Ulan 0 Napisano 19 Lipca 2010 Witam! Mam takie pytanie- orientujecie sie może czy jesli rolnik (rozliczający sie na zasadach ogólnych, tzw Vatowiec) chce spzredać działke budowlaną, to musi do niej doliczyc i odprowadzic podatek VAT? jakie jeszcze koszty musi ponieść? Powiedzmy że ma 1000 m 2 działke wydzieloną z pola 1ha. I chciał by za nie dostać do ręki 10zł zł za m2 (dla uproszczenia obliczeń). Czyli 10 000zł. Czy kupujący zapłaci 10 000zł czy musi mu zapłącic +VAT , czyli 10 tys+2,2ys=12 200 ?? Jakie są jeszcze opłąty? podatek dochodowy? jakas tam opłąta dla gminy od zmiany przeznacznia gruntów? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SONAR 0 Napisano 20 Lipca 2010 Owszem od sprzedaży działki budowlanej musisz zapłacić podatek ( nie wiem jakiej wysokości ) . Nie wiem gdzie masz tą działkę ( w szczerym polu , czy przy drodze , a może nad jeziorem ) jednak wydaje mi się , że 10 zł za m2 to trochę mało - w mojej okolicy działki "ROLNE" położone przy drodze chodzą po 60 zł za m2 a takie nad jeziorem osiągają nawet cenę 200 zł za m2 . Sprawdź na jakiejś stronie z ogłoszeniami po ile chodzą takie działki w Twojej okolicy Nie daj się wyrolować - jeśli nie musisz to nie sprzedawaj w tak niskiej cenie .Doceniaj to co masz - bo sprzedać możesz tylko raz . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SONAR 0 Napisano 20 Lipca 2010 HE HE właśnie doczytałem , że te 10 zł za m2 to tak dla ułatwienia obliczeń - nieszkodzi : ) Czy ta działka jest już przekształcona z "ROLNEJ" na "BUDOWLANĄ" ? - pytam bo takie przekształcenie potrafi sporo kosztować . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Janusz Marek 0 Napisano 14 Września 2010 Najlepiej popytać na forum budowlanym, tam takie rzeczy powinni wiedzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tax-Ator 0 Napisano 3 Listopada 2010 wszystko zależy od tego w jakim celu nabyłeś grunty - jeśli masz je w spadku w zasadzie nie musisz doliczać VAT w przypadku kupna raczej tak ... ale nie ma jednej linii orzecznictwa jeden urząd skarbowy stwierdzi że jesteś płatnikiem vat inny (w tej same sytuacji) że nie - jeden sąd przyzna rację inny nie ... proponuje wystąpić z zapytaniem(interpretację podatku VAT) do US podając swój konkretny przypadek ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach