Skocz do zawartości
Moderator

Ciągniki Ursus

Rekomendowane odpowiedzi

na 100% mozna bo były ciagniki 3514 a 2812 to to samo tylko słabszy i inne tylne zawieszenie. poza tym to całkowity bezsens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba kwestia mody. Obecnie żaden ciągnik nie może być bez 4X4 bo zaraz że sadowniczy i że niewykorzystana moc. Pewnie można by było znaleźć jakieś + takiej przeróbki jak choćby pewniejsze prowadzenie na terenach o dużym nachyleniu. Z pewnością – to koszty, ciężar chyba jest bez znaczenie (skoro można latać z bronami 3p). Jednak sam projekt wart jest namysłu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem każdy ciągnik powinien miec przedni naped bo wedlug mnie on poprawia o 50% wykorzystanie mocy każdego ciągnika a poza tym to 100% lepiej sie prowadzi po polu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy w jakich warunkach bedzie użytkowany, przedni napęd zawsze zwiększa zużycie paliwa i koszt traktora, a nie w każdych warunkach przedni napęd jest potrzebny. Czy jeśli traktor do 50kM będzie dużo chodził w transporcie po dobrych drogach to będzie mu potrzebny przedni napęd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciagnik rolniczy jest uniwersalna maszyna wiec musi mieć 4x4 no chyba ze jest ktoś tak bogaty, jak Niemcy i ma ciągniki osobne do każdej pracy (choć według mnie i tak powinne być 4x4)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mówiłem o 2812 czyli ciągniku który najczęściej lata w bronach, sadzarce, przetrząsaczo-zgrabiarce i wszystkim co lekkie łatwe i przyjemne. Co do zużycia paliwa to szczerzę wątpię żeby „rozpięty” napęd był powodem zauważalnego wzrostu spalania podczas gdy na polu jest on wręcz niezastąpiony i ośmielę się zaryzykować twierdzenie że jest on powodem jego spadku (a w najgorszym razie nie podnosi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciagnik rolniczy jest uniwersalna maszyna wiec musi mieć 4x4 no chyba ze jest ktoś tak bogaty, jak Niemcy i ma ciągniki osobne do każdej pracy (choć według mnie i tak powinne być 4x4)

Luk, a po co Ci napęd np. do ciągnika zagregatowanego z opryskiwaczem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po co Ci napęd np. do ciągnika zagregatowanego z opryskiwaczem???

A po to żeby nie ugrząsł tak szybko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to dla tego, bo nie jestem az tak bogaty, aby posiadać ciągnik tylko do opryskiwacza

I to normalna rzecz ze sa osoby o różnych poglądach, ale tu nie pogląd jest ważny, lecz kalkulacja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co napęd: na własne oczy widziałem jak 330 walczył z sadzarką a efekt był raczej średni. Chyba nie ma sensu do takiej maszyny zapinać sprzętu który do dyspozycji ma więcej jak 50KM z kolej 30-ki miewają niekiedy problemy z jazdą nawet z lekkimi i małymi narzędziami (kiedy jest sucho, mokro, pod górę, w piachu itp.) a z tego co wiem 28 nie jest znacznie od rzeczonej 30-ki mocniejszy. Więc na spokojnie wychodzi że lepiej mieć z przodu napęd i nie kopać na polu dołów i wypalać paliwa na darmowe użeranie się ze sprzętem że o frustracji nie wspomnę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołącz do tego 2812 dopalacz ( nitro ) i gasienice , to jest jeszcze lepsze jak 4 X4 ! PISZESZ BZDURY A O CIĄGNIKACH MASZ RACZEJ MAŁE POJĘCIE LUB WCALE ! Tylko idiota zapina maszyny do C- 330 które potrzebują zakresu mocy 50 km ! A co do C - 328 to jest o 2 km słabszy niż c - 330 ! Mam C - 328 i radzi sobie świetnie na moich ziemiach ( mam 6 h ) i jest wystarczającym ciagnikiem na ten areał ! A tak na marginesie ! Znasz bajkę o baletnicy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GOŚCIU CZYTAJ UWAŻNIEJ: po pierwsze chodziło mi o 2812. Po drugie jest to czysto teoretyczna dysputa. Po trzecie nie wiem skąd pomysł że sadzarka czy zgrabiarka wymagają zakresu mocy 50KM. I daj se na luz z tymi wrzutami bo też potrafię być chamski…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co rozumiesz pod pojeciem "normalne ziemie"? czy to sa te piaski co w Bednarach?

a jesli chodzi o ten plug to ja bym myslal o czyms 3skibowym ale o szerokosci 48-50 na korpus. napisz jakie masz ziemie wtedy mozna cos myslec o doborze pluga!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzwoniłem do URSUSA i zaproponowałem, że na naszym forum zostaną przedstawione parametry ciągników o mocy od 100km do 200km które my napiszemy i pozwolą ursusowi nawiązać walke o klijentów z zachodnimi markami.

Prosze więc o wypowiedzi. Jakie według was powiny być ich parametry techniczne: jakie najprzydatniejsze moce, jaka hydraulika, jaka skrzynia, wyposażenie, jakich marek silniki. Prosze aby to nie polegało na tym że przepiszecie parametry techniczne np. fenda czy innego super ciągnika. Co według was powino być zastosowane w ciągniku aby praca była nim łatwa i przyjemna.

Prosze o poważne podejście do tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry pomysł.

Mógłby też włączyć sie do rozmowy ktoś z Ursusa bo my możemy mieć wiele życzeń co do zmian, tylko żeby ursus powiedział jakie ma realne mozliwości wprowadzenia zmian. Bo jak narazie doganiają zachód ale tylko cenami ciągników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zadzwonie do ursusa jeszcze raz z nim pogadam i poprosze aby włączył się do rozmowy. Dzięki za wypowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ziemie raczej srednie mam kawalki piasku ale mam tez takie ze 1014 beczy z 4atlasem 4x40??no i co wy na to a wogóle to co powiecie o tej maszynie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych Ursusów, to myśle że najwyższy czas aby zapomnieli o niezsynchronizowanych skrzyniach, bo to chyba już standard od wielu lat w ciągnikach zachodnich, a w większych modelach przydałyby sie biegi przełączane pod obciążeniem no i EHR mile widziany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem do 1014 lepiej 3 skiby obrotowe.

U mnie Forschritt 323 (mocniejszy od 1014) z 3 skibowym obrotowym (szerokość 135 cm) na słabej ziemi ma co robić - przy głębokości 30 cm. Przy 8km/h idzie bez problemu, ale przy 10km/h już ma ciężko.

Duży 4 skibowy obrotowy może być również za ciężki do 1014.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi