Skocz do zawartości
hanka_12

krus a praca w sklepie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie miezskam na gospodarstwie u moich teściów i jestem ubezpieczona jako domownik od 4 lat ,czy moge iśc do pracy np do sklepu jako sprzedawca i pozostac na składkach krus z góry dziekuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale nie. Jesli idziesz do pracy to pracodawca musi zarejestrować cię w ZUS i odprowadzać składki na ubezpieczenia społeczne do ZUS-u, a ty przestajesz płacic KRUS - tylko oczywiście musisz dostarczyć do KRUS zaświadczenie że pracujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozostaje pewien margines swobody w zakresie realizacji umowy o dzieło, pytanie brzmi w jakim charakterze i wymiarze zamierzasz pracować w sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli praca ma odbywać się w sklepie to może być problem z umową o dzieło, pozostaje jeszcze umowa zlecenie, lecz w tym wypadku należy być uczniem/studentem poniżej 26 roku życia aby pozostać w KRUS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da sie tutaj nic wykombinować. To co piszesz sprowadza się w sumie do pracy na cały etat. 12 h w pracy później dzień wolny - czyli w sumie ok. 40 godzin tygodniowo, więc umowa o pracę i ZUS. I nie ma co kombinować bo ani umowa o dzieło ani umowa zlecenia sprawy tu nie załatwi. Wszystko będzie wporzo dopuki ZUS nie przyśle kwitu, że umowa jest "pozorna" i przyśle wezwanie do zapłaty należnych składek wraz z odsetkami.

Jeśli chodzi Ci o oszczędności pracodawcy, to wystarczy podpisać umowę z minimalną płacą lub na pół etatu (wtedy minimalna płaca/2). Aby takie "nagięcie" przepisów wykryć musiałaby się odbyc kontrola w miejscu i to niezapowiedziana.

Myślę , że to tyle i nie mąćmy w głowie kobiecie bo tu sie nie da nic wykombinować.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam do stycznia br pracowałam na cały etat w sklepie 180godz miesięcznie, w tym roku szef zmniejszył mi etat z całego na pól zachowując tę samą ilość godzin pracy. Posiadam gospodarstwo rolne i mogłaby ubezpieczyć się w KRUS. Proszę powiedzcie co byłoby dla mnie korzystniejsze : ubezpieczenie w ZUS na pół etatu, czy całe ubezpieczenie w KRUS ? szkoda mi zrezygnować z pracy więc na razie godzę sie na takie warunki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi