ursus 914 0 Napisano 10 Listopada 2007 kupilem go rok temu ale uzywanego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 10 Listopada 2007 ale czemu szkoda silnika mozna go zepsuc?? moj traktor jest z 1999r. i jak jest pompa ustawiona na fabryczny znacznik to jest zaplon opuzniony kolektor ma przystosowany do turbo bo skalada sie z 2 czesci jedna trzeba wyrzucic i w jej miejsce wkrecic turbo. Moze on jest juz przystosowany pod turbine??orginalny silnik z turbo ma inny wał, korbowody , głowice, wtryskiwacze.a twój kolektor nie jest przystosowany do turbo tylko jest uniwersalny musisz zmienic jeszcze kolektor ssący i pewnie filtr powietrza.Jeśli masz pompe na znakach to jest ustawiona do silnika wolnossacego takiego jakiego teraz masz a do turbo musisz opóźnic zapłon.zapytaj sie pompiarza on dokladnie wytłumaczy ci jakie sa różnice miedzy pompą zwykła wolnossąca a turbo.Jeśli miał byś silnik zajeżdzony i robił byś remont to wtedy mozesz przerobić na turbo a jeśli masz silnik wporzadku to przeróbka jest nieekonomiczna jeśli chciałbyś zrobić to dobrze a jeśli zrobisz to najtańszym kosztem wymieniając tylko niezbedne rzeczy wtedy silnik długo ci nie pochodzi i jak mówiłem niewiele zyskasz na mocy przy takiej przeróbce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 11 Listopada 2007 Silnik turbo, ale bez samej turbiny jest o wiele słabszy niz silnik oryginalny bez turbo, więc ten twój ciągnik na pewno nie jest przystosowany do turbiny, bo byś nim poprostu nic w polu nie zrobił był by bardzo słaby. Wiem to z własnego doświadczenia, jak kupiłem kiedyś auto z silnikiem benzynowym z turbiną, turbina była uszkodzona, więc wymontowałem ją aby dać do regeneracji, a na ten czas założyłem zwykłe kolektory i reszte poskładałem tak aby móc jeździć autem, ale niestety nie dało się tym jechać, pomimo, że silnik miał 2,5l pojemności i niby oryginalnie z turbiną miał mieć ok 150 KM, bez turbo miał może z 50 KM, wiem, że zaraz odezwiecie się że to nie możliwe i tak dalej bo turbina daje jedynie wzrost mocy o ok 25%, ale poprostu był to silnik oryginalnie przystosowany do turbo, ale że nie miał najważniejszego elementu, więc to uniemożliwiało jego prawidłową prace z pozostałymi elementami silnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 11 Listopada 2007 wiem, że zaraz odezwiecie się że to nie możliwe i tak dalej bo turbina daje jedynie wzrost mocy o ok 25%, . Ja nie zresztą wystarczy zaobserwować jak trudno silnikowi z Turbo zebrać się z niskich obrotów w porównaniu do podobnego bez Turbo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 11 Listopada 2007 Dokładnie, silnik z turbiną pokazuje co potrafi dopiero na wyższych obrotach, jak turbinka zaczyna współpracować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdk 0 Napisano 11 Listopada 2007 wszystko ładnie wszystkie pięknie tylko nie na temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 11 Listopada 2007 Dlaczego nie na temat?, sprawa dotyczy cały czas kwewsti zamontowania turbiny do Ursusa 914. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdk 0 Napisano 11 Listopada 2007 a czym się różni silnik 912 i 1014? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 11 Listopada 2007 Silnik w 101x jest z turbiną Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdk 0 Napisano 11 Listopada 2007 Silnik w 101x jest z turbinąNo tak, ale to nie wszystko. Dotąd, z tego co piszesz wnioskuje że nie miałeś z tymi silnikami za dużo do czynienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 11 Listopada 2007 Silnik w 101x jest z turbinąNo tak, ale to nie wszystko..Wiesz samo włozenie turbiny wymaga też sporo różnych części, a to początek wydatków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gacusek-s 0 Napisano 11 Listopada 2007 Oczywiście, że jest to bez sensu, lepiej kupić drugi silnik. Nowa głowica do 1012 kosztuje 3200zł, turbina 1200zł, a gdzie reszta ?Używany silnik z możliwością sprawdzenia(trzeba trafić) kosztuje 4000zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdk 0 Napisano 11 Listopada 2007 Zależy z jakiego roku mamy ciągnik, starsze miały takie same głowice z doładowaniem i bez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gacusek-s 0 Napisano 11 Listopada 2007 Zależy z jakiego roku mamy ciągnik, starsze miały takie same głowice z doładowaniem i bez. Ja mam jeden 1012 z 86r i 100% jest tam inna głowica niż w 912 z 89r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdk 0 Napisano 11 Listopada 2007 tak, w 1988 wprowadzono zmiany, w 1987 była też zmiana układu paliwowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 11 Listopada 2007 Silnik w 101x jest z turbinąNo tak, ale to nie wszystko. Dotąd, z tego co piszesz wnioskuje że nie miałeś z tymi silnikami za dużo do czynienia.Masz racje, nie miałem do czynienia z tymi akurat silnikami, ale to co pisałem na temat róznic miedzy silnikami z turbo i bez, to na podstawie doświadczeń z innymi silnikami turbo, dieslami, jak równierz benzynowymi, które miałem okazje robić w warsztacie. Trzymam się zasady, że nigdy nie piszę o czymś, o czym nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł74 0 Napisano 11 Listopada 2007 czy to prawda ze turcy chcą wsadzić do ursusa silnik perkinsa i skrzynie MF jak tak to w jakie modele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 11 Listopada 2007 Przecież Ursusy oprócz ciężkich to Perkins i MF już od dawna, Uzel też produje to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 11 Listopada 2007 wg mnie to z uzlem będzie wielki h.j i bąbelki obym nie miał racji. polacy mają inżynierów którzy by coś wymyślili ale komuś na tym nie zależy.pozatym cena 90tys za te gów.no 4514 to o 30tys przesada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 11 Listopada 2007 czy jak mam sie turbo to pierścienie powinny być o przekroju trapezowym?bo jak kiedyś robiłem remont mojego 902 to mechanik mówił że to są tłoki od turbo i lepiej wymienić tylko pierścienie niż zakładac nowe tuleje, tłoki i pierścienie zwykłe. a dodam ze nie mam turbo tylko czesci w silniku są od turbo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 11 Listopada 2007 a czy tłoki turbo mają inny rowek niż zwykłe???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 11 Listopada 2007 u mnie wyglądały jak by miały trapezowy od środka tłoka troche niższe a na zewnątrz wyższe były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 11 Listopada 2007 bo zużyte były tłoki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 12 Listopada 2007 bo zużyte były tłokinie mogły być zuzyte bo pierścienie też miały przekrój trapezowy i pasowały w rowki idealnie. mechanik powiedział że an takich tłokach bedzie troche mocniejszy niz na zwykłych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mistrz_Yoda 0 Napisano 12 Listopada 2007 pierścienie trapezowe potrzebują mniej czasu na dotarcie sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach