Skocz do zawartości
kur-rk

Program rolnośrodowiskowy - projekty i zmiany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa.

Jak to w Polsce bywa ministerstwo chce dobrać się do dopłat rolnośrodowiskowych i zmienia ustawę o programie rolnośrodowiskowym. Z tego co się dowiedziałem ze starego rs mają być zmienione stawki płatności (dotyczy to kilku wariantów). Natomiast w nowym rs ministerstwo chce zlikwidować pakiet stref buforowych. Jako, że jestem doradcą rolnośrodowiskowym czekam na rozporządzenia, które mają wprowadzić porządek. Najpierw krzyk plany do końca lutego, potem wstrzymanie wypełniania do 10 lutego, następnie wstrzymanie bo będzie nowe rozporządzenie. Nie jestem pewien kogo szlak trafi doradcę, czy rolnika z przychodzeniem o zrobienie planu. Doradca nie jest prawdomówny bo coś kombinuje z terminami, a może tak niech ministerstwo wogóle wycofa się z rs bo to nam jest niepotrzebne. Choć przepisy unijne zmuszają nas do ochrony środowiska. Umilanie życia przez ministerstwo nie tylko rolnikom i/lub doradcom ale społeczeństwu. Dlaczego nie ma tego ustalonego wcześniej w odpowiednich terminach, a tu normalnie w ostatniej chwili jak nóż na gardle.

Jak wiecie zajmuję się też pisaniem programów w excelu no i tu zaczyna się problem bo okazuje się, choć nie jestem informatykiem, że jestem lepszy od informatyka w firmie i mój program przerósł ich oczekiwania. Program jest za prosty, a za dużo robi z automatu i doradca nie ma nad nim panowania i będzie wypełniał mechanicznie wniosek, czy też plan - tak nie może być, są to słowa, które wypowiedzieli znający się na rzeczy firmy zajmującej się wypełnianiem wniosków i planów rolnośrodowiskowych. Pod wpływem tego programu (dopłaty rolnicze - bezpośrednie i rolnośrodowiskowe wraz z planem rs) CDR zmienia konstrukcję planu rs i upraszcza go. Jestem ciekawy, czy nie zrobią planu jak jest u mnie.

Pozdrawiam i proszę o rozwinięcie tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogą tylko zmienić nowe plany, ci którzy już mają złożone w ubiegłych latach raczej mogą spać spokojnie. Podobnie było z poprzednią wersją RS, najpierw były wyższe stawki, potem je zaniżyli i nowo wchodzący albo zmieniający plan mieli nowe stawki a ci którzy pozostali przy starych planach mieli stare-wyższe stawki.

Podstawowa zasada-prawo nie działa wstecz i nie można zmienić stawek z dnia podpisania umowy z ARiMR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co w końcu czeka sadowników, w jednym z ostatnich magazynów "tydzień" minister Sawicki zarzekał się, iż cięcia dotkną tylko orzechowców, co nie znajduje nigdzie odzwierciedlenia; jeśli macie jakieś sugestie to proponuję przelać je na papier i przesłać do MRiRW

mam małe pytanko do praktyków czy istnieje techniczna możliwość niezgłoszenia wszystkich działek wchodzących w skład gospodarstwa do programu rolnośrodowiskowego? uściślając jest możliwe prowadzenie gospodarstwa częściowo ekologicznego (spełniając oczywiście pewne kryteria) jednak czy wniosek o płatności rolnośrodowiskowe nie narzuca wpisania weń wszystkich działek wchodzących w skład gospodarstwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co w końcu czeka sadowników, w jednym z ostatnich magazynów "tydzień" minister Sawicki zarzekał się, iż cięcia dotkną tylko orzechowców, co nie znajduje nigdzie odzwierciedlenia; jeśli macie jakieś sugestie to proponuję przelać je na papier i przesłać do MRiRW

mam małe pytanko do praktyków czy istnieje techniczna możliwość niezgłoszenia wszystkich działek wchodzących w skład gospodarstwa do programu rolnośrodowiskowego? uściślając jest możliwe prowadzenie gospodarstwa częściowo ekologicznego (spełniając oczywiście pewne kryteria) jednak czy wniosek o płatności rolnośrodowiskowe nie narzuca wpisania weń wszystkich działek wchodzących w skład gospodarstwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kissmy.. we wniosku rolnośrodowiskowym konieczne jest podanie wszystkich działek ewidencyjnych znajdujących się w gospodarstwie. Natomiast nie jest obowiązkowe zgłoszenie wszystkich upraw do pakietu ekologicznego. Wejście w pakiet powoduje automatyczne prowadzenie gospodarstwa rolnego metodami ekologicznymi, dotyczy to także rolnictwa zrównoważonego. Mogą zdarzyć się przypadki, gdzie rolnik posiada 2 gospodarstwa o innym profilu gospodarowania i najlepiej jak są od siebie oddalone to może jedno z tych gospodarstw pozostawić jako ekologiczne. Decyzja należy do rolnika. Nie wpisanie wszystkich działek ewidencyjnych, przez rolnika, wykaże braki w kontroli administracyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki bardzo za odpowiedź, moje gospodarstwo jest złożone zasadniczo z trzech działek rolnych i jedną z nich chciałbym przeznaczyć na rolnictwo ekologiczne (będą to TUZy oraz uprawy motylkowych na biomasę), ze względu na znaczne oddalenie od siebie poszczególnych działek rolnych (ponad 5 kilometrów) nie widzę problemu w oddzieleniu produkcji ekologicznej od konwencjonalnej, jednak jednostka certyfikująca wskazała, iż konieczne jest posiadanie dwóch odrębnych gospodarstw (wraz z budynkami, parkiem maszynowym oraz pracownikami), co wydaje mi się niedorzecznością ze względu na to, że całą produkcję sprzedaję bezpośrednio po zbiorach i nie posiadam maszyn (co pozwala mi na znaczne ograniczenie kosztów produkcji) a wszystkie prace zlecam usługodawcą, przy takim charakterze produkcji nie widzę zagrożenia jakości produkcji ekologicznej, tym bardziej że zostanie ona przeznaczona na cele energetyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KUR-RK-mam pytanie mianowicie przykładowo osoba kupujaca,badz dostajaca od rodzica powiedzmy np.2ha objetych programem rolnośrod.przejmuje zobowiązania rolnośrod(czyli prawa i obowiazki-czyli zostaje jego uczestnikiem).w pierwszym programie czyli wsiewki po 520zł, nastepnie dodzierzawia np. powiedzmy 80ha nie objetych programem rolnosrod. i czałe gospodarstwo jest objete pierwszym programem rolnosrod. czyli 82ha *520zł? z tego co sie dowiedziałem w moim biurze ODR ze-TAK.

-co do poplonów za 520 to było za piekne zeby było prawdziwe i zeby mogło to trwac zbyt długo kwestia czasu było to kiedy zaczna kombinowac przy nich a nich qtwa pokombinuja przy swoich orzechach!!!! nieroby!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alwaro to tylko tak ładnie wygląda na papierze. Wg rozporządzeń przejęcie całego gospodarstwa z obciążonym programem rolnośrodowiskowym i podpisaniu zobowiązania przez nabywającego o przejęciu tych obowiązków. Tu wszystko jest w porządku. Dalej zgodnie z rozporządzeniem jeśli gospodarstwo zmienia swoją powierzchnię to o podajże o 3-5% (nie pamiętam), ale nie więcej niż 2 ha nie zmienia planu działalności rolnośrodowiskowej. Przekroczenie powierzchni o 2ha powoduje napisanie nowego planu rolnośrodowiskowego. Niestety wyszło tak, że plan zrobiony na okres 5 lat z PROW 2004-2006, w teraz nie może być zmieniany ponieważ tego działania nie ma. Tu rolnik łapie się w pułapkę. Oczywiście może powiększyć gospodarstwo ponieważ je rozwija i chce mieć większe dochody ze swojej pracy . Jeżeli zakupił ziemie to i tak nie może (raczej - to jest moje zdanie) przekroczyć powierzchni danego pakietu jakie są określone w planie działalności rolnośrodowiskowej. Nie dość, że musi wprowadzić zasady programu w całym gospodarstwie to płatność należy się tylko do powierzchni określonej w planie. W dobrej sytuacji jest rolnik, który jest w 3 roku programu rolnośrodowiskowego, ponieważ może przejść na nowy program rolnośrodowiskowy i wybrać te pakiety, które będą mu najlepiej pasowały. Osobiście polecam rolnictwo zrównoważone, jeśli są w większości grunty orne, wraz z poplonami (same poplony nie opłacalne - wyższe koszty uprawy niż zwrot kosztów), oraz pakiet 3 łąkowy. Lub zestaw rolnictwo ekologiczne plus łąki. O innych pakietach proszę zapomnieć i o nich nie pamiętać. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahah a nie wiesz że jestes lepszy od informatyka . Powiem tak program super a to co powiedziała dyrekcja o kant dupy . Przerosłes ich wszystkich . Ci którzy nie chca niech nie biora tylko wielkie sumy płaca za gowno nie program nap Agronom ech a twoj cudo nad cuda . W dobie kryzysu jaki jest w POLSCE a szczególnie w ODR po co oszczedzac jak mozna wykupic licencje i kase wydawac, po co doradca ma sobie prace ulatwiac nich sidzi 6 8 godzin i robi plan i to po godzinach za marn a pensje po 14 latach pracy 1300 zł neetoo z premia i ryczaltem na paliwo .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopłaty ekologiczne do 2500 zł/ha!!!

Proponujemy Państwu doradztwo unijne w zakresie dopłat ekologicznych. Kwota, którą można otrzymać sięga do 2500 zł/ha.

Dodatkowo w naszej ofercie:

- wykonywanie planów rolnośrodowiskowych dla gruntów rolnych na okres 5 lat

- pomoc przy wypełnianiu wniosków

- pomiar gruntu metodą GPS

- wybór odpowiednich sadzonek dla danego terenu po korzystnej cenie (sady owocowe)

Dariusz Grenda tel. 506-057-759, biuro@avest.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi