zybin 0 Napisano 6 Czerwca 2009 Witam.Podobno od 09-06-2009r.wchodzi w życie program zwalczania salmonelli w stadach brojlerow.Podzielcie się wiedzą na ten temat,a zwłaszcza,na temat likwidacji stada po stwierdzeniu salmonelli.Zapraszam do dyskusji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mycy 0 Napisano 6 Czerwca 2009 - to nie jest plan zwalczania salmonelli tylko plan zwalczania Polskich ferm broilera. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Savik! 0 Napisano 6 Czerwca 2009 generalnie jeszcze na pewno nic nie wiadomo ale z tego co mi mówiono w ubojni trochę ma mieć łagodniejszą fomę i generalnie nie ma strachu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mycy 0 Napisano 6 Czerwca 2009 http://www.lex.com.pl/serwis/du/2009/0651.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lilia 0 Napisano 7 Czerwca 2009 To dziwne bo 2 razy zakładałem temat i 2 razy jakiś mod "GOOD" go usunął!Dobrze, że chociaż teraz go nie usunął. Z tego co wiem, a wiem dość dobrze to nadchodzą ciężkie czasy dla drobiu.Jak widać w rozporządzeniu ile wychodzi salmonelli w Polsce w skali roku.To można się tylko domyślić ile ferm rocznie będzie bankrutować.Saik! w ubojni Cię okłamali wejdzie w takiej formie jak jest w rozporządzeniu, czyli zero tolerancji dla tych złodziei hodowców.Jak wyjdzie Ci salmonella ta zwalczana z urzędu to zakład ubije Ci drób po około 1/3 wartości żywca, to tylko od zakładu będzie zależeć ile Ci zapłacą. Państwo i P. Tusk nie przewidział odszkodowań dla hodowców brojlera, tylko hodowcy niosek mają odszkodowania i ten program jest stosowany już od roku lub dwóch lat dokładnie nie pamiętam.Zapewne każdy hodowca w tym tygodniu dostanie pismo od PLW jak ma postępować i jak pobierać wymazy z kurnika. Ja tylko zastanawiam się jak to PLW będą interpretować i jakie będą różnice w poszczególnych powiatach w Polsce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
donciu 0 Napisano 9 Czerwca 2009 no to jesteśmy jak " saperzy " jeden raz i już Cię nie ma - to możliwe tylko w naszym PO.....m kraju Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sasza307 0 Napisano 9 Czerwca 2009 hej jakie wymazy zawsze woziłem odchody a teraz wymazy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lilia 0 Napisano 9 Czerwca 2009 sasza zawieź odchody to Ci każą je zjeść Zresztą lepiej wiedzieć bo świadectwa nie dostaniesz. No ja już dałem wymazy do badania jako 2 z województwa. Teraz robię w gacie i czekam na wynik.Swoją drogą to jak widzę, najbardziej oberwie się tym co są na tak zwanym wolnym rynku, i nie mają kontraktowanych kur. Jak im wyjdzie salmonella to będą za 50 gr/kg oddawać do zakładu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Savik! 0 Napisano 10 Czerwca 2009 sasza zawieź odchody to Ci każą je zjeść Zresztą lepiej wiedzieć bo świadectwa nie dostaniesz. No ja już dałem wymazy do badania jako 2 z województwa. Teraz robię w gacie i czekam na wynik.Swoją drogą to jak widzę, najbardziej oberwie się tym co są na tak zwanym wolnym rynku, i nie mają kontraktowanych kur. Jak im wyjdzie salmonella to będą za 50 gr/kg oddawać do zakładu Tu akrat z tobą się zgadzam, zagrożeniem może być hodowanie bez umowy, ale moim zdaniem wszystko zależy od koniunktury na rynku - jak dobra cena to nie powinno być tragicznie. Osobiście hoduje na umowach, firma robi w niedługim czasie spotkanie na temat zwalczania salmonelli to się dowiem jakie będzie ich podejście do tego tematu. I osobiście wątpię, aby płacili w takich wypadkach po 50gr, bo im także zależy na posiadaniu i utrzymaniu zaplecza surowcowego. A program zwalczania salmonelli nie będzie trwał wiecznie i większość poważnych hodowców na pewno se poradzi, a z czasem się do niego przyzwyczai. Może część hodowców będzie bardziej uważać na bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników. Moje wypowiedzi są raczej stonowane i uważam, że żadne PO branży nie zarżnie mimo szczerych chęci Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaginap 0 Napisano 10 Czerwca 2009 Moim zdaniem powinniśmy oprotestować te przepisy. Są skierowane przeciwko nam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lilia 0 Napisano 10 Czerwca 2009 jaginap trzeba było protestować w styczniu, a teraz jak już rozporządzenie się uprawomocniło to po co?Savik! A program zwalczania salmonelli nie będzie trwał wiecznie i większość poważnych hodowców na pewno se poradzi, a z czasem się do niego przyzwyczai.Z tego co wiem to będzie trwał wiecznie, będzie jak program zwalczania ptasiej grypy czy pryszczycy czy innych chorób. Będzie umieszczony w powiatowych planach gotowości.ale moim zdaniem wszystko zależy od koniunktury na rynku - jak dobra cena to nie powinno być tragicznie. Może i tak gorzej jak będzie słaba koniunktura. Ja rozmawiałem w marcu na temat projektu (wtedy jeszcze projektu) i w zakładzie usłyszałem, że dostanę 1/3 wartości żywca. Jak pisze w rozporządzeniu drób u którego została wykryta salmonella, może jedynie być poddany obróbce termicznej, czyli zakład nie może go sprzedać nie przetwarzając go, więc mają pole do popisu i kupowania drobiu za grosze.Może część hodowców będzie bardziej uważać na bezpieczeństwo mikrobiologiczne kurników. A niby jak to jest możliwe? Jesteś pewny że pomimo dezynfekcji słomy nic nie masz w słomie? A jesteś pewien, że z wylęgarni nie będzie parę sztuk nosicielami salmonelli? Wiesz co po badaniu jednodniówek masz (pałeczki ropy błękitnej, gronkowiec i inne syfy dają Ci z pisklętami)A laboratoria? zrób doświadczenie weź 2 pary wymazów (np ze ścian) zanurz w środku dezynfekcyjnym masz 50% szans, że w 1 wyjdzie Ci salmonella.niedługim czasie spotkanie na temat zwalczania salmonelli to się dowiem jakie będzie ich podejście do tego tematu. Proszę napisz co i jak się dowiedziałeś.Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba86 0 Napisano 18 Czerwca 2009 Witam chciałbym się dowiedzieć czy któryś z użytkowników forum orientuje się może jakie są stawki odszkodowań za likwidacje stada z powodu salmonelli, w przypadku kiedy stado było szczepione.Jak zmienia się ta stawka w zależności od wieku stada.Proszę o pomoc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zybin 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Witam chciałbym się dowiedzieć czy któryś z użytkowników forum orientuje się może jakie są stawki odszkodowań za likwidacje stada z powodu salmonelli, w przypadku kiedy stado było szczepione.Jak zmienia się ta stawka w zależności od wieku stada.Proszę o pomoc. ... stada czego ? ? ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to_i_ovo 0 Napisano 19 Czerwca 2009 Witam chciałbym się dowiedzieć czy któryś z użytkowników forum orientuje się może jakie są stawki odszkodowań za likwidacje stada z powodu salmonelli, w przypadku kiedy stado było szczepione.Jak zmienia się ta stawka w zależności od wieku stada.Proszę o pomoc. Nie wiem czy chodzi o brojlera czy reprodukcję, tak więc:W brojlerach nie ma odszkodowania - nie ma likwidacji stada.W reprodukcji - przymusowy ubój. Jako takich stawek urzędowych nie ma, wyznaczeni "biegli" posiłkują się ustaleniami Krajowej Rady Drobiarstwa.Szczepienie reprodukcji obowiązkowe, oczywiście na koszt właściciela stad, w starej unii przeważnie na koszt państwa.W stadzie zaszczepiony przez pewien czas po szczepieniu standardowe badania kału wykazują salmonellę. Wysyłając kał muszę przez cały czas zaznaczać termin szczepienia i użyte do szczepienia szczepionki.Jeżeli zaszczepiłeś brojlera ... to wynik będzie +! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pesan 0 Napisano 3 Lipca 2009 KOMPLETNY ZESTAW DO POBIERANIA PRÓBY PODESZWOWEJ, DEPTANEJ - kierunek salmonellazgodny z najnowszymi wytycznymi ustaw Polskich i Europejskich Polecamy jednorazowy, kompletny zestaw do pobierania prób podeszwowych, deptanych w kierunku salmonelli u brojlerów, kur niosek i stad reprodukcyjnych. W skład zestawu wchodzą:1. Sterylne (jałowe) okładziny - 2 pary2. Niebieskie, krótkie ochraniacze na obuwie - 2 pary3. Rozcieńczalnik w opakowaniu 10ml - 4 sztuki4. Rękawiczki z folii HDPE - 2 pary5. Sterylny (jałowy) worek na pobrane próby ( by przewieść je do PZH)6. Etykieta do opisania woreczka z próbą7. Instrukcja wykonania próby. Całość zapakowana w tekturowe opisane pudełko. SPRAWDZILIŚMY - kupienie wszystkich elementów zestawu osobno wychodzi znacznie drożej, - nie wspominając o trudności ich kupienia, kosztach wysyłek itp. www.pesan.pl (083) 371-68-98kom: 508-345-426 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek44 0 Napisano 5 Lipca 2009 witam , jak sobie koledzy radzicie w praktyce z przygotowaniem do salmo? Mimo dezynfekcji i czystosci wychodzi na to ,że jest to i tak totalizator?? Moze jest jakis srodek tylko na to?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lilia 0 Napisano 9 Lipca 2009 Oczywiście, że jest, i to nawet dwa sposoby1 zaszczepić kury od salci2 dać do badania i srać po gaciach Oba mają wadę 1 to wysoki koszt szczepienia, z tego co się orientuję to 16tyś zł na kurnik 200002 to wiadomo jakiTa ustawa jest wymierzona przeciw hodowcom, bo jak by naprawdę ktoś chciał badać czy stado jest nosicielem salmonelli to powinien badać kury a nie ściółkę.Co z tego, że ja mogę mieć na 28tyś sztuk upadki 3 sztuki na dobę i stado silne i zdrowe, jak mogę sam być nosicielem salmonelli i skazić próbki. To jest chore zwłaszcza w dobie kryzysu. Można podziękować Panu T. i jego rządowi za taką politykę. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawell3131 0 Napisano 10 Lipca 2009 W dniu 10.07.2009 r. w Głównym Inspektoracie Weterynarii odbyło się robocze spotkanie z udziałem Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii Panem Krzysztofem Jażdżewskim oraz przedstawicielami organizacji drobiarskich: przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarskiej, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz oraz Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, w celu wspólnego uzgodnienia przejściowego dostosowania sposobów postępowania w przypadku wykrycia salmonelloz typu Enteritidis i Typhimurium w stadach brojlerów. Propozycja rozwiązania bieżących problemów polegać ma na tym, że pierwszy przypadek w danej fermie, wystąpienia dodatniego wyniku ze środowiska nie będzie powodował konieczności przeznaczenia mięsa z danego stada do przetwórstwa termicznego. Mięso to ma być dopuszczone do handlu bez specjalnych oznaczeń i jakichkolwiek restrykcji. Uzgodniono również, że w terminie jednego tygodnia zostaną dopracowane szczegóły, a później te uzgodnienia, jako instrukcje zostaną wdrożone w całym kraju. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pesan 0 Napisano 13 Lipca 2009 KOMPLETNY ZESTAW DO POBIERANIA PRÓBY PODESZWOWEJ, DEPTANEJ - kierunek salmonellazgodny z najnowszymi wytycznymi ustaw Polskich i Europejskich zestawy zostały opracowane tak, by spełnić wymogi ROZPORZĄDZENIA RADY MINISTRÓW z dnia 12 maja 2009 r. w sprawie wprowadzenia "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus)" na 2009 r. oraz "Krajowego programu zwalczania niektórych serotypów Salmonelli w stadach niosek gatunku kura (Gallus gallus)" na 2009 r. (Dz. U. z dnia 25 maja 2009 r.) KOMPLETNE POBRANIE PRÓBY Z JEDNEGO OBIEKTU Polecamy jednorazowy, kompletny zestaw do pobierania prób podeszwowych, deptanych w kierunku salmonelli. W skład zestawu wchodzą:1. Sterylne (jałowe) okładziny do pobierania próby (wymazu) - 2 pary2. Niebieskie, krótkie ochraniacze na obuwie (niesterylne) - 2 pary3. Rozcieńczalnik w opakowaniu 10ml - 4 sztuki4. Rękawiczki z folii HDPE (niesterylne) - 2 pary5. Sterylny (jałowy) worek na pobrane próby ( by przewieść je do PZH)6. Etykieta do opisania woreczka z próbą7. Szczegółowa instrukcja wykonania próby. Całość zapakowana w tekturowe opisane pudełko. Data przydatności zestawu - kwiecień 2012 SPRAWDZILIŚMY - kupienie wszystkich elementów zestawu osobno wychodzi znacznie drożej, - nie wspominając o trudności ich kupienia, kosztach wysyłek itp. www.pesan.pl tel: 508-345-426 lub (081) 371-68-98 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KPSylwia 0 Napisano 13 Lipca 2009 tani zestaw do pobierania prób i sposób ich pobierania opisałam w ogłoszeniach- ok 8 zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koszek 0 Napisano 21 Lipca 2009 W dniu 10.07.2009 r. w Głównym Inspektoracie Weterynarii odbyło się robocze spotkanie z udziałem Zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii Panem Krzysztofem Jażdżewskim oraz przedstawicielami organizacji drobiarskich: przedstawicielami Krajowej Rady Drobiarskiej, Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz oraz Polskiego Związku Zrzeszeń Hodowców i Producentów Drobiu, w celu wspólnego uzgodnienia przejściowego dostosowania sposobów postępowania w przypadku wykrycia salmonelloz typu Enteritidis i Typhimurium w stadach brojlerów. Propozycja rozwiązania bieżących problemów polegać ma na tym, że pierwszy przypadek w danej fermie, wystąpienia dodatniego wyniku ze środowiska nie będzie powodował konieczności przeznaczenia mięsa z danego stada do przetwórstwa termicznego. Mięso to ma być dopuszczone do handlu bez specjalnych oznaczeń i jakichkolwiek restrykcji. Uzgodniono również, że w terminie jednego tygodnia zostaną dopracowane szczegóły, a później te uzgodnienia, jako instrukcje zostaną wdrożone w całym kraju. Czy wiadomo coś nowego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pióro 0 Napisano 24 Lipca 2009 czy ktos zdawał stado z salmonellą za ile i gdzie. podobno powiatowy lek. wet. decyduje gdzie ma być zdawane.u nas zestawy do pobierania wymazów podeszwowycz przywozi lek. i wklada w ;bezpieczna; koperte i sami zawozimy do laboratorium Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
to_i_ovo 0 Napisano 31 Lipca 2009 Z up Głównego Lekarza Weterynarii J. Naze, wystosował do Wojewódzkich Lekarzy Wet. pismo GIWbż-5001-dr-18a/09 z w/w pisma"... Zatem pierwszy przypadek nie skutkuje wydaniem decyzji przez PLW, ...mięso może zostać wprowadzone do obrotu, z wyłączeniem surowych wyrobów mięsnych. Dopiero drugi przypadek stwierdzenia obecności pałeczek salmonella powoduje rozpoczęcie postępowania administracyjnego i programów naprawczych. .... z załącznika proceduryTa procedura będzie obowiązywać do czasu nowelizacji rozp. 2073/2005 ... . więcej jak wyszukam czytelniejszy egzemplarz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R2 0 Napisano 2 Sierpnia 2009 to i ovo , gratulacje za informacje , myślę że trzeba przestać się bać powiatowych i walczyć o rozumne roawiązania a nie bezwzględnie wykonywać polecenia nawiedzonych urzędasów.!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
drobiofan 0 Napisano 12 Sierpnia 2009 Mam pytanie. zaczynam dopiero swoja przygodę z hodowlą i zastanawiam się, czy można jakośc specjalnie ustawić dezynfekcję hal, żeby zwiększyć skuteczność właśnie w niszczeniu salmonelli? Robicie to jakoś inaczej pod tym kątem? jesli np. w poprzednim wstawieniu była salmonella? Bardzo licze na Wasze wskazówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach