Skocz do zawartości
Moderator

Wszystko o kombajnach zbożowych

Rekomendowane odpowiedzi

boss ja to samo mam u bs jak mi w róże zostanie ziarna to nie może się sama otworzyć poprostu zawsze musisz wysypywać do końca i powino być w porządku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co ile czyścicie chłodnice w bizonach dokładniej chodzi mi o rekordy. Ja na wyczyszczonej chłodicy niemoge przejechać cały dzień bo mo nałapie śmieci i sie maszyna grzeje, jest na to jakaś rada???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co ile czyścicie chłodnice w bizonach dokładniej chodzi mi o rekordy. Ja na wyczyszczonej chłodicy niemoge przejechać cały dzień bo mo nałapie śmieci i sie maszyna grzeje, jest na to jakaś rada???

czyszcze co dzieńale nie mam problemu z grzaniem (czyszczenie starczy na 1.5 dnia), czyszcze sprężarką i zchodzi mi na to 30-40 minut. W ciągu dnia kilka razy miotełką przejadę separator. a jeszcze obkleiłem separator uszczelkami od okien na styku z chłodnicą. I mam zdemontowane klapy górne i tą z tyłu od silnika. Co do chłodnicy to "stary kombajnista" doradził mi żeby po sezonie ją wymontować, wsadzić na 3 dni do wanny z wodąi aby kurz sięodmoczył potem wymyć, i w rzadnym wypadku NIE PRZEPYCHAĆ DRUCIKIEM KANAŁÓW on tak zrobił i jechał do składu po nową .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
łożysko nie ma nic wspolnego z problemem.Moja rada na obroty mlocarni jest taka-sprawdz na max. ustawieniu obrotów czy pas młocarni jest na równo z kolem ,jeśli jest to problem nadajnika obrotów jeśli zaś jest ok 2-3 cm od granicy koła a regolacja naciągu nic nie daje problem jest z widełkami.Spowodowany jest koszeniem zachwaszczonego zboża lub nierównomiernym podawaniem skoszonej często wilgotnej maasy na młocarnię.gwałtowne wielokrotne uderzenia powodują przegięcie widełek(tych co trzymaja oprawę łożysk) i regulacja jest niemożliwa ale nie martw sie 800 obr przy suchym zbożu starcza a wymianę możesz zrobić po sezonie .2 kombajn przed uruchomieniem wydaje dzwięk i jest on związany z czujnikiem cisnienia oleju.Na rady typu sprzedaj kup inny poproś tech mądrych o podżyrowanie kredytu ew o wsparcie finansowe kupisz sobie choćby Lexiona.Pozdro....
jezeli nie zawazasz zartów to wracaj do buszu bo tam twoje miejsce, lozysko ma duzo do znaczenia bo mialem bizona i problem z obrotami, 2 jeden post wyzej ktos slusznie zauwaza ze moze byc wina pasa o tym tez mowilem, moja rada jest taka kos do konca zycia bizonem siej psznice z chwastem i wymieniaj widelka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam problem z odpaleniem kombajnu,zjechalem z pola i go zgasilem,teraz po przekreceniu kluczyka w pierwsza pozycje swieca sie kontrolki jak wczesniej ale po przekreceniu kluczyka na pozycje na zaplon kontrolki gasna i wyglada jak by wogole niebylo pradu.odpalac daje sie na krotko ale wtedy kontrolka od mlocarni sie wogole nieswieci(po jej wlaczeniu).niemam zadnej instrukcji napraw,nieznam nikogo kto by posiedal 78,88,albo 98-podobno to to samo.WIE KTOS JAK MI POMOC Z MOJA 88?bede wdzieczny za wszelkie rady,spostrzezenia,uwagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maskin twoje aluzje sa prostackie może byc problem uchwytów ktore rozwieraja tarcze w przekładni bębna młócącego ,przy wymianie pasa warto sprawdzic ich ksztalt z nowymi ,koszt ich to parę zlotych a starych nie warto prostowac przy deformacji nie ma możliwości podkręcenia obr do maksymalnych ,przegląd tego elementu nic nie kosztuje a może w nim tkwić niestety przzyczyna.Moze to być problem pasa i pradniczki tachometrycznej .Prawdą jest że położenie pasa na tarczach wykluczy prądniczke gdy pas obiega po największym obwodze koło odrzutnika jesli go nie osiaga to problem pasa lub nieszczesnych obejm dociskających tarcze.łożysko nie moze hamowac obrotów gdyż uleglo by stopieniu w paru sekundach moment przenoszony przez pas jest po prostu zbyt wielki.Warto pamiętac że każda rada jest cenna jesjli wynika z czyjegoś doświadczenia ,korzystac z niej nie trzeba ale i głupie odzywki są mało wskazane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
boss ja to samo mam u bs jak mi w róże zostanie ziarna to nie może się sama otworzyć poprostu zawsze musisz wysypywać do końca i powino być w porządku

Ale niestety nie jest w porządku , faktycznie jak zostanie ziarna w ruze to muszęsiębardziej dołożyć i dalej pchnąć rurę aby poszła sama ale nawet jak jest pusta to wymaga niewielkiej ale jednak pomocy z mojej strony. Niby chydrauliczne otwieranie a z kabiny muszę wyłazić .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie podczas omłotu do zbiornika ziarna gdzieniegdzie trafiają długie kawałki słomy,na co stawiacie co może być tego przyczyną?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam problem z odpaleniem kombajnu,zjechalem z pola i go zgasilem,teraz po przekreceniu kluczyka w pierwsza pozycje swieca sie kontrolki jak wczesniej ale po przekreceniu kluczyka na pozycje na zaplon kontrolki gasna i wyglada jak by wogole niebylo pradu.odpalac daje sie na krotko ale wtedy kontrolka od mlocarni sie wogole nieswieci(po jej wlaczeniu).niemam zadnej instrukcji napraw,nieznam nikogo kto by posiedal 78,88,albo 98-podobno to to samo.WIE KTOS JAK MI POMOC Z MOJA 88?bede wdzieczny za wszelkie rady,spostrzezenia,uwagi

Poszukaj spadku napiecia najczęściej na klemach przy akumlatorze albo bendiks weź do młotkiem ostukaj a w ostatecznosci spróbuj na krótko na bendiksie połączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym nowiedzięć sie czy w kombajnach class mercator class senator sprawdzaja sie lepiej slinik perkinsa czy mercedesa..Co sadzicie

Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj spadku napiecia najczęściej na klemach przy akumlatorze albo bendiks weź do młotkiem ostukaj a w ostatecznosci spróbuj na krótko na bendiksie połączyć.

W nowszych wersjach często jest dodatkowy przekaźnik do sterowania masą .U mnie były podobne objawy niby prąd dochodziłale nie działał rozrusznik .Sprawdź przewody między ełektromagnesem a stacyjką może jest tak jak mówię wystarczy wtedy tylko zmostkować jeżeli nie masz takiego przekaźnika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Maskin twoje aluzje sa prostackie może byc problem uchwytów ktore rozwieraja tarcze w przekładni bębna młócącego ,przy wymianie pasa warto sprawdzic ich ksztalt z nowymi ,koszt ich to parę zlotych a starych nie warto prostowac przy deformacji nie ma możliwości podkręcenia obr do maksymalnych ,przegląd tego elementu nic nie kosztuje a może w nim tkwić niestety przzyczyna.Moze to być problem pasa i pradniczki tachometrycznej .Prawdą jest że położenie pasa na tarczach wykluczy prądniczke gdy pas obiega po największym obwodze koło odrzutnika jesli go nie osiaga to problem pasa lub nieszczesnych obejm dociskających tarcze.łożysko nie moze hamowac obrotów gdyż uleglo by stopieniu w paru sekundach moment przenoszony przez pas jest po prostu zbyt wielki.Warto pamiętac że każda rada jest cenna jesjli wynika z czyjegoś doświadczenia ,korzystac z niej nie trzeba ale i głupie odzywki są mało wskazane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie podczas omłotu do zbiornika ziarna gdzieniegdzie trafiają długie kawałki słomy,na co stawiacie co może być tego przyczyną?

-zmiana obrotów silnika przy pracującej młocarni np. przy wysypywaniu ziarna

-źle ustawione sita lub w złym stanie

- dziurawe siatki na wytrząsaczach i idzie dużo słomy na sita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana obrotów silnika, to znaczy zmniejszenie jego obrotów, ale wtedy też dużo różnego innego syfu wpada do zbiornika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy co może byc przyczyna wpadania kłosów do zbiornika. zaznaczam że jedynie w pnie sa to wielkie ilosc, ale kilkanascie kilkadziesiat na zbiornik jest sita mam praktycznie na maksa pozamykane. A wąłsnie jak fachowo powinny bycustawione sitagórne i dolne do pszenzyta czy zyta ?? Zauważyłem tez że przy takim ustawieniu jak kosze widac troche niedomłuconych kawaków kłosów i grubych ziaren pszenzyta na zaczepie czyli albo sita nie wyrabiaja albo co??? sita musza byc przymkniete bo strasznie syfy i kłosy szły na zbiornik, wiatr jest dosc mały ustawiony.

Ma ktos schemat działania podsiewacza w bizonie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do biały 2005

Jeśli masz bizona to mogę tylko tyle powiedzieć: dolne sita zamknąć na max. górne ja otwieram na dwa ząbki( musisz wyczuć aby nie za dużo bo będą się zapychały i będą kłosy a jak za mało otwożysz to wyleci zboże na zewnątrz i też będą kłosy) i wiatr ustaw tak aby pasek od wialni był gdzieś w połowie koła.Oczywiście zacznij od tego czy coś Ci nie podlazło pod sita lub czy nie są porozginane.Na wylocie wysuń tą klapkę na max i sito na wylocie podnieś na ostatnie dziurki. Ciężko jest w tym roku wymłócić dobrze pszenżyto Ja daję max obroty a mam nie wiem czemu tylko 900 i składam na max klepisko i wraz gdzie niegdzie się pokazują pełne kłosiki Powodzenia i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko do uzytkowników JD 965 itp. czy ten wał z prętami nad klawiszami to wazne jest?? , bo mi sie rozleciało łożysko na jednym i zapchało cały kombaj nie mielismy czasu na naprawe wiec zdjąłem wszystkie te pręty i teraz tego nie ma wcale , chcemy tak dokonczyc zniwa czy tak mozna??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może mi ktoś podpowie jaki jest dopuszczalny luz na tych panewkach ?

Słuchaj na pewno nie taki żeby ci wytrząsacz podskakiwał ale taki chmm

ja to robie na oko nie może być zbyt ciasno bo się będzie drewno palić.

Pomału szlifuj i pasuj skecając całość na wale (to tylko 4 śruby na klocek) aż do

momentu kiedy jak poruszasz wytrząsaczem góra duł nie odczujesz luzu ani

jakiegoś tam pukania i tyle.

Pozdrówka

Dzięki ! Już pojąłem istotę zagadnienia ! Umnie te luzy są zbyt duże , poprzedni własciciel zbytnio nie dbał zbytnio o sprzęt , naprawiał jak maszyna w polu nawaliła , a teraz jest odpowiedni czas aby wszystko przegladnąć .

Zresztą kosiłem z takimi luzami w ubiegłym roku , jeszcze mnie cymbał utwiedził w przekonaniu że to nie duże luzy i mozna kosić. Miałem wiecej szczęscia niz rozumu.

Panowie u mnie w claasie dominator 86 był mały luz na panewkach wytrząsaczy i dziś niestety mi go urwało kosztowało mnie to 2tys zł:cry:,w sklepie twierdzą że luz na tych panewkach musi być oglądaliśmy także jaki jest luz w nowych powiem wam że też jest,więc co mogło być przyczyną zerwania wału?na łożyskach on nie stanoł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam pytanko do uzytkowników JD 965 itp. czy ten wał z prętami nad klawiszami to wazne jest?? , bo mi sie rozleciało łożysko na jednym i zapchało cały kombaj nie mielismy czasu na naprawe wiec zdjąłem wszystkie te pręty i teraz tego nie ma wcale , chcemy tak dokonczyc zniwa czy tak mozna??
Możesz śmiało kosić bez tych prętów,najwyżej będziesz musiał trochę wolniej jeżdzić jeżeli będzie gubił ziarno na klawiszach(te pręty rozlużniają i rozkładają słomę wspomagając pracę wytrząsaczy).Pozdrawiam.Radek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,aby ograniczyć zużycie drewnianych panewek,należy przewiercić

otwory od dołu i wkręcić smarowniczki.Smarować codziennie.To nic nie

kosztuje a ile kłopotów mniej.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do Bialy 2005 jesli chcesz nie miec kloskow w zbiorniku to za sitami wstaw paski blachy wysokosci 8 cm a serokoscitak jak sito. I ta blacha ma byc z otworkami najlepiej jak moze masz od starej warminki sito otworkowe to wytnij z nieko takie paski i bedziesz mial czysciutkie ziarno jak szkielko. U mnie bynajmniej nie bylo takich zastawek choc widzialem w niektorych bizonach ze sa. A kloski szly do zbiornika bo jak sita sa pszymkniete to kloski taczaja sie na nim i spadaja do tylu i prosto w slimak ziarnowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Mimo kończących sie żniw w moim rejonie (podkarpacie) proszę o poradę

Jak prawidłowo napiąć pasy jezdne w Bizonie? Chodzi o to aby jechać jak najwolniej a pasy nie spadały, nie obracały sie i nie "trzepotało" nimi bo czuć to na całym kombajnie. Dodam że zakupiłem nowe pasy i mam teraz problem z ich prawidłowym ustawieniem.... ;( Czego unikać przy jeżdzie aby żywotność pasów była jak najdłuższa? Dzięki za wszelkie odpowiedzi

PS.

Czy w Waszych maszynach przy młóceniu pszenicy jarej też niektóre ziarenka są w plewce w zbiorniku? U mnie tak jest, natomiast przy zwykłej pszenicy jest normalnie....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem i z mojego doświadczenia pasy jezdne musza byc dobrze naciągniete napinaczem w przekładni. Na pewno nie moga być tak luzno ze widać jak chodzą na boki.

A zeby wiecej wytrzymały nie wolno ich palic tzn jechac pod gorke z pełynm zbiornikiem i na dwojce z przyspieszaczem. poprosty bedzie stawał i czul bedziesz zapach niemily.

a jeszcze jedno jak postawisz kombajn na wieksza przerwe w pracy nie zapomnij cofnac przyspieszacza. od tego strasznie wyciagaja sie pasy. i moze od tego nie mozesz ich ustawic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi