Skocz do zawartości
DrHouse

Gęsi w 2009 - pisklęta, chów, sprzedaż - ceny i rady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

@ogAR

Ja jak zamawiam następną dostawę to wspominam żeby był na soi jeśli będzie to możliwe ,a przechodzenie z jednego na drugi robię stopniowo ujmując jeden worek koncentratu z poprzedniej dostawy i zastępując go workiem kon,z nowej dostawy (np,6+1,5+2,4+3,3+4,2+5,1+6)na mieszalnik daję 7 worków kon. i 1050kg zboża.

@luśka

Podam wyniki z poprzednich 3 lat(dotyczą stada w 1,2,3 okresie nieśności),a to tylko dlatego że tego roku nie mam jeszcze rozliczonego,gdyż ostatnie jajka oddałem 8/lipca.A znając opierzchałość firmy to wyniki otrzymam dopiero we wrześniu.Z wylęgami to jest tak że odpowiedzialność nasza za dobry wylęg jest stosunkowo mała i wszystko zależy od wylęgarni ,a właściwie od obsługi.Robiłem próby ze wstawieniem jaj na inna wylęgarnie i przy porównywanym zapłodnieniu wylęgi miały różnicę od 3%do5%.

A oto wyniki;

1długość nieśności w dniach, 2 liczba jaj od nioski-oDebra1nych, 3 zapłodnienie średnio-roczne w %, 4 wylęg piskląt z jaj nałożonych w %,5wylęg piskląt z jaj zapłodnionych w %,wszystko na koncentracie z Tasomixu

1-rok 1/161dni, 2/57,4 3/80,7% 4/60% 5/74,3%

2-rok 1/176 2/57,9 3/86,2% 4/62% 5/75,5%

3-rok 1/176 2/55,0 3/83,2% 4/58,2% 5/70,0%

4-rok 1/182 2/56,9 reszta danych we wrześniu

luśka,a twoje wyniki?

@lukasz,@ptyś nie ma co porównywać wagi gęsi gdyż mogliście mieć stada po różnych rodach i to nie koniecznie po"Białej Włoskiej" lub "Białej Kołudzkiej" z tego co mi wiadomo to AMI miało wstawione inne rody gęsi reprodukcyjnych(matek),tylko nie pamiętam nazwy rodu ,gęsi te miały mieć mniejsze spożycie paszy na kilogram przyrostu i nie osiągały takiej wagi jak "Kołudzkie" mieszańce W11/W33,tylko nie wiem jak było z wynikami chodzi o nieśność i zapłodnienie jako reprodukcja.Prawdo-podobnie jak będę miał uznanie fermy to się dowiem wyników z KRD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moje wyniki na 1 roku sezon 168 dni 60 jaj 83% zap. 73%wyl. z nał

2 sezon 145 dni 59 jaj 86% zap.75%wyl. z nał.pasza pełnoporcjowa z zakupu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie a co myślicie o tuczu jeczmieniem i pszenżytem. Staram się o owies ale narazie karmie tylko tym co mam - mówie oczywiście o tuczu. Stosuje w ilości 50% na 50%. Daje do woli. Czy może wydzielać im porcje? Teraz jedzą ok 400-450 gram na sztukę.

Możecie coś mi doradzić w tej kwestii?

Czy dajecie też koncentrat na okres tuczu czy jedzuecie na "suchych ziarnach"?

Ptyś o co Ci chodziło mówiąc "w AMI jeszcze takich gęsi nie mieli JA tez tak małych nie miałem tzn. 6.30kg i pracownicy mówią że są duże

bo ponoć teraz to dobre są jak osiągną 6.00 kg. nie wiem "

tzn, że duże czy że małe - jakoś tak zawile napisałeś.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich i czekam na odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz111 a na co zwracają uwagę podczas klasyfikacji gęsi? Słyszałem, że na łapy? Mój Kloega oddawał w tym sezonie do nich i mówił, że dużo mu potrącili z tego powodu. Możesz przybliżyć czego się "czepiają"

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek w poprzednim sezonie najwięcej uwagi zwracali na łapy, mostki i skrzydła. Wiem, że w tym roku też szaleją z łapami, ale jak ich uniknąć skoro ciągle pada i ciągle jest mokro

Wiecie może, dlaczego gęsi wyjadały tyle ziemi z wybiegu? Pomimo tego, że jest ścielone one i tak dojdą do ziemi i ją jedzą. Czy to jest kwestia niedoboru minerałów (wapnia)? W poprzednim sezonie doczepili się też do tego, że w żołądkach jest dużo ziemi i że maszyny zapychają się przy obróbce tuszek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skarmiamie pszenżyta to nieproblem jeśli niema w nim żyta gożej z jęczmieniem w ostatnich tygodniu lub dwóch moga być pobudzone i się ostro dziobać i ganiać zwłaszcza gąsiory,a jeśli chodzi o ziemię to mogą mieć robaki lub grzybicę pokarmową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za tak szybką odpoweidź. Czyli narazie jak karmie tym czym karmie to jest ok. A co będzie najlepsze do skarmienia? Owies??? Może jeśli to nie przeszkoda to podpowiecie na czym nacie najlepsze efekty.

Kolego ogAR dużo potrącili Tobie za łapy? Chciałbym wiedieć jak to się przedstawia w ogólnym rozrachunku. Nie chodzi mi o to żebyś przedstawiał ile zarobiłeś bo to Twoja prywatna sprawa, ale czy mocno się to odbiło na rachunku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

@marek

ja zawsze karmię tym co mam a raczej tym co tańsze,zawsze daję koncentrat do końca tuczu tylko nie w pełnej porcji ok.10-15% Odnośnie wydzielania ile mają twoje gęsi tygodni.A co do łap ,to żeby nie było zbyt dużo odrzutów to trzeba gęsiom dużo słać (nawet jak leje) aby na płetwach nie porobiły się odciski(takie poduszki)bo wtedy łapy idą do dyskwalifikacji.A skrzydła to trzeba uważać podczas załadunku żeby nie połamać.

@ogAR

gęsi jedzą ziemię bo potrzebują jej do trawienia,żeby kamyki w żołądku mogły "zmielić"paszę jaką podajemy ,ja zawsze mam na wybiegach powysypywany żwir grubo-ziarnisty (pod płotem)żeby mogły w razie potrzeby podejść i skubnąć sobie.A jak jedzą ziemię to mogą nałapać różnego paskudztwa(najlepiej miesiąc przed odstawą je odrobaczyć Levamisolem).Ami tę toczkę piasku to pokazywało wszystkim i odciągało z wagi (przecież muszą się do czegoś doczepić)

@luśka

udział żyta do 20%może być pod warunkiem że nie są to młode gąski,

co do pobudzenia w ostatnim okresie to zgodzę się częściowo,ale nie jest ono spowodowane wyłącznie podawaniem jęczmienia,tylko tym że gąsiory mają ochotę na sex ,lub gęsiom jest oświecone światło w gęśniku lub na dworze(czy świecicie światło?)

co do jedzenia ziemi to już odpowiedziałem wcześniej,a grzybica jest najczęściej spowodowana stosowaniem stęchłej słomy

Jeżeli czujesz się urażona moją wypowiedzią to przepraszam ale mam odmienne zdanie i myślę że od tego jest forum.

Jeżeli ktoś ma odmienną opinię do mojej lub do wypowiedzi kol.@luśki to podzielcie się swoim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się zupełnie z tą ochotą na sex a jęczmień ma to dosiebie że ją potęguje zwłaszcza u gęsi tuczonych w tym czasie gdy dzień jest długi żadko to się zdaża w pażdzierniku lub listopadzie ,jeśli masz nioski wiesz o czym mowa a co do grzybicy to jest i oddechowa ipokarmowa/stęchła słoma to aspergillus/przerabiałam grzybice przez trzy sezony moje gęsi chorowały gdy miały już 6tyg.i stały na wybiegu a powodem były nawiane igliwie które gęsi ziadały pomagał tylko siarczan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Łukasz111 a na co zwracają uwagę podczas klasyfikacji gęsi? Słyszałem, że na łapy? Mój Kloega oddawał w tym sezonie do nich i mówił, że dużo mu potrącili z tego powodu. Możesz przybliżyć czego się "czepiają"

Pozdrawiam.

Marek tak jak kolega Krzysztof vel Ogar napisał.Czyli łapy,skrzydła i mostki.U mnie aż takiej tragedii z klasyfikacją nie było,ale zawsze mogło być lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMI bardzo klasyfikują szczegulnie łapy bo za łapy w HONG-KONGU mają 10-razy tyle co za gęś u mnie było 60% łap pozaklasowych a TASOMIX to już chyba zaczyna iść na ilość nie na JAKOŚĆ przekonałem się na własnej produkcji jak mnie zjadły 4,5kg./1kg. przyrostu ------------ nigdy tak nie miałem....było-4do 4,2kg. to już nie wiem czy to anomalja pogodowe czy wina żywienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy poradźcie, co robię nie tak? Gęsi jadły jedynkę 2,7 kg i 8 kg dwójki i 3 kg trójki. Teraz daję pszenżyto z jęczmieniem, ale już bez trawy i wydaje mi się, że chudą a przecież mają do woli. Ziarno płatkuje. Błagam pomóżcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marek@

Rozumiem że gęsi są na ostatnim dotuczaniu i przestają jeść.

Według mnie za szybko dostały do oporu Ja przeważnie tydzień przed podskubem i jakieś 2 tyg. po podskubie daję połowę tego co jadły wcześniej, żeby miały apetyt do końca tuczu.Kiedyś też tak miałem że zamiast przybierać na wadze traciły i dlatego teraz stosuję dietę.Jeżeli masz możliwość spróbuj preparatu"ROKIPO"nie znam ceny bo dostałem ten preparat od znajomego(w zeszłym roku)stosuje się go na 10 dni przed odstawą gęsi(do picia).U mnie po podaniu go nie spadało spożycie paszy a nawet znacznie wzrosło. Opakowanie ma 25litrów,wiem tylko że kupił je we Wrocławiu i żeby się nie zmarnowało to oddał mi resztę.Niestety on nie prowadził zapisków ile zjadały jego gęsi i czy spożycie paszy utrzymywało się czy spadło, więc nie mam porównania. Jest to preparat ziołowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym karmić? Dalej jechać na pszenżycie z jęczmieniem? Czy od tego mi nie chudną? Przecież to chyba na tucz jest dobre. Tim a ten preparat to po nim będą więcej jadły czy jak. Moje apetyt mają i są w 13 tyg ale nie przybierają. Na "drzersego" były szczepione. Co robić? Trawe im podawać więcej czy jak? Niby na krzywej wzrostu to teraz nie przybierają za dużo ale czy na to zwracać uwagę? Proszę o odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tim! a dlaczego mnie nie odpowiadasz

czyżby ja był dla ciebie nie kolega

TZN. NIE WAŻNY

JAK chodziło o EM to każdemu jak mogłem to odpowiedziałem, a teraz na forum to jestem sam

Jeżeli jesteś tak mocny w hodowli i nie chcesz ujawnić tajemnic to poco tu JESTEŚ

TU NIE MA TAJEMNIC I KAŻDY Z KAŻDYM SIĘ DZIELI DOŚWIADCZENIEM

NIE CHCESZ TO NIE MUSISZ Z NAMI PISAĆ

POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Tim za linka. Kolego Ptyś nie czuj się urażony tym że Kloega Tim rozmawiał ze mną. Poprostu prosiłem go o udzielenie rad nt hodowli i wiele mi pomógł. A kanał "priv" jest po to by można rozmawiać prywatnie. Jeśli tak bardzo chcesz wiedzieć to mówiliśmy o kwasie mlekowym i jego stosowaniu. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
EM to jest 100% naturalny --------------------------------------------------------

nie wiem już jak to mogę wam pisać --------------------------------------------------

poprostu JA sam to piję i MNIE nic nie jest ------------------------------------

ptyś@

Czego się czepiasz, na jakie pytanie miałbym Ci odpowiedzieć,a poza tym nachlałeś się tego EM i jakieś pretensje masz na forum.To że odpowiedziałem koledze markowi@na kanale "priv"to nie znaczy że mam wszystkim od razu oznajmiać o czym była mowa,jest coś takiego jak "tajemnica korespondencji" -o ile wiesz co to oznacza.Dobrą wolą marka@,było wyjaśnienie o czy była rozmowa na "priv"

O jakiej tajemnicy ty piszesz? A poza tym to chyba zaciął ci się klawisz "Caps lock" bo na forach się nie krzyczy -to świadczy tylko o twoim ......

A co do wagi twoich gęsi to już odpisałem,jeżeli masz jakieś pytania a będę mógł pomóc to bardzo chętnie ,tylko mnie nie obrażaj

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stosowałem EM u moich gęsi ale bez rezultatu...nadal padają na nogi!

Doradźcie koledzy co robić! I jakie macie informacje na temat bakterii coli?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

W jakim wieku masz gęsi i opisz coś więcej bo tak to trudno doradzić,a z tą Coli to co masz na myśli-złapałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje gąski mają 12tyg.Na tydzień pada mi średnio jedna sztuka:((gęś najpierw jest osowiała,oddziela się od stada,zaczyna chwiać się jakby była pijana i wkońcu po 2 góra 3 dniach pada).Czy miał ktoś coś takiego u siebie?Proszę poradżcie mi coś :oops: Każdy lekarz ma inną tezę w tym temacie,dlatego też mam prośbę do Was:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A czy były odrobaczane,

czy gąski maja zaropiałe oczy,

czy są lekkie ,jaki kolor jest kup i jaka konsystencja tych kup,

czy opuszczają skrzydła,

czy padle gęsi miały robione sekcje I wykonano badania padłych gąsek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam tim :lol: 1)Gąski były odrobaczane,ale tylko raz 2)raczej nie widać zaropiałych oczu 3)ostatnie padłe ważyły 5,8-6,0kg. 4)kupy gęste ciemne,ale zdażają się też gęste białe 5)ok.10 sztuk opuszcza skrzydła(na 2000szt.)6)gęsi miały robioną sekcję,ale nie było żadnych badań.Stwierdzenia lekarzy:choroba Derzsyego(gęsi były szczepione),więc raczej ta teza odpada.Z góry dziękuje za odp[owiedż

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miały sekcję to sprawdzono jelita ślepe?

To że gęsi czasem robią białe kupy to nie problem bo one nie mają układu moczowego i "sikajki"wydalaja razem z kałem w postaci białego nalotu.Dobrze że kupy są gęste.

Choroba Derzsyego oznacza się brakiem upierzenia (gęsi się nie opierzają i nie przybierają na wadze tak jak zdrowe sztuki)nie ma na to lekarstwa (jeżeli już wystąpi)pozostaje tylko podawanie dużej ilości witamin ,no przy sprzedaży łapiesz niską klasę.

Ile płynu dałeś na odrobaczanie w jakim wieku były i czy powtórzyłeś zabieg po 10 dniach

Te co opuszczają skrzydła i są lekkie wyłap do "izolatki "podaj lek na robaki,następnie witaminy np,B-comp.i zostaw kilka dni w izolatce żeby poprawić ich kondycję .

czy podajesz zielonkę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi