Skocz do zawartości
Moderator

Wszystko o kombajnach zbożowych

Rekomendowane odpowiedzi

John Deer z 1984roku

A może masz coś w nim z układem zasilania chodzi mi o pompę wtryskową filtry pompkę zasilającą może nawet być tak że korek zbiornika paliwa nie ma odpowietrzenia i wtedy też będzie tak się działo,bo jak tak jest jak piszesz to bardziej przy za małym luzie zaworowym mogło by się tak dziać bo gdy silnik jest nagrzany trzonki zaworów roższerzają się i zawory moga być podparte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tatamarty... a te luzy zaworowe takie maja być, bo to mnie zastanawia czy nie za duże

Mnie też zastanawia taka wielkość luzów zaworowych, ale skoro ktoś napisał wcześniej, że te silniki tak mają, to widocznie tak musi być, chociaż to na pewno nie jest powodem kłopotów z odpaleniem po rozgrzaniu się silnika. Jaki masz olej w silniku?, wiadomo że jeśli to silnik JD oryginał, to na pewno superol się nie nadaje, wlej olej o parametrach 20W/50, powinien uszczelnić pierścienie i polepszyć sprężanie, ale podstawa, to prawidłowo ustawiony kąt początku wtrysku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tatamarty... a te luzy zaworowe takie maja być, bo to mnie zastanawia czy nie za duże

Mnie też zastanawia taka wielkość luzów zaworowych, ale skoro ktoś napisał wcześniej, że te silniki tak mają, to widocznie tak musi być, chociaż to na pewno nie jest powodem kłopotów z odpaleniem po rozgrzaniu się silnika. Jaki masz olej w silniku?, wiadomo że jeśli to silnik JD oryginał, to na pewno superol się nie nadaje, wlej olej o parametrach 20W/50, powinien uszczelnić pierścienie i polepszyć sprężanie, ale podstawa, to prawidłowo ustawiony kąt początku wtrysku.

Ja bym proponował olej lotos city diesel lub tańszy olej diesel 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuję odpowietrzyć układ hamulcowy w kombajnie, po napompowaniu ciągle pokazuje się powietrze w zaworku a wczasie pompowania idą bulki z powietrzem do zbiorniczka płynu.

Cz pompka hamulcowa jest uszkodzona czy wystąpiła inna nieszczelność układu hamulcowego?

dzięki za podpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Próbuję odpowietrzyć układ hamulcowy w kombajnie, po napompowaniu ciągle pokazuje się powietrze w zaworku a wczasie pompowania idą bulki z powietrzem do zbiorniczka płynu.

Cz pompka hamulcowa jest uszkodzona czy wystąpiła inna nieszczelność układu hamulcowego?

dzięki za podpowiedź.

Jeżeli masz jakiś wyciek to napewno powinno go widać sprawdz dokładnie a jak wszystko jest ok to musisz cierpliwie pompować aż pedał sie podniesie i wtedy odkręcasz odpowietrznik spuszczasz powietrze powtarzasz to do momentu gdy z odpowietrznika już będzie ciekł czysty płyn,wydaje mi się że to pompka hamulcowa jest zapowietzrona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już tak robiłem, ale dlaczego te bulki wychodzą ze zbiorniczka, tak jakby przy puszczaniu pedału układ zasysał powietrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 cylindrów z turbiną a może ma ktoś instukcje obsługi do JD 975??

Zadzwoń do regionalnego przedstawiciela JD może on ci pomoże lub do centrali w jelonkach pod poznaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym proponował olej lotos city diesel lub tańszy olej diesel 2

Jest taki olej "VECO" 20W/50, niejednemu silnikowi przedłużył już żywot

edit gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki olej "VECO" 20W/50, niejednemu silnikowi przedłużył już żywot

A ile kosztuje ten olej?

edit gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Już tak robiłem, ale dlaczego te bulki wychodzą ze zbiorniczka, tak jakby przy puszczaniu pedału układ zasysał powietrze?

Tak już w kombajnie jest, że pompka i zbiorniczek sa do góry, a cylinderki z odpowietrznikami na dole, więc ciężko i długo trwa doprowadzenie instalacji do perfekcji, ponieważ zgodnie z zasadami fizyki powietrze zawsze będzie szło ku górze, a w tym przypadku musi wyjść dołem, więc cierpliwości i pomyślności

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie coś ok 10 zł/litr, ale w dużym opakowaniu wychodzi dużo taniej

To może i ja zastosuję go do swojego dominatorka86

edit gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może i ja zastosuję go do swojego dominatorka86

Jak najbardziej polecam, szczególnie dla silników pracujących w ciężkich warunkach i mocno obciążonych, a do takich z pewnością należe silnik kombajnu, tym bardziej, jeśli po rozgrzaniu się silnika spada ciśnienie oleju w układzie smarowania.

edit gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej polecam, szczególnie dla silników pracujących w ciężkich warunkach i mocno obciążonych, a do takich z pewnością należe silnik kombajnu, tym bardziej, jeśli po rozgrzaniu się silnika spada ciśnienie oleju w układzie smarowania.

Przyznam się że mój dominatorek potrafi wziąść koło lierka oleju dziennie kolega radził abym wlał mu 'moto doctor' ale nie zrobiłem tego(jeszcze poczekam aż bedzie wiecej brał),dobrze zrobiłem a właściwie co sądziasz o takim wynalazku ?

edit gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam się że mój dominatorek potrafi wziąść koło lierka oleju dziennie kolega radził abym wlał mu 'moto doctor' ale nie zrobiłem tego(jeszcze poczekam aż bedzie wiecej brał),dobrze zrobiłem a właściwie co sądziasz o takim wynalazku ?

Nie wierz w cuda, to może dobre dla konającego silnika malucha, ale na pewno nie naprawi silnika, jeśli chcesz naprawde zobaczyć cud, to poświęć parę stów i kup olej TEXACO Havoline Extra 15W/50, lub TEXACO Ursa Super 20W/-( i tu odpowiednio do zużycia silnika możesz dobrać klase lepkości)- 20, 30, 40, lub 50. http://www.texaco.i-g.pl/produkty.php?id=218

edit gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy warto Lepiej i taniej chyba dolać co drugi dzień z dwa litry np. Lotosa, w końcu kombajn używasz tylko w żniwa, może z trzy tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze w kwestii odpowietrzania.

Za pierwszym razem nie ma twardego pedału hamulca, dopiero za drugim, trzecim. Czy to też wina zapowietrzonego układu.

Po napomopwaniu i po odkręceniu zaworka na jednej stronie leci biały płyn - czy jest to płyn z powietrzem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ludzie co wy tu robicie tak ciężko jest zacytować tylko słowa użytkownika które były ostanio napisane??!! czy trzeba cytować 10 wypowiedzi na raz??

po co powtarzać to tyle razy??!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po napomopwaniu i po odkręceniu zaworka na jednej stronie leci biały płyn - czy jest to płyn z powietrzem?

Dokładnie, to płyn z powietrzem i musi się odstać chwilke, zanim spowrotem wlejesz go do zbiorniczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ludzie co wy tu robicie tak ciężko jest zacytować tylko słowa użytkownika które były ostanio napisane??!! czy trzeba cytować 10 wypowiedzi na raz??

po co powtarzać to tyle razy??!!

Nie gniewaj się Gedii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczę na waszą rzeczową pomoc.Kto ściągał koło łańcuchowe od napędu wytrząsaczy 2e47ba55c0fb3ab8m.jpg czy można je ściągnąć bez rozbierania elewatorów 403454b70d391b3dm.jpg muszę wymienić łożysko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gniewaj się Gedii

ja tu niemam nic do gniewania.

poprawilem wasze posty,może uznacie to za zbyt dużą ingerencje w wasze wypowiedzi, ale jakiś ład tu ma panować

pozdrawiam MOD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie gniewaj się Gedii

Ja też dołaczanm się do przeprosin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
poprawilem wasze posty,może uznacie to za zbyt dużą ingerencje w wasze wypowiedzi, ale jakiś ład tu ma panować

pozdrawiam MOD

Gedii a możesz powiedzieć co dzieje się z takimi delikwentami co jeden obraził drugiego na forum w temacie "Mf czy c-360 3p co byście wybrali..." bo ten temat jest nadal zablokowany?nie mam zamiarów aby obrażać kogoś na forum ale jestem ciekaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

takiego kolesia za pozwoleniem administratora się banuje.

blokuje IP.

PS

powracamy do tematu

wrazie pytań prosze pisać na PW lub gg (6203770)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi