agrofan 0 Napisano 23 Września 2009 Mam pytanie.Czy mogę wykonywać prace polowe na własnym polu, znajdującym się w bezpośrednim sąsiedztwie gospodarstwa, bez żadnych uprawnień do prowadzenia pojazdów mech. (gdzie znajdę na to paragrafy - pomijam sprawy bhp) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jaro8038 0 Napisano 24 Września 2009 Nie możesz nic robić nie mając uprawnień. To znaczy możesz dopóki nie wlepią Ci mandatu. Trzeba sobie tylko zadać pytanie: Ile kontroli drogówki miałeś na własnym polu ostatnimi laty ? Odpowiedź: żadnej.Więc po co zadawać pytania w stylu: czy mogę orać, siać czy kosić zboże nie mając uprawnień do prowadzenia wszelakiego rodzaju maszyn rolniczych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 24 Września 2009 Do wykonywania prac uprawopwych nie są potrzebne żadne uprawnienia.Uprawniena potrzebne są do poruszania się ciągnikiem rolniczym po drogach publicznych.Na własnym polu możesz robić co chcesz i kiedy chcesz,zresztą żadna kontrola nie obejmuje terenu, który nie ma znamion publicznego.Drogówka jak sama nazwa wskazuje nie ma nic wspólnego z polem,tylko drogą i tam konczą sie jej uprawnienia.Problem będzie w wypadku nieszczęścia,np.zrobienie szkody na osobie trzeciej lub jej majątku przy wykonywaniu prac.W dalszym ciągu drogówka nie będzie miała nic do tego,jedynie ubezpieczyciel będzie zwolniony od odpowiedzialności z uwagi na brak twoich uprawnień ,oraz w przypadku gdy nie pokryjesz szkód z własnej kieszeni ,sprawa znajdzie finał w sądzie.Mandatem zadna drogówka na twoim polu straszyć cie nie może,gdyż nie ma ku temu uprawnień oraz ustawodawca nie przewidział takowego w taryfie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SONAR 0 Napisano 24 Września 2009 A jak zrobisz sobie prawo jazdy kategorii " B " to będziesz mógł śmigać po drodze traktorem ( bez przyczepy bo na to jest już potrzebna kategoria " T " ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
majes 0 Napisano 27 Września 2009 mozna tez zrobić B+E i też można ciągnikiem z przyczepami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 3 Marca 2019 trudno powiedzieć, zalezy co bedziesz robil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solawa 0 Napisano 6 Marca 2019 oo moze w koncu zdam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hamelka 0 Napisano 6 Marca 2019 świetnie jestem za Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach