Skocz do zawartości
Ulan

Podatki przy sprzedaży działiki budowlanej przez rolnika Vat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam takie pytanie- orientujecie sie może czy jesli rolnik (rozliczający sie na zasadach ogólnych, tzw Vatowiec) chce spzredać działke budowlaną, to musi do niej doliczyc i odprowadzic podatek VAT? jakie jeszcze koszty musi ponieść? Powiedzmy że ma 1000 m 2 działke wydzieloną z pola 1ha. I chciał by za nie dostać do ręki 10zł zł za m2 (dla uproszczenia obliczeń). Czyli 10 000zł. Czy kupujący zapłaci 10 000zł czy musi mu zapłącic +VAT , czyli 10 tys+2,2ys=12 200 ??

Jakie są jeszcze opłąty? podatek dochodowy? jakas tam opłąta dla gminy od zmiany przeznacznia gruntów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem od sprzedaży działki budowlanej musisz zapłacić podatek ( nie wiem jakiej wysokości ) .

Nie wiem gdzie masz tą działkę ( w szczerym polu , czy przy drodze , a może nad jeziorem ) jednak wydaje mi się , że 10 zł za m2 to trochę mało - w mojej okolicy działki "ROLNE" położone przy drodze chodzą po 60 zł za m2 a takie nad jeziorem osiągają nawet cenę 200 zł za m2 .

Sprawdź na jakiejś stronie z ogłoszeniami po ile chodzą takie działki w Twojej okolicy

Nie daj się wyrolować - jeśli nie musisz to nie sprzedawaj w tak niskiej cenie .

Doceniaj to co masz - bo sprzedać możesz tylko raz .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HE HE właśnie doczytałem , że te 10 zł za m2 to tak dla ułatwienia obliczeń - nieszkodzi : )

Czy ta działka jest już przekształcona z "ROLNEJ" na "BUDOWLANĄ" ? - pytam bo takie przekształcenie potrafi sporo kosztować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy od tego w jakim celu nabyłeś grunty - jeśli masz je w spadku w zasadzie nie musisz doliczać VAT w przypadku kupna raczej tak ... ale nie ma jednej linii orzecznictwa jeden urząd skarbowy stwierdzi że jesteś płatnikiem vat inny (w tej same sytuacji) że nie - jeden sąd przyzna rację inny nie ...

proponuje wystąpić z zapytaniem(interpretację podatku VAT) do US podając swój konkretny przypadek ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi