p_zajaczkowski 0 Napisano 9 Maja 2007 to może powiecie mi jakie mają być obroty bębna młucącego przy koszeniu zboża w Claasie Protectorze jakim biegiem chodzicie i jakie obroty skrzyni biegów i jaką szczelinę ustawić między bębnem a klepiskiem wiem ze jest dzwignia ale nie wiem jak zobaczyć ją (szczeline) na oczy. jezeli ktoś chce mi pomóc to prosze o wiadomoś na forum albo na GG 2258588 siedze w domu i mam czas bo mi palca WSZYLI w brzuch i mam tylko jedną rękę wolną z tąd braki w wyrazach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 9 Maja 2007 Targaniec jest to użądzenie, które napędza kosę. Wytrząsacze zamontowane w tym kombajnie sa na drewnianych półpanewkach i niema tam łożysk także z tym problemów.Taką półpanewkę można dorobić z kawałka drewna. Mówiąc szczerze gdy kupowałem go w 2003r to też byłem ''zielony''.W przeciągu tych kilku lat wymieniłem tylko 3 razy filtry paliwa (takie same jak w C360 3P)jeden pas jezdny oraz kosę i oczywiście olej w silniku. Tak jak pisałem ma prostą budowę i można naprawić go we własnym zakresie.Poza tym nie jestem ''fachowcem'' i jeżeli masz jakiegoś kombajnistę to poproś go. Może pomoże.ŻYCZĘ UDANEGO ZAKUPU; POWODZENIA. Jaki gatunek drzewa poleciłbyś na półpanewkę ? Buk ? Gruszka ? Wiąz ? Akacja ? Dorobić to mozna bez problemu tylko mam dylemat z jakiego drzewa ? Za nowy komplet do Class Cosmos cena 300 zł ( ubiegły rok ) a zabawy z tym chwilka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek76 0 Napisano 9 Maja 2007 Ja dorobiłem jedną z dębu, bo miałem akurat "pod ręką".A co byłoby najlepsze to nie wiem. Być może te,które Ty wymieniłeś były by lepsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Claas88sl 0 Napisano 9 Maja 2007 Jeśli macie smarowniczki w tych panewkach to ok ale jeśli nie to najlepiej dorobić smarowanie do tych panewek lub dać orginały bo one są nasączane takim specjalnym preparatem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FREZ 0 Napisano 9 Maja 2007 Panowie ja mam Mercatora 75 i tych panewek jeszcze nie wymieniałem.Po prostu jak są luzy to wyjmuje podkładki a jeżeli jeszcze są to szlifujekontówką i już .Z tego co wiem klocki to specjalna prasowana sklejkaz bliżej nie określonego sklejanego drewna ,można dorobić z dębu czy innego twardego drzewa bo tak zrobił mój sąsiad i mu chodzą już 3 sezon tylko dodatkowo je kąpał na gorąco w oleju.Co do montowania w nich smarowniczek to chyba odpada ponieważ tak nasmarowana panewka jest odkryta bez uszczelnienia co w połączeniu smaru i kurzu daje nam niezłą mieszankę ścierną.Pozdrówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 10 Maja 2007 A może mi ktoś podpowie jaki jest dopuszczalny luz na tych panewkach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FREZ 0 Napisano 10 Maja 2007 A może mi ktoś podpowie jaki jest dopuszczalny luz na tych panewkach ?Słuchaj na pewno nie taki żeby ci wytrząsacz podskakiwał ale taki chmm ja to robie na oko nie może być zbyt ciasno bo się będzie drewno palić.Pomału szlifuj i pasuj skecając całość na wale (to tylko 4 śruby na klocek) aż do momentu kiedy jak poruszasz wytrząsaczem góra duł nie odczujesz luzu anijakiegoś tam pukania i tyle.Pozdrówka Edit:Sprawdzałem luz wczoraj w nowym classie i powiem ci że jest tak jakzłapiesz wytrząsacz i pobujasz to sie blachy przy osadzeniu łożysk wału uginają -znaczy to że luzu zero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 10 Maja 2007 A może mi ktoś podpowie jaki jest dopuszczalny luz na tych panewkach ?Słuchaj na pewno nie taki żeby ci wytrząsacz podskakiwał ale taki chmm ja to robie na oko nie może być zbyt ciasno bo się będzie drewno palić.Pomału szlifuj i pasuj skecając całość na wale (to tylko 4 śruby na klocek) aż do momentu kiedy jak poruszasz wytrząsaczem góra duł nie odczujesz luzu anijakiegoś tam pukania i tyle.Pozdrówka Edit:Sprawdzałem luz wczoraj w nowym classie i powiem ci że jest tak jakzłapiesz wytrząsacz i pobujasz to sie blachy przy osadzeniu łożysk wału uginają -znaczy to że luzu zero Dzięki ! Już pojąłem istotę zagadnienia ! Umnie te luzy są zbyt duże , poprzedni własciciel zbytnio nie dbał zbytnio o sprzęt , naprawiał jak maszyna w polu nawaliła , a teraz jest odpowiedni czas aby wszystko przegladnąć . Zresztą kosiłem z takimi luzami w ubiegłym roku , jeszcze mnie cymbał utwiedził w przekonaniu że to nie duże luzy i mozna kosić. Miałem wiecej szczęscia niz rozumu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FREZ 0 Napisano 10 Maja 2007 A może mi ktoś podpowie jaki jest dopuszczalny luz na tych panewkach ?Słuchaj na pewno nie taki żeby ci wytrząsacz podskakiwał ale taki chmm ja to robie na oko nie może być zbyt ciasno bo się będzie drewno palić.Pomału szlifuj i pasuj skecając całość na wale (to tylko 4 śruby na klocek) aż do momentu kiedy jak poruszasz wytrząsaczem góra duł nie odczujesz luzu anijakiegoś tam pukania i tyle.Pozdrówka Edit:Sprawdzałem luz wczoraj w nowym classie i powiem ci że jest tak jakzłapiesz wytrząsacz i pobujasz to sie blachy przy osadzeniu łożysk wału uginają -znaczy to że luzu zero Dzięki ! Już pojąłem istotę zagadnienia ! Umnie te luzy są zbyt duże , poprzedni własciciel zbytnio nie dbał zbytnio o sprzęt , naprawiał jak maszyna w polu nawaliła , a teraz jest odpowiedni czas aby wszystko przegladnąć . Zresztą kosiłem z takimi luzami w ubiegłym roku , jeszcze mnie cymbał utwiedził w przekonaniu że to nie duże luzy i mozna kosić. Miałem wiecej szczęscia niz rozumu. Tylko nie przesadź z tym szlifowaniem Pozdrówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
małorolny2 0 Napisano 11 Maja 2007 Spoko, nieprzesadzę , jestem dokładny w takich sprawch ale bez przesady Wczoraj ściągnąłem plandekę z kombajnu wstawilem akumulator , nalałem wody włączyłem kluczyk , nacisnąłem starter i zapalił po całej zimie za pierwszym razem na dotyk Już stoi pod warsztatem trzeba go przeglądnąć Pozadrawiam : ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FREZ 0 Napisano 11 Maja 2007 Spoko, nieprzesadzę , jestem dokładny w takich sprawch ale bez przesady Wczoraj ściągnąłem plandekę z kombajnu wstawilem akumulator , nalałem wody włączyłem kluczyk , nacisnąłem starter i zapalił po całej zimie za pierwszym razem na dotyk Już stoi pod warsztatem trzeba go przeglądnąć Pozadrawiam : ) Mój tak samo -pali od kopa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol_18 0 Napisano 11 Maja 2007 Poszukuję kombajnu zbożowego gdzieś za cenę ok. 100 tys + Vat. Na jaki sprzęt i rocznik gdzieś za to cenę mogę liczyć?? I co wy byście doradzali?? Może widzieliście jakieś ciekawe oferty.Jak coś to podajcie link albo jakieś dane kontaktowe. Z góry dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pieta 0 Napisano 11 Maja 2007 a jaki kombajn chcesz kupic duze masz gospodarstwo ile hektarów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Karol_18 0 Napisano 11 Maja 2007 Moc od około 150 do 200 kM, heder od 3,9 do 5 m. Rocznie gdzieś by kosił coś ponad 200 hektarów. Zastanawiałem się nad Claasem Dominatorem 98 lub Massey Fergusonem 32, 34 bo by był z nowszego rocznika nawet widziałerm jednego z 1995 roku ale miał heder 5,2 metra a najlepiej żeby miał coś powyżej 4 metrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pieta 0 Napisano 12 Maja 2007 Moc od około 150 do 200 kM, heder od 3,9 do 5 m. Rocznie gdzieś by kosił coś ponad 200 hektarów. Zastanawiałem się nad Claasem Dominatorem 98 lub Massey Fergusonem 32, 34 bo by był z nowszego rocznika nawet widziałerm jednego z 1995 roku ale miał heder 5,2 metra a najlepiej żeby miał coś powyżej 4 metrów. ja poradził bym ci john deere 1170sIIh4 moc 170km heder od 4-6 m 5 klawiszowy ok 100tys rocznnik 94 lub claasa dominatora 108sl wiekszy troche i mocniejszy ale mniej wydajniejszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p_zajaczkowski 0 Napisano 12 Maja 2007 witam wie ktoś jakie powinno być ciśnienie oleju ciśnienie sprężania w cylindrach i ciśnienie wtrysku paliwa w silniku cztero cylidrowym percinsa w kombajnie claas protectoredit gedii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 13 Maja 2007 wie ktoś moze która kontrolka jest od czego Claas Dominator 76 Jeśli ma ktoś kombajn tej serii prosił bym o kontakt GG 7163830 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solek01 0 Napisano 13 Maja 2007 WITAM !! MOZE ZROBIMY ROZEZNANIE CO DO CEN NOWYCH KOMBAJNOW SZCZEGOLNIE TYCH MNIEJSZYCH WYSTARCZAJACYCH NA OKOLO 50-100HAJA PODAJE CENE KOMBAJNU FARMER 220 FIRMY HEMAS TO JEST CHYBA DAWNY FORSZAJ CENA OKOLO 220 TYS ZL Z KABINA PRZYNAJMNIEJ TAKA WIDZIALEM W AGROMIE. CIEKAWE CZY ZNAJDZIE SIE COS TANSZEGO NA RYNKU DLA ZAZINTERESOWANYCH STRONA INTERNETOWA http://www.hemas.de Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Emilio 0 Napisano 14 Maja 2007 Witam wszystkich Proszę o pomoc - poszukuje firmy która zajmuje sie produkcją nowych zbiorników do paliwa do bizona Z-056 dziękuje wszystkim za pomoc pozdro dla forumowiczów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 14 Maja 2007 wie ktoś moze która kontrolka jest od czego Claas Dominator 76 Jeśli ma ktoś kombajn tej serii prosił bym o kontakt GG 7163830 Ja mam dominatora 86,z prawej strony zegara to się domyślasz która kontrolka jest od kierónkowskazów która od ciśninia oleju od ładowania alternatora itp ... natomiast z lewej strony masz kontrolki czujników awaryjności(jak ci stanie jakiś elewator czy sieczkarnia,albo pasek na czymś się urwie to one to sygnalizują) jutro popatrzę w swoim to co opiszę dokładnie która jest od czego bo już trochę zapomniałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 16 Maja 2007 wie ktoś moze która kontrolka jest od czego Claas Dominator 76 Jeśli ma ktoś kombajn tej serii prosił bym o kontakt GG 7163830 Wtęc tak zaczynając od góry od wskażnika paliwa to1kontrolka-wał na wytrząsaczach(klawiszach)2-podajnik ziarna na doczyszczanie(tzw.powrót)3-podajnik ziarna do zbiornika4-'gardziel'(ta co pobiera zboże z hederu i podaje na młocarnię)5 i 6 to nie wiem od czego są bo u mnie one nie działają,zaś 7(strzałka do góry na zielonym tle)jest od poziomu ziarna w zbiorniku-jak będziesz miał ok 0,75 zbiornika to ci sie zapali8-zbionik ziarna jest juź całkowicie pełny i musisz "sypać"pochwal sie jaki silniczek masz(i ile koni)w tym kombajnie który rocznik i jaki masz heder? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erdem 0 Napisano 16 Maja 2007 Dzięki Macin2 Jeszcze jak byś mógł powiedzieć od czego sa te dwie kontrolki poniżej kontrolki od ładowania. A co do kombajnu to ma silnik Mescedesa OM 352 czyli 130 kM wedłóg instrukcji, heder 3,9m orginalnie był przy nim 3,6m ale zamieniłem na większy rocznika nie znam, gościo wciskał kity że 86 ale to niemożliwe bo produkowali ich do 85r. pozatym kabina, sieczkarnia, klimatyzacja.Na liczniku jest 5200 godzin troche sporo ale myśle że mercedes jeszcze troche pochodzi i jeszcze jedno są czujniki w skrzyni i przy bębnie młocącym do obrotów silnika i bębna tylko żaden nie jest podłaczony śa w nich wejścia na przewody elektryczne i linke , przewody sa odłaczone a linki nie ma jak to powinno byc podłaczone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Macin2 0 Napisano 16 Maja 2007 Dzięki Macin2 Jeszcze jak byś mógł powiedzieć od czego sa te dwie kontrolki poniżej kontrolki od ładowania. A co do kombajnu to ma silnik Mescedesa OM 352 czyli 130 kM wedłóg instrukcji, heder 3,9m orginalnie był przy nim 3,6m ale zamieniłem na większy rocznika nie znam, gościo wciskał kity że 86 ale to niemożliwe bo produkowali ich do 85r. pozatym kabina, sieczkarnia, klimatyzacja.Na liczniku jest 5200 godzin troche sporo ale myśle że mercedes jeszcze troche pochodzi i jeszcze jedno są czujniki w skrzyni i przy bębnie młocącym do obrotów silnika i bębna tylko żaden nie jest podłaczony śa w nich wejścia na przewody elektryczne i linke , przewody sa odłaczone a linki nie ma jak to powinno byc podłaczone pierwsz od góry jest od hamulca ręcznego druga ma coś wspólnego z temperaturą Rocznika poszukaj na felgach,tam w tych czujnikach to linka powinna iść w srodek(wykręcasz czujnik wkładasz linke długości tak ok 3cm aby prądniczka brała napęd) prądniczka wytważa prąd który idzie do wskażnika(wskażnik jest elektryczny)po prawej stronie wskażnika masz przełącznik którym przełaczasz aby ci wskazywał albo prędkość kombajnu albo obroty bębna młocarnija też mam silnik mercedesa o takim samym symbolu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 21 Maja 2007 Poszukuję użytkowników kombajnów NH serii 80..Z góry dzieki za namiary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbar 0 Napisano 27 Maja 2007 Witam, w kombajnie John deere 965, przy zimnym silniku zapalanie odbywa sie normalnie, jednak po całym dniu pracy, gdy silnik jest rozgrazny są problemy z zapaleniem go, jaka moze byc przyczyn? czy to wina rozrusznika?dzięki za info! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach