hanka_12 0 Napisano 13 Października 2008 Witam mam pytanie miezskam na gospodarstwie u moich teściów i jestem ubezpieczona jako domownik od 4 lat ,czy moge iśc do pracy np do sklepu jako sprzedawca i pozostac na składkach krus z góry dziekuję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 14 Października 2008 Niestety ale nie. Jesli idziesz do pracy to pracodawca musi zarejestrować cię w ZUS i odprowadzać składki na ubezpieczenia społeczne do ZUS-u, a ty przestajesz płacic KRUS - tylko oczywiście musisz dostarczyć do KRUS zaświadczenie że pracujesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 14 Października 2008 pozostaje pewien margines swobody w zakresie realizacji umowy o dzieło, pytanie brzmi w jakim charakterze i wymiarze zamierzasz pracować w sklepie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hanka_12 0 Napisano 14 Października 2008 pracowac mam co drugi dzień po 12 godzin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 16 Października 2008 jeśli praca ma odbywać się w sklepie to może być problem z umową o dzieło, pozostaje jeszcze umowa zlecenie, lecz w tym wypadku należy być uczniem/studentem poniżej 26 roku życia aby pozostać w KRUS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 16 Października 2008 Nie da sie tutaj nic wykombinować. To co piszesz sprowadza się w sumie do pracy na cały etat. 12 h w pracy później dzień wolny - czyli w sumie ok. 40 godzin tygodniowo, więc umowa o pracę i ZUS. I nie ma co kombinować bo ani umowa o dzieło ani umowa zlecenia sprawy tu nie załatwi. Wszystko będzie wporzo dopuki ZUS nie przyśle kwitu, że umowa jest "pozorna" i przyśle wezwanie do zapłaty należnych składek wraz z odsetkami. Jeśli chodzi Ci o oszczędności pracodawcy, to wystarczy podpisać umowę z minimalną płacą lub na pół etatu (wtedy minimalna płaca/2). Aby takie "nagięcie" przepisów wykryć musiałaby się odbyc kontrola w miejscu i to niezapowiedziana. Myślę , że to tyle i nie mąćmy w głowie kobiecie bo tu sie nie da nic wykombinować.Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wdorota 0 Napisano 15 Lutego 2011 Witam do stycznia br pracowałam na cały etat w sklepie 180godz miesięcznie, w tym roku szef zmniejszył mi etat z całego na pól zachowując tę samą ilość godzin pracy. Posiadam gospodarstwo rolne i mogłaby ubezpieczyć się w KRUS. Proszę powiedzcie co byłoby dla mnie korzystniejsze : ubezpieczenie w ZUS na pół etatu, czy całe ubezpieczenie w KRUS ? szkoda mi zrezygnować z pracy więc na razie godzę sie na takie warunki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach