luki21 0 Napisano 29 Września 2011 Chodzi mi o to że mam wszystko rozregulowane bo siewnik po remoncie i każde sieje inaczej widzę bo podłożyłem rynienki podczas próby i lipa niektóre wcale nie sieją, Możesz zrobić zdjęcie jak to wygląda? 'może wiesz jak to ustawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 29 Września 2011 denka ustawiasz śrubkami od przodu siewnika. postaram się zrobić zdjęcie możesz ustawić dźwignie den na 2 ząb i regulować aby każde denko dotknęło kółka wysiewającego (najlepiej we dwie osoby ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Września 2011 Ok wiem jak regulować nie wiem tylko czy aby na pewno musi dotykać? U mnie jak dotyka to słabo wyciąga mam tak ze 3mm luzu teraz i idzie w miarę równo ale chcę zrobić tak jak ma być. a wiadomo że jak za duża szczelina to nie pobiera Ja właśnie chcę tak ustawić aby mieć dobrą szczelinę na drugim ząbku dźwigni bo teraz mam chyba na 4 a na drugi to ciężko dać bo bardzo ciasno się robi. Zrób mi jak możesz zdjęcie tego przyrządu pomiarowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 30 Września 2011 Witam.Wzornik jaki posiadam wygląda tak https://picasaweb.google.com/lh/photo/tYxgzTNLw71z6EVPbU6rXw?feat=directlink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 30 Września 2011 Ja jak miałem Poznaniaka to terz ustawiałem że koło tarło sie o denko i finał był taki że poprzecierały mi sie wszystkie denka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 30 Września 2011 Dokładnie nie może tak być. Raz że się poprzecierają a dwa to że nie pobiera dobrej ilości ziarna. kółka ma popychać (wygarniać) ziarno z denka! "Tekmie" możesz go jakoś zwymiarować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 30 Września 2011 na drugim zębie dotykają a sieje na trzecim. wzornik jest taki jak podał tekmie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 1 Października 2011 Podaję z wymiarami https://picasaweb.google.com/lh/photo/6mIXMKMjRKdmF9Ux4MXaJA?feat=directlink Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas78 0 Napisano 6 Stycznia 2012 Czy się różni Hassia DK od DKL? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 6 Stycznia 2012 Witam.Możesz te materiały sprawdzić http://chomikuj.pl/pilot391/KATALOGI+MASZYN+ROLNICZYCH+TEILE+KATALOG/SIEWNIKI+S*c3*84MASCHINE/HASSIA/HASSIA+dk-dkl-250600,455519702.pdf poszukaj w siewnikach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas78 0 Napisano 18 Stycznia 2012 Który siewnik lepszy Amazone D8 czy nowy Famarol? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 18 Stycznia 2012 ja mam d7 specjal (prawie d8 ) i chyba wolę go niż nowego famarola, famarolem siałem bo pożyczałem od sąsiada na rzepak, na te kilka ha nie chciało mi się przestawiać jak byś kupował amazonkę to weź sobie z automatycznym przestawianiem znaczników Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas78 0 Napisano 28 Stycznia 2012 Potrzebuję danych, tabele wysiewu, instrukcję obsługi siewnika Hassia DKL 300 najlepiej po polsku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pota78 0 Napisano 9 Lutego 2012 WitamMam pytanie bo nigdzie nie umię odszukać odpowiedzi a mianowicie Jakie są różnice między Amazone d8 super a special Z gory dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzesiek260885 0 Napisano 19 Lipca 2012 panowie pomocy!! posiadam siewnik amazone d7 srandard czy morzliwy jest nim wysiew rzepaku jeśli tak to prosze o jakąs instrukcję jak to uruchomic z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek290384 0 Napisano 22 Sierpnia 2012 próba krecona ile razy krecic korba na jedna próbe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 22 Sierpnia 2012 próba krecona ile razy krecic korba na jedna próbeto zależy w jakim siewniku i jakie masz koła i opony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam.Na tym http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=24819forum jest podana tabela z danymi ile koło wykonuje obrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
*SSaPeRR* 0 Napisano 23 Sierpnia 2012 Na próbę kręconą jest taki ogólny schemat. Trzeba zmierzyć obwód koła w siewniku.Później 100m2(1ar) dzielisz przez szerokość siewnika.Wynik dzielisz przez obwód koła(fachowo do obwodu koła powinno doliczyć się 5% poślizgu) i to co będzie teraz wynikiem to ilość obrotów koła potrzebna do zasiania 1 ara.Ustawiasz na jakieś przełożenie siewnik, plandeka pod redlice i kręcisz kołem.Ważysz zboże z plandeki i mnożysz x100 i już wiesz ile na danym przełożeniu wysieje na 1ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek mf 0 Napisano 4 Września 2012 witam mam takie pytanie użytkuje może ktoś siewnik sulky gc tramlines z 89r mam problem z ustawieniem wysiewu (próba kręcona) ile obrotów korbą na 1h . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 16 Września 2012 Witam, mam amazone D8 i słychać piski od strony jakby łańcuch napędowego. z czym to może być związane ? to koło napinające łańcuch posiada jakieś tulejki ? szczególnie mocno piszczy jak się mocno kurzy... pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 20 Września 2012 Witam .Koledzy interesuje mnie siewnik z jak najmniejsza norma wysiewu(do siania ziół) no i zeby nim tez siac zboże jaki byscie polecili ( niekoniecznie nowy ) Mam poznaniaka ale zeby siac drobne nasiona to trzeba zmieniac rolki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szopen72 0 Napisano 20 Września 2012 Ja sieję Kuhn premia 300. wysiałem w tym roku 2,2 kg rzepaku na hektar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 20 Września 2012 Witam .Koledzy interesuje mnie siewnik z jak najmniejsza norma wysiewu(do siania ziół) no i zeby nim tez siac zboże jaki byscie polecili ( niekoniecznie nowy ) Mam poznaniaka ale zeby siac drobne nasiona to trzeba zmieniac rolki .nowy poznaniak da rade wysiac np. 2 kg rzepaku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 20 Września 2012 Nowy poznaniak czyli ?? sławek2209 podaj mi dokładna nazwe .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach