Skocz do zawartości
Gość nowy

Małe zbiorniki na gnojówkę

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Witam.Mam małe pytanko czy ktoś z was interesował się jak to jest z budową zbiornika i płyty(ze środków na dostosowanie do standartów) na zgłoszenie budowlane tj-do pojemności zbiornika 25mtr kw.

Wtedy nadzór budowlany nic do tego nie ma i nic nie odbiera.W agencji powiedzieli mi że mogę wylać własny beton z dodatkami uszczelniającymi ,pisząc na koniec oświadczenie że zrobione jest wszystko zgodnie z normami unii.w sumie tym sposobem sporo kasy można zaoszczędzić,niż brać beton gotowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Najlepiej wziąc jakiegoś budowlańca z uprawnieniami (u mnie np. kosztowało to 200zł za projekt i zgłoszenie, które on zrobił i 50zł za zaświadczenie o ukończeniu). Przeprowadzi Cię przez cały proces budowy, odpowiednie zgłoszenia i papierek o ukończeniu - może się przydać do agencji (bo wątpię że wystarczy im zwykłe oświadczenie, mimo że narazie tak mówią, bo z nimi bywało różnie)- lepiej się zabezpieczyć!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź do agencji gdzie to ci mówili i chciej to na piśmie podpisane najlepiej przez kierownika buira powiatowego i wtedy tak możesz robić bo w innym przypadku możesz zostać na lodzie i robić zbiornik jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.Mam małe pytanko czy ktoś z was interesował się jak to jest z budową zbiornika i płyty(ze środków na dostosowanie do standartów) na zgłoszenie budowlane tj-do pojemności zbiornika 25mtr kw.

Wtedy nadzór budowlany nic do tego nie ma i nic nie odbiera.W agencji powiedzieli mi że mogę wylać własny beton z dodatkami uszczelniającymi ,pisząc na koniec oświadczenie że zrobione jest wszystko zgodnie z normami unii.w sumie tym sposobem sporo kasy można zaoszczędzić,niż brać beton gotowy.

Oświadczenie piszesz Ty i żaden nadzór budowlany nie jest potrzebny a gdy zbiornik na gnojowice będzie za mały to robisz dwa mniejsze i nie są ci potrzebne plany nadzór itp(Przepisy budowlane). Agencja wyraża pinię, co do lokalizacji i sposobu wykonania i dopiero zaczynasz coś budować i wystarczy zgłoszenie do Gminy. W ten sposób można wybudować zbiornik, jaki chcesz i 100m^3(kilka połączonych kolektorem). Budując okrągłe z własnego betonu za pomocą np. formy UMZ zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oświadczenie piszesz Ty i żaden nadzór budowlany nie jest potrzebny a gdy zbiornik na gnojowice będzie za mały to robisz dwa mniejsze i nie są ci potrzebne plany nadzór itp(Przepisy budowlane). Agencja wyraża pinię, co do lokalizacji i sposobu wykonania i dopiero zaczynasz coś budować i wystarczy zgłoszenie do Gminy. W ten sposób można wybudować zbiornik, jaki chcesz i 100m^3(kilka połączonych kolektorem). Budując okrągłe z własnego betonu za pomocą np. formy UMZ zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy.

mysle ze na 99% nie pozwola robic betonem z betoniarki.............

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

bez betoniarki to betonu nie będzie - chyba że ręcznie chcesz mieszać

Ale poważnie.

Zgłoszenie to do starostwa powiatowego, a nie gminy. I właśnie dlatego potrzebny jakiś budowlaniec.

300-400zł to nie dużo - jak chcesz mieć spokojną głowe. Jeśli robisz jak najtaniej, to takie coś cię nie zbawi, a dla agencji bedziesz miał potwierdzenie - o ile dobrze pamiętam druga rata z dostosowania dopiero po zakończeniu inwestycji - a zakończenie jakoś trzeba udokumentować!!!

dlatego pomyśl Sam co będzie bardziej wiarygodne: Twoje oświadczenie czy zaświadczenie budowlańca, że inwestycja zakończona (zrobiona wg norm, ew. planów itd) Na piśmie i zrobione przez specjalistę!!! - kogo wtedy będzie ciągać agencja jak by coś było nie tak???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Można zmieniać działkę ewidencyjną, na której chcem "pobudować" plytkę lub zbiorniczek Należy złożyć oświadczenie...

Mozna, mozna... i płytke albo zbiorniczek tez sobie mozna większe cyknąć tylko wszystko musi byc w teczce w agenturze na podaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi