Skocz do zawartości
zybin

PROGRAM ZWALCZANIA SALMONELLI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Podobno od 09-06-2009r.wchodzi w życie program zwalczania salmonelli w stadach brojlerow.Podzielcie się wiedzą na ten temat,a zwłaszcza,na temat likwidacji stada po stwierdzeniu salmonelli.Zapraszam do dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

- to nie jest plan zwalczania salmonelli tylko plan zwalczania Polskich ferm broilera.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

generalnie jeszcze na pewno nic nie wiadomo ale z tego co mi mówiono w ubojni trochę ma mieć łagodniejszą fomę i generalnie nie ma strachu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To dziwne bo 2 razy zakładałem temat i 2 razy jakiś mod "GOOD" go usunął!

Dobrze, że chociaż teraz go nie usunął.

Z tego co wiem, a wiem dość dobrze to nadchodzą ciężkie czasy dla drobiu.

Jak widać w rozporządzeniu ile wychodzi salmonelli w Polsce w skali roku.

To można się tylko domyślić ile ferm rocznie będzie bankrutować.

Saik! w ubojni Cię okłamali wejdzie w takiej formie jak jest w rozporządzeniu, czyli zero tolerancji dla tych złodziei hodowców.

Jak wyjdzie Ci salmonella ta zwalczana z urzędu to zakład ubije Ci drób po około 1/3 wartości żywca, to tylko od zakładu będzie zależeć ile Ci zapłacą. Państwo i P. Tusk nie przewidział odszkodowań dla hodowców brojlera, tylko hodowcy niosek mają odszkodowania i ten program jest stosowany już od roku lub dwóch lat dokładnie nie pamiętam.

Zapewne każdy hodowca w tym tygodniu dostanie pismo od PLW jak ma postępować i jak pobierać wymazy z kurnika. Ja tylko zastanawiam się jak to PLW będą interpretować i jakie będą różnice w poszczególnych powiatach w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no to jesteśmy jak " saperzy " jeden raz i już Cię nie ma - to możliwe tylko w naszym PO.....m kraju

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sasza zawieź odchody to Ci każą je zjeść Zresztą lepiej wiedzieć bo świadectwa nie dostaniesz. No ja już dałem wymazy do badania jako 2 z województwa. Teraz robię w gacie i czekam na wynik.

Swoją drogą to jak widzę, najbardziej oberwie się tym co są na tak zwanym wolnym rynku, i nie mają kontraktowanych kur. Jak im wyjdzie salmonella to będą za 50 gr/kg oddawać do zakładu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
sasza zawieź odchody to Ci każą je zjeść Zresztą lepiej wiedzieć bo świadectwa nie dostaniesz. No ja już dałem wymazy do badania jako 2 z województwa. Teraz robię w gacie i czekam na wynik.

Swoją drogą to jak widzę, najbardziej oberwie się tym co są na tak zwanym wolnym rynku, i nie mają kontraktowanych kur. Jak im wyjdzie salmonella to będą za 50 gr/kg oddawać do zakładu

Tu akrat z tobą się zgadzam, zagrożeniem może być hodowanie bez umowy, ale moim zdaniem wszystko zależy od koniunktury na rynku - jak dobra cena to nie powinno być tragicznie. Osobiście hoduje na umowach, firma robi w niedługim czasie spotkanie na temat zwalczania salmonelli to się dowiem jakie będzie ich podejście do tego tematu.

I osobiście wątpię, aby płacili w takich wypadkach po 50gr, bo im także zależy na posiadaniu i utrzymaniu zaplecza surowcowego.

A program zwalczania salmonelli nie będzie trwał wiecznie i większość poważnych hodowców na pewno se poradzi, a z czasem się do niego przyzwyczai. Może część hodowców będzie bardziej uważać na bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników.

Moje wypowiedzi są raczej stonowane i uważam, że żadne PO branży nie zarżnie mimo szczerych chęci

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jaginap trzeba było protestować w styczniu, a teraz jak już rozporządzenie się uprawomocniło to po co?

Savik!

A program zwalczania salmonelli nie będzie trwał wiecznie i większość poważnych hodowców na pewno se poradzi, a z czasem się do niego przyzwyczai.

Z tego co wiem to będzie trwał wiecznie, będzie jak program zwalczania ptasiej grypy czy pryszczycy czy innych chorób. Będzie umieszczony w powiatowych planach gotowości.

ale moim zdaniem wszystko zależy od koniunktury na rynku - jak dobra cena to nie powinno być tragicznie.

Może i tak gorzej jak będzie słaba koniunktura. Ja rozmawiałem w marcu na temat projektu (wtedy jeszcze projektu) i w zakładzie usłyszałem, że dostanę 1/3 wartości żywca. Jak pisze w rozporządzeniu drób u którego została wykryta salmonella, może jedynie być poddany obróbce termicznej, czyli zakład nie może go sprzedać nie przetwarzając go, więc mają pole do popisu i kupowania drobiu za grosze.

Może część hodowców będzie bardziej uważać na bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników.

A niby jak to jest możliwe? Jesteś pewny że pomimo dezynfekcji słomy nic nie masz w słomie? A jesteś pewien, że z wylęgarni nie będzie parę sztuk nosicielami salmonelli? Wiesz co po badaniu jednodniówek masz (pałeczki ropy błękitnej, gronkowiec i inne syfy dają Ci z pisklętami)

A laboratoria? zrób doświadczenie weź 2 pary wymazów (np ze ścian) zanurz w środku dezynfekcyjnym masz 50% szans, że w 1 wyjdzie Ci salmonella.

niedługim czasie spotkanie na temat zwalczania salmonelli to się dowiem jakie będzie ich podejście do tego tematu.

Proszę napisz co i jak się dowiedziałeś.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

chciałbym się dowiedzieć czy któryś z użytkowników forum orientuje się może jakie są stawki odszkodowań za likwidacje stada z powodu salmonelli, w przypadku kiedy stado było szczepione.

Jak zmienia się ta stawka w zależności od wieku stada.

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam

chciałbym się dowiedzieć czy któryś z użytkowników forum orientuje się może jakie są stawki odszkodowań za likwidacje stada z powodu salmonelli, w przypadku kiedy stado było szczepione.

Jak zmienia się ta stawka w zależności od wieku stada.

Proszę o pomoc.

 

... stada czego ? ? ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam

chciałbym się dowiedzieć czy któryś z użytkowników forum orientuje się może jakie są stawki odszkodowań za likwidacje stada z powodu salmonelli, w przypadku kiedy stado było szczepione.

Jak zmienia się ta stawka w zależności od wieku stada.

Proszę o pomoc.

 

Nie wiem czy chodzi o brojlera czy reprodukcję, tak więc:

W brojlerach nie ma odszkodowania - nie ma likwidacji stada.

W reprodukcji - przymusowy ubój. Jako takich stawek urzędowych nie ma, wyznaczeni "biegli" posiłkują się ustaleniami Krajowej Rady Drobiarstwa.

Szczepienie reprodukcji obowiązkowe, oczywiście na koszt właściciela stad, w starej unii przeważnie na koszt państwa.

W stadzie zaszczepiony przez pewien czas po szczepieniu standardowe badania kału wykazują salmonellę. Wysyłając kał muszę przez cały czas zaznaczać termin szczepienia i użyte do szczepienia szczepionki.

Jeżeli zaszczepiłeś brojlera ... to wynik będzie +!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOMPLETNY ZESTAW DO POBIERANIA PRÓBY PODESZWOWEJ, DEPTANEJ - kierunek salmonella

zgodny z najnowszymi wytycznymi ustaw Polskich i Europejskich

 

Polecamy jednorazowy, kompletny zestaw do pobierania prób podeszwowych, deptanych w kierunku salmonelli u brojlerów, kur niosek i stad reprodukcyjnych.

 

W skład zestawu wchodzą:

1. Sterylne (jałowe) okładziny - 2 pary

2. Niebieskie, krótkie ochraniacze na obuwie - 2 pary

3. Rozcieńczalnik w opakowaniu 10ml - 4 sztuki

4. Rękawiczki z folii HDPE - 2 pary

5. Sterylny (jałowy) worek na pobrane próby ( by przewieść je do PZH)

6. Etykieta do opisania woreczka z próbą

7. Instrukcja wykonania próby.

 

Całość zapakowana w tekturowe opisane pudełko.

 

SPRAWDZILIŚMY - kupienie wszystkich elementów zestawu osobno wychodzi znacznie drożej,

- nie wspominając o trudności ich kupienia, kosztach wysyłek itp.

 

www.pesan.pl (083) 371-68-98

kom: 508-345-426

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witam , jak sobie koledzy radzicie w praktyce z przygotowaniem do salmo? Mimo dezynfekcji i czystosci wychodzi na to ,że jest to i tak totalizator?? Moze jest jakis srodek tylko na to??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, że jest, i to nawet dwa sposoby

1 zaszczepić kury od salci

2 dać do badania i srać po gaciach

 

Oba mają wadę

1 to wysoki koszt szczepienia, z tego co się orientuję to 16tyś zł na kurnik 20000

2 to wiadomo jaki

Ta ustawa jest wymierzona przeciw hodowcom, bo jak by naprawdę ktoś chciał badać czy stado jest nosicielem salmonelli to powinien badać kury a nie ściółkę.

Co z tego, że ja mogę mieć na 28tyś sztuk upadki 3 sztuki na dobę i stado silne i zdrowe, jak mogę sam być nosicielem salmonelli i skazić próbki.

To jest chore zwłaszcza w dobie kryzysu. Można podziękować Panu T. i jego rządowi za taką politykę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W dniu 10.07.2009 r. w Głównym Inspektoracie Weterynarii odbyło się robocze spotkanie z udziałem Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii Panem Krzysztofem Jażdżewskim oraz przedstawicielami organizacji drobiarskich: przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarskiej, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz oraz Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, w celu wspólnego uzgodnienia przejściowego dostosowania sposobów postępowania w przypadku wykrycia salmonelloz typu Enteritidis i Typhimurium w stadach brojlerów. Propozycja rozwiązania bieżących problemów polegać ma na tym, że pierwszy przypadek w danej fermie, wystąpienia dodatniego wyniku ze środowiska nie będzie powodował konieczności przeznaczenia mięsa z danego stada do przetwórstwa termicznego. Mięso to ma być dopuszczone do handlu bez specjalnych oznaczeń i jakichkolwiek restrykcji. Uzgodniono również, że w terminie jednego tygodnia zostaną dopracowane szczegóły, a później te uzgodnienia, jako instrukcje zostaną wdrożone w całym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

KOMPLETNY ZESTAW DO POBIERANIA PRÓBY PODESZWOWEJ, DEPTANEJ - kierunek salmonella

zgodny z najnowszymi wytycznymi ustaw Polskich i Europejskich

 

 

zestawy zostały opracowane tak, by spełnić wymogi ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 12 maja 2009 r. w sprawie wprowadzenia "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus)" na 2009 r. oraz "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach niosek gatunku kura (Gallus gallus)" na 2009 r. (Dz. U. z dnia 25 maja 2009 r.)

 

 

 

KOMPLETNE POBRANIE PRÓBY Z JEDNEGO OBIEKTU

 

 

Polecamy jednorazowy, kompletny zestaw do pobierania prób podeszwowych, deptanych w kierunku salmonelli.

 

W skład zestawu wchodzą:

1. Sterylne (jałowe) okładziny do pobierania próby (wymazu) - 2 pary

2. Niebieskie, krótkie ochraniacze na obuwie (niesterylne) - 2 pary

3. Rozcieńczalnik w opakowaniu 10ml - 4 sztuki

4. Rękawiczki z folii HDPE (niesterylne) - 2 pary

5. Sterylny (jałowy) worek na pobrane próby ( by przewieść je do PZH)

6. Etykieta do opisania woreczka z próbą

7. Szczegółowa instrukcja wykonania próby.

 

Całość zapakowana w tekturowe opisane pudełko.

 

Data przydatności zestawu - kwiecień 2012

 

SPRAWDZILIŚMY - kupienie wszystkich elementów zestawu osobno wychodzi znacznie drożej,

- nie wspominając o trudności ich kupienia, kosztach wysyłek itp.

 

www.pesan.pl tel: 508-345-426 lub (081) 371-68-98

 

 

zestaw%20foto%2060%25.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

tani zestaw do pobierania prób i sposób ich pobierania opisałam w ogłoszeniach- ok 8 zł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 10.07.2009 r. w Głównym Inspektoracie Weterynarii odbyło się robocze spotkanie z udziałem Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii Panem Krzysztofem Jażdżewskim oraz przedstawicielami organizacji drobiarskich: przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarskiej, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz oraz Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, w celu wspólnego uzgodnienia przejściowego dostosowania sposobów postępowania w przypadku wykrycia salmonelloz typu Enteritidis i Typhimurium w stadach brojlerów. Propozycja rozwiązania bieżących problemów polegać ma na tym, że pierwszy przypadek w danej fermie, wystąpienia dodatniego wyniku ze środowiska nie będzie powodował konieczności przeznaczenia mięsa z danego stada do przetwórstwa termicznego. Mięso to ma być dopuszczone do handlu bez specjalnych oznaczeń i jakichkolwiek restrykcji. Uzgodniono również, że w terminie jednego tygodnia zostaną dopracowane szczegóły, a później te uzgodnienia, jako instrukcje zostaną wdrożone w całym kraju.

Czy wiadomo coś nowego?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czy ktos zdawał stado z salmonellą za ile i gdzie. podobno powiatowy lek. wet. decyduje gdzie ma być zdawane.u nas zestawy do pobierania wymazów podeszwowycz przywozi lek. i wklada w ;bezpieczna; koperte i sami zawozimy do laboratorium

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z up Głównego Lekarza Weterynarii J. Naze, wystosował do Wojewódzkich Lekarzy Wet. pismo GIWbż-5001-dr-18a/09

 

z w/w pisma

"... Zatem pierwszy przypadek nie skutkuje wydaniem decyzji przez PLW, ...

mięso może zostać wprowadzone do obrotu, z wyłączeniem surowych wyrobów mięsnych. Dopiero drugi przypadek stwierdzenia obecności pałeczek salmonella powoduje rozpoczęcie postępowania administracyjnego i programów naprawczych. ....

 

z załącznika procedury

Ta procedura będzie obowiązywać do czasu nowelizacji rozp. 2073/2005 ... .

 

więcej jak wyszukam czytelniejszy egzemplarz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to i ovo , gratulacje za informacje , myślę że trzeba przestać się bać powiatowych i walczyć o rozumne roawiązania a nie bezwzględnie wykonywać polecenia nawiedzonych urzędasów.!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie. zaczynam dopiero swoja przygodę z hodowlą i zastanawiam się, czy można jakośc specjalnie ustawić dezynfekcję hal, żeby zwiększyć skuteczność właśnie w niszczeniu salmonelli?

 

Robicie to jakoś inaczej pod tym kątem? jesli np. w poprzednim wstawieniu była salmonella?

 

Bardzo licze na Wasze wskazówki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...