hessel 0 Napisano 29 Października 2008 Mam pytanie czy orientujecie się może, czym może być spowodowane taki czynnik ? zbyt dużo siano kiszonki a za mało treściwej paszy ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskar 0 Napisano 2 Listopada 2008 przesadziłes z włóknem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wetman 0 Napisano 3 Listopada 2008 Raczej ani jedno, ani drugie. Według mnie dałeś im więcej energii, której jeszcze nie może wykorzystać do końca krowa (nie jest przyzwyczajona- jej żołądek). Za miesiąc powinno wszystko wrócić do normy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 4 Listopada 2008 Moim zdaniem jest przebiałkowana pasza i na pewno bez korekty nic nie wróci do normy. Prawdopodobnie dajesz za dużo paszy treściwej (mocnej w % B) a za mało sianokiszonki bądź innej paszy bogatej w włókno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wielkopolanin 0 Napisano 7 Grudnia 2008 A moim skromnym zdaniem to zastanawiam się skąd możecie wyciągać takie wnioski w ciemno? Nawet nie wiecie jaki jest poziom wydajności w jego stadzie, jaki jest skład dawki pokarmowej, o tym, że nie wiecie jaka jest zawartość mocznika w mleku. Choć strzępek informacji dotyczących dawki i kilka wartości wypisanych z tabulogramu na pewno przybliżyły by problem. A tak chłopaki walicie w ciemno po ścianach, mając nadzieję, że traficie, a żywienie krów mlecznych to nie totolotek czy ruska ruletka. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcin82 0 Napisano 7 Grudnia 2008 A co sie ostatnio zmieniło w żywieniu krówek?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 7 Grudnia 2008 A moim skromnym zdaniem to zastanawiam się skąd możecie wyciągać takie wnioski w ciemno? Nawet nie wiecie jaki jest poziom wydajności w jego stadzie, jaki jest skład dawki pokarmowej, o tym, że nie wiecie jaka jest zawartość mocznika w mleku. Choć strzępek informacji dotyczących dawki i kilka wartości wypisanych z tabulogramu na pewno przybliżyły by problem. A tak chłopaki walicie w ciemno po ścianach, mając nadzieję, że traficie, a żywienie krów mlecznych to nie totolotek czy ruska ruletka. Pozdrawiam.Takie wnioski wyciąga sie po prostu z doświadczenia.Miałem podobny przypadek, że % białka przewyższył % tłuszczu a wszystko spadło poniżej 3% tylko nie było(bo nie powinno) wzrostu mleczności.Sam zachodziłem w głowę skąd taki nagły spadek tłuszczu jak daję do oporu kiszonki z kukurydzy o wysokiej zawartości energii.W tym czasie na łąkach była susza, praktycznie krowy większą część dnia przeleżały w cieniu w sumie jedyną paszą była właśnie kukurydza i mieszanka pełno porcjowa.Dopiero po otwarciu pryzmy z sianokiszonką wszystko wróciło do normy, tj. 4,5% tłuszczu i 3,6% białka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kasztelan 0 Napisano 8 Grudnia 2008 Trochę zagalopowałem się z tym spadkiem tłuszczu.Parametry wyglądały tak; T 3,5%, B 3,55%, Mocznik 244Podstawowa przyczyna....brak włókna w paszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 8 Grudnia 2008 Panie HesselChodzi o konkretną krowę czy wszystkie krowy w oborze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach