nikt 0 Napisano 5 Stycznia 2010 mysle ze najlepszy jest samostart tylko nie kosmiczna ilosc bo moze byc masakraa co do ropy to kupowana w polowie grudnia w cpn-ach nie byla zimowa i bez dodatku niema szans na uruchomienie i jaka kolwiek eksploatacje naszych 4 kolek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 7 Stycznia 2010 A po co na sile zapalać ? jeżeli chodzi o rozruch nie ma jak ciepły garaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nikt 0 Napisano 7 Stycznia 2010 A po co na sile zapalać ? jeżeli chodzi o rozruch nie ma jak ciepły garaż i tu masz racje ciepelko w garazyku i 30 na minusie nie rzutujeale coz czasem niema wyjscia i trzeba ale jesli silnik jest ok uklad paliwowy utrzymany w nalerzytym porzadku to o ile rozrusznik zakreci to musi zapalic bez wzgledu na mroz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SONAR 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Przy - 13 stopniach mój stary FENDT 610 LS odpalił bez problemu ( wystarczy nieco podładowany akumulator , nowe przewody i klemy przy akumulatorze ) . Pochodził pięć minut i zdech (letnia ropa )Jakie macie sposoby na problem " letniej ropy " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 10 Stycznia 2010 kup sobie zimowej dole z 10% czy jak tam uważasz benzyny i będzie git ja odpalam MTZ co drugi dzień i niemam problemów z zapalaniem ani z zdychaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 10 Stycznia 2010 No to teraz musisz odmrozić cały układ paliwowy tzn. osadził się gdzieś lod chyba ze go przelejesz no i wtedy jak kolega korsarz napisal nalac odpowiedniego paliwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
congo 0 Napisano 14 Stycznia 2010 Jahoo, czemu nie polecasz samostartu do perkinsów? Ja na razie tylko w perkinsach spotkałem się z fabryczną instalacją do zapodawania samostartu do kolektora ssącego. Niektóre perkinsy bez tego mają problem przy temp. 0 stopni. A co do głównego problemu to skoro rozrusznik nie ma siły zakręcić silnikiem to coś z rozrusznikiem musi być, chyba że tak mocno da się skopać montaż wału i korbowodów. Paliwo nie powinno stanowić problemu skoro oranżada ładnie śmiga, chyba że woda się trafiła. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
a1980 0 Napisano 14 Stycznia 2010 Przy - 13 stopniach mój stary FENDT 610 LS odpalił bez problemu ( wystarczy nieco podładowany akumulator , nowe przewody i klemy przy akumulatorze ) . Pochodził pięć minut i zdech (letnia ropa )Jakie macie sposoby na problem " letniej ropy "mam ten sam problem w john deere -letnia ropa. nie wiecie jak go teraz uruchomić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 14 Stycznia 2010 uszlachetniacz do paliwa a na początek ciepła woda na pompe i nadmuch opalarka na przewody.na mojego pomogło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gustlik 0 Napisano 15 Stycznia 2010 Witam. Ja osobiście samostartu używam do C-330 i MF 3060 i nie zauważyłem aby jakoś szczególnie im to szkodziło;) Tzn capek ma co roku uszczelkę pod głowica do wymiany (w tym roku już ciśnie do wody spaliny) Ale on ma najprawdopodobniej krzywy blok;) A MF za chiny nie ruszy jak jest poniżej 0 (nowe tuleje tłoki itd kreci szybko ma świece płomieniowa nowa) jedynym ciągnikiem który nie dostaje samostartu jest Zetor 7211 (nigdy nie było wychodzone do silnika i fabrycznie bez świec) dodatkowo od 5 lat zajeżdżany w sieczkarni;) i co do samostartu to nie mam przykrych skojarzeń:) jedyne co to nie dawać dużo (o dziwo jak się go da minimalna ilość ciągnik pali lepiej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nikt 0 Napisano 17 Stycznia 2010 Witam. Ja osobiście samostartu używam do C-330 i MF 3060 i nie zauważyłem aby jakoś szczególnie im to szkodziło;) Tzn capek ma co roku uszczelkę pod głowica do wymiany (w tym roku już ciśnie do wody spaliny) Ale on ma najprawdopodobniej krzywy blok;) A MF za chiny nie ruszy jak jest poniżej 0 (nowe tuleje tłoki itd kreci szybko ma świece płomieniowa nowa) jedynym ciągnikiem który nie dostaje samostartu jest Zetor 7211 (nigdy nie było wychodzone do silnika i fabrycznie bez świec) dodatkowo od 5 lat zajeżdżany w sieczkarni;) i co do samostartu to nie mam przykrych skojarzeń:) jedyne co to nie dawać dużo (o dziwo jak się go da minimalna ilość ciągnik pali lepiej)kolego nie krzywy blok tylko tuleje cylidryczne masz zapadniete wiec podłóż nowe podkladki pod tuleje glowice do splanowania i problem uszczelki zniknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wwacholski 0 Napisano 26 Stycznia 2010 Witam dobrym sposobem jest wstawić traktor do obory na dobę jak taka jest i wtedy paliwo wróci do swojego stanu. Można zastosować piecyk z ciepłym nawiewem na zespół układu zasilania, znam przypadki odmrażania zamarzniętych rur w ścianach budynku za pomocą dmuchawy elektrycznej. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 26 Stycznia 2010 Przy - 13 stopniach mój stary FENDT 610 LS odpalił bez problemu ( wystarczy nieco podładowany akumulator , nowe przewody i klemy przy akumulatorze ) . Pochodził pięć minut i zdech (letnia ropa )Jakie macie sposoby na problem " letniej ropy "mam ten sam problem w john deere -letnia ropa. nie wiecie jak go teraz uruchomić?Ogrzej filtr paliwa ale to jest na krótką metę bo za moment i tak parafina zaklei go znowu jak pociągnie zimne paliwo ze zbiornika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 26 Stycznia 2010 A u nas było dziś -26, żadden z rana nie zagdakał, dopiero na zaciąg zaskoczył jeden, tak że było czym nakarmić krowy. Padł nawet nowy JD, mimo, że ma zimowe paliwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 26 Stycznia 2010 to sam go ciągnąłeś jak żaden nie zagadał według mnie szczelny garaż żeby zawsze było w granicach zero stopni i nie ma problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 26 Stycznia 2010 U mnie przy -20 zetor 3320 zapali bez grzania tylko akumulator musi byc w pełni naładowany, a mf3085 potrzebuje wiecej prądu wiec drugi akumulator od bizona trzymam w ciepłym miejscu i podłonczam go grubymi kablami prosto pod rozrusznik i wtedy kreci szybko i zapala, bo na jednym akumulatorze to do -10 da rade poządnie zakrecic, oczywiscie uzywam swiecy płomieniowej, a te kable muszą byc solidne min 1 cm srednicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barszcz17 0 Napisano 30 Stycznia 2010 Kiedyś na zimę zalałem ojcu ciągnik półsyntetykiem Lotos-a, to kręcił o wiele lżej niż na Superolu. Superol to olej mineralny, a Ty zalałaś półsyntetyk!! Zalanie lepszego oleju powoduje wypłukanie silnika z nagarów. Zmiany oleju na "lepszy" dokonujemy po uprzednim wyczyszczeniu całego silnika. DO SILNIKA NIE MOŻNA LAĆ LEPSZEGO OLEJU, TYLKO GORSZY (SYNTETYK>PÓŁSYNTETYK>MINERALNY). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek510 0 Napisano 10 Lutego 2010 Jahoo, czemu nie polecasz samostartu do perkinsów? Ja na razie tylko w perkinsach spotkałem się z fabryczną instalacją do zapodawania samostartu do kolektora ssącego. Niektóre perkinsy bez tego mają problem przy temp. 0 stopni. A co do głównego problemu to skoro rozrusznik nie ma siły zakręcić silnikiem to coś z rozrusznikiem musi być, chyba że tak mocno da się skopać montaż wału i korbowodów. Paliwo nie powinno stanowić problemu skoro oranżada ładnie śmiga, chyba że woda się trafiła.Jeden congo prawidlowo stwierdził przyczyne mego problemu,bo okazało sie że na jednej ze szczotek rozrusznika pekla spreżynka dociskowa przez co na cieplym silniku nie bylo problemu z odpalenie a w mróz jak grzalka rozgrzala blok to nie było takiego oporu wtedy dobrze odpalal a teraz jak usunolem ta usterke nie było jeszcze mrozu zebym nie mógl go odpalic i to bez grzalki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtoon 0 Napisano 12 Lutego 2010 A teraz po wielkim powrocie rada wujka Staszka - mistrza ciętej riposty Opisany poniżej sposób wymaga nieco przygotowań i nie do każdego ciągnika można go zastosować (wypróbowane na ciapku -Mce) jednak jeżeli komuś będzie się chciało to opisanym sposobem odpali zapowietrzony silnik przy -50 stopniach Przed wypróbowaniem zadbaj żeby ciągnik stał na płaskim podłożu i za bardzo się nigdzie nie wybierał Zaczynamy Podejdź do ciągnika z przodu, pozdejmuj z zaczepu i obciążników łańcuchy, sworznie i inne szmery bajery. Wybadaj niewielką dziurę w ramie ciągnika spoglądając przez nią zapewne ujrzysz przedni koniec wału korbowego zakończony specyficznym hakiem (do korby). Nasz cel na dziś to wprawienie wału w ruch. Co lepsi matematycy zauważą również że aby zakręcić wałem trzeba by włożyć coś do środka np 1/2 calową rurkę rozwierconą na końcu i w tak powstałym otworze umiejscowić kawałek pręta 6 mm i zaspawać aby nie wypadł. Oczywiście nie mamy zamiaru kręcić ręcznie toteż na drugim końcu rurki należy, umiejscowić szajbę np z koła od rowera pozbawionego szprych, a zamiast nich zespawanych dwóch płaskowników. Całość ( koło i rurkę ) umocowujemy razem i wkładamy do odnalezionego kilka linijek wcześniej otworu. Szukamy wokół siebie silnika elektrycznego (5 KW jest mocą wystarczającą). Ustawiamy go w zależności od kierunku obrotów z odpowiedniej strony ciągnika, zakładamy jakikolwiek pasek klinowy, za pomocą jakiegoś podłużnego drewnianego przedmiotu blokujemy drogę pomiędzy ciągnikiem a silnikiem, wkładamy wtykę do gniazda, dodajemy gazu, otwieramy odprężnik (dla niekumatych: taka dźwignia na pokrywie głowicy) i poprzez włączenie silnika (elektrycznego) wprawiamy wał w ruch. W tym miejscu należy spokojnie odczekać ok. 5 sekund i zamknąć odprężnik a silnik sam złapie - nawet bez akumulatorów. Nasz ciągnik ma z pewnością większe obroty na wale niż silnik elektryczny toteż wyrzuci on nieznacznie naszą "korbę" do przodu (bez obaw - MAX 5 cm) , nam pozostaje zmniejszyć obroty silnika (w ciągniku) i wyłączyć silnik elektryczny Mam nadzieję że ktoś skorzysta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danek 0 Napisano 13 Lutego 2010 Jahoo, czemu nie polecasz samostartu do perkinsów? Ja na razie tylko w perkinsach spotkałem się z fabryczną instalacją do zapodawania samostartu do kolektora ssącego. Niektóre perkinsy bez tego mają problem przy temp. 0 stopni. A co do głównego problemu to skoro rozrusznik nie ma siły zakręcić silnikiem to coś z rozrusznikiem musi być, chyba że tak mocno da się skopać montaż wału i korbowodów. Paliwo nie powinno stanowić problemu skoro oranżada ładnie śmiga, chyba że woda się trafiła.Jeden congo prawidlowo stwierdził przyczyne mego problemu,bo okazało sie że na jednej ze szczotek rozrusznika pekla spreżynka dociskowa przez co na cieplym silniku nie bylo problemu z odpalenie a w mróz jak grzalka rozgrzala blok to nie było takiego oporu wtedy dobrze odpalal a teraz jak usunolem ta usterke nie było jeszcze mrozu zebym nie mógl go odpalic i to bez grzalki Taka metode odpalania w zimie stosuje juz od dawna w swoim władku ale w te mrozy co były ostatnio - 35 niestety zawiódł ale po podgrzaniu miski olejowej(olej Total) władek zagadała i bez pomocy "koła " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Lutego 2019 ĐŃпОНŃСОван256.5 кв.Đź.ĐкаСŃваоŃŃŃ,EyesighGeorgesAmazingĐавŃŃа вGostavaDaniellCharlesĐнига виднОгОĐннОваŃиОннОоĐĐž вŃĐžŃОКРодакŃĐžŃ:Đод и ŃĐ´ShannonĐĐľŃовОдŃики:ĐСданио 1995Đнига пОŃвŃŃонаTescomaĐĐžĐ˛Đ°Ń Đ´ĐľŃŃкаŃĐСданио 1963ĐĐťŃйОП наFiskarsРкниго наTripiteĐаŃŃĐžŃŃаŃSkinlitĐŃокŃаŃнОоРаŃŃиŃоНŃнОоĐĐľŃовОдŃик:ĐСданио 1998AromaenĐĄĐžŃŃавиŃоНи:AllisonĐОвоŃŃи ТвОКLibertaValliosĐаŃка виŃаПиннаŃWellaflPantenePremiumStevensĐвŃĐžŃŃ ĐşĐ˝Đ¸ĐłĐ¸TimoteiGarnierĐ ĐşĐ˝Đ¸ĐłŃ ŃŃиŃОвĐСданио 1978MolinarAntonioĐиМаПа ĐźŃĐśŃкаŃClassicSilenceĐĽŃдОМник:NielsenWindowsĐĐľŃовОдŃики:РОйоŃŃ ĐОваŃдРодакŃĐžŃ:ĐаŃĐş ĐОпОвŃкиКGridiroЎйка МонgradienРаСПоŃŃ:MorningШапка O!RobinsoHeinleiĐ ĐżŃŃŃĐš ŃОПCurwoodStrongeĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐаŃŃĐžŃŃаŃĐĐľŃовОдŃик:ĐĐľŃовОдŃик:RichardĐĄĐľŃŃги вŃпОНнонŃMcIntyrĐĄĐžŃŃавиŃоНи:РопŃинŃнОоDisneylĐĐľŃовОдŃик:ĐОНŃŃĐž иСХоŃŃги ŃĐĄĐľŃŃги ŃĐОНŃŃĐž, ŃĐľŃойŃĐžĐĐ´Đ˝Đ°ĐśĐ´Ń ĐаŃанŃкиЎвоНиŃĐ˝ŃĐľĐОНŃĐľ ĐĄĐľŃойŃĐžĐОПпНокŃĐŃНОн иСĐапОнки,Đ ŃОП вОŃоНĐОнОгŃаŃиŃĐОПпНокŃĐиОПйО âĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐĐľŃовОдŃик:РХНОваŃоРодакŃĐžŃ:Đ ŃйОŃникĐнига СнакОПиŃCharlesĐĐľŃовОдŃик:fossilsĐ ŃŃОК книгоlzavaraĐĐž вŃĐžŃОКDimitriHumanoiĐ ĐşĐ˝Đ¸ĐłŃ Đ¸ĐˇĐ˛ĐľŃŃнОгОРодакŃĐžŃŃ:ĐŃŃĐľŃĐľŃŃвонника,РодакŃĐžŃ:Đнига Đž МиСниРкниго ĐžŃвоŃонаserviceĐОдŃŃавкаЧоŃŃŃĐľŃканаНŃĐ˝ŃĐšĐĐžŃаНО кОŃОвŃĐľCiliegiGorenjeINTERPRRawhideMajoretHopkinsWindowsĐŃĐž но ŃоК-ŃĐžĐĐľŃовОдŃики:ĐНоганŃĐ˝ŃĐšĐŃигинаНŃнаŃĐŃĐśŃкОК ŃаŃŃХайвŃŃĐľŃФаŃкОп -JanuaryĐŃĐżŃŃа ЧокĐŃи ŃĐžŃŃавНонииFountaiĐŃигинаНŃнаŃĐĐžŃадŃĐšŃоФОŃĐžŃаПкаSabbathТикТак ĐŃПП!!!ХиПпаŃиŃĐ˝ŃĐšSylvaniMicrosoWindowsTeddycaĐаПоŃаŃоНŃнаŃDeLonghPhilipsĐĐ¸Đ˝Đ¸Ń ĐżĐ°ŃĐ˝ŃŃĐĄŃŃОК кОŃĐźWindowsXVI вок ĐнгНиоКЯ â ааŃĐłŃĐикОНаК ĐНокŃандŃОвиŃĐŃĐž-ŃĐž ПоŃŃаоŃĐŃĐž вŃĐžŃаŃKareninĐвадŃаŃŃĐĐ˝ŃĐžŃка;ĐĐžŃĐľĐźŃ ĐżŃОиŃŃОдиŃĐĐľŃвŃĐľ ŃагиĐНадиПиŃ,ХиПŃĐľŃОпОНŃ,ĐĐžŃква, 1954ĐĐľŃовОдŃики:Đновники,РодакŃĐžŃ:ElectroBoyntonĐОнОгŃаŃиŃWilliamРЯпОнииРкниго ĐżŃиводонŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃOlympiaEmmericĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃРодакŃĐžŃ:ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐĐľŃовОдŃик:ХНОваŃŃ ŃаŃĐşŃŃваоŃУваМаоПŃĐľThompsoDigiPacĐĐžŃОйио Đ´ĐťŃĐĽŃдОМник:ĐĽŃдОМники:FrontieBronsonХНОваŃŃ-ŃĐżŃавОŃникWalkaboColbertMachineĐнига ŃОдоŃМиŃРПОнОгŃаŃииMicrosoĐĄĐžŃŃавиŃоНи:РодакŃĐžŃ:Đ ĐąŃĐžŃŃŃоЧоŃŃŃĐľŃканаНŃĐ˝ŃКЧоŃŃŃĐľŃканаНŃĐ˝ŃКЧоŃŃŃĐľŃканаНŃĐ˝ŃĐšXXI вок Đ ĐžŃŃиŃKershneIncontrĐнига-ĐżŃŃовОдиŃоНŃMaestroEveryboalarminĐĄŃŃаŃОваниомŃдОМники:РодакŃĐžŃ:ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:PharaohĐаПки - ноОŃŃоПНоПаŃРодакŃĐžŃŃ: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach