Grześ 0 Napisano 31 Stycznia 2007 Niestety nawet Merkatora w dobrym stanie cieżko trafić.Myślałem również o John Deere 965, podobno też nie są złe.Ogólnie mały jest wybór kombajnów za tą kase.Narazie znalazłem 2 warte uwagi NH 8050 z 82r 3,30m heder kabina sieczkarnia czujnik strat ziarna licznik hektarow itp.za 33tyś i Deutza 2680 kabina sieczkarnia 4,2 heder.W przystępnej cenie sa jeszcze Drunninborgi ale nie wiem co one są warte.Deutz -e też nie są złe. U mnie dużo jeździ staruszków M 1100 i koszą ładnie. Poszukaj po ogłoszeniach. Dziś widziałem jak ktoś ciągnoł obok mnie Bizonka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 1 Lutego 2007 http://www.autogielda.pl/motoryzacja/maszyny_rolnicze_kombajny_zbozowe.html?wedlug=data&sposob=malejacoa tu przejrzałeś oferty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 1 Lutego 2007 Jest kilka ciekawych ofert na tej stronie ale wszystkie Małopolska albo Sląskie troche daleko a pogoda nie sprzyja podróżom.Poszukam jeszcze coś w okolicy ,byłem w paru miejscach i ma być nowa dostawa bo troche pogoda ich wstrzymała i nie mogli nic przywieść.Narazie mam na oku NH 8050z 82r w niezłym stanie kabina sieczkarnia czujniki strat ziarna licznik hektarów bęben domłacajacy tylko heder 3,30m troche mały ale zato szybciej by sie młuciło. I Deutza 2680 ale jeszcze musze sie mu dokladnie przyjrzeć.Dominatory seri x6 drogie chyba że bez kaniny i sieczkarni to poniżej 40tyś albo w kiepskim stanie.Narazie szukam ,nie ma pośpiechu. Czekam na opinie i rady co warto kupić za 30-40tyś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maty 0 Napisano 1 Lutego 2007 HEJ!!!!wicie może jak można na ostrzyć noże w sieczkarni. prosze o odpowiedz. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kserkses 0 Napisano 2 Lutego 2007 Noże ja biorę małą szlifierkę kątową i ostrzę tylko żeby w miarę równo by nie stracić wyważenia, ale tak naprawdę to nic nie zastąpi wymiany @Erdem, jeśli będziesz ciął rzepak, to heder jak najszerszy, bo mimo przystawki to i tak na rozdzielaczu będą spore straty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 4 Lutego 2007 Jutro jade oglądać NH 8050 z 82r.Na co głównie zwracać uwage? Jest w nim silnik Forda 6 cylindry jak one sie spisują?Moze ktoś ma ten model lub podobny? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edward 0 Napisano 4 Lutego 2007 Szukam użytkowników kombajnu Claas Dominator 78 mój emall; g.edward@interia.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LewY 0 Napisano 5 Lutego 2007 u mnie w mercatorze 75 posiadam silnik forda, dokładnej mocy i danych technicznycj nie znam tego silnika, wiem ze jest 6 cylindrowy bez turba, silnik suchy bez wycieków, nie kopci, chodzi rowno i ma zapas mocy, jak do tej pory prze okolo 7 lat nie mialem z nim absolutnie zadnych problemów, ogolniejestem zadowolony z silnika i kombajnu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 5 Lutego 2007 Jutro jade oglądać NH 8050 z 82r.Na co głównie zwracać uwage? Jest w nim silnik Forda 6 cylindry jak one sie spisują?Moze ktoś ma ten model lub podobny?Osobiście nie mam NH, ale wiem, że silniki Forda, jakie je napędzają, są niezawodne i trwałe, byłem kiedyś bliski zakupu kombajnu Case, z 1886 roku, w którym był właśnie taki silnik sześciocylindrowy, z turbinką, byłem oglądać ten kombajn u gościa zimą, mrozik taki sobie w dzień ok -10 st C, facet wstawił aku od sojego Audi 80, dieselka, aku coś ok 90 Ah, (instalacja w kombajnie 12 V) ale do czego zmierzam, kombajn stał pod wiatą, bez wlewania wody, gość podpompował paliwko i silnik dosłownie raz przekręcił wałem i chodził, byłem zdumiony , wiadomo, ze nie można sie sugerować przykładem jednego silnika, ale to chyba o czymś świadczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alberto 0 Napisano 5 Lutego 2007 o 1886 roku to napewno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 5 Lutego 2007 Sory , kombajnek był oczywiście z 1986 roku , jeśli kogoś wprowadziłem w błąd, serdecznie przepraszam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikon 0 Napisano 6 Lutego 2007 zastanawiam sie nad kupnem kombajnu zbożowego ale nie mam pojecia co kupić w kwocie do 25-30 tyś. zł. Znajomi mówią abym kupił bizona zo-56. U mnie bedzie chodził średnio na 10ha zboża i 5ha trawy rajgras + w celach zarobkowych ??????????????????????????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 6 Lutego 2007 zastanawiam sie nad kupnem kombajnu zbożowego ale nie mam pojecia co kupić w kwocie do 25-30 tyś. zł. Znajomi mówią abym kupił bizona zo-56. U mnie bedzie chodził średnio na 10ha zboża i 5ha trawy rajgras + w celach zarobkowych ???????????????????????????????Polecam Fortschritta E 514 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazi1 0 Napisano 6 Lutego 2007 a ja mercatora 75 za taką kasę może znajdziesz w dobrym stanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 6 Lutego 2007 Za tą kase, o której pisze Mikon, to kupi 514 z ok 1987-89 roku, a merkatora 197?, no i 514 jest bardziej komfortowy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 6 Lutego 2007 tatamarty.323a a czym się różni 512 od 514 jeśli można wiedzieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazi1 0 Napisano 6 Lutego 2007 a co z częściami do fortschrita Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 6 Lutego 2007 Tatamarty ma racje Merkatora w dobrym stanie nie kupi za tą kase Sam szukam kombajnu i mam problem żeby coś kupić za 40tyś. Handlaże sie wycfanili widzą że jest ruch w interesie i rolnicy kase z dopłat i za buraki maja więc zdzieraja jak mogą.dzwoniłem do gościa chciał za za Fahra 36tyś dzwonie za tydzień a on już chce 40 tyś i mówi że na szczeście tylko spuści . Nie wiem czy nie przeczekać tego gorącego okresu i albo wygram albo przegram . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazi1 0 Napisano 6 Lutego 2007 my mercatora w tamtym roku ( tyle że 50 z 6 perkinsa i 3m kosa) daliśmy 17tys rocznik ok75 całkiem dobry stan tylko kilka poprawek i będzie na następny sezon 1-klasa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 6 Lutego 2007 tatamarty.323a a czym się różni 512 od 514 jeśli można wiedziećPrawie są identyczne, różnią sie tylko oblachowaniem, wielkością zbiornika na zboże, oraz 514 ma hydraulicznie otwierana rure wysypu zboża, oraz hydraulicznie wysuwane motowidła. No i oczywiście różnią sie ceną. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o 512 zapraszam tu: http://fortschritt.p2a.pl/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 6 Lutego 2007 a co z częściami do fortschritaAgroma, Greene, handlaże, a z resztą one sie nie psuja, a jeśli już coś to łożyska, pasy są ogólno dostępne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazi1 0 Napisano 6 Lutego 2007 jak tak to można brać bo np u mnie w okolicy to części do nich raczej się nie znajdzie bo niema takich kombajnów przeważnie to bizony claas'y i NH Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej2110 0 Napisano 6 Lutego 2007 tatamarty.323a a czym się różni 512 od 514 jeśli można wiedziećPrawie są identyczne, różnią sie tylko oblachowaniem, wielkością zbiornika na zboże, oraz 514 ma hydraulicznie otwierana rure wysypu zboża, oraz hydraulicznie wysuwane motowidła. No i oczywiście różnią sie ceną. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o 512 zapraszam tu: http://fortschritt.p2a.pl/ Czytałem teń opis o 512 kiedyś. Chodziło mi o różnice bo wiedziałem tylko o zbiorniku i hederze. A 512 nie ma rury hydraulicznej?? Kumpei ma 512 i rur jest na siłownik (rocznika nie znam). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tatamarty.323a 0 Napisano 6 Lutego 2007 Niektóre modele 512 miały rure hydrauliczną, ale ogólnie w standarcie nie było. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mikon 0 Napisano 6 Lutego 2007 fajnie. za 30 tyś można kupic wiele dobrych kombajnów. Jest wybór.Tylko że mi chodzi o maszyne (bo wiadomo ze za 30 tyś to nowe nie bedzie) żeby do niej czesci były w locie dostepne a i ich ceny na przyzwoitym poziomie. Pozdrawiam i z góry dziekuje za rady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach