryskać ile dni po skoszeniu trzeba zbierać to lucernę ,bo na pewno musi trochę przeschnąć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
atena 0 Napisano 7 Lipca 2011 Jakie są sposoby na to żeby sprawdzić, że lucerna ma 30 % s.m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 7 Lipca 2011 Jak zobaczysz że pierwsze listki odpadają to już najwyższa pora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 8 Lipca 2011 Najprostszym sposobem jest po prosty wziąźć w rękę skoszoną i podsuszonę zielonkę i ją skręcić. Po tym czy wypływa sok ( poniżej 28%)i jak się rozkręca można określić wilgotność na polu. Zbyt mokrą się po prostu ukręci i wyciśnie sok. Jeżeli po skręceniu się jej nie przerwało i powoli się odwija w 3-4 sekundy, na rękach nie ma wilgoci to wilgotność około 35%. Jeżeli wyczuwa się suchość i po skręceniu odwija się bardzo powoli ( ponad 5 sekund) to już się robi za sucha.Jeżeli zbiera się zbyt suchą ( a tak często jest jak zaczyna się rano jest OK to pod wieczór jest za sucha) powinno dodać się do kiszonki konserwant chemiczny np. benzoesan sodu lup sorbinian potasu. Zabezpieczy to przed pleśnieniem.Inokulanty najlepiej jest podawać na zielonkę przy zbieraniu. Ja to robię tak:(filmiki nie są mistrzostwem świata ale robiłem je przy uruchomieniu prasy)http://www.youtube.com/watch?v=XOaZi5SJFi8 http://www.youtube.com/watch?v=R32zFUV-anw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lordaxeda 0 Napisano 27 Lutego 2012 Jakie są sposoby na to żeby sprawdzić, że lucerna ma 30 % s.m. Prosto: musisz mieć wagę kuchenną i mikrofalówkę. Odważasz 100 g lucerny i wkładasz na pięć minut do mikrofali (i kubek wody, aby się lucerna nie zapaliła), potem ważysz i znów do mikrofali na 3 czy 4 minuty, ważysz i tak aż waga przestanie spadać. Powiedzmy, ze uzyskałeś 34g lucerny (będzie sucha jak idealne sianko i ładnie pachnieć). Teraz robisz proporcję100g - 100%34gp - x % x=34%Czasami, aby wynik był bardziej wiarygodny odmierzam 200 gram materiału. Tak samo oznaczam kiszonkę z kukurydzy, trawy czy sprawdzam kukurydzę, czy już robić kisznkę (trochę jest z tym roboty, bo trzeba ponad dwumetrowy rośliny pociąć na sieczkę, odważyć reprezentacyjną próbkę 100 gram i wysuszyć w mikrofali). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach