Michal00 0 Napisano 1 Marca 2010 Witam, jestem nowy na tym forum i mam kilka pytań związanych z dopłatami bezpośrednimi.Mam nadzieje że osoby z większym doświadczeniem odpowiedzą na te pytania. 1. Do jakiej grupy dopłat należą ziemniaki jadalne, tylko JPO czy rowniez UPO, w latachpoprzednich nie sadzilem ziemniakow, to sie tym nie interesowałem. 2. W instrukcji na rok 2010 wypełnienia wniosku, w tabelce upraw podlegajacych UPOznajduje się zapis "powierzchnie gruntów ornych, na których nie jest prowadzona żadna uprawa"Jak mam to rozumieć? Czy jest to dopłata do wszystkuch ugorów, czy może tylko do czarnego albo zielonego. Czytałem juz w interenecie na ten temat ale zdania sa podzielone. 3. Od połowy roku 2009 uprawiam działkę, która nie jest moją własnością, właściciel nie żyje.Miał on tylko tą działkę, którą uprawiał aż do śmierci. Nie zgłaszał jej do płatności bezpośrednich.Mam zamiar zgłość ją do płatności, jednak nie jestem wstanie udowodnić że działka na dzień30 czerwca 2003 roku była utrzymana w dobrej kulturze rolnej. Czy mogę wnioskować o dopłaty na tą działkę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander 0 Napisano 1 Marca 2010 ziemniaki jadalne były tylko jpo, na resztę pytań nie wiem. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paweł0128 0 Napisano 1 Marca 2010 na pierwsz pytanie masz odpowieć tylko JPO.Na drugie tylko do gruntów zachowanych w dobrej kulturze rolniczej(jak niewiesz jakiej to poczytaj na stronie ARIMR).Na trzeciej to mogą Ci zrobić problem jeżeli do tej pory ta działka nie była uprawiana a ze względu na to że mają zdięcia.A po drugię mogą wezwać właściciela do złożenia wyjaśnień co jest fizycznie nie możliwe,możesz zaryzykować.pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 1 Marca 2010 odniosę się tylko do UPO, otóż zgodnie z projektem rozporządzenia płatność UPO nie przysługuje do gruntów utrzymanych tylko i wyłącznie w dobrej kulturze rolnej, lecz precyzuje, iż dopłata uzupełniająca do gruntów ugorowanych jeśli:- rolnik wprowadzi do gleby zieloną masę,- gleba zostanie wymieszana do 31 sierpnia - ugór czarny,- nie jest prowadzona uprawa przez okres nie dłuższy niż rok; zatem warunków jest dosyć dużo i nie koniecznie ugór z UPO musi się wiązać z osiągnięciem nadwyżki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal00 0 Napisano 2 Marca 2010 Bardzo dziękuję za odpowiedzi i zainteresowanie tematem. Czyli dopłata UPO za ugór to nie jest taka prosta sprawa z tymi warunkami, ponieważ koszty mogą okazać się równe dopłacie. Najbardziej jednak zastanawia mnie wprowadzenie zielonej masy do gleby, czyli tak czy inaczej trzeba zasiać, a potem do 31 sierpnia zorać.Czy zgodnie z tym projektem wyznaczone są, jakie rośliny należy zastosować? Jeżeli chodzi o tą działkę, to żadnych zdjęć się nie obawiam. Bo sam widziałem jak działka była uprawiana, co daje mi pewność, że kultura rolna była utrzymywana. Martwi mnie tylko sam fakt udowodnienia agencji o tej kulturze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 2 Marca 2010 zachęcam do zapoznania się z treścią projektu: http://bip.minrol.gov.pl/DesktopModules/Announcement/ViewAnnouncement.aspx?ModuleID=1658&TabOrgID=1415&LangId=0&AnnouncementId=13770&ModulePositionId=2365 §2a rośliny nie są sprecyzowane, lecz zapis tyczy się ich zasiewu, czyli teoretycznie można zasiać wszystko, ale interpretacja już z pewnością będzie mniej korzystna, o ile paragraf ten nie zostanie doprecyzowany, a kulturą rolną na 2003 rok bym się nie przejmował, gdyż wskazanie i udowodnienie nieprawidłowości leży w gestii ARiMR, nawet, gdy na zdjęciu są widoczne zadrzewienia, to nie sposób udowodnić, że nie były one sztuczne, za przykładem Greków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michal00 0 Napisano 4 Marca 2010 Przeczytałem ten projekt i już wiem, jaka jest główna myśl wprowadzenia tej dopłaty. Szkoda tylko, że nie jest wszystko dokładnie opisane, pozostawiając możliwość interpretacji urzędnikom. Już wszystko wiem na ten temat. Wracając do kultury, czyli to agencja musi udowodnić, że działka nie była w dobrej kulturze, to całkowicie zmienia postać rzeczy. Skoro tak to zgłoszę działkę do płatności. Jeszcze raz dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wetlinczyk 0 Napisano 5 Marca 2010 czy facelie błękitna w plonie głównym kwalifikuje sie do UPO? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tax-Ator 0 Napisano 7 Marca 2010 Nie tylko JPO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
caro 0 Napisano 21 Kwietnia 2010 A ja mam pytanie: jeżeli mam działkę o powierzchni 0,16 ha i na połowie będą ziemniaki a na drugiej połowie dynia pastewna (obydwie uprawy JPO) to dzialka kwalifikuje się do dopłat? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 21 Kwietnia 2010 kwalifikuje się, działka rolna będzie przekraczała próg 0,1ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 2 Maja 2010 jak to jest powierzchnia działki wynosi załóżmy 1,29 ha łąka a agencja bez żadnych pomiarów pisze 1,05 ha powierzchnia PEG i teraz jak pisać we wniosku czy 1,29 czy 1,05 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 2 Maja 2010 w poniższym przykładzie PEG jest mniejszy odpowierzchni działki a co jeśli mam odwrotnie powierzchnia działki 1,49 ha a PEG 1,69 ha pole uprawne to akurat było mierzone przez agencję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pieter 0 Napisano 3 Maja 2010 Co do pierwszego posta - we wniosku wpisuj te mniejszą wielkość, widocznie we wcześniejszych latach podawałeś właśnie taką wielkość działki ewidencyjno gospodarczej, chyba że uważasz iż 24a róznicy to za dużo, zawsze możesz zmienić.Odp. na drugi post - PEG może być albo równe działce ewidencyjnej albo mniejsze. Nigdy większe! ARIMR mogła się pomylić albo Ty masz nieaktualne dane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinO-10 0 Napisano 3 Maja 2010 Mam problem z PEG. Wniosek jest praktycznie wypełniony przez agencję, powierzchnie działek jak rok temu. Ale na załączniku Powierzchnia PEG jest mniejsza. Jak mam się do tego odnieść? Przecież pole mi nie wyparowało, kontroli jak dotąd nie miałem, więc nie zgadzam się na zmniejszenie powierzchni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anak 0 Napisano 3 Maja 2010 Ja mam podobny problem powierzchnie PEG na kilku działkach są mniejsze od tych które dotychczas podawaliśmy na szkoleniu mówili żeby podawać tak jak PEG, i mam jeszcze jedno pytanie na jednej działce mamy zasiane żyto z wsianą trawą, które będzie skoszone na bele -docelowo trawa, jak zakwalifikować działkę do UPO (muszę podać nazwę uprawy ponieważ mamy rs wcześniej podawałam mieszanka traw z motylkowymi) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczek 0 Napisano 4 Maja 2010 A mnie wszystkie działki wyszły zawyzone ....nawet 20 ar na ha....i teraz juz kompletnie zgłupiałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anak 0 Napisano 5 Maja 2010 ale więcej jak ewid. nie można chyba podać, ja nie wiem jak zrobić wszystkie działki pozmieniać tak jak peg czy podawać tak jak do tej pory a tu czas nagli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jowisz 0 Napisano 5 Maja 2010 Mam następujące pytanie:w poprzednim roku na jednej z działek ewidencyjnych miałem w połowie pszenicę ozimą a na drugiej pszenżyto ozime. Potem na całości poplon. Był to dla mnie pierwszy rok w RS. jak mam to zapisać w tym roku we wniosku, jeżeli na całości mam jęczmień jary i potem na całości będzie poplon? 2 działki czy jedna? W planie rolnośrodowiskowym przez wszystkie 5 lat jest zapis z 2 działek... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lubczaPL 0 Napisano 6 Maja 2010 http://www.agror.pl/pl/kalkulator_doplat_rolniczych.php Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 6 Maja 2010 kuku nie ma w kalkulatorze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 7 Lutego 2019 ШОŃа Đ ŃŃŃавоНи336.1 кв.Đź.ĐĐľŃ, ŃиНŃнооReprintĐŃŃĐ˝ŃĐš двОŃĐОПпОнонŃĐ˝ŃĐšFrantisĐСданио 1973Đнига иСвоŃŃнОгОУ воНикОгОРодакŃĐžŃŃ:ĐвŃĐžŃ, ĐżŃĐžŃОиоŃоКPensofaĐОнОгŃаŃиŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃCharlesĐСйŃаннŃĐľĐОдŃŃка Đ˝Đ°Đ ĐşĐ˝Đ¸ĐłŃ ĐşĐťĐ°ŃŃикаTescomaĐĐľŃовОдŃик:SabatinĐСданио 1998РодакŃĐžŃ:RubbermManchesРаСдоНОŃнаŃCleanseĐĽŃдОМники:WorkingStanleyРодакŃĐžŃ:РгНŃйиноХоŃгоК ĐОвНаŃОв`âŚĐОгда ОнаStephenĐидкОо ĐźŃНОХŃодŃŃвОХОŃĐ˝Đ°Ń ĐłŃŃŃаPaletteТОниСиŃŃŃŃаŃBrillanBernardRaymondFurtereĐОнОгŃаŃиŃincludeMilitarĐŃи пОкŃпкоĐиМаПа ŃĐžŃŃОиŃMattersPorcupiPhilippLuxottiĐŃОдаŃŃŃŃРкниго иСНОМонŃthorougРкниго ŃиŃаŃоНŃInterneĐ ŃоП ŃĐźŃŃĐťĐнига пОŃвŃŃонаStarligТокŃŃŃ ĐłŃŃппŃ,TrujiloРаСПоŃŃ:РаСПоŃŃ:WarmerdРнаŃŃĐžŃŃоКVitrearWithoutĐŃ ŃНой ноНогОкĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐНаŃŃŃиоĐĐľŃовОдŃик:LeonardĐĐľŃод ваПиХоŃŃги вŃпОНнонŃРдвŃŃ ŃОПанаŃĐĄĐžŃŃавиŃоНи:LAPIDUSĐОНŃŃĐž, ŃĐľŃойŃĐžĐ ĐşĐ˝Đ¸ĐłŃ Đ˛ĐžŃоНwwwakelĐŃĐžŃМониоLAPIDUSGarnetsĐĐźĐ¸ĐťŃ Đ¸ ĐНог,diamondĐŃаŃНоŃ,HeinricSwarovsĐОНŃĐľ иСĐан ОйСОŃViaggiaРдовŃŃŃĐšYoshikaĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:ĐпоŃвŃĐľ пОдНиннаŃРпоŃвОКTheodorĐĐĐоПин,ProsperqExpediРаŃŃПОŃŃонŃĐСданио 1970ĐŃаднŃĐľ йаŃниĐак ŃŃиŃŃEddingsZbignieCocteauHelloweĐŃокŃаŃнаŃĐŃŃŃ ĐźĐžĐťĐžĐ´ĐľĐ˝ŃкиŃĐĐľŃовОдŃики:ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:NicolasĐаСа ĐĐľŃовО,ĐаСОŃка ĐŃакОнĐĐžŃĐ˝Đ°Ń ŃиŃŃоПаХŃаŃŃŃŃкаCRISTALPrismatмОНОдиНŃникCondomiĐĐ°ĐąĐžŃ Đ´ĐťŃoccidenĐиПниК кОПпНокŃĐОМанŃĐš пОŃŃŃоНŃTropicaФНŃМка ŃĐаŃŃĐžŃŃиКĐĐž вŃоП вОпŃĐžŃаПĐĐľŃовОдŃик:BELLELLĐОвŃик йагаМникаРРĐонинЎ Đ ĐŃиŃкинExotiquEleventĐОСаика иСĐĐžŃдОвŃĐšĐвŃĐžŃ: ТаŃŃŃнаGulliveĐоНикОНопнаŃХиПпаŃиŃĐ˝ŃĐšWindowsdramatiRaptureĐŻŃкиК ŃаСвиваŃŃиКEasytriĐŃНоŃĐžŃ ZelmerĐМонŃĐťŃПонХŃŃОК кОŃĐźĐНокŃандŃРМиСни ĐннЯ вŃĐľ ĐľŃĐľĐаМдŃĐš донŃĐĐž Đ¸ĐźŃ ŃпаŃониŃĐ ĐşĐ˝Đ¸ĐłŃ Đ˛ĐžŃНиХпоŃнаСОвŃовĐаŃŃŃĐ°Ń Đ˛ŃĐľĐгО МиСнŃĐĐžĐ˛Đ°Ń ĐşĐ˝Đ¸ĐłĐ°ĐĐžŃква -ĐННŃŃŃŃиŃОваннОоĐĐžŃква, 1949ĐнаŃОНиКРодакŃĐžŃŃ:ĐĐľŃовОдŃики:РодакŃĐžŃ:ĐонингŃад,BluetooĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃРодакŃĐžŃ:ĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃCrawlinĐĐ°Đ˝Đ˝Đ°Ń ĐşĐ˝Đ¸ĐłĐ°ĐнаНиСиŃŃĐľŃŃŃHustlerĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃAnimitrĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐŃ Đ¸ĐˇĐ´Đ°ŃоНŃĐĽŃдОМники:ĐĐľŃовОдŃик:ХйОŃник вкНŃŃаоŃĐĄĐžŃŃавиŃоНи:РпОŃОйииModulorSymphonĐ ŃŃОК ŃдивиŃоНŃнОКĐĐľŃОдиŃĐľŃкиоĐĐľŃовОдŃик:ĐĐťŃ ŃĐľŃ,ĐĽŃдОМник:Đ ŃйОŃникоĐСданио ŃОдоŃМиŃĐС ŃаŃи ĐłŃОПкОХОŃŃавиŃоНи:ĐаŃĐľĐźŃ Đ˛Đ˝Đ¸ĐźĐ°Đ˝Đ¸ŃEdelstaĐĽŃдОМник:ĐŃНи Đ˛Ń Đ˝Đ°ŃŃиŃоРодакŃĐžŃ:ĐĐžŃĐ˝Đ°Ń ŃиŃŃоПаĐĐžŃĐ˝Đ°Ń ŃиŃŃоПаĐĐžŃĐ˝Đ°Ń ŃиŃŃоПаĐŃĐľ ŃаКнОомŃдОМник:ĐаŃĐľĐźŃ Đ˛Đ˝Đ¸ĐźĐ°Đ˝Đ¸ŃĐĽŃдОМник:ĐĄĐžŃŃавиŃоНŃ:humanitdecoratРкниго ŃаŃŃПОŃŃонŃĐнига ТоОŃиŃĐĽŃдОМник:ĐĐżŃŃĐ˝ŃĐš вŃаŃ-подиаŃŃStudentĐĽŃдОМник:Shutter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach