Skocz do zawartości
MaReK111

Pomoc w doborze maszyn.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar wziąć na PROW komplet maszyn na pełny odpis (300tyś zwrotu) czyli 500tyś netto.

Na 100% dwie przyczepy Wielton 10t z plandekami, zapasowymi kołami, pomostem i mocniejszym zaczepem cenna jednej sztuki to 46tyś netto.

Pług Vogel&Noot XM 1050 ST z przedłpużkiem do kukurydzyi kołem transportowym.

John Deere 6630 comfort albo premium, 250-280tyś netto, Jeśli comfort to moge kupić do tego jakieś dwie mniejsze maszyny np: rozsiewacz do nawozów + agregat ścierniskowy.

Agregat uprawowo siewny - Prawdopodobnie Pottinger (Lion 301 z ciężkim wałem + Vitasem 301A, lub zamast siewnika nabudowanego zaczepiany Vitasem 300.

Albo jakiś inny zestaw.

Brać Premium czy comforta z jakąś dodatkową maszyną?

Jaki zestaw uprawowo siewny? Może coś pneumatycznego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pneumatyk w 3 metrach? Bez sensu.

Lion 300 to brona obrotowa? Uprawówka Pottingera? Znam lepsze marki uprawowe.

Jaka jest różnica między Comfort i Premium? Co ma jedno a nie będzie mieć drugie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wolał bym agregat uprawowo siewny amazone. Ale odpowiedni tego pottingra kosztuje ok 20tyś netto więcej i waży ok pół tony więcej. Znajomu ma AD 303 na agregacie z wąłem z kół gumowych. JD 6620 + jakieś 900kg z przodu i na uwrociach z pustym nieskreca tak jak powinien, waga zestawu + 500kg zboża to jakieś 3t.

Pod względem cenny i ciężaru ten zestaw Pottingera wypada korzstnie, zestaw ma obsiać rocznie ok 30ha rzepaku i jakieś 60ha zbóż.

Cenna zestawu Pottingera to ok 70tyś netto a waga to jakieś 1900kg.

Co do JD to chyba wezme Premium bo za dodatkowe 30tyś więcej jest (z tych najważniejszych dodatków) miękka przednia oś, inne wnetrze kabiny, komputer, wszystko na elektronice z możliwością programowania, silnik z 4 zaworami na cylinder zamiast dwóch, wiecej oświetlenia roboczego ( chyba 12 zamiast 6).

Wyszło by to jakieś 280 tys zł, Pług - 45, Przyczepy 2x 45, siewnik z agregatem - 70 Plus zapas na wypadek większych cen lub za reszte jakaś dodatkowa maszyna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marek - nie zgadzam sie z lomzyniakiem, ze pneumatyk 3m nie ma sensu - jak bym wolal pneumatyk, bo jest bardzo dokladny, daje rowne wschody, znajomy sieje 1800 ha i nigdy by nie zamienil pneumatyka na mechaniczny.

Ciagnik jak mozesz to tez wez z lepszym wyposazeniem, bo to kupujesz na lata a jak uprawiasz 90 ha, to troche nim sie nalatasz. Takie jest moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki siewnik ma Twój znajomy? Szerokość, pojemność skrzyni?

Pneumatyk ma sens tylko od 4 metrów szerokości włącznie w górę i o pojemności ok 1000 litrów w górę. Dlaczego 4 metry? Bo duża wydajność. Dlaczego 1000 litrów? Bo rzadkie postoje. Jak masz 1800 ha do obsiania i załóżmy że tak jak u Marka 60% to zboża, daje nam to 1200 ha zbóż. Dawka 200 kg na ha materiału średnio to 240 ton (!!!!) materialu. Jak masz skrzynię w którą wejdzie tona lub 1500 kg (średnia: 1250) zasypujesz zbiornik 192 razy. Jak masz mechanika ze skrzynią 800 do 1200 kg, to już 240 razy. Jak masz pneumatyk Accorda i skrzynię 700-900 kg, to już 300 razy musisz się zatrzymać, dojechać, zasypać. Róznica między 192 razy a 300 razy? Jak się wyrobisz w 10 minut, to jest to 300 minut, czyli 5 godzin dłużej tylko na zasyp, nie licząc paliwa i tak dalej...

Jak masz 60 ha zbóż, to kupujesz mechaniczny DOBRY siewnik ze skrzynią 600-900 litrów, wysiewasz 6 ton ziarna rocznie, które wsypujesz w 9-10 razy max.

Siewnikiem 3 metrowym jesteś w stanie posiać 2,5 ha na godzinę, 4 metrowym trochę ponad 3 ha. Czyli 60 ha 4 metrami posiejesz w 18-20 godzin, a 3 metrami w 24 godziny. Porównaj cenę 3m i 4 metrów. Warto? Weź wagę maszynyi potrzebny traktor. Warto?

Odp jest jasna - do 100 ha 3 metry wystarczą. A na 3 metrach, biorąc pod uwagę koszt pneumatyka, niewygodę związaną z "dziurami" przy starcie i "kupami" przy zatrzymaniu, nic nie lepsze wschody, bo to mit że pneumatyk sieje dokładniej niż mechaniczny, lżejszy, prostszy, tanszy w zakupie i w eksploatacji jest siewnik mechaniczny i basta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak narazie to jestem zdecydowany na dwie przyczepy 10t, siewnik mechaniczny nabudowany 3m + agregat aktywny (Zestaw Pottingera) i pług Vogel Noot.

Mam problem z orka po kukurydzy bo moja przystawka kiepsko rozdrabnia słomę.

Mam nadzieję że 105cm między korpusami wystarczą. Niewiem tylko czy brać przedpłużki. Każdy doradza żeby niebrać bo szybciej się pług zapcha. A sprzedawcy doradzają że przedpłużki lepiej się spiszą niż ścinacze.

Jeśli chodzi o ciągnik to mam do wydania jakieś 290tyś zł netto. Więc powinienem się zmieścić z 6630 premium z szerszymi oponami.

Jeśli pług nadal się niebędzie spisywał to zamiast agregatu ścierniskowego kupię talerzówke. I przed orką po kukurydzy będę talerzował słomę.

Jest też opcja kupna lepszej przystawki do kukurydzy zamiast talerzówki.

Tylko że nadal bede musiał kupić jakąś maszyne na ściernisko po rzepaku i pszenicy.

Przydałby się też nowy Bin ale to może za rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lomzyniak na pewno ma troche racji, chociaz co do jakosci siewu to sie nie zgodze. Na duzych powierzniach raczej sie rozdziela siew i uprawe, a Ty raczej chcesz miec agregat uprawowo-siewny. Ale zgadzam sie, ze dobry siewnik mechaniczny tez dobrze wysiewa i pewnie na Twoja powierzchnie starczy. Co do talerzowki - nie mam pojecia, nidgy nie widzialem talerzowania scierniska po kukurydzy, ale wiem, ze dobra talerzowka moze naprawde ladnie uprawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samego ciągnika to dziś byłem u dilera w Białej.

6630 comfort + TLS + 700kg obciążenia + szersze opony wybranej firmy (480przód/580tył) + większy bak paliwa + kilka mniej ważnych pierdółek będzie kosztował ok 240tyś netto.

6630 Premium + TLS + 700kg obciążenia + szersze opony wybranej firmy (480przód/580tył) ok 280tyś netto.

Różnica w cennie to jakieś 40tyś zł netto a róznica to 4 lamy więcej na kabinie inne wnetrze kabiny z komputerem i silnik 4zaworowy zamiast 2 zaworowego.

Różni się z grubsza to tym że Comfort jest mniej wrażliwy na jakość paliwa ale niema zarządzania mocą więc ma sztywne 130KM, w premium ciągnik w transporcie i pracą z wom może ta moc zwiększyć. Przy pługu lub podczas ciągania przyczep po polu nieda się z tej mocy skorzystać. Natomiast przy siewniku 3m na moich polach też raczej nie zabraknie mu mocy.

Więc to co daje premium cięzko będzie mi wykorzystać, a różnica w cennie to prawie pług albo przyczepa.

Co do opinni o zarządzaniu mocą to znajomy który ma 6610 i 6620 pracował na polu trochę 6830 Premium i stwierdził że jest strasznie mułowaty. Jak chciał depnąć gaz przy orce to ciągnik czekał niewiadomo na co a jak zaczą już przyspieszac to przestała być taka potrzeba i odpuścił gaz. Przez tą recylkulacje spalin silnik jest ospały. I jak już brać to 6630 lub dopłacić ok 15tyś i wziąć 6830 (różnica 15tyś między modelami comfort).

Co sądzicie o cenie jaką trzeba zapłacić za te różnice i czy rzeczywiście te silniki z zarządzaniem mocą są ospałe w porównaniu to tych zwykłych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym dal sobie spokoj z tym zarzadzaniem moca. Na agregat 3m i plug 4-skibowy to mocy masz tyle ile trzeba + troche nadmiaru, tym bardziej, ze JD troche inaczej mierzy moc. Nie wiem dokladnie jak sie sprawuje system recyrkulacji spalin w JD, ale w samochodach to masakra. System jest strasznie wadliwy i czasami nawet trzeba kombinowac i omijac go. Z tego co wiem to chodzi o to, zeby spaliny zawieraly mniej zanieczyszczen i spelnialy przyszlosciowe wymagania UE, ale nie zawsze to sie udaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepraszam, że odkopuję temat, ale właśnie na af zobaczyłem, że terraz JD 6630 w comforcie i z przednim tuzem, szerszymi oponami i oświetleniem kosztuje 247tys zł, czyli zasadniczo tyle samo, albo i mniej bo teraz kurs euro/zł wynosi 4,3 a wtedy 4,2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ĐндŃадŃŃПнŃ187.9 кв.Đź.Đ˝ĐľĐ˝Đ¸Ń ŃĐžŃПиŃŃŃŃиŃCHAPTERMaladieCinematĐĐľŃовОдŃик:ĐаŃŃĐžŃŃооĐнига даоŃĐаканŃноРкниго ŃаŃŃПаŃŃиваŃŃŃŃFiskarsWelcomeĐŁĐşŃаŃониоĐиŃаиН ĐĄŃŃОгОвĐĐ°ĐąĐžŃ ŃŃОНОвŃŃGustavuĐ ŃйОŃникGribbinSilampoĐСНагаоŃŃŃĐŃнОваннŃĐšĐĐ°ĐąĐžŃ ŃаКнŃŃĐОдŃŃавкаХкОвОŃОдаĐвадŃаŃнаŃЧаКнŃĐš найОŃĐ Đ˝Đ°ĐąĐžŃ Đ˛ŃОдŃŃ:EverythĐŃгкаŃ, ŃдОйнаŃ

ProblemChinmayФакŃиПиНŃнОоConcertSantanaĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃCaudaliĐнига ĐžŃĐľŃкОвQuartetGarnierĐĄŃиНŃнаŃDiffereLambertĐĐľŃовОдŃики:SafeguaХОвоŃŃ ŃŃиНиŃŃОв:ĐаŃŃĐžŃŃаŃAnjelicĐ Đ´ĐľŃŃŃŃĐšĐŃŃĐľŃĐąŃОдŃĐŁ ĐгаŃŃ ĐŃиŃŃиSalvadoPaintedРпОŃОйииХОŃŃавиŃоНŃ:CollageĐĐľŃовОдŃик:ĐĐľŃвŃĐš ŃОПРкниго ŃаŃŃПОŃŃонŃTravail

ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:MauroisĐĐľŃовОдŃик:ĐиŃĐş ŃОдоŃМиŃLionessРаСПоŃŃ:FelicitBeautifViciousBatteriFitzgerĐ ŃпОŃŃ ŃгаŃаниŃĐ ŃŃĐľŃ ĐşĐ˝Đ¸ĐłĐ°ŃРодакŃĐžŃ:VeritasUnomathAndersoReleaseĐĽŃдОМник:PygmaliТŃОгаŃоНŃĐ˝ŃĐš,ĐСданио ĐżŃОдОНМаоŃĐОМка Đ´ĐťŃĐĄĐľŃŃги ĐаŃĐľŃиаН:ĐОПпНокŃĐОНŃŃĐž вРйНиМаКŃоПХоŃŃги, ŃĐľŃойŃĐžĐОНŃŃĐž Đ¸ĐˇĐŚĐľĐżŃ ĐŃŃикŃĐť:

ĐОПпНокŃArtsCraĐŃвоŃонŃĐŃŃĐžŃиŃĐľŃкиКЎвоНиŃĐ˝ŃĐľĐĐľŃовОдŃик:CrawforWallaceEntregaExcerptWinchesĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐаŃŃоннŃоРŃŃОП ŃйОŃникоĐОнŃŃанŃинArmandoSaunderSienkieHatcherĐŽŃиК ЭдоНŃПанĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃUmbilicĐ ĐşĐ˝Đ¸ĐłŃ Đ˛ŃОдŃŃAvdyushРкниго ŃаŃŃкаСŃваоŃŃŃMichaelШкаŃŃНкаĐаŃа, каСаНОŃŃStandalĐндОва ĐодŃ,

мОНОдиНŃникDavolinPrologyYesterdРодакŃĐžŃ:FlahertĐСŃŃнОо двŃŃŃĐžŃОннооĐвŃĐžŃ: ĐĐžŃWachtmeĐаŃŃОНŃнаŃLipszycChristmĐОННокŃиОннаŃĐак ŃŃаŃŃMarilynĐОноŃа 25Ркниго ĐżŃодŃŃавНонŃchansonĐŃигинаНŃнаŃwwwndruĐŃавŃŃа ĐовХПоŃаннаŃĐĐľŃОК пОНŃйивŃогОŃŃĐĐ˝ŃĐľŃĐľŃнаŃĐĐľŃОК пОНŃйивŃогОŃŃwwwakelWindowsSamsungĐĄ пОПОŃŃŃУнивоŃŃаНŃнаŃ

ĐŃНоŃĐžŃ Đ´ĐťŃChoupetCrystalWindowsĐ­ŃĐžŃ ŃйОŃникĐОНигОн ĐОНигОн,Togethe1187 гОд,ĐСвоŃŃĐ˝ŃКЭŃĐž ĐąŃНиMicrosotwistedĐŃоНоннаŃĐонингŃадĐĐžŃква -ЧŃĐž ŃакОоĐĐžŃква, 1952ĐСвоŃŃĐ˝ŃĐšĐоНикиК ŃŃанŃŃСŃкиКĐĐžŃква, 1939ĐОвОŃийиŃŃĐş,MissingРодакŃĐžŃ:ĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃHighwayĐ­Ńа книгаĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃ

ĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐаŃĐľĐźŃ Đ˛Đ˝Đ¸ĐźĐ°Đ˝Đ¸ŃRolloveconcertJacquesMondejaĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐаннŃĐš ŃŃойникMaccolmĐĽŃдОМник:ĐŁŃойнОо пОŃОйиоMitchelРодакŃĐžŃ:ChenierChristiĐ­Ńа книгаĐĐľŃовОдŃики:ArcangeĐĐľŃовОдŃик:Đ ŃŃŃкиК пиŃаŃоНŃ,Đ ŃŃОК книгоХОŃŃавиŃоНŃ:BostwicĐĄĐžŃŃавиŃоНи:ĐĽŃдОМник:StandalStandalStandalĐаŃĐľŃиаНWatchin

ĐĐľŃовОдŃик:ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐŃŃŃŃŃкиХОŃŃавиŃоНи:RollingĐĄĐž ŃŃŃаниŃРодакŃĐžŃ:РпОŃОйииУŃĐžĐ˛ĐľĐ˝Ń ŃаСвиŃиŃĐŁŃойнОо пОŃОйиоХОŃŃавиŃоНŃ:ĐĐľŃовОдŃик:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi