ptyś 0 Napisano 9 Lipca 2009 Ja nie kupowałem 20l EM-a tzn . aktywny gotowy do użycia z internetu ---------EM-1+MELASA to koszt 20 zł przesyłka czyli 100zł za całość60l EM-a. kupiłem od doradcy lub w sklepie to koszt 122zł za 20lJAK niema się czasu lub doświadczenia w namnażaniu to lepiej ten gotowy-em-aJa pierwszy raz namnażałem i wydaje mi się że mi wyszło -- zrobiłem 20l.To oszczędzasz 20zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 9 Lipca 2009 A JESZCZE NIE DODAŁEM ŻE NAMNAŻANIE EM--- TO JEST OD PIĘCIU DO SIEDMIU DNI ŻYCZĘ POWODZENIA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek5120 0 Napisano 10 Lipca 2009 Kolego Ptyś ten EM to jak wygląda jak mleko, czy woda. Tego opadanego lata byłby bardzo przydatny, ale czy naprawdę nie ma obawy, jeśli daje się go do wody, że gęś nie będzie chorować. Masz jakieś poświadczenie weterynaryjne, że jest dopuszczone do sprzedaży? I jest bezpieczne? Czy sprzedawca daje takie pismo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 10 Lipca 2009 EM to jest 100% naturalny --------------------------------------------------------nie wiem już jak to mogę wam pisać --------------------------------------------------poprostu JA sam to piję i MNIE nic nie jest ------------------------------------------wejdzcie sobie na strony EM i sobie poczytajcie ------------------------------------czy to tak trudno i już MNIE nie męczcie bo każdy może to zrobić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tim 0 Napisano 11 Lipca 2009 @ptyś, a twoje gęsi ile w końcu ważą(średnio) w 11 tygodniu,bo w jednym poscie piszesz 6,20 a w innym 6,35? Jeżeli 1700szt zjada 600kg.to wychodzi 0,35kg/szt/dzień(według mnie to mało), to moje w 11tyg.zjadały 0,48kg/szt/dzień i EM nie stosowałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 11 Lipca 2009 Witam! i daję odpowiedz dla tim :to jak tak mało jadzą a mają kila to zle to ile twoje ważą w tych tygodniach czy tu chodzi żeby gęś jak najwięcej zjadła i nie było przyrostunie wiem po prostu nie do końca się wypowiedziałeś, to ile ważą Twoje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil9011 0 Napisano 13 Lipca 2009 witam. ja swoim daje 0,22kg na sztukę dziennie a resztę dokarmiam trawą. nie wiem jak wy te gęsi chowacie ale według książki tyle powinny dostawać a średnia waga przy wstawieniu na tuch powinna wynosić 5,3kg.na tuczu swoim daję 0,5 kg owsa na sztukę i w trzy tygodnie zwiększają masę o 1,3kg.powiedzcie mi jaką wy mieliście średnią gęsi przy zdawaniu?! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tim 0 Napisano 15 Lipca 2009 Witamptyś chciałem żebyś sprecyzował ile ważyły w 11 tyg Przedstawiłem porównanie ile zjadają twoja gęś a ile moja i nie miałem na myśli że skoro mniej jedzą to źle ,tylko jaka jest różnica w ilości zjadanej paszy.W tym roku nie mam tuczu ,gdyż mam wymianę stada nioski do"AMI",więc mogę odnieść się tylko do zeszłego roku(gęśmi zajmuję się od 26 lat). Gęsi (tuczowe) podskubuję w 9 tyg (maszynowo) nigdy nie stosowałem przepierzania,i ważone są do podskubu(zawsze te same,i nie są to te największe tylko średnie) więc nie mogę podać wagi jedynie to ile tygodniowo przybierają.(pewnie cię to nie zdowoli)natomiast śr.waga w dniu uboju wyniosła 7.10 95%gęsi było w kl. EXTRA 5%w1klasie ,2 klasy nie miałem.I w domu zostało 7 szt(pępole ale ogromne)Wstawienie było 2800 a sprzedano 2723szt.Paszę od 3tyg do końca tuczu robię sam na koncetracie z Tasomixu,żywione są "do woli",lecz tydzień przed podskubem dieta (połowa tego co zjadały)i tak przez 3 tygodnie następnie ile tylko zjedzą.Zielonkę podaję co 2 dzień na lepsze trawienie(kukurydza)Przed podskubem są odrobaczane,a w10 dniu szczepione przeciwko Dżersie*go(czy jak tam się to pisze)ja na 1 szt.przeznaczam 2 kg.paszy(jedynki)4kg.koncentratu i 30kg zboża. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek5120 0 Napisano 17 Lipca 2009 Witajcie. Koledzy a Wy jak karmicie gęsi? Ja jade narazie na książce bo pierwszy raz jestem na intensywnym tuczu. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 17 Lipca 2009 witam! odpowiedz --- tim:czyli zjadają 5kg na kilo przyrostuw tym roku dla hodowli to specyficzny rok- moje zjadały 4,1-4,2 na kilo przyrostu,a wtym roku to 4,5kg takich gigantów to nigdy nie miałem moje to od 6,3kg ten rok do 6,8kg poprzedni , moje pobieżne obliczenia wg. twoje moje to mogę twierdzić że na sztuce tyle samo mamy tylko ty więcej paszy przerzucisz i ton gęsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tim 0 Napisano 18 Lipca 2009 Średnia zjadanej paszy na kilo przyrostu oscyluje w granicach 5 kg(+/- 0,1kg),jednak na przyrost znaczenie ma jakość zboża.Zauważyłem że przy dobrym jakościowo owsie(mało łuski i pośladu,ale ciężki)gęsi osiągają znacznie lepszą wagę i więcej zjedzą(własne obserwacje)Czy na cały tucz dajecie paszę pełnoporcjową ,czy może sami robicie.A jeżeli sami to czy pasza jest "pełnoporcjowa"czy może "oszukana"tzn.mniej koncenyratu niż powinno być,bo ja od 3tyg.podaję "oszukaną" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 18 Lipca 2009 no to jak widzisz tim czy nie mam racji jestem hodowcą dopiero od czterech lat a mogę może nie jednemu doradzić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tim 0 Napisano 19 Lipca 2009 @marek,@emil, na jakiej książce bazujecie i jakie pasze (sami mieszacie czy gotowe kupujecie?@ptyś,czy pasze sam robisz czy cały czas stosujesz pasze z Tasomixu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil9011 0 Napisano 19 Lipca 2009 witaj tim. swoim daję do 4 tygodnia KB1 a później KB2.w 6 tygodniu zaczynam paszę mieszać ze zbożem a od 9 tygodnia, gdy już skończy mi się KB2 bodaje im samą mieszankę zbóż( owies przenica pszenżyto). chciałbym w przyszłym roku sam robić im KB1 i KB2 ale nigdzie nie mogę znaleźć na nie przepisu. może wy wiecie jaki jest skład tych pasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 19 Lipca 2009 witam!tim u mnie może dlatego w tym rzucie zjadły 4,5kg na kilo przyrostu bo do 12-tyg. dawałem z tasomixu,a potem swoją z koncentratemswojej paszy gdześ zjadły 7,5t.TASOMIX - mają receptury.Jak znajdę to napiszę ale to bardzo proste kon.25%[ chyba 30%kon. i zboża] to dla KBT511 TAKIE mają symbole Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tim 0 Napisano 19 Lipca 2009 Witamptyś jeżeli tak długo jechałeś na paszy gotowej z Tasomixu to się nie dziwię że mniej zjadly na kilo przyrostu.W przypadku koncentratu z Tas.o symbolu 5251 to aby uzyskać paszę 511 (czyli KB-1)do zboża dodajemy 28%(o ile dobrze pamiętam czyli 28kg koncentratu+72 kg zboża),do paszy 512(czyli KB-2)dajemy 25% koncentratu (i nic więcej nie trzeba dodawać).Ciekawie jaki wyjdzie zysk w porównaniu do żywienia na paszach z zakupu a robionych samemu.Z tą firmą współpracuję już z 15 lat i znam jakość ich paszy nie tylko dla gęsi tuczowych,ale zwłaszcza dla nioski. emil,czy nie za długo dajesz swoim gęsią paszę KB1,bo jak ja bym dawał paszę 511 to gęsi wcale by nie chodziły zapasły by się dlatego już po 2 tygodniach zaczynam pazę rozcięczać zbożem(pszenica+kukurydza).Skład pasz KB1,KB2 jest prosty wystarczy tylko wiedzieć ile dodać koncentratu do zboża i czy trzeba dodawać kredę(wiadomość do uzyskania w wytwórni u technologa żywienia),bo jeżeli masz zamiar robić na premiksach,soii,fosforanach i takich tam innych dodatkach to już jest większy kłopot.Mi jak robię paszę sam to na tonie zostaje ok.100zł w porównaniu do paszy z wytwórni,oczywiście zrobioną paszę wiozę na badanie co do zawartości białka,włukna a następnie konsultuję to z technologiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 19 Lipca 2009 Ja już wiem , że sobie robiona od 8-tyg. jest lepsza jak TOSAMIX, oczywiście+kon.5251 mniej zjadają nie 4,5kg ale 4,10kg. przekonałem się w tym rzucie .Nie mogłem inaczej bo bym musiał kupować zboże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogAR 0 Napisano 20 Lipca 2009 Tim, a jak ty żywisz reprodukcję w nieśności Kupujesz gotową pasze z Tasomixu, czy robisz sam Ja w tym roku myślałem o tej gotowej paszy, ale to wychodzi drożej i boję się zmian składu tej paszy w ciągu sezonu, dlatego robię ją sam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil9011 0 Napisano 20 Lipca 2009 a wiecie czy można gęsi skarmiać żytem?bo mam troche tego badziewia ale z moich znajomych nikt nie karmi gęsi żytem i raczej mi odradzają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 20 Lipca 2009 ja cztery lata temu karmiłem żytem ale max-20% mniejsze efekty były bo urosły śr.: 6,06 kg.żyto,śruta rzepakowa są antyżywieniowe i nie wolno przesadzać z nimi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tim 0 Napisano 20 Lipca 2009 Witam.@ogAR,Wszystkie pasze robię sam dla nioski i dla tuczu jedynie jaką paszę kupuję to na pierwszy okres odchowu i to 2kg na sztukę "kruszonkę" (niezależnie czy nioska czy tucz)Jak by nie liczyć jak pasze zrobisz sam to pozostaje zawsze kasa w kieszeni.Dla nioski to Tasomix ma koncentrat 5256 i daje się go 25%.Z tymi zmianami pasz przy kupnej to kłopot i niepewność czy wszystkie dostawy będą składem powtarzalne.Nawet dostawy koncentratu są różne,najlepsze są z grudnia(pachną ziołami),najgorzej jak maja dużo rzepaku.@emil,tak jak napisał @ptyś,do 20%możesz podać oczywiście nie małym gąskom ale takie co maja z 2 miesiące to spoko.Tylko dodawaj stopniowo,po trochu,bo może wystąpić biegunka.A jak się kupuje pszenżyto to ono nigdy nie jest czyste i zawsze jest w nim żyto. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ptyś 0 Napisano 20 Lipca 2009 teraz cały czas testuję EM i nie wiem czy coś to dało czy nie bo np. w AMI jeszcze takich gęsi nie mieli JA tez tak małych nie miałem tzn. 6.30kg i pracownicy mówią że są duże bo ponoć teraz to dobre są jak osiągną 6.00 kg. nie wiem PRAWDA TO JEST NIECH SIĘ KTOŚ WYPOWIE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luśka 0 Napisano 20 Lipca 2009 tim mam pytanie jakie wyniki masz na tej paszy zap.wylegi i ilość jaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukasz111 0 Napisano 21 Lipca 2009 Ptyś,w Ami mieli już większe gęsi w tym roku.Chociażby moje.Żadnego EM nie stosowałem,wogóle żadnych dodatków nie stosowałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogAR 0 Napisano 21 Lipca 2009 Tim ja właśnie do nioski stosuję ten koncentrat 5256. Jeśli kupuję nową dostawę,to wprowadzam ją do paszy stopniowo, bo na pierwszy rzut oka widać, że ma inny skład. Ale ogólnie jestem z niego zadowolony. U mnie jak ma dużo rzepaku, to gęsi wyjadają tą śrutę na samym końcu. Nie podchodzi im coś rzepak, ale czymś trzema nadgonić białko, jak nie ma soi. PSŁukasz już się nie chwal, że miałeś takie duże gęsi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach