Skocz do zawartości
techniczny007

pompa hydrauliczna

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem rybakiem mam łódź rybacką z silnikiem od C-385 i właśnie wymieniłem pompe przy wyciągarce sieci na mocniejszą sęk w tym że nie mam pojęcia jaki silnik hydrauliczny do niej dobrać i grubość przewodów aby to wszystko ładnie śmigało, oto parametry pompy: DOWTY PUMP Maximum Continuous Pressure P -207 bar, FLOW litres/min - ok150 , Nominal Delivery @ 1500 rpm & Pressure P -81.50 lpm zgóry dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

150l/min to wg mnie rurki o świetle 18-20mm minimum. obroty nominalne dla tej pompy to 1500/min a u ciebie ile będzie miała? silnik hydrauliczny musisz dobrać pod wydajność pompy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie tak myślałem z tym przekrojem, a czy silnik hydr.250 wystarczył by i jrszcze jedna kwestia- jak duży zbiornik powinienem mieć bo to to przecież będzie temperatura- zwłaszcza że ta pompa nie raz będzie pracować po 20 godz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość przewodów dobierasz na podstawie wielkości otworów zasilających silnik.Pozostaje jeszcze kwestia rozdzielacza. Nad chłodzeniem radzę zastanowić się poważnie, nie jest to skomplikowane a wielce przydatne w zmiennych warunkach klimatycznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wszystko rozumiem, ale chodzi mi o to aby wstawić około 60 litrowy zbirnik oleju do sterówki tak żeby wykożystać ciepło pleju do ogrzania pomieszczenia. Sęk w tym że nie mam pojęcia czy zbiornik ten zapewni mi optymalną temperaturę odpowiednio wysoką do ogrzania ale i do prawidłowej pracy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak wszystko rozumiem, ale chodzi mi o to aby wstawić około 60 litrowy zbirnik oleju do sterówki tak żeby wykożystać ciepło pleju do ogrzania pomieszczenia. Sęk w tym że nie mam pojęcia czy zbiornik ten zapewni mi optymalną temperaturę odpowiednio wysoką do ogrzania ale i do prawidłowej pracy

Poszukaj jakiś wymiennik cieplny od c.o. i użyj jako zbiornik. Tylko sprawdz jaką ma powierzchnię wymiany bo były takie że miały tylko wstawioną rurę dł. 2 m i cienko grzały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi