osa21 0 Napisano 4 Grudnia 2009 Siemano wszystkim. Mam takie pytanie, którym siewnikiem można siać i zboże i np. rzepak bez jakichś mechanicznych zmian( np. wymiany jakichś rolek lub wałków)?? A i czy da radę tak bez zmiany wałków siać rzepak poznaniakiem?? z góry dzięki za rady:) Pozdro.ja sieje poznaniakiem z roku 97, i tam tylko przestawiam bolczyk na każdej rolce i sieje rzepak czas przestawiania 2 minuty, siew dokładny kal ustawie 3kg/ha to jest 3kg+-0,1. taki sam jak tu http://www.allegro.pl/item825475403_siewnik_poznaniak.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 4 Grudnia 2009 bez zmiany rolek od maku po bób sieje sie duńskim stegstedem, amazone przy nim to jak maluch przy lexusie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 4 Grudnia 2009 bez zmiany rolek od maku po bób sieje sie duńskim stegstedem, amazone przy nim to jak maluch przy lexusieoj nadepnołeś mi na odcisk a tak na poważnie to rynek jest najlepszym weryfikatorem a amazone jest droższy w podobnym stanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 4 Grudnia 2009 mój siewnik ma 12 lat i uważam że to bardzo dobry sprzęt w tym roku dopiero wymieniłem redlice na nowe a pozatym to przez 12 lat doszedł koszt smaru, wymiany oleju w skrzyni i wymiana 5 lejków. a siewnik był kupiony za 4,5tys. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 5 Grudnia 2009 bez zmiany rolek od maku po bób sieje sie duńskim stegstedem, amazone przy nim to jak maluch przy lexusieoj nadepnołeś mi na odcisk a tak na poważnie to rynek jest najlepszym weryfikatorem a amazone jest droższy w podobnym stanie wiem wiem!!! nawet handlarze mowią ze amazonki idą jak swieze buleczki... sam kiedys polowalem na amazonki... ale dunczycy to bardzo pomyslowi ludzie... moglbym o nich duzo pisac.. a jak dosiadlem stegsteda to jestem po prostu pelen podziwu dla nich i mam siewnik z elektrycznymi sciezkami(reczne i automat) i elektryczną kontrolu siewu, za 4 tysiące zl... , a na dodatek nie trzeba zmieniac rolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 7 Grudnia 2009 W amazone Tez nie trzeba zmieniac rolek i jeszcze jedno amazone maja przegrody w skrzyni nasiennej co przy sianiu rzepaku bardzo się przydaje .Troszke popatrzylem na allegro i stary stegst tez ladnie kosztuje poprostu rewelacji nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 8 Grudnia 2009 nie wiem o jakiej przegodzie mowisz... pewnie to jest bajer... ja mam swojego w takim zestawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 8 Grudnia 2009 W amazone Tez nie trzeba zmieniac rolek i jeszcze jedno amazone maja przegrody w skrzyni nasiennej co przy sianiu rzepaku bardzo się przydaje .Troszke popatrzylem na allegro i stary stegst tez ladnie kosztuje poprostu rewelacji nie maa można te przegrody dokupić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 8 Grudnia 2009 Przegrody znajdują się w skrzyni nasiennej i są przydatne do wysiewu nasion rzepaku bez przegród nasiona przesuwają się ku środkowi i morze zaistnieć taka sytuacja ze po bokach będzie mniej posiane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ka_mil 0 Napisano 8 Grudnia 2009 Ja też nie mam przegród. Masz może jakieś zdjęcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazqaz 0 Napisano 9 Grudnia 2009 siewnik Amazone D7 Special - nabyłem go właśnie Dysponujecie tabelami wysiewu dla tego modelu???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 9 Grudnia 2009 nie we wszystkich modelach są te przegrody ja je też mam jak kupowałem swojego to słyszałem o ty i takiego znalazłem super sprawa A do kolegi co ma tabele wysiewu jak możesz to wyślij na emayl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 9 Grudnia 2009 siewnik Amazone D7 Special - nabyłem go właśnie Dysponujecie tabelami wysiewu dla tego modelu????pytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskin 0 Napisano 9 Grudnia 2009 nie wiem o jakiej przegodzie mowisz... pewnie to jest bajer... ja mam swojego w takim zestawieups... http://www.allegro.pl/item801592848_zestaw_siewnik_stegsted_i_agregat_dopellrecord.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 9 Grudnia 2009 Ladny masz ten siewniczek ale mi by się nie nadal mam kawalki gliniaste i bylby problem z tym wystającym kolem poza pas siewny agregat po caliźnie podskakiwałby zostaje nadal przy amazone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekb37 0 Napisano 16 Stycznia 2010 Jestem zainteresowany kupnem siewnika pneumatycznego do buraków, czy siewniki "Hassia" są dobrym produktem, może ktoś się podzieli informacjami z użytkowania takiego siewnika , będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sylipp 0 Napisano 18 Stycznia 2010 Ja od 3 lat użytkuję siewnik Nordsten Lift-o-Matic CLG 300D MK 2. To w praktyce alternatywa dla bardzo popularnego Amazone D7. Posiada skrzynię przekładniową na 80 różnych norm wysiewu (od 3 do 600 kg/ha), ładowność ok 350 kg zboża, elektryczne ścieżki przejazdowe i to co jest najfajniejsze automatycznie (mechanicznie) przestawiane znaczniki. Rzepaku nim akurat nie sialem, ale jedynie trzeba odpowiednio ustawić denka oraz przełożenie skrzyni na właściwa normę wysiewu i tyle - minuta roboty. Ceny ok 3,5 - 7 tyś zł a siewnik jest z lat 90-ych (produkowany był chyba do 2004 roku). Do tego nie ma problemu z częściami bo w praktyce robią je teraz w Kongskilde w Kutnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekb37 0 Napisano 21 Lutego 2010 Jestem zainteresowany kupnem siewnika pneumatycznego do buraków, czy siewniki "Hassia" są dobrym produktem, może ktoś się podzieli informacjami z użytkowania takiego siewnika , będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kriss38 0 Napisano 21 Lutego 2010 Panowie kupiłem siewnik amazone d7 super co o nim sadzicie i jeszcze jedno pytanie. Do opryskiwacza 15m jak nim scieszki robic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 21 Lutego 2010 napisz jaki szeroki jest ten siewnik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kriss38 0 Napisano 21 Lutego 2010 On ma szerokosc 3 m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rasel_1 0 Napisano 21 Lutego 2010 Witam wszystkich mam pytanie, jakim siewnikiem da się siać i rzepak i zborze bez przekładania tych kółek w środku siewnika?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 21 Lutego 2010 Szukasz siewnika, ktora ma wysiew do zboz i drobnych nasion. Na jednej krawedzi tych plastikowych kolek jest wysiew dla zboz (wieksze nasiona) na drugiej krawedzi dla rzepaku (drobne nasiona). Jak zmieniasz, to tylko przesuwasz szczeliny tak, zeby nasiona wypadaly na prawa lub lewa krawedz kolek. Nie wiem tylko kiedy zaczeto tak budowac siewniki, zebys wiedzial z jakiego roku siewnik masz szukac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 21 Lutego 2010 On ma szerokosc 3 m nic prostszego 5*3m.=15m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 21 Lutego 2010 jak siejesz od miedzyto kazdy przejazd siewnika to scieżka robisz dwiepierwsze ścieżki a trzecią technologiczna czyli zamykasz rurki za kołami i w tym miejscu sie niesieje następnie odliczasz od jednego 4ścieżki siejesz pelnym siemwnikiem na piątej zamykasz aparaty wysiewajace i robi sie sciezka technologiczna i tak w koło mam nadzieje że zrozumiałes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach