Skocz do zawartości
Moderator

Ciągniki Ursus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
Grześ tu jest 385 z 4x4

http://www.amw.com.pl/rsm_product_info.php?rsm_products_id=65

Może Eryko nie sprecyzował o jaką C-385 mu chodzi?

ale ta osiemdziesiatka z tego linka ma 6 cylindrów!!!!Jak to możliwe

osiemdziesiatka z przednim napedem o symbolu Uc385A ma 4 cylindry.

Pewnie to tylko błąd.

Jeśli ktoś chce kupować ciągnik z AMW, to ... zazwyczaj te ciągniki nie mają tuz ani wom. Ten też nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jężeli miała by iść za cenę do 13 000 to się opłaca nawet bez ramion i WOM u zapewne z tyłu jest tylko wstawiona blacha jak się ją dorobi to będzie zadowolony bo w wojsku to się ona nie napracował ale opony to nie ma za ciekawe trzeba by było ją na własne oczy zobaczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodziło tylko o pokazanie wam C-385 z napędem.Nie każę kupować wam akurat tej 80 Tak tylko znalazłem pierwsze lepsze zdięcie i wkleiłem.Co to tuz to widać na zdięciu, że rzeczywiście na zdięciu nie widać ramion.Ale to chyba nie ma wielki problem kupić nowe, czy używane i zamontować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o C-385 4x4.ten własnie z amw mi sie widzi.i pytam co by byo lepsze mtz czy ursus??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chodzi mi o C-385 4x4.ten własnie z amw mi sie widzi.i pytam co by byo lepsze mtz czy ursus??

385A (4x4) będzie mieć na pewno duży uciag i to jest ciągnik dobry na cięzkie ziemie gdzie z pewnościa masa takiej osiemdziesiatki z przednim napedem sie przyda. W tym ogłoszeniu to też poplątali masę bo taka 385 z przednim napędem będzie mieć około 4500 kg bez obciązników +350 kg obc z tyłu i 350 kg z przodu razem około 5200 kg i to jest coś.

Mam ksiązke do mtz82 a tam pisze że bez obciązników mtz 82 wazy 3200 kg a z obciaznikami przednimi jakies 3500. Czyli jest sporo lżejszy.Nie mam mtzeta ale widziałem takie ciągniki podczas pracy na naszych ciezkich ziemiach i widac było że slinik mtz sobie świetnie radził ale uciąg mały bo to nie tylko mtz jest lekki ale ma waskie opony, przód 11,2 cala a tył 15,5 cala szerokości.

sam eryko musisz zdecydować czy potrzebujesz cięzki traktor do orki w ciezkiej ziemi to wtedy bierz 385A, cz ciągnik do transportu głownie i prac w srednich warunkach to bierz mtzn82. Co do opon w mtz to w ksiazce pisze że z tyłu da się założyć 18,4-34.

co do spalania to słyszałem że oba te ciagniki wypadają dość podobnie,

mam ursusa 1134 i pali Ok, znjomy ma 914 i też nie narzeka na zużycie paliwa wieć 385 nie powinna być dużo gorsza.Może być tak że mtz 82 będzie palił teoretycznie mniej ale np w cięzkiej orce kiedy mtz82 się ślizga to wtedy zużycie paliwa na hektar w mtz może być takie samo lub wyższe niż 385, bo ursus na pewno ślizgał się nie będzie najwyżej silnik się zadusi gdy będzie ciężko.

Nie znam dokładnej mocy 385A ale jego następca 904 miał 73,5 konia a następca 904-914 miał 78 koni więc mozliwe że 385A moze mieć koło 72 koni. Tego to nie jestem jednak pewien, wnioskuje to z tego że każda kolejna wersja ursusów była mocniejsza niż poprzednia więc możliwe że 385A jest troszkę słabsza niż 904 W ksiazce do mtz pisze że mtz82 ma 59KW a to jest około 81 koni.Napisałem co wiem więc mam nadzieję że nikt nie rozpocznie na mnie tradycyjnego ataku. Zyczę powodzenia Eryko w zakupie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No eryka uważam dokładnie tak jak przedmówc.... jak chcesz woła roboczego to Ursus a jak ciągnik zeby coś przywieźć coś zaorać coś porobić to lepszy MTZ bo mobilniejszy:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciezko bedzie wybrac.mtz duzo tanszy jest.tylko ciezko trafic cos w dobrym roczniku.turbina masz ksiazke od mtz?? 1982r. to chyba troche stary rocznik co???jest za 13tys miał remontowana skrzynie tylko.silnik nie ruszany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiecie jak to jest

Każdy żyd swój towar chwali

chwali nie chwali ale jak juz sie Eryko zdecydujesz na jakiś ciągnik to jedż z jakimś specem mechanikiem który sie na tym modelu który kupujesz zna i zapewniam Cię że taki człowiek jak poogląda traktor to sporo rzeczy może zuważyć a to kiepskie a to silnik jakoś słabawy itd Naprawdę nawet milion internautów przy najlepszej wiedzy i woli nie sprawdzi traktora ze zdjęcia tak jak taki fachowiec który pojedzie z tobą ciągnik obejrzeć.Ojciec kiedy kupował 1134 i 1614 to jeździł z takim specem który setki ciągników naprawił, niejeden kupił i sprzedał, czyli co tu dużo mówić najwiekszy handlarz w okolicy i mimo że żadał sporej zapłaty za asystę przy zakupie to zawsze był niezwykle pomocny, bo prawda jest taka ze jak np masz takie mtz82 i jedziesz kupić drugiego to już wiesz na co zwrócić uwagę, a jak to jest Twój pierwszy mtz 82 to jeszcze tak bystry nie jesteś.

Ten nasz handlarz pomógł nam i 1134 i 1614 są OK.rozejrzyj się Eryko moze znasz kogoś takiego

/edit

ciezko bedzie wybrac.mtz duzo tanszy jest.tylko ciezko trafic cos w dobrym roczniku.turbina masz ksiazke od mtz?? 1982r. to chyba troche stary rocznik co???jest za 13tys miał remontowana skrzynie tylko.silnik nie ruszany.

ksiązkę do mtz mam. nie wiem jak jest z trwałościa tych mtz 82 może ktoś kto ma takiego mtzeta by sie wypowiedział nie wiem czemu ale jakoś bym się bał takiego starego mtzeta kupować, no ale rozumiem że jak ktoś nie ma pieniedzy to musi. Za 13 tysiecy to 385A cięzko złapać chyba, zwykłą osiemdziesiatkę to za to kupisz ale te z przednim są droższe.Nie może Eryko dozbierać trochę pieniązkow?Juz za 20 tysiecy byś miał prędzej coś do wyboru, nie chce Cię urazić ale 13 tysiecy to chyba dosyć mało na dobry traktor 4x4 o mocy 80 koni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest mtz 82 z turem 1984r.za 15500zl.troche mam daleko zeby go jechac obejrzec ale postaram sie jakos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Co to tuz to widać na zdięciu, że rzeczywiście na zdięciu nie widać ramion.Ale to chyba nie ma wielki problem kupić nowe, czy używane i zamontować.

Ramion? Ciągniki z aMW które oglądalem nie miały podnośnika w ogóle. jest różnica pomiedzy montażem ramion a montażem podnośnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MTZ hmmm... u mnie pracuja 2 jeden 93 drugi 96, ten pirwszy o niebo lepszy bo jeszcze przywieziony prawie w calosci z Bialorusi a do drugiego juz spece z pronara dolozyli co nieco i szkoda gadac! Najogolniej silnik bardzo dobry - skrzynia bardzo cienka! Generalnie bardzo dobry ciagnik uniwersalny znaczy do wszystkiego, lecz nie do ciezkiej roboty wtedy wszystko sie sypie! Wiem bo u nas te ciagniki chodza nonstop!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam u 912 i ukręca mi się przekładnia licznika (nosek który wchodzi do silnika). Kupiłem chyba 8 sztuk i nic wszystkie się ukręcają. Czym może być to spowodowane?
Czyli za te przekladnie zaplaciles ok 280zł

Sprawdz se czy linka wogole sie obraca

co najlczęściej sie psuje w 912?
serwo!!!
Nie zgodze sie ze serwo psuje sie najczesciej no bo to jest mechanizm jedno sezonowy zreszta jak we wszystkich podobnych ursusach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy 914 lub 912 uciągnie agregat podorywkowy na 5 łap bo chciałbym kupić ciągnik i agregat i nie wim czy któryś z tych ciągników da sobie rade
Jesli chodzi o agragat z unii grudziądz lub pom brodnica to tak z innymi nie mam doświadczenia. będzie miał co robić ale uciagnie i polecalbym tu raczej 914 . znajomy ciągnie 5 łap z brodnicy mtz 82 więc 914 też pociągnie.
Wiatam nie kupowalbym w zadnym razie do agregatu podorywkowego 912.Do takiego sprzetu potrzebny jest ciagnik z przodem 914 bedzie dawal rade.
panowie co znaczy ze uciagnie ?????????

sęk w tym ze agregat podorywkowy ma pracować z prędkością 10 -12 km na godzinę aby prawidłowo sie spisywał -------- i teraz prosze mi powiedzieć na jakim biegu ma pracować traktor 914 ???????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może ktoś wie ile powinien "brać "oleju 6-cio cylindrowy silnik

konkretnie ursus 1224

Dzieki za informacje

tego nie okreslisz fabryka okresla dla nowego ciagnika ale zależnie od rodzaju eksploatacji w biegiem czasu to si emoze zwiekszac olej nie jest spalany a czesto wydmuchywany odmą z kolei dla nowego silnika jest lepiej jak bieze wiecej oleju podczas docierania gdzyz pózniej po dotarciu ilosc ta powinna wogóle sie wyzerowac i trwałosc takiego silnika bedzie bardzo długa !!! jesli chcesz zeby dokładniej okreslic ile powinien brac to podaj jaki to rocznik i ile mhg ma i co nim robiłes i robisz to ci powiem
Moim zdanie jak najmniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te silniki nie biora duzo oleju pomimo tak duzych pojemnosci.jesli siorbie Ci olej to zmien pierscienie zgarniajace a jak bedziesz mial na wierzchu glowice to przy okazji te male gumki na zaworach zapomnialem jak sie fachowo nazywaja ale to nie wazne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
te silniki nie biora duzo oleju pomimo tak duzych pojemnosci.jesli siorbie Ci olej to zmien pierscienie zgarniajace a jak bedziesz mial na wierzchu glowice to przy okazji te male gumki na zaworach zapomnialem jak sie fachowo nazywaja ale to nie wazne...
WYMIANA PIERŚCIENI W SILNIKU O SPORYM PRZEBIEGU TYLKO POGORSZY JEGO STAN.WIEM CO MÓWIĘ ;SPADNIE CIŚNIENIE SPRĘŻANIA I BĘDZIE BRAŁ OLEJ .PRZECIEŻ TULEJE NIE WYCIERAJĄ SIĘ NA KSZTAŁT KOŁA ,A NOWE PIERŚCIENIE MAJĄ WŁAŚNIE TAKI KSZTAŁT .MOŻE BRAĆ OLEJ PROWADNICAMI ZAWORÓW I TU WYMIANA ICH RAZEM Z ZAWORKAMI MOŻE BYĆ SKUTECZNA-----ALE NIGDY NOWE PIERŚCIENIE DO STAREJ TULEJI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
WYMIANA PIERŚCIENI W SILNIKU O SPORYM PRZEBIEGU TYLKO POGORSZY JEGO STAN.WIEM CO MÓWIĘ ;SPADNIE CIŚNIENIE SPRĘŻANIA I BĘDZIE BRAŁ OLEJ .PRZECIEŻ TULEJE NIE WYCIERAJĄ SIĘ NA KSZTAŁT KOŁA ,A NOWE PIERŚCIENIE MAJĄ WŁAŚNIE TAKI KSZTAŁT .MOŻE BRAĆ OLEJ PROWADNICAMI ZAWORÓW I TU WYMIANA ICH RAZEM Z ZAWORKAMI MOŻE BYĆ SKUTECZNA-----ALE NIGDY NOWE PIERŚCIENIE DO STAREJ TULEJI

Dlaczego nie pod warunkiem że bedą nad wymiarowe i je dopasujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM NADWYMIAROWE PIERŚCINIE DO STAREJ TULEI NOWA TULEJA+NOWE PIRŚCIENIE(ew, ROZWIERCONA+NADWYMIAROWY TŁOK Z PIRŚCIENIAMI) TYLKO TAKA WYMIANA COŚ POMORZE.WSTAWIANIE NOWYCH ZGARNIAJĄCYCH W OTWÓR O KSZTAŁCIE ELIPSY TO TAK JAK USZCZELNIANIE KWADRATOWEJ BUTELKI OKRĄGŁYM KORKIEM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy ktoś wie czy pompe z rozrzadem trzeba ustawiac na znaki?to jest ursus 912 wersja angielska
Inaczej CI nie zadziała przecierz musisz mieć kolejność wtrysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma ktoś grzałkę w bloku w wiekszych ursusach? Ciekawie mnie ile czasu trzeba podgrzewać przy temp. około - 15 st. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM NADWYMIAROWE PIERŚCINIE DO STAREJ TULEI NOWA TULEJA+NOWE PIRŚCIENIE(ew, ROZWIERCONA+NADWYMIAROWY TŁOK Z PIRŚCIENIAMI) TYLKO TAKA WYMIANA COŚ POMORZE.WSTAWIANIE NOWYCH ZGARNIAJĄCYCH W OTWÓR O KSZTAŁCIE ELIPSY TO TAK JAK USZCZELNIANIE KWADRATOWEJ BUTELKI OKRĄGŁYM KORKIEM
Pierscienie zgarniajace wycieraja sie szybciej od od zwyklych.jesli juz by sie wytarly i nie zbieraly oleju to musialbys za kazdym razem kiedy wymieniasz te pierscienie wymieniac rowniez tuleje lacznie z tlokami, powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiecie o ciagniku Ursus 3514 czy ktos sie spotkal z nim moze w praktyce lub jest jego posiadaczem. Chcialbym wiedziec czy oplaca sie kupic taki maly ciagnik z napedem na przod.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi