kowalski 1 0 Napisano 21 Lipca 2010 Witam wszystkichMam pytanie czy ktoś z was albo waszych znajomych hoduje kozy Anglo-nubijskieWspomnę że kozy tej rasy są w Polsce dość rzadko hodowane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anglo Nubier 0 Napisano 21 Lipca 2010 Czysto rasowe Kozy Anglonubijskie znajdziesz w mojej hodowli. Serdecznie zapraszam do odwiedzin! UWAGA! Poszukujemy osoby zainteresowane hodowlą czystej rasy Kóz Anglonubijskich z Książką Hodowlaną w Polsce.Nasze Stowarzyszenie koz Anglonubijskich w Polsce, przywita bardzo chętnie nowych członków! Poważnie zainteresowanych hodowców proszę o kontakt. Pozdrawiam wszystkich milosnikow Koz ! Natalia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kowalski 1 0 Napisano 28 Lipca 2010 Widzę że nie bardzo z hodowlą kóz rasy Anglonubijskiej w Polsce.Tak ogólnie co myślicie o hodowli tej rasy, ma ona przyszłość w Polsce czy jak pozostałe rasy raczej hodowle hobbistycznie i pójdzie w zatracenie jak wiele innych wartościowych ras. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anglo Nubier 0 Napisano 29 Lipca 2010 Tja..trudno jest rozmawiać na temat, który jest nam obcy. Od maja 2011 zamieszkają ; 16 matek i cztery Kozły, u czterech osób w Polsce, którzy rozpoczną hodowle czystej rasy Anglonubijskiej. Kozy przyjadą z Anglii, Holandii i Niemiec. Co mnie niezmiernie cieszy, gdyż nareście będzie można przedstawić prawdziwe osobniki tej rasy . Co prawda dopiero w 2012 r przyjdzie na świat potomstwo urodzone w Polsce, ale z doświadczenia wiem, że każdy kto osobiście miał możliwość kontaktu z tymi kozami - nie może o nich zapomnieć ! Tak że poczekaj jeszcze pare miesięc, gdyż dopiero wtedy znajdą się osoby do rozmów z osobistym doświadczeniem, z którymi będzie można na temat Kóz Anglonubijskich porozmawiać. W obecnej chwili w kraju jest tylko 7 koz czystej rasy Anglonubijskiej.Tak że trudno w tym przypadku znaleść większą grupę osób z doświadczeniem i wiedzą na tamat Anglonubijek, aby o nich porozmawiać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACUS 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 to bedzie dobry biznes dla tych co beda pierwsi i zarobia na nastepnych,a potem biznes padnie podobnie jak strusie.teraz zbyt na kozie mleko,nie mowiac o miesie jest bardzo slaby i wiekszosc ludzi polikwidowala hodowle,wiec nie przesadzalbym z entuzjazmem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anglo Nubier 0 Napisano 1 Sierpnia 2010 Kozy Anglonubijskie są zwierzęta, których niestety nie można trzymać w dużych stadach, tak jak inne rasy kóz mlecznych, czy mięsnych.Są bardzo wrażliwe i potrzebują stałego kontaktu z człowiekiem.Poczytaj na stronie nubier elite o ich charakterze,wadach i zaletach.Obojętnie w jakim kraju-stada tej rasy nie przekraczają 15 matek(max).Kozły AN są poszukiwane do krzyżówki z innymi rasami mlecznymi-ponieważ podwyższają zawartość tłuszczu w mleku. Np; moja koza "Artemis"- wyd.mleka 736 L w laktacji , o zawartości 8,92% tłuszczu ! "Sappho"- 770 L / 7,30% tłuszczu. Z tego co się orientuję inne rasy dają więcej Litrów mleka, ale z niskim % tłuszczu bo ok.3,5 %.Tak że rachunek wydajności produktów z mleka kontra utrzymanie i ilość kóz jest bardzo prosty. Nie chodzi tu o entuzjazm, lecz o kalkulację. Nieraz mniej - daje więcej! Ale jak już wspomniałam - nawet jak ma ktoś 15 matek, nie mozna ich postawic gdzieś tam na łące i mieć z nimi kontakt tylko przy dojeniu.To nie jest naturalna rasa-to jest Hybryda- w danym kierunku wychodowana.A propo Strusi - w obecnej chwili jest zbyt mało Strusiny w Polsce-maxymalnie w roku ok. 4 Ton mięsa. Hurtownie mięsne np; w niemczech rozpoczynają rozmowy od 8 Ton rocznie. Gdyby było więcej w Polsce ferm Strusi, napewno był by też zarobek, ale przy braku świeżego towaru z PL. kupują kontenerami zamrożone mięso z Afryki.pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 W Polsce nie są prowadzone księgi dla tej rasy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anglo Nubier 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Odpowiedz od Presesa Polskiego Zwiazki Owczarzy w Warszawie,na pytanie otwarcia Ks.hodowlanych w Polsce dla koz.W tym przypadku kozy AN.**********************************************************Aby otworzyć księgi kóz anglonubijskich potrzeba minimum 15 kóz wpisanych doksiąg rasy anglonubijskiej.Kozy te powinny być w posiadaniu polskich hodowców na terenie Polski. Niemuszą być w posiadaniu jednego hodowcy.Natomiast ważne jest, aby właściciele posiadali dokumenty hodowlane na tekozy wydane przez organizację uprawnioną do prowadzenia ksiąg tej rasy wkraju, z którego są zakupione. W dokumentach powinny być podstawoweinformacje dotyczące sprowadzonych zwierząt hodowlanych (data urodzenia,rodzaj księgi, procent krwi danej rasy oraz wyniki użytkowości jeśli byłajuż kontrolowana) oraz ich dwóch pokoleń przodków (rodzice i dziadkowie:data urodzenia, rodzaj księgi, procent krwi danej rasy oraz wynikiużytkowości).Kolejnym wymogiem jest podpisanie z nami umowy na prowadzenie oceny wartościużytkowej i ksiąg dla tych kóz. Należy wiedzieć, że obecnie hodowcy kóz nieotrzymują żadnego wsparcia finansowego, natomiast są zobowiązani doponoszenia części kosztów prowadzenia prac hodowlanych.***********************************************************Moja prywatna informacja dla zainteresowanych; Od wiosny 2011 r. rozpocznie oficjalną hodowlę czystej rasy Kóz Anglonubijskich w Polsce z Ks.Hodowlana, czterech solidnych hodowców z Warszawy, Kalisza, Poznania i Krosna. Kozy z tymi wymaganiami zostaną sprowadzone z renomowanych hodowli z Niemiec,Anglii i Holandii. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Napisano 3 Sierpnia 2010 Moja prywatna informacja dla zainteresowanych; Od wiosny 2011 r. rozpocznie oficjalną hodowlę czystej rasy Kóz Anglonubijskich w Polsce z Ks.Hodowlana, czterech solidnych hodowców z Warszawy, Kalisza, Poznania i Krosna. Kozy z tymi wymaganiami zostaną sprowadzone z renomowanych hodowli z Niemiec,Anglii i Holandii. Oby nie były to importy nowych jednostek chorobowych kóz. Dotychczasowe doświadczenia polskich hodowców w tym zakresie są dalekie od zadowolenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anglo Nubier 0 Napisano 1 Września 2010 Komentarz ZENONA do Tematu Kozy Anglonubijskie "Oby nie były to importy nowych jednostek chorobowych kóz. Dotychczasowe doświadczenia polskich hodowców w tym zakresie są dalekie od zadowolenia." Kozy Anglonubijskie które zostaną sprowadzone do Polski, posiadaja dokumenty potwierdzające ich pochodzenie (drzewo geneologiczne sięgające do minimum 1950r.) - wystawione przez Urząd Hodowlany z danego kraju z którego pochodzą. Zwierzęta z takich hodowli z Książką Hodowlaną podlegają najwyższej kontroli hodowlanej, która polega na selekcjonowaniu najlepszych osobników tej rasy do dalszej hodowli - czyli przekazywania najsilniejszych genów hodowlanych w danym celu. Ponadto tego typu zwierzeta podlegają również bardzo ścisłej i dokładnej kontroli zdrowotnej (Monitoring,CAE,Scarpie,Medi-Visna)-są to serologiczne badania laboratoryjne, badania te wykonuje się trzy razy w roku.Hodowla kóz rasy Anglonubijskiej w polsce z Książką Hodowlaną, ma na celu kontynuowanie dalszej hodowli tej rasy w kraju z przejęciem tych samych warunków. Proponuję wgląd do hodowli Kóz Anglonubijskich z Książką Hodowlaną. Niestety w polsce nie były do tej pory prowadzone Ks.hodowlane dla tej rasy i osobniki które trafiały do kraju nie posiadają potwierdzających dokumentów hodowlanych- z czego wynika że polscy hodowcy kóz nie zwracając absolutnie uwagi na odpowiednio udokumentowane( potwierdzone do hodowli) kozy - trafili na zwierzęta wyselekcjonowane z dalszej hodowli. Nie wspominając już o braku zaświadczeń weterynaryjnych! Tak że nie dziwię się, że oczekiwania i doświadczenia polskich hodowców są nie zadawalające. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Napisano 2 Września 2010 Proszę PanaTrochę Pana poniosło Zasady prowadzenia ksiąg hodowlanych ( Pan to nazywa książką) regulują odpowiednie decyzje Komisji EuropejskiejTo że zwierzę jest wpisane do księgi hodowlanej danej rasy wcale nie świadczy o tym że jest to osbnik o wysokim potencjale genetycznym po ostrej selekcji. Aby zwierzę wpisac do księgi wystarczy zeby miało udokumentowane pochodzenie do dwóch pokoleń przodków wpisanych do księgi danej rasy ( to że są zapisy o dokumentowane od 1950 na nic nie ma wpływu)Ponadto zwierze musi odpowiadac wyglądem zgodnie ze wzorcem dla rasyI to wszystkoTo że stada monitoruje się pod katem CAE, Scrapie ( nie scarpie) i Medi Visna to jeszcze nie jest gwarancja ze z tych stad sprzedane do Polski będą zwierzeta zdrowe ( a co z gronkowcem, mastitis, brucelozą etc etc - liista jednostek chorobowych które mozemy sobie zafundować jest bardzo długa) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anglo Nubier 0 Napisano 2 Września 2010 Ah......nie, mnie tak szybko nie "ponosi", jestem cierpliwą i spokojną kobietą.Chciałam tylko jak najszybciej uzupełnić brak Pana wiedzy na ten temat.Przedewszystkim na podstawie tych wpisów do Ksiąg hodowlanych, można łatwo kontrolować czy dany osobnik jest po ostrej selekcji i posiada wysoki potencjał genetyczny. Od tego jest indywidualna ocena danej kozy ( szczegółowe informacje kwalifikacji i oceny kóz AN w D,NL,GB i USA przedstawiłam na mojej stronie Homepage)- na podstawie której wybiera się kozę, lub kozła w danym celu hodowlanym. Często otrzymuję zapytania o sprzedaż kóz AN "bez papierów" - czyli z niewiadomym pochodzeniem, co łączy się z brakiem potwierdzenia potencjału genetycznego.Jest to jeden z przykładów iż polscy hodowcy lekceważą powagę i ważność dalszej hodowli, nie biorąc pod uwagę doboru odpowiedniego "materiału " hodowlanego.Późniejszymi wynikami są między innymi - endogamia (inzucht) - co związane jest z chorobami oraz brakiem zadawalających wyników wydajności lub zawartości koziego mleka, co może doprowadzi do upadku egzystencji, w przypadku producentów wyrobów mlecznych.Ps; Kozy które są wystawiane na miedzynarodowych mistrzostwach hodowlanych , muszą posiadać status wolny od - Caprine Arthritis Encephalitis(CAE/Arthritis i Mastitis/) ,Scrapie,Pseudotuberkulose,Leukose.Takie zaświadczenie potrzebne jest również do exportu zwierząt. Tak że proszę się nie rozdrabniać z gronkowcami itp., a raczej rozpocząć od rozmów na temat higieny w koźlarniach i zadbaniem pielęgnacjii racic, bo to co widzialam na regionalnej wystawie zwierząt hodowlanych w polsce, było przerażające. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Zenon 0 Napisano 2 Września 2010 Bardzo Panią przepraszam - zasugerowałem sie nickiem Anglo-Nubier i wziąłem łaskawą Panią za Pana.Mam nadzieję że nie poczuła sie Pani tym dotknięta.Oczywiście zgadzam się z Panią ze doswiadczony hodowca jest w stanie określić potencjalną wartość hodowlaną osobnika na podstawie niektórych zapisów w dokumentacji hodowlanej do której m in nalezy też tzw zaświadczenie hodowlane. Co do inzuchtu lub endogami to proponuję posługiwać się w Polsce powszechnie stosowanym terminem inbred lub kojarzenie w pokrewieństwie.Nie lekceważmy gronkowca - szczególnie Staph. aureus. Zakup do stada nosiciela tego patogenu może nam załatwić produkcję mleka w całym stadzie. Leczenie jest bardzo kosztowne a rokowania są rzadko pomyślne. Eliminacja zwierząt chorych i nosicieli to jedyna metoda poprawy zdrowotności populacji.Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w hodowli kózek AN. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anglo Nubier 0 Napisano 6 Października 2010 Księga Hodowlana - Kozy Anglonubijskie XXIV Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, która odbyła się w dniach 1-3 .10. 2010 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, była znakomitą okazją do pierwszego spotkania Hodowców Kóz rasy Anglonubijskiej w Polsce z Księgą Hodowlaną. W sobotę spotkali się Pan : Grzegorz D. Dawid G. Jacek G.Slawek S. i Pan Andrzej D. z Dyrektorem Polskiego Związku Hodowców owiec i kóz z W-wy, Panem T.Lotczyk. Zostały omówione wszystkie tematy związane z hodowlą w kraju kózek Anglonubijskich. Przy tej okazji przyjechały następne reprezentantki tej rasy do kraju.CARLIJN - córka ''Carolien'' - Championki z 2007r. w wydajności mlecznej i najwiekszej zarejestrowanej Anglonubijki ( 89cm w kłębie) orazTESSY - córka ''Peatcourt Trinity'' - Championki z 2008 r. w wydajności mlecznej ( 87cm w kłębie)Ojcem obydwóch pannic jest ''Mustang'' ze znakomitej Angielskiej lini Hodowlanej ''Tyegronon Cchief'' i strony matki ''Lucky Love'' NL-USA - linia ''4B Dandy Supreme'' USA.''Mustang'' już jako koziołek uzyskał maksymalnie wysoką ocenę Hodowlaną. Niemiecki,Holenderski i Angielski Związek Hodowców Rasy Anglo Nubier, przekazał życzenia pomyślnej hodowli i szczęścia w koźlarniach. Od Marca 2011 będzie już do wglądu Homepage Kóz Anglonubijskich w Polsce, gdzie będą podane wszystkie informacje Hodowców i Kóz hodowlanych. Właściciele Kózek czystej rasy Anglo- Nubijskiej mogą już składać dokumenty do wstępnej rejestracji.Kopie dokumentow proszę kierować :Fax.: 0049 33838 30 80 5 Z pozdrowieniami dla miłośników WSZYSTKICH kózekNatalia Prochazka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szlirii 0 Napisano 18 Października 2010 Chciałbym od 2011 rozpocząć hodowlę kóz rasy anglo-nubijskiej jak mogę to osiągnąć jak nigdzie nie można kupić dobrych kóz wpisanych w księge?????????????????????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gruuna 0 Napisano 23 Listopada 2010 jeśli hodujecie bardzo niszowe zwierzęta dajcie znać chętnie opisze je na blogu firmowym - możemy przetłumaczyć artykuł na język niemiecki ponieważ działamy w Niemczech i Holandii zawsze to możliwość znalezienia nowych kontaktów. Jakiś czas temu opisaliśmy kilka gospodarstw z Polski. Jesteśmy w kontakcie na forum;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
viola 0 Napisano 2 Marca 2012 szukam kontaktu z osobą hodującą kozy anglo-nubijskiepragnę kupic kozę an do hodowli Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Złota Koza 0 Napisano 15 Kwietnia 2012 W okolicach Gorzowa Śląskiego jest hodowla. Kupowałem tam w ubiegłym roku kozy - wiem, że rozwijają tylko rasę ango-nubijską. mogę poszukać adresu.A czemu akurat ta rasa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach