Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jaką spawarke mi radzicie kupić do gospodarstwa rolniczego? Rodzaj, cena, charakterystyka techniczna, na co zwróćić uwagę przy zakupie, dodatkowy osprzęt typu okulary itp. itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podczciwa Besterka nawet choć stara ale jara do 350A powinna Ci starczyć. Do tego przydałby się kurs spawania. Na poczatek radzę udać się do apteki i kupić krople do oczy baaaardzo się przydają. Warto teą założyć okulary byle jaki bo nie naleci wtedy odprysków do oczu. No i solidna maska spawalnicza oraz dobre elektrody Esab, Overburn, Spawmed 46 najlepiej Super EP, albo chociaż Normal EP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zalezy co masz zamiar i ile spawac jeżeli planujesz że bedziesz spawał cienkie elementy do lepiej kup MIG/MAG drut do 1,2 a jako gaz to wystarczy CO2. A jeżeli bedziesz spawał niewiele to kup spawarkę inwertorową, taka do 200A kosztuje poniżej 1tys. zł ale jest o wiele lepsza niz transformatorowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie żeby ktos was źle niezrozumiał, ja jak kupowałem moją spawarke inwerterową myslałem że ona sama będzie spawać a tu zong. Nawet myślałem że jest popsuta bo niechciala spawać spawałem kraty dla bydła znaczy wujaszek spawacz mi to robił i szla jak buża, Dla wykonywania prac w gospodarstwie polecam polecam taka spawarke zaleta jest to że jest mała chodzi na 230wolt czyli kabel zwykły podłączysz ją do bylejakiego gniazdka chociac wujaszek zrobił sobie wtyczke że podłączył ją pod gniazdo siłowe plus i masa kabel wzieliźmy solidniejszy i był lepszy efekt w spawaniu. Minusem jest to że pożądna duża spawara spawa raczej wszystko moja lubi jak materiał jest oczyszczony bez rdzy i farby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Ja swoją przygodę z spawaniem zaczynałem od jedno fazowej,Ale to się okazało tylko "zabawką".Obecnie posiadam 2 fazową 250A oraz migomat.Taki układ nawzajem się uzupełnia.Odnośnie samego spawania http://www.castorama.pl/porada/spawanie-elektryczne-spawarka-transformatorowa-i-inwertorowa177/ oraz http://www.iim.p.lodz.pl/wyklady/L-1%20spawanie.pdf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To spawarka do gospodarstwa,spokojnie ciągnie nawet elektrody fi 4mm którymi napawuje lemiesze,a tylko ma 160A 29062009137.th.jpg jak czytam że polecane są 250A to kogoś troszkę ponosi,na 1mm(fi) potrzeba 40A prądu,to na 4mm 160A proste .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego piotrze do napawania to tak 4 pojedziesz ale jak 4 chcesz zespawac i przetopic to tym malenstwem nie poszalejesz.

no i pol paczki elektrod 4 na raz tez nie wyspawasz bo zdechnie wiec jednak nikogo tu nie ponosi.

ja bym polecal potocznego migomata ale 3 fazowego i nawet amator bedzie spawalal a skrajnych warunkach czyli odspodowo,jeden minus ze trzeba miec dokladnie oczyszczone miejsca spawania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie w gospodarstwie przy doraźnej naprawie (spawaniu)na raz pół paczki 4 pójdzie? ja głównie używam 3,25 i 2,5 EB,zaletą dokładnie tej spawarki jest jej solidne wykonanie i małe rozmiary,co przy naprawach w gospodarstwie jest zaletą (przykładem jest spawanie mocowania w zbiorniku kombajnu na polu prąd z 6kW agregatu). Co do tak zwanych półautomatów,są bardzo ograniczone tj, masa,długość przewodu spawalniczego,butla z gazem,i co najgorsze przy podmuchach wiatru nie pospawasz na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak takie małe są lekkie i nie trzeba się męczyć ja mam taką transformatorową na dwóch kołach i ma trzecie kólko z przodu do regulacji no i trzeba się nadrzwigać. Mamy ją odkąd pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak kątówka nie może dojść z wycięciem czegoś to nią wszystko wypalisz nawet jak jest rdza byle farby nie było. Sam mam taką co może z 150 kg waży ta to już przeżyła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko należy wiedzieć że aby móc wypalać spawarką to należy posiadać taką bez nowoczesnych zabezpieczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno poniżej 1000 zł, będzie używana do prac naprawczych w gospodarstwie a więc raczej sporadycznie. Zamierzam kupić spawarke bo znudziło mi się jeżdzenie po sąsiadach i proszenie o przyspawanie jakieś drobnostki.

Jeśli chodzi o sprzęt nie zależy mi na wydajności, raczej na cenie i jakkości spawania. Napenwo nie chce nic chińskiego, najlepiej jakąś krajową.

Poniewaz nie umiem spawać (jeszce) zastanwiam się, która wziąć transformatorową czy inweterową i o jakim natężeniu maksymalnym prądu.

Krótko mówiąc potrzebuje spawarki dla rolnika!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Człowieku to sa w wiekszosci spawarki transformatorowe ja obecnie nie kupiłbym takiej poniewaz spawasz nia tylko elektrodami rutylowymi .Kup sobie jak pisali przedmowcy spawarke inwertorowa spawasz elektrodami zasadowymi ktorych wytrzymałosc jest o wiele lepsza poza tym jak juz masz do spawania tylko jedna spawarke to pomysl o tym ze z taka pojdziesz pospawać gdzie chcesz np zakładasz na ramie i wchodzisz na podnosnik kubełkowy.Ja osobiscie mam 3 pierwsza kupiona jeszcze wiele lat to bester spd 315 400A dobra maszyna ale stoi tylko w garazu bo ciezka jest i nie poreczna ale spawa co chcesz i czym chcesz druga to migomat 350A bardzo dobry spawa drutem od 0,6 do 1,6 spawy jak z ksiazki tylko lubi jak jest czysto materiał podszykowany minus jak pisali koledzy na wietrze trzeba albo wiecej gazu podkrecić albo osłaniać sie jakąś kutyna i trzecia to inwektor ktory nawet na polu z agregatem spawał bizona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A które firmy polecacie a na które uważać?

http://www.ceneo.pl/2269774 <- taka by sie nadawała

Padło tu wiele opinii,ja dołożę jeszcze tą że jak już chcesz kupić transformatorową to też zwracaj uwagę na uzwojenie.Ta twoja ma aluminiowe.Związku z tym według mnie gorsza sprawność http://www.karba.com.pl/p/pl/15814104/spawarka+transformatorowa+nordica+4-181+z+akcesoriami.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

transformatorowa może ci sie przegrzewać i wyłanczać inwerterowa taka jak ci podałem w linku 3,2 elektroda robisz non stop i nic sie niedzieje. ja za swoja dałem podajże 2300brutto w zeszłym roku ale niezałuje. A takiej spawarki napewno niekupujesz co dwa lata tylko bedzie ci służyć długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę duże wahania kupującego, to napiszę tyle minimum co musi mieć spawarka transformatorowa to uzwojenie (kargas ) miedziany.układ prostowniczy (patrz spawarka prostownikowa)i sprawność 60-80% przy elektrodzie fi 4mm,A osobiście stawiam na inwertor.tu masz naprawdę spawareczkę wartą tych pieniędzy i jakość światowa bo Bester połączył się z Amerykańską firmą. http://www.allegro.pl/item946918942_bester_spawarka_inwertorowa_151_2xelektrody.html zresztą Bester to Bester i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj kupiłem, namówiliście mnie na ten inwetor wybrałem chińską SHERMAN , zakres regulacji 10-200A, elektroniczny wyświetlacz, regulator łuku spawania. Cena 960 zł brutto, 12 miesięcy gwarancji

Wiem, wiem pewnie napiszecie, że długo mi nie pochodzi ale spawa naprawde nieżle a u mnie będzie służyła dosłownie kilka godzin w roku i cena za takie wyposażenie naprawde przywzoita.

Teraz mi napiszcie jak odróżnicać rodzaje elektrod i które podłączamy do plua a które do minusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzisiaj kupiłem, namówiliście mnie na ten inwetor wybrałem chińską SHERMAN , zakres regulacji 10-200A, elektroniczny wyświetlacz, regulator łuku spawania. Cena 960 zł brutto, 12 miesięcy gwarancji

Jak na takie spawanie to bardzo dobra.Nie trzeba przecież 100m do sklepu jeździć mercedesem można polonezem.Jestem spawaczem to wiem.Jak da 200A to 4 elekrodą też pociągniesz.SHERMAN to to samo co MAGNUM tylko serwis Magnum lepszy ale ja zaczynałem o spawarki Dedra 200A i do dziś sobie ją chwalę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są takie węglowe,tylko nie do tej spawarki,Twoją spawarką nawet nie wypalisz np.otworu,ponieważ posiada taki układ elektroniczny, przy zwarciu (przyklejeniu elektrody)znika napięcie,aby sprawniej oderwać.Ale palnika nic nie zastąpi,do samego grzania (np.koło pasowe) to wystarczy taki palnik do grzania papy,na propan-butan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli elektordy są oznaczone minusem to przewód z elektrodą podłączamy do minusa czy mase podłączamy do minusa?

Spawałem dzisiaj elektrodą zasadową oznaczoną plusem i podłączonym przewodem do plusa do nie mogłem spawać bo mi przyciągało elektrodę. Zminiłem na oznaczoną minusem bodajże rutylową i nie zmieniłem podłączenia przewodów więc jak mi się wydaje odwrotnie niż powinienem i było ok.

Czyżby w tej mojej chińskiej spawarce ktoś pomlił bieguny czy porpostu żle podłaczam, czyli jak jest napisany na opakowaniu minus, to podłączam mase do minusa a nie elektrodę?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi