rasel_1 0 Napisano 23 Lutego 2010 Szukasz siewnika, ktora ma wysiew do zboz i drobnych nasion. Na jednej krawedzi tych plastikowych kolek jest wysiew dla zboz (wieksze nasiona) na drugiej krawedzi dla rzepaku (drobne nasiona). Jak zmieniasz, to tylko przesuwasz szczeliny tak, zeby nasiona wypadaly na prawa lub lewa krawedz kolek. Nie wiem tylko kiedy zaczeto tak budowac siewniki, zebys wiedzial z jakiego roku siewnik masz szukac. aha no właśnie bo Ja mam poznaniaka i tam żeby zmienić na wysiew drobnych nasion to trzeba pół siewnika rozebrać.... No ale jeżeli znał byś konkretną nazwę i model siewnika, który by tak miał to był bym wdzięczny:) z góry dzięki:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 23 Lutego 2010 Witam.Znalazłem coś takiego,według opisu jest również do drobnych nasion http://eagra.pl/mach-10551-SIEWNIK-ZBOZOWY-STEGSTED-3-m-25rk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ka_mil 0 Napisano 23 Lutego 2010 Chyba każdy amazone to ma, w polonezach niebieskich widziałem, nowe famarole też to mają.Kółka wysiewające są montowane po dwa(tam gdzie w poznaniaku masz jedno) Jedno do drobnych nasion a drugie do zboża. Jak siejesz zboże to kręcą się obydwa, jak rzepak to kółka do zboża blokuje się takimi kołkami aby się nie kręciły ale zostają na wałku, nie trzeba nic rozbierać.max 10min roboty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 23 Lutego 2010 Te rozczepiane kółka przynajmniej w polonezie to jest bobek zamkniesz ścieżke a tam i tak rzepak sie sieje jeszcze przez jakiś czas, najlepsze rozwiązanie było by gdyby to kółko wysiewające jakoś sie wysprzęglało z wałka napedowego to wtedy byłyby czyste scieżki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Lutego 2010 u mnie w poznaniaku 3mterowym sa dwa rodzaje kólek koło siebie wąskie do rzepaku i szerokie do zboza, gdy sieje zboże to kręcą sie wąskie i szerokie, gdy chcem siac rzepak to przesuwam bolczyki na szerokich kółkach i szerokie kółka sie blokuja i kręcą sie tylko te wąskie, czas roboty 2 minuty przestawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 23 Lutego 2010 W famarolu jest tak że odłącza się napęd w aparacie który ma robić ścieżkę. Przy rzepaku dobra rzecz bo od razu nie sieje a nie po 100 m. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Lutego 2010 u mnie w poznaniaku 3mterowym sa dwa rodzaje kólek koło siebie wąskie do rzepaku i szerokie do zboza, gdy sieje zboże to kręcą sie wąskie i szerokie, gdy chcem siac rzepak to przesuwam bolczyki na szerokich kółkach i szerokie kółka sie blokuja i kręcą sie tylko te wąskie, czas roboty 2 minuty przestawienia.D7 ma tak samo,zerżneli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 23 Lutego 2010 nie wiem kto od kogo wzioł patent bo ja mam Poznaniak z 1995r i w nim juz tak było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rasel_1 0 Napisano 23 Lutego 2010 u mnie w poznaniaku 3mterowym sa dwa rodzaje kólek koło siebie wąskie do rzepaku i szerokie do zboza, gdy sieje zboże to kręcą sie wąskie i szerokie, gdy chcem siac rzepak to przesuwam bolczyki na szerokich kółkach i szerokie kółka sie blokuja i kręcą sie tylko te wąskie, czas roboty 2 minuty przestawienia. No tak ale z którego roku masz tego poznaniaka?? Bo mój ma ponad 20 lat. W moim żeby siać rzepak to musiałbym wyjąć cały ten wałeczek na którym są kółka i pozamieniać je na te do wysiewu drobnych nasion. Tak więc jakieś pół dnia pracy a nie 2 min przestawiania. Dlatego pytam o jakiś starszy siewnik który już takie coś ma rozwiązane a byłby nie za bardzo drogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 23 Lutego 2010 nie wiem kto od kogo wzioł patent bo ja mam Poznaniak z 1995r i w nim juz tak było.niema D7 z 1995r. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 24 Lutego 2010 amazone sprzedaje w roznym doposazeniu moze widziales uboga wersje a zreszta swego czasu sialem na normalnych rolkach rzepak i bylo ok to wszystko daje skrzynia hydrauliczna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 24 Lutego 2010 amazone sprzedaje w roznym doposazeniu moze widziales uboga wersje a zreszta swego czasu sialem na normalnych rolkach rzepak i bylo ok to wszystko daje skrzynia hydraulicznanie rozumie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 24 Lutego 2010 Znajomy terz ma jakiegos amazone i sieje normalnymi rolkami tylko że te rolki niechodzą chyba płynnie ładnie tylko tak wyrzucaja ten rzepak partiami. Ja w polonezie rozczepiam rolki zatykam co drugi lejek i żeby wysiać w granicach 3kg na ha to skrzynia jest ustawiona poniżej zera a i łańcuch jest przestawiony że sie wolniej kręci. Jak za pare lat jeszcze obniżą normy wysiewu to sobie nieporadze moim siewnikiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 24 Lutego 2010 Bronujecie zboże po siewie Poznaniakiem? Stosujecie te zgrzebło co jest przy siewnikiu i które nic nie daje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 24 Lutego 2010 moim D7 sieję rzepak od 1,5 kg/ha do 3,5 kg/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 24 Lutego 2010 Bronujecie zboże po siewie Poznaniakiem? Stosujecie te zgrzebło co jest przy siewnikiu i które nic nie daje?ja w zeszłym roku wymieniłem wszystskie pazury na nowe w moim poznaniaku na podwójne i efekt jest o wiele lepszy, po siewie nie ma prawie zboża na wierzchu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 25 Lutego 2010 A skad wziąc te paazury i jak one wygladaja i koszytuja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 25 Lutego 2010 Takie pazury kupiłem w sklepie z cześciami zamiennymi do maszyn rolniczych za 27 sztuk zapłacilem 120zł, wygląd ich nie różnił sie od tych orginalnych tylko z jednego mocowania były dwa druty, wiec zamiast 27 drutów jak było wczesniej, teraz było 54 druty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amadevsh 0 Napisano 26 Lutego 2010 a te druty bo rozumiem na sprężynach to takie jak w zwykłych przewracarkach pasowych tak?http://allegro.pl/item936306340_john_deere_palec_podbieracza_prasa_rolujaca.html Coś podobnego tylko raz że firmówka dwa do innego przeznaczenia ale o takie ci chodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 26 Lutego 2010 Grabki wykonane z sprężyn od podbieracza nie zdają zbytnio egzaminu zwłaszcza gdy prędko jeździsz,one zaczynają dosłownie skakać,doskonale sprawdzają się tego typu zagarniacze http://allegro.pl/item928020907_agregat_uprawowo_siewny_kverneland_amazone_d9.html . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 26 Lutego 2010 Takie można kupić od siewnika Famarolu. Oryginalne są z dobrej stali a kosztują grosze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amadevsh 0 Napisano 26 Lutego 2010 nie wiem czy dobrze widzę: one są lekko pod kątem i ciągną się po ziemi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 2 Marca 2010 kąt pochylenia w tył i wychylenia na bok jest taki że w trakcie pracy cała dolna część pracuje w ziemi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiekb37 0 Napisano 13 Marca 2010 Poszukuję instrukcji obsługi do siewnika pneumatycznego Hassia Unisem. Krzysiek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Technik rolnik 0 Napisano 19 Marca 2010 Jak zrobić spulchniacze za kołami kół? Mam co prawda fabryczne w poznaniaku spręzyny ale sa tak cienkei ze watpie ze cokolwiek dadza. Moze przyspawac za kolami po 2 zeby od kultywatora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach