piotrwald 0 Napisano 20 Lipca 2010 interesuje mnie zbilansowanie ekologicznej paszy dla drobiu mam pare swoich komponentow :pszenica, owies ,susz z koniczyny, łubin, groch ,żyto.w myśl ustawy która reguluje rol ekologiczne w roku 2010 mogę dodać do swojej mieszanki 5% produktów konwencjonalnych (byle nie zmodyfikowanych,więc soja odpada)proszę o podpowiedzi co mógłbym używać w tych 5% procentach (mączkę rybną już uzywałem ale jest diablo droga(nawet z nią ciężko to wszystko zbilansować) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz0859 0 Napisano 25 Lipca 2010 Jako białka możesz użyć suszów gorzelnianych ( tzw DDGS). Pasza bardzo popularna w Stanach i Europie.Podaj mi swojego maila to Ci wyślę coś o tym ( mam to w pdf-ie ale z tego miejsca nie dam załącznika) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr W. Zaremba 0 Napisano 15 Września 2010 Jako białka możesz użyć suszów gorzelnianych ( tzw DDGS). Pasza bardzo popularna w Stanach i Europie.Podaj mi swojego maila to Ci wyślę coś o tym ( mam to w pdf-ie ale z tego miejsca nie dam załącznika) Ma kolega poczucie humoru.Oczywiści masz atest informujący o tym że ten DDSG pochodzi z kukurydzy uprawianej ekologicznej i gorzelnia ma osobna linię do produkcji ekologicznej ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matrix7575 0 Napisano 2 Grudnia 2010 jako zamienni maczki rybnej polecam tobie maczkę guar zawarosc białka 62% (białko roślinne ) najlepsza andPROT guar 70 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrwald 0 Napisano 3 Grudnia 2010 maczka guar a możesz coś więcej o tym napisać z góry dziękia co do : Ma kolega poczucie humoru.Oczywiści masz atest informujący o tym że ten DDSG pochodzi z kukurydzy uprawianej ekologicznej i gorzelnia ma osobna linię do produkcji ekologicznej ;P to te ddsg jak najbardziej może wejść w skład mieszanki ekologicznej pod warunkiem że nie jest zrobione z roślin modyfikowanych i nie przekroczy 5%;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matrix7575 0 Napisano 4 Grudnia 2010 Profil aminokwasowy andGUAR 70 - aminokwasy strawne dla drobiuKwas asparaginowy – 4,2%Kwas glutaminowy- 7,88%Arginina- 3,9%Cysteina – 3,07%Cystyna - 0,68%Fenyloalanina – 2,62%Izoleucyna – 1,87%Histydyna - 1,35%Leucyna – 2,78%Lizyna – 2,92%Metionina - 0,75%Treonina – 1,73%Tryptofan – 0,75%Walina – 2,33%Mączka guar. Wysoka zawartość białka, smakowita i bezpieczna w użyciu.Poddana procesowi obróbki w wysokiej temperaturze, zawiera niewiele czynników antyżywieniowych.SKŁAD:Wilgotność całkowita: 4% (+/- 2%)Białko surowe: 62% (+/- 3%)Tłuszcz surowy: 8% (+/- 4%)Włókno surowe: 4% (+/- 2%)Popiół surowy: 5% (+/- 2%)Lizyna: 3,9%Energia strawna dla świń: 5000 Kcal/KgEnergia netto dla świń: 3750 Kcal/KgEnergia metaboliczna drób: 3800Kcal/kgStrawność: 75% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach