Gość Napisano 16 Lutego 2006 moje krowy pokaszlują i urwały mleka,są to H-F,zachowują się jakby chciały jeść a nie mogły,zdezynfekowałem obore i trochę się poprawiło ale nie na długo,co to jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Lutego 2006 A jaką masz wentylację??? Zmierz temperaturę w oborze?? Czy wypuszczasz krowy na zewnątrz?? Skąd piją wodę (wodociąg, rzeczka, własna studnia, czy są poidła)?? Jak na to odpowiesz to otrzymasz odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Lutego 2006 tak myślałem że to od wilgoci,tak?obora jest dość dużabydła tylko 10szt.moje czerwone zdrowe ale te h-fki to bardzo delikatne.Co radzisz pryskać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Lutego 2006 woda z wodociągów leje 2razy dziennie do koryta,proszę jaśniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 16 Lutego 2006 1. Zbyt wilgotno - słaba wentylacja, na suficie kalenicy, murach skrapla się woda i kapie np. na czoło.2. Za MOCNA wentylacja, przeciągi - komórki somatyczne itp.3. Słabo jedzą - może kolega podaje za dużo paszy treściwej (paszy granulowanej lub własnej śruty), max jednorazowy odpas 2,5kg/szt. MAX (zależy od wydajności !!!!!) na dobę zalecam 10-12kg MAX !!!!4. BFD - jeżeli mają gile pod nosem.5. HF - jest bardzo delikatny, no i niestety lubi DOBRZE i DUŻO zjeść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Marca 2006 Prawdopodobnie BVD , po 2 tyg. powinna nastąpić poprawa ,jeżeli nie to leczenie objawowe zastosowane przez lekarza wet .Pojawiła się już szczepionka PregSure BVD , lub Rispoval 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Marca 2006 Jeszcze zamgławianie w obecności zwierząt środkiem dezynfekcyjnym np. RAPICID Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 14 Marca 2006 Czy dojenie pierwiastek przed ocieleniem jest ratunkiem dla spuchniętego wymienia?Czytałem ,że w Niemczech to powszechna praktyka ,a dla krowy same pozytywy ,,hmm ciekawe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Marca 2006 Czy dojenie pierwiastek przed ocieleniem jest ratunkiem dla spuchniętego wymienia?Czytałem ,że w Niemczech to powszechna praktyka ,a dla krowy same pozytywy ,,hmm ciekawe chyba sturmfuhrer tak robi,to se wydój jałówke przed wycieleniem,ale wczesniej zadzwon po pogotowie niech juz czekaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 22 Marca 2006 Na spuchniete wymię najlepiej przyłożyć jakiś zimny metalJa przykładam siekierę najpierw w wymię a potem w łeb i mam spokój Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy 0 Napisano 31 Marca 2006 Prawdopodobnie BVD , po 2 tyg. powinna nastąpić poprawa ,jeżeli nie to leczenie objawowe zastosowane przez lekarza wet .Pojawiła się już szczepionka PregSure BVD , lub Rispoval 3Czy mógłbyś podać więcej informacji o BVD ?Interesują mnie dokładnie objawy tej choroby u krów oraz cielaków,jak się przenosi, jak szczepić żeby ustrzec się tej choroby, jak leczyć już zainfekowane sztuki,czy zwalczana jest z urzędu,czy krowy sprowadzane z zagranicy są badane pod tym kątem?Jaka jest obecnie skala tej choroby?Z góry dzięki za wszelkie informacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
trojan 0 Napisano 2 Kwietnia 2006 moje krowy pokaszlują i urwały mleka,są to H-F,zachowują się jakby chciały jeść a nie mogły,zdezynfekowałem obore i trochę się poprawiło ale nie na długo,co to jest?1.IBR - kaszlą i smarkają wszystkie2.Zimowa dezynteria - najpierw kaszlą i smarkają a potem srają na rzadko z krwią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy 0 Napisano 3 Kwietnia 2006 Niech ktoś kopetentny wypowie się na temat wirusa BVD u bydła....pleaseeeee Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Napisano 3 Kwietnia 2006 Niech ktoś kopetentny wypowie się na temat wirusa BVD u bydła....pleaseeeee Wchodzisz na google, wpisujesz BVD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy 0 Napisano 10 Kwietnia 2006 Wszedłem i nie wiele się dowiedziałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 23 Maja 2006 panowie mam problem 2 tygodnie temu wycieliła mi sie jałówka i niechce cielakowi puszczać mleko, przed każdy pojeniem 2razy dziennie podaje jej oxy-cośtam i po minucie mleko samo leci a bez zastrzyku niema mowy o dojeniu. Czy można taką krowe jakoś wyleczyć czy czy tylko pozostała mi rzeźnia?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 25 Maja 2006 Puść cielaka do krowy i zobaczysz co się będzie działo. Moim zdanie "uzależniłeś" krowę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 25 Maja 2006 Raz mi braklo tego zastrzyku mówie sobie może ją rozdoi przeczymam ją, ani niema mowy 2 dojenia poczekałem i pojechałem do wracza po lek cielak głodny krowa wymie jak kamień, już ją zapisałem do rzeźni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbern 0 Napisano 26 Maja 2006 Oxy - coś tam znaczy oksytocyna naturalny hormon, pobudzający wydzielanie mleka. Jest wydzielana w momencie rozpoczęcia doju i działa przez około 5-10 minut. Działanie oksytocyny jest zaburzane poprzez niewłaściwe przygotowywanie do doju - antagonistą oksytocyny jest adrenalina - po prostu zdenerwowana krowa "nie działa" poprawnie - działanie oksytocyny jest maskowane innymi hormonami. Bardzo rzadko zdarza się, że wydzielanie oksytocyny jest niewystarczające (przysadka mózgowa jest uszkodzona lub działanie jest zaburzone). Trzeba byłoby wezwa naprawdę dobrego weterynarza, który zbadałby ją kompleksowo i ocenił jej przydatnośc w hodowli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 3 Czerwca 2006 A wiesz co podać jak bydło kaszle?? Przywiozłem teraz kilka byczków i kaszlają jak diabli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robbern 0 Napisano 4 Czerwca 2006 Kaszel kaszlowi nierówny...Częstą przyczyną że bydło (znaczy byczki) kaszlą mogą być pasożyty wewnętrzne. Często się zdarza, że dostają kiepską paszę z łąk zarażonych szkodnikami i nieszczęście gotowe. Mogły być trzymane też w kiepskich warunkach - np. razem z trzodą i wtedy mogą mieć płuca zniszczone amoniakiem. U bydła (rzadziej u byczków) zdarza się BVD - która była szerzej opisywana w innym temacie. Tak więc nieststy kłania się dobry weterynarz, który oceni co poszkodziło... [/url] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 4 Czerwca 2006 weterynarz musiałby zrobić jakieś badania krwi albo czegoś, bez tego będzie wiedział tyle co ja i ty a leki przepisze czy skuteczne W mojej okolicy niema dobrych lekarzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 5 Czerwca 2006 Jakim preparatem odrobaczacie bydło?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 22 Czerwca 2006 Witam mam pytanie czy wie ktoś na co jest lek Combi-ject? Z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 22 Czerwca 2006 Posoplity antybiotyk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach