malkolm2 1 Napisano 21 Sierpnia 2010 u nas przy opadaniu 250 i glutenie około 30 i wyrównanie około 80 cena to 850, jak się nie mylę to jeszcze + vat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 24 Sierpnia 2010 U nas od dziś cena w dół z 600 na 550 za paszową a jak u was? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 u nas też paszówka z 620 na 590, za to konsumpcyjna z 700 na 770. tylko że nikt jeszcze nie dostarczył konsunpcji od prawie tygodnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 25 Sierpnia 2010 U nas tak samo, paszówka z 720 do 690. A za konsumpcyjną młynarz sam się pytał po ile chcę mu sprzedać . Jak zaproponowałem 750 to nie chciał. Trudno, zobaczymy co powie za pół roku. U nas w punktach skupu cisza, nikt nie ma zboża na sprzedaż. Tylko Ci, którzy zajmują się wyłącznie produkcją roślinną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dr_koks 0 Napisano 29 Sierpnia 2010 paszowa 560-580 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 29 Sierpnia 2010 paszowana na jarmarkach nawet 850,realna sprzedaz 600-650,przy takich cenach zboza to zadna produkcja zwierzeca nie jest oplacalna wiec zbyt siadzie , cena spadnie co i teraz sie dzieje,spekulancii zarobili i cena wraca do rozsadnych granic,wydaje mi sie ze z korzyscia dla sprzedajacych i kupujacych,u nas to nie ma co za bardzo sprzedac wiec pozytek z wysokich cen marny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 obdzwoniłem dzisiaj z ciekawości elewatory i co ciekawe Polskie Młyny (Nakło) płacą nadal 660zł , czyli jakby nie liczyć Matif - 200zł, kontent będą prawdopodobnie dopiero wtedy kiedy będą mogli zapłacić Matif +100zł i ściągnąć wywiezioną do Niemiec pszenicę; ale najbardziej bulwersuje mnie manifest sierpniowy młynarzy, którzy udają się dzisiaj do Ministerstwa Rolnictwa w celu uzyskania pomocy, powinni odziać się w jutowe worki i oferować chociaż rynkowe ceny, no po prostu nie wiem jak skomentować zaistniałą sytuację Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 http://www.portalspozywczy.pl/zboza-oleiste/wiadomosci/dbv-zbiory-w-niemczech-beda-o-12-proc-nizsze-niz-rok-temu,37112.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek21 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 mi sie wydaje ze pszenica bedzie kosztowala cos ok 1000zl co wy na to .kiedys tak pisałeś a teraz co wy myślicie jak to widzicie - przeciez niedawno trąbiono ze jest 25% w magazynach zapasów w UE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 wszystko zależy od zbiorów w USA, zapasów w Polsce nie ma, gdyż zostały spieniężone zimą bądź wiosną (stąd nie dostrzegam w dalszym ciągu uzasadnienia pielgrzymki do ministra Sawickiego), natomiast zauważam przebudzenie w elewatorach http://www.ceny.kpodr.pl/index.php?p=tabela&id=42&test=1&dzien=27&miesiac=08&rok=2010 są to ceny na piątek po galopie na 220 euro w drodze na 230 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 Matif 6 euro w górę!! piękne otwarcie;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 już 7 euro wzrostu, ciekawe czy to Polscy młynarze rozpoczęli zakupy po rynkowych cenach po tym jak powyjaśniał im Minister Sawicki http://wiadomosci.onet.pl/2215645,10,sawicki_nie_bedzie_interwencji_na_rynku_zbozowym,item.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 Masz rację z tymi zapasami.Może i były,ale teraz pozostały na papierze.Towar został puszczony na rynek wiosną gdy cena pszenicy oscylowała w granicach 500 zł/t i to niekoniecznie z fakturami,a sprzedający omamieni chęcią zysku i doniesieniami medialnymi o wysokich prognozach zbiorów,mieli nadzieję na uzupełnienie zapasów w cenie 360-380 zł/t.Niestety los spłatał figla,a ewentualny remanent niejednego magazynu może mieć epilog w prokuraturze.Zresztą takie myki znamy i kiedyś zasłynął z tego poseł samoobrony.Brakowało mu ok 27 tyś ton,a sytuacja na rynku była podobna do dzisiejszej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 30 Sierpnia 2010 http://archiwum.polityka.pl/art/buszujacy-wzbozu,361362.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 31 Sierpnia 2010 ja już nie wiem co się dzieje, dzisiaj cena w elewatorach ponownie bez zmian np. Polskie Młyny Nakło 660zł/t (poniedziałkowy Matif x aktualny kurs euro = około 910 zł) prawdopodobnie młynarze błędnie oDebra1li życzenia Ministra Sawickiego dotyczące stabilizacji cen, ale okazuje się, że to młyny chcą zarobić na różnicy cen (chociaż wątpię aby cokolwiek skupowali) to już jest arbitraż w najgorszej formie, a wszyscy czepiają się spekulacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 31 Sierpnia 2010 to jest normalna zmowa cenowa i nic więcej, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 31 Sierpnia 2010 u nas przy opadaniu 250 i glutenie około 30 i wyrównanie około 80 cena to 850, jak się nie mylę to jeszcze + vat w jakim młynie tak płaca? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 31 Sierpnia 2010 w jakim młynie tak płaca?jutro się upewnię i napiszę co się dowiedziałem, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 1 Września 2010 Po prostu maja okazje podwyższyć ceny i jak zwykle zegnać na rolnika bo to on jest winien brakiem zapasów .przecież niedawno stwierdzili ze nie ma po co magazynować zboża bo tyle go jest na świecie i można zawsze ściągnąć z zagranicy a tu zonk i oszukali się .My robimy jak czarne murzyny odwalamy najcięższa robotę i jeszcze jesteśmy niegodnie traktowani i to właśnie jest taka ta nasza Polska Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 3 Września 2010 maksymalna cena pszenicy w http://www.kapkappz.pl/ wynosi 850zł +vat. pytanie czy będzie drożej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matii 0 Napisano 3 Września 2010 Dzieki własnie tam dzwoniłem ale to juz nie rewelacja jeszcze do tego wydłuzyli termin płatnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
panborys 0 Napisano 4 Listopada 2010 Komplexmłyn Wągrowiec 826 brutto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 6 Listopada 2010 Zamość 826 brutto ale walą w bambuko i nie słyszałem że komuś dali taką cenę ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ikcomas 0 Napisano 8 Listopada 2010 To u mnie całkiem już lecą w kulki. Zaraz po żniwach proponowałem młynom w mojej okolicy po 750zł. Teraz dzwonię i 750 z dowozem może zapłacą, może nie ale ja już nie chcę po tyle. Część poszła już na paszę (po 720 swego czasu), resztę też to czeka jak się młynarze nie obudzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 9 Listopada 2010 jeśli młyny mogą sobie teraz sobie wybierać/przebierać w ofertach na rynku niemieckim to realizują transakcje po 900zł/t i mogą to sobie przywieźć do portu za 30zł czyli jak za darmo, stąd nie dostrzegam w dalszym ciągu konieczności podnoszenia przez młynarzy cen w kraju powyżej 800zł/t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach