Skocz do zawartości
jozekrej

Wszystko o Siewnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli się nie mylę to te ACCORD-y robione były w Polsce, tylko nie wiem gdzie, może tam należy poszukać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce to nie słyszałem, ale w Czechach i na Białorusi, to tak.

Ten, którego mam, to oryginalny niemiecki.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

agropanna1 wystarczy jak dolozysz rajki za kolami siewnika. oczywiscie musisz tym samym zwiekszyc rozstaw rajek na siewniku....chyba ze bedziesz wycinac dziure w skrzyni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie musi dokłądac wystrczy jedynie rozsuniecie redlici przekrecenie kół odwrotnie. Aby zboże leciało do brzegowych redlic wysunietych za kołem trezba uzyc rurek z siewnika konnego takich elestycznych. Jesli ktos chce to zobaczyc na fotkach to niech odwiedzi mój album na www.agrofoto.pl abumy vip-ów login bialy2005

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nic nie musi dokłądac wystrczy jedynie rozsuniecie redlici przekrecenie kół odwrotnie. Aby zboże leciało do brzegowych redlic wysunietych za kołem trezba uzyc rurek z siewnika konnego takich elestycznych. Jesli ktos chce to zobaczyc na fotkach to niech odwiedzi mój album na www.agrofoto.pl abumy vip-ów login bialy2005

Bardzo dziękuję zawyczerpującą odpowiedz i foto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktoś rozbieał przekładnię bezstopniową w poznaniaku 2,7 m, mój siewnik ma ok 7lat i szwankuje javascript:emoticon(':D'), nie sieje płynnie a kólka się zatrzymują co jakiś czas(obrót),luzy na kołach zębatych wykluczone zostaje tylko przekładnia, ale mam obawy co i jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam poznaniaka 3m w skrzyni sa 3 preżyny pewnie jedna ci sie urwała tak jak mi ja juz to robiłem 3 razy, najpierw spuść olej wybij kołek z wałka odkreć sruby, ten mechanizm w srodku jest nie skomplikowany a spreżyny to jak troche odwijałem i robiłem ucho żeby mozna je było znowu zaczepic a i podczas rozbierania zapamietaj z krórego wałka ściagasz podkładki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam czy ktoś z was robi ściezki technologiczne poznaniekiem 2,7m jak to zrobić bo nie mam pomysłu...!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam czy ktoś z was robi ściezki technologiczne poznaniekiem 2,7m jak to zrobić bo nie mam pomysłu...!

poszukaj w staruch postach już o tym pisali a najlepiej przerób go na 3m i pryskasz na 12m.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poszukuje zaslepek plastikowych na rolki wysiewajace do siewnika hassia, czy ktos wie gdzie mozna kupic nowe? lub uzywane w dobrym stanie, bo mi sie powycieraly i wypadaja podczas siewu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
poszukuje zaslepek plastikowych na rolki wysiewajace do siewnika hassia, czy ktos wie gdzie mozna kupic nowe? lub uzywane w dobrym stanie, bo mi sie powycieraly i wypadaja podczas siewu..

jaki masz kształt rolek wysiewających i czy one sięprzesuwają na boki do siewy drobnych ziaren??? jeśli tak to masz jak moja hassia i zaślepki pasują idealnie od starego konnego polskiego siewnika tylko są metalowe i trzeba je zabespieczyć obejmą od tego siewnika (ja mam tak przerobione już połowe zaslepek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po poszerzeniu poznaniaka 6 2,7 na3m z olejowa skrzynia jaka będzie liczba obrotów koła na ha i jaka liczba obrotów korbą skrzyni na ha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli znasz liczbę potrzebną przy 2,7 to co za problem.

przemnóż obecne wartości x0,9

ps. jeśli coś pomyliłem to mnie poprawcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,poszukuje opinii na temat używanych zachodnich siewników???jak to wygląda z uzydkowaniem,awaryjnością itp. Mam zamiar kupić uzywany siewnik 3m,ale Polskie jak juz sie trafia to kosztuja ok. 10000zł a np. Nordsteny sa o polowe tansze..Mój sasiad kupil Nordstena z 1997r i okazało sie ze ma walnieta skrzynie olejowa.Postawil siewnik w kat i supil sobie teraz nowego z famarolu. Ciekawy jestem jaki bylby koszt wymiany takiej skrzyni???/Piszcie co kolwiek o tych maszynach...Pozdrawiam....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,poszukuje opinii na temat używanych zachodnich siewników???jak to wygląda z uzydkowaniem,awaryjnością itp. Mam zamiar kupić uzywany siewnik 3m,ale Polskie jak juz sie trafia to kosztuja ok. 10000zł a np. Nordsteny sa o polowe tansze..Mój sasiad kupil Nordstena z 1997r i okazało sie ze ma walnieta skrzynie olejowa.Postawil siewnik w kat i supil sobie teraz nowego z famarolu. Ciekawy jestem jaki bylby koszt wymiany takiej skrzyni???/Piszcie co kolwiek o tych maszynach...Pozdrawiam....

ja mam uzywana amazonke d7 3 meteowa i Ci powiem ze to jest klasa sprzet, nic ujac ic dodac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem niedawno siewnik hassia DAN 2,5m czy jakos tak i poszukuje tabele siewu bo mam jakas ale jak widze to jest do jakiegos innego modelu bo u mnie jest regulacja wysiewu z tyłu zbiornika cos podobnie jak było kiedys w konnych i z boku skrzyni jest jakies ustawianie któro otwiera jakas szczeline pod ta osia wewnatrz skrzyni nasiennej moze mógłby ktos zdjecia wrzucic takiego to bym powiedział czy to taki bo ja zbytnio nie mam mozliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile należy wykonać obrotów koła w poznaniaku 2.7m aby uzyskać wysiew na 1 ar? jak to robicie? czy taki sposób jest dobry? ktoś mi kiedyś powiedział że trzeba zrobic 19 obrotów potem zważyć to co wyleciało ze zbiornika i pomnożyć razy 100 wówczas mamy wysiew na 1h czy to dobry sposób???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kolo jaki ma obwod

ja robie to tak jezeli chodzi o pszenice to robie prube krecona na mniejsza pow a jezeli chodzi o rzepak trzeba to wykonac na wieksza pow i im wiecej kolem zakrecisz ty bardziej bedzie dokladny pomiar wzgledem powie .Pomnz szerokosc razy dlugosc wyjdzie Ci pow podziel to na 1h czyli 10000m kw i wartosc iaka Ci wyjdzie ponoz przez wage .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche dziwne pytanie.co lepiej zrobic poszerzyc poznaniaka2,7 na 3m czy skrocic mazura z4 na3m do agregatu aktywnego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie napisać jak mam wyjąć ośkę koła w amazone d7 żeby wymienić tulejki bo mam luz. dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi