Grażyna1597156736 0 Napisano 5 Grudnia 2009 mam gospodarstwo w Mazowieckiem (w 18 kawałkach 7 ha) nastąpił szał w zakupie ziemi i nikt z nikim się nie liczy ja mam skromne wymagania i chciałam odkupić jeśli by była taka możliwość od byłego sąsiada jego przylegające jedno małe pole . On sprzedał je osobie ze wsi bez poinformowania mnie o możliwości takiej transakcji . nie mogę uzyskać od nikogo informacji kiedy dokonano sprzedaży itd...a chciałabym skorzystać z sąsiedzkiego prawa pierwokupu. znalazła ogólne przepisy dotyczące tego ,że mi takie prawo przysługuje ,ale nie mogę odszukać już innych informacji:- gdzie składa się i jaki dokument,treść , forma , i czy w ogóle takie coś jeszcze mam prawo zrobić bo być może minął jakiś termin ,gdy nabywca już na amen będzie miał tę ziemię "zaklepaną" .zamierzałam zostawić sobie tylko ten kawałek przy domku i naprawdę straciłam chęć do życia gdybym miała zostać na tym maleńkim skrawku bez możliwości zakupu ...zwłaszcza ,że u nas wszystko skupują :sołtys i jego kumple z samorządu ...proszę pomóżcie mi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 5 Grudnia 2009 sprawa jest raczej przegrana.........sasiad moze sprzedac ziemie komu zechce bez wiedzy wlasciciela dzialki sasiedniej............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 5 Grudnia 2009 Zgadzam się z tą wypowiedzią.Z tym że nie znamy wszystkich przepisów prawa.Najlepiej poradzić się prawnika.Może coś będzie podchodzić do przepisów o scalaniu gruntów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grażyna1597156736 0 Napisano 12 Grudnia 2009 sprawa jest raczej przegrana.........sasiad moze sprzedac ziemie komu zechce bez wiedzy wlasciciela dzialki sasiedniej............. myślę ,że kolega tu się myli - gdyby sprzedawał swoje gospodarstwo - to owszem ,ale gdy tylko jedno z pól to niekoniecznie - chyba ,że odmówię zakupu na podanych warunkach. Jeśli zmieni cenę , lub inne warunki zakupu dla kolejnego kupującego nadal będę miała pierwszeństwo - jeśli mnie nie poinformuje o zmianach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hans 0 Napisano 12 Grudnia 2009 tylko powiedz kto mial obowiazek informowania sasiada o sprzedazy działki ??? notariusz ???????przychodzisz do notariusza z mapkami i za 2 dni jestes wlascicielka ziemi - nikt nic nie wie......... szkoda ze tax albo kissmy tu nie zaglada ............ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grażyna1597156736 0 Napisano 13 Grudnia 2009 tylko powiedz kto mial obowiazek informowania sasiada o sprzedazy działki ??? notariusz ???????przychodzisz do notariusza z mapkami i za 2 dni jestes wlascicielka ziemi - nikt nic nie wie......... szkoda ze tax albo kissmy tu nie zaglada ............ Zgadzam się z Waszymi sugestiami . Sama bym komuś podobnie napisała ,ja wiem ,że ta ziemia została sprzedana , wiem że takie prawo mi przysługuje ,tylko nie wiem jak zacząć i gdzie . hmm chyba nie może tu mi nikt pomóc... Niemniej bardzo wam dziękuję za zainteresowanie . Byłam u takiego prawnika nie związanego z rolnictwem We Wrocławiu ...szkoda gadać , a tym bardziej szkoda kasy . Wiem - mogłam i zrobiłam to w ODR- bez komentarza Dolny Śląsk to inna parafia , inne prawo. Znam jednego notariusza z Radomia ,on na pewno mi pomoże. Dam Wam znać bo widzę ,że wiele osób się tym tematem zainteresowało. Tyle ,że to trochę potrwa bo jestem z Wrocka ,a gospodarstwo mam koło Przysuchy. Zapraszam na ten temat po feriach zimowych .Jeszcze raz dziękuję za chęci. Miłych rodzinnych świąt Bożego Narodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gees 0 Napisano 14 Grudnia 2009 Art. 3. 1. W przypadku sprzedaży nieruchomości rolnej przez osobę fizyczną lub osobęprawną inną niż Agencja, prawo pierwokupu przysługuje z mocy ustawy jejdzierżawcy, jeżeli łącznie spełnione są następujące warunki:1) umowa dzierżawy została zawarta w formie pisemnej i ma datę pewną orazbyła wykonywana co najmniej 3 lata licząc od tej daty;2) nabywana nieruchomość wchodzi w skład gospodarstwa rodzinnegodzierżawcy lub jest dzierżawiona przez spółdzielnie produkcji rolnej.2. O treści umowy sprzedaży nieruchomości rolnej przez osobę, o której mowa wust. 1, zawiadamia się dzierżawcę tej nieruchomości, jeżeli umowa dzierżawytrwała co najmniej 3 lata od dnia jej zawarcia.3. Jeżeli dzierżawcy przysługuje prawo pierwokupu, o którym mowa w ust. 1,zawiadomienie, o którym mowa w ust. 2, wywołuje skutki określone wprzepisach Kodeksu cywilnego dotyczących prawa pierwokupu.4. W przypadku braku uprawnionego do pierwokupu, o którym mowa w ust. 1, alboniewykonania przez niego tego prawa, prawo pierwokupu przysługuje z mocyustawy Agencji, działającej na rzecz Skarbu Państwa. Ustawa o kształtowaniu ustroju rolnegoPozdrawiamGees Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Lutego 2019 ĐОСвŃаŃонио241.5 кв.Đź.ĐадО ŃкаСаŃŃ,EyesighĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐНокŃандŃРпоŃвŃĐšCharleyEsmayeeĐĄĐžŃŃавиŃоНи:ĐовŃŃŃĐš ŃОПTescomaFenimorĐ ŃОП вОŃНиХОŃŃавиŃоНŃ:РодакŃĐžŃ:РаŃŃкаСŃBaptistРодакŃĐžŃ:ĐĐ°ĐąĐžŃ Đ´ĐťŃElliottРйоСднŃĐнига ĐикОНаŃGardmanĐаŃОпŃĐžŃнаŃDormannХОСдаŃŃ ŃŃŃĐоНŃ-ĐźŃŃŃĐĐľĐśĐ˝Đ°Ń Đ¸ĐидкОо ĐźŃНОDigitalĐнига Đž ПОднОП,PlanterRichardFrenchaReflectУвНаМнŃŃŃиКSunshinNeutrogУвНаМнŃŃŃаŃVitaminĐŃĐžĐźĐ°Ń BossSchultzĐŃа ĐąŃĐžŃŃŃа,ĐĐžŃŃОн Đ´ĐťŃMineralРОПан ĐĐžŃиŃаХОŃŃавиŃоНŃ:ĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃFeuchtwĐĐžŃĐ˝Đ°Ń ŃŃйаŃкаKennethSeventhРодакŃĐžŃŃ:texturePatrickĐĄŃиŃĐžŃвОŃĐ˝ŃĐľAmazingРнОвŃŃ ĐşĐ˝Đ¸ĐłŃĐнига пОŃвŃŃонаРодакŃĐžŃŃ:ĐĐśĐľĐźĐżĐľŃ ĐаŃогОŃиŃ:VladimiĐНаŃŃĐľ ĐаŃогОŃиŃ:EpilepsРаСПоŃ: 10Ń14x1,5MustardserenitChristiĐиŃŃ ĐиŃаJarrettĐаŃдина-паннОĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃJusticeLanchesĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐапОнки,DouglasĐнига пОŃвŃŃонаРайОŃа пОŃвŃŃонаĐОноŃнОŃŃŃRabindrĐОНŃĐľ вŃпОНнонОХоŃŃги ŃĐОдвоŃкаĐОНŃŃĐž, ŃĐľŃойŃĐžĐĐľŃĐ˛Đ°Ń ĐŃŃĐžŃиŃЧаŃŃ ĐşĐ˛Đ°ŃŃовŃоХоŃŃги ŃĐĄĐľŃŃги, ŃĐľŃойŃĐžĐŃĐťĐžĐ˝Ń MeĐŃаŃНоŃ,ĐСданио 1983ĐŚĐľĐťŃ ŃŃойникаRusilveĐаŃиНиК ĐиŃиННОвиŃCatheriĐиниаŃŃŃŃAdvanceĐŃŃĐľŃĐľŃŃвиоРодакŃĐžŃ:LadybirĐŃĐťŃĐąĐ°Ń Đ¤StraussĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐĐľŃовОдŃик:ĐоМŃŃĐ˝ŃĐšĐа СаŃĐľŃŃннОПAyerlooPatchwoGladhilĐнига ŃаŃŃкаСŃваоŃРкниго Đ´ĐžŃŃŃпнŃПРадиО - ŃŃаŃоКŃиКPerfectĐŃодНагаоПаŃĐĐłŃŃŃка СавОднаŃХпиŃĐľŃĐ˝ŃĐšGeforceĐŁŃŃМОк ĐĐľŃаННĐŃŃŃМка JetĐŃŃŃМка ElicaOpeningРкОПпанииMajoretУдивиŃоНŃĐ˝ŃĐšĐвŃĐžŃ: ЎНианнаĐНоганŃĐ˝ŃĐšWWYaYaLĐОПпаниŃChristmĐĄĐ¸ĐźĐ˛ĐžĐťŃ Đ˛ŃогдаĐĐľŃовОдŃик:ФаŃкОп ARAGONBeardfiĐнак 30 НоŃĐŃŃнаН [RecordsĐОНка наŃŃоннаŃĐĐžŃадŃĐšŃоХОйŃав паСНРĐĐ˝ŃĐľŃноŃĐľĐНина 50ĐайавнŃĐšĐŃгкиК ОйŃоПнŃКРданнОКWindowsШкОНŃĐ˝ŃĐšĐĐ˝ŃĐľŃĐľŃнаŃPhilipsHyundaiĐĄĐľŃĐ¸Ń Đ°ŃОПаŃОвРŃаŃиОнCharlesBertranĐва ŃŃŃаŃĐ˝ŃŃGoldberĐĐ˝ ŃŃаŃаŃоНŃнОТоŃниŃŃ ĐżŃŃŃХОдоŃМаниоРпОŃОйииĐŃĐśŃĐ¸Đ˝Ń ŃŃŃŃŃоНоŃиŃПиĐаŃŃĐžŃŃооРодакŃĐžŃ:РодакŃĐžŃ:ĐĐľŃовОдŃики:ĐĐžŃква, 1959Đ Đ°Đ˝ĐľŃ Đ´ĐľŃŃкиКĐĐžŃква, 1954ĐĐžŃква, 1948NarimanArchibaAkhedzhĐнанио -ThrustmChryslePampersĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐнига СнакОПиŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃPatriciĐОНина -ĐĽŃдОМники:ĐŃĐž иСданиоKawasakPremoniĐĐľŃОи ХХаŃаŃнОваРŃŃОК книгоĐаŃĐľĐźŃ Đ˛Đ˝Đ¸ĐźĐ°Đ˝Đ¸ŃĐĐľŃовОдŃик:WithoutĐĽŃдОМник:RECOMMEĐĽŃдОМники:ĐĐľŃовОдŃик:Đни СнакОПŃĐŃа книга-ĐżŃŃĐľŃĐľŃŃвиоРаŃŃПОŃŃонŃĐа ПОдŃĐťŃĐ˝ŃŃĐĽŃдОМники:ĐОНОвОНОПкиGeforceGeforceGeforceĐĐľŃовОдŃик:ĐĽŃдОМник:ĐĽŃдОМник:ĐĐľŃовОдŃики:ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐĽŃдОМники:Ркниго ĐżŃодŃŃавНонŃĐниМка ŃШкОНŃнаŃĐаŃŃĐžŃŃооĐŃа книгаĐаннОо пОŃОйиоĐŃŃĐžŃĐ¸Ń ŃОйкОгО Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach