Skocz do zawartości
Scottie28

Staw na torfowisku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono Forumowiczów.

Mam pytanie czy ktos z Państwa miał doczynienia z wybudowaniem stawu rybnego na torfach. Mam na nieruchomości około 2 ha nieuzytku i chciałem tam zrobic staw rybny, ale "Pani" ze starostwa nie udziliła zgody na wydobycie bo jest na mapie Tn, czyli tofr na nieuzytku i mowi, że trzeba miec koncesje, bo napewno sprzedam caly torf:) Pytanie znany jest moze Państwu jakis zapis ustawy lub wyrok sadu odnosnie takiego zagadnienia/. co robic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , jeśli chcesz wykopac tylko staw bez sprzedaży urobku to musisz przygotować projekt i uzyskac pozwolenie wodnoprawne czy cos takiego, paniw starostwie jest w błędzie jesli nie bedziesz sprzedawał torfu to mozesz kopac, co innego jesli chcesz wydobyac i sprzedawac, wtedy jesy potrzebna koncesja na poszukiwanie złoża, potem dokumentowanie zloża i koncaseja na wydobycie, do 2 ha załatwisz w starostwie około 12 tyś to kosztuje, Lecz jesli chcesz kopac staw NIE MUSISZ MIEC KONCESJI, idz do tej pani i niech ci przytoczy taki fragment utawy skoro tak twierdzi, akurat tak sie sklada że sam zajmuję sie kopaniem stawów a takze mam udokumentowanie żłoże żwiru i gdybym chcial sobie na tym polu wykopac staw to moge to zrobic ale nie moge spżedac urobku, troche chaotycznie napisałem ale jak cos to jeszcze pomoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi