Skocz do zawartości
netmati

Jak zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie do osób które ostatnio stały się właścicielem gospodarstwa i prowadzą działy specjalne produkcji rolnej- hodowla drobiu

Jakie kroki trzeba poczynić (zgłoszenia, rejestracja ) w przypadku świeżo upieczonego rolnika?

Chodzi mi tu o KRUS, AMiR, US, Gmina, Sanepid itp.

Jako syn rolnika zostałem właścicielem gospodarstwa o powierzchni 8,20 ha z halą przeznaczoną na hodowlę indyków. Kontynuuje produkcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja stałem się ale nie mam PZ, więc ją pominę

- KRUS (o ile to nie dział specjalny podlegający ZUS) rejestracja rolnika jako ubezpieczonego w pełnym zakresie z mocy ustawy jako rolnik

- ARiMR tu musimy uzyskać numer identyfikacyjny producenta rolnego + kwestie dotyczące stada oraz innych przejętych wraz z gospodarstwem zobowiązań

- US podstawa to zgłoszenie NIP-3 aktualizacja (o ile NIP już posiadasz) + podatek dochodowy o ile należy go uiszczać przy tym rodzaju produkcji

- UG sam się odezwie (podatek rolny + podatek od nieruchomości), a Ty możesz wpaść po zaświadczenie o powierzchni gospodarstwa niezbędne do KRUS

- Sanepid raczej Cię nie dotyczy (tutaj bardziej pasuje jakiś weterynarz)

dla satysfakcji można jeszcze nawiedzić UW i znajdujący się w nim Urząd Statystyczny w celu uzyskania numeru REGON, bank jeśli nie posiadasz rachunku, zakład ubezpieczeń (wykupienie lub przeniesienie polis ubezpieczeniowych dotyczących OC, upraw, budynków itd) no i jeszcze zapewne kilka instytucji pominąłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak pominąłeś Powiatowy rząd Weterynaryjny - wniosek o nadanie numeru dla gospodarstwa produkującego drób. Jest to zupełnie inny nr jak w ARiMR i nie ma z nim nic wspólnego. WET wydaje nr gospodarstwa, który później lekarz wpisuje na świadectwie zdrowia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście Urząd a nie rząd, i to jest kolejny przykład braku możliwości edytowania własnych postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informacje.

A czy ten numer Powiatowego Urzędu Weterynarii nie powinien być taki sam jak był u mojego ojca?

A czy orientujesz się jakie dokumenty trzeba tam przedstawić?

A jeszcze jedno przyszło mi do głowy, a jak jest z zaświadczeniem o zarobkach potrzebne np: do kupna czegoś na raty, skąd w takim przypadku się to uzyskuje, jak potwierdzić dochody.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki za informacje.

A czy ten numer Powiatowego Urzędu Weterynarii nie powinien być taki sam jak był u mojego ojca?

Powinieneś pójść do PUW i złożyć wniosek o wykreślenie z rejestru hodowców ojca i wpisanie Ciebie - dają drugi numer, a wystarczy na kartce napisać "Informuję, iż z dniem ... zaprzestałem produkcję drobi, w związku z powyższym proszę o skreślenie mnie z rejestru" lub coś podobnego a u Ciebie odwrotnie "informuję, iż od dnia ... zacząłem itd..."

A czy orientujesz się jakie dokumenty trzeba tam przedstawić?

Odpowiedz jak wyżej - żadnych tylko wniosek.

A jeszcze jedno przyszło mi do głowy, a jak jest z zaświadczeniem o zarobkach potrzebne np: do kupna czegoś na raty, skąd w takim przypadku się to uzyskuje, jak potwierdzić dochody.?

Zaświadczenie z UG o wielkości gospodarstwa i prowadzeniu działów specjalnych produkcji rolnej - w większości przypadków wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi