Skocz do zawartości
kowalski 1

Kozy Anglonubijskie (Anglo nubian)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Mam pytanie czy ktoś z was albo waszych znajomych hoduje kozy Anglo-nubijskie

Wspomnę że kozy tej rasy są w Polsce dość rzadko hodowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czysto rasowe Kozy Anglonubijskie znajdziesz w mojej hodowli. Serdecznie zapraszam do odwiedzin!

UWAGA!

Poszukujemy osoby zainteresowane hodowlą czystej rasy Kóz Anglonubijskich z Książką Hodowlaną w Polsce.Nasze Stowarzyszenie koz Anglonubijskich w Polsce, przywita bardzo chętnie nowych członków! Poważnie zainteresowanych hodowców proszę o kontakt.

Pozdrawiam wszystkich milosnikow Koz ! Natalia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nie bardzo z hodowlą kóz rasy Anglonubijskiej w Polsce.

Tak ogólnie co myślicie o hodowli tej rasy, ma ona przyszłość w Polsce czy jak pozostałe rasy raczej hodowle hobbistycznie i pójdzie w zatracenie jak wiele innych wartościowych ras.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tja..trudno jest rozmawiać na temat, który jest nam obcy. Od maja 2011 zamieszkają ; 16 matek i cztery Kozły, u czterech osób w Polsce, którzy rozpoczną hodowle czystej rasy Anglonubijskiej. Kozy przyjadą z Anglii, Holandii i Niemiec. Co mnie niezmiernie cieszy, gdyż nareście będzie można przedstawić prawdziwe osobniki tej rasy . Co prawda dopiero w 2012 r przyjdzie na świat potomstwo urodzone w Polsce, ale z doświadczenia wiem, że każdy kto osobiście miał możliwość kontaktu z tymi kozami - nie może o nich zapomnieć ! Tak że poczekaj jeszcze pare miesięc, gdyż dopiero wtedy znajdą się osoby do rozmów z osobistym doświadczeniem, z którymi będzie można na temat Kóz Anglonubijskich porozmawiać. W obecnej chwili w kraju jest tylko 7 koz czystej rasy Anglonubijskiej.Tak że trudno w tym przypadku znaleść większą grupę osób z doświadczeniem i wiedzą na tamat Anglonubijek, aby o nich porozmawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to bedzie dobry biznes dla tych co beda pierwsi i zarobia na nastepnych,a potem biznes padnie podobnie jak strusie.teraz zbyt na kozie mleko,nie mowiac o miesie jest bardzo slaby i wiekszosc ludzi polikwidowala hodowle,wiec nie przesadzalbym z entuzjazmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kozy Anglonubijskie są zwierzęta, których niestety nie można trzymać w dużych stadach, tak jak inne rasy kóz mlecznych, czy mięsnych.Są bardzo wrażliwe i potrzebują stałego kontaktu z człowiekiem.Poczytaj na stronie nubier elite o ich charakterze,wadach i zaletach.Obojętnie w jakim kraju-stada tej rasy nie przekraczają 15 matek(max).Kozły AN są poszukiwane do krzyżówki z innymi rasami mlecznymi-ponieważ podwyższają zawartość tłuszczu w mleku. Np; moja koza "Artemis"- wyd.mleka 736 L w laktacji , o zawartości 8,92% tłuszczu ! "Sappho"- 770 L / 7,30% tłuszczu. Z tego co się orientuję inne rasy dają więcej Litrów mleka, ale z niskim % tłuszczu bo ok.3,5 %.Tak że rachunek wydajności produktów z mleka kontra utrzymanie i ilość kóz jest bardzo prosty. Nie chodzi tu o entuzjazm, lecz o kalkulację. Nieraz mniej - daje więcej! Ale jak już wspomniałam - nawet jak ma ktoś 15 matek, nie mozna ich postawic gdzieś tam na łące i mieć z nimi kontakt tylko przy dojeniu.To nie jest naturalna rasa-to jest Hybryda- w danym kierunku wychodowana.A propo Strusi - w obecnej chwili jest zbyt mało Strusiny w Polsce-maxymalnie w roku ok. 4 Ton mięsa. Hurtownie mięsne np; w niemczech rozpoczynają rozmowy od 8 Ton rocznie. Gdyby było więcej w Polsce ferm Strusi, napewno był by też zarobek, ale przy braku świeżego towaru z PL. kupują kontenerami zamrożone mięso z Afryki.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz od Presesa Polskiego Zwiazki Owczarzy w Warszawie,na pytanie otwarcia Ks.hodowlanych w Polsce dla koz.W tym przypadku kozy AN.

Aby otworzyć księgi kóz anglonubijskich potrzeba minimum 15 kóz wpisanych do

ksiąg rasy anglonubijskiej.

Kozy te powinny być w posiadaniu polskich hodowców na terenie Polski. Nie

muszą być w posiadaniu jednego hodowcy.

Natomiast ważne jest, aby właściciele posiadali dokumenty hodowlane na te

kozy wydane przez organizację uprawnioną do prowadzenia ksiąg tej rasy w

kraju, z którego są zakupione. W dokumentach powinny być podstawowe

informacje dotyczące sprowadzonych zwierząt hodowlanych (data urodzenia,

rodzaj księgi, procent krwi danej rasy oraz wyniki użytkowości jeśli była

już kontrolowana) oraz ich dwóch pokoleń przodków (rodzice i dziadkowie:

data urodzenia, rodzaj księgi, procent krwi danej rasy oraz wyniki

użytkowości).

Kolejnym wymogiem jest podpisanie z nami umowy na prowadzenie oceny wartości

użytkowej i ksiąg dla tych kóz. Należy wiedzieć, że obecnie hodowcy kóz nie

otrzymują żadnego wsparcia finansowego, natomiast są zobowiązani do

ponoszenia części kosztów prowadzenia prac hodowlanych.

Moja prywatna informacja dla zainteresowanych;

Od wiosny 2011 r. rozpocznie oficjalną hodowlę czystej rasy Kóz Anglonubijskich w Polsce z Ks.Hodowlana, czterech solidnych hodowców z Warszawy, Kalisza, Poznania i Krosna. Kozy z tymi wymaganiami zostaną sprowadzone z renomowanych hodowli z Niemiec,Anglii i Holandii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja prywatna informacja dla zainteresowanych;

Od wiosny 2011 r. rozpocznie oficjalną hodowlę czystej rasy Kóz Anglonubijskich w Polsce z Ks.Hodowlana, czterech solidnych hodowców z Warszawy, Kalisza, Poznania i Krosna. Kozy z tymi wymaganiami zostaną sprowadzone z renomowanych hodowli z Niemiec,Anglii i Holandii.

Oby nie były to importy nowych jednostek chorobowych kóz. Dotychczasowe doświadczenia polskich hodowców w tym zakresie są dalekie od zadowolenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komentarz ZENONA do Tematu Kozy Anglonubijskie

"Oby nie były to importy nowych jednostek chorobowych kóz.

Dotychczasowe doświadczenia polskich hodowców w tym zakresie są dalekie od zadowolenia."

Kozy Anglonubijskie które zostaną sprowadzone do Polski, posiadaja dokumenty potwierdzające ich pochodzenie (drzewo geneologiczne sięgające do minimum 1950r.) - wystawione przez Urząd Hodowlany z danego kraju z którego pochodzą. Zwierzęta z takich hodowli z Książką Hodowlaną podlegają najwyższej kontroli hodowlanej, która polega na selekcjonowaniu najlepszych osobników tej rasy do dalszej hodowli - czyli przekazywania najsilniejszych genów hodowlanych w danym celu. Ponadto tego typu zwierzeta podlegają również bardzo ścisłej i dokładnej kontroli zdrowotnej (Monitoring,CAE,Scarpie,Medi-Visna)-są to serologiczne badania laboratoryjne, badania te wykonuje się trzy razy w roku.

Hodowla kóz rasy Anglonubijskiej w polsce z Książką Hodowlaną, ma na celu kontynuowanie dalszej hodowli tej rasy w kraju z przejęciem tych samych warunków. Proponuję wgląd do hodowli Kóz Anglonubijskich z Książką Hodowlaną.

Niestety w polsce nie były do tej pory prowadzone Ks.hodowlane dla tej rasy i osobniki które trafiały do kraju nie posiadają potwierdzających dokumentów hodowlanych- z czego wynika że polscy hodowcy kóz nie zwracając absolutnie uwagi na odpowiednio udokumentowane( potwierdzone do hodowli) kozy - trafili na zwierzęta wyselekcjonowane z dalszej hodowli. Nie wspominając już o braku zaświadczeń weterynaryjnych! Tak że nie dziwię się, że oczekiwania i doświadczenia polskich hodowców są nie zadawalające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę Pana

Trochę Pana poniosło

Zasady prowadzenia ksiąg hodowlanych ( Pan to nazywa książką) regulują odpowiednie decyzje Komisji Europejskiej

To że zwierzę jest wpisane do księgi hodowlanej danej rasy wcale nie świadczy o tym że jest to osbnik o wysokim potencjale genetycznym po ostrej selekcji. Aby zwierzę wpisac do księgi wystarczy zeby miało udokumentowane pochodzenie do dwóch pokoleń przodków wpisanych do księgi danej rasy ( to że są zapisy o dokumentowane od 1950 na nic nie ma wpływu)

Ponadto zwierze musi odpowiadac wyglądem zgodnie ze wzorcem dla rasy

I to wszystko

To że stada monitoruje się pod katem CAE, Scrapie ( nie scarpie) i Medi Visna to jeszcze nie jest gwarancja ze z tych stad sprzedane do Polski będą zwierzeta zdrowe ( a co z gronkowcem, mastitis, brucelozą etc etc - liista jednostek chorobowych które mozemy sobie zafundować jest bardzo długa)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ah......nie, mnie tak szybko nie "ponosi", jestem cierpliwą i spokojną kobietą.

Chciałam tylko jak najszybciej uzupełnić brak Pana wiedzy na ten temat.

Przedewszystkim na podstawie tych wpisów do Ksiąg hodowlanych, można łatwo kontrolować czy dany osobnik jest po ostrej selekcji i posiada wysoki potencjał genetyczny. Od tego jest indywidualna ocena danej kozy ( szczegółowe informacje kwalifikacji i oceny kóz AN w D,NL,GB i USA przedstawiłam na mojej stronie Homepage)- na podstawie której wybiera się kozę, lub kozła w danym celu hodowlanym.

Często otrzymuję zapytania o sprzedaż kóz AN "bez papierów" - czyli z niewiadomym pochodzeniem, co łączy się z brakiem potwierdzenia potencjału genetycznego.Jest to jeden z przykładów iż polscy hodowcy lekceważą powagę i ważność dalszej hodowli, nie biorąc pod uwagę doboru odpowiedniego "materiału " hodowlanego.

Późniejszymi wynikami są między innymi - endogamia (inzucht) - co związane jest z chorobami oraz brakiem zadawalających wyników wydajności lub zawartości koziego mleka, co może doprowadzi do upadku egzystencji, w przypadku producentów wyrobów mlecznych.

Ps; Kozy które są wystawiane na miedzynarodowych mistrzostwach hodowlanych , muszą posiadać status wolny od - Caprine Arthritis Encephalitis(CAE/Arthritis i Mastitis/) ,Scrapie,Pseudotuberkulose,Leukose.Takie zaświadczenie potrzebne jest również do exportu zwierząt.

Tak że proszę się nie rozdrabniać z gronkowcami itp., a raczej rozpocząć od rozmów na temat higieny w koźlarniach i zadbaniem pielęgnacjii racic, bo to co widzialam na regionalnej wystawie zwierząt hodowlanych w polsce, było przerażające.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo Panią przepraszam - zasugerowałem sie nickiem Anglo-Nubier i wziąłem łaskawą Panią za Pana.

Mam nadzieję że nie poczuła sie Pani tym dotknięta.

Oczywiście zgadzam się z Panią ze doswiadczony hodowca jest w stanie określić potencjalną wartość hodowlaną osobnika na podstawie niektórych zapisów w dokumentacji hodowlanej do której m in nalezy też tzw zaświadczenie hodowlane.

Co do inzuchtu lub endogami to proponuję posługiwać się w Polsce powszechnie stosowanym terminem inbred lub kojarzenie w pokrewieństwie.

Nie lekceważmy gronkowca - szczególnie Staph. aureus. Zakup do stada nosiciela tego patogenu może nam załatwić produkcję mleka w całym stadzie. Leczenie jest bardzo kosztowne a rokowania są rzadko pomyślne. Eliminacja zwierząt chorych i nosicieli to jedyna metoda poprawy zdrowotności populacji.

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w hodowli kózek AN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Księga Hodowlana - Kozy Anglonubijskie

XXIV Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, która odbyła się w dniach 1-3 .10. 2010 na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, była znakomitą okazją do pierwszego spotkania Hodowców Kóz rasy Anglonubijskiej w Polsce z Księgą Hodowlaną.

W sobotę spotkali się Pan : Grzegorz D. Dawid G. Jacek G.Slawek S. i Pan Andrzej D. z Dyrektorem Polskiego Związku Hodowców owiec i kóz z W-wy, Panem T.Lotczyk.

Zostały omówione wszystkie tematy związane z hodowlą w kraju kózek Anglonubijskich. Przy tej okazji przyjechały następne reprezentantki tej rasy do kraju.

CARLIJN - córka ''Carolien'' - Championki z 2007r. w wydajności mlecznej i najwiekszej zarejestrowanej Anglonubijki ( 89cm w kłębie) oraz

TESSY - córka ''Peatcourt Trinity'' - Championki z 2008 r. w wydajności mlecznej ( 87cm w kłębie)

Ojcem obydwóch pannic jest ''Mustang'' ze znakomitej Angielskiej lini Hodowlanej ''Tyegronon Cchief'' i strony matki ''Lucky Love'' NL-USA - linia ''4B Dandy Supreme'' USA.

''Mustang'' już jako koziołek uzyskał maksymalnie wysoką ocenę Hodowlaną.

Niemiecki,Holenderski i Angielski Związek Hodowców Rasy Anglo Nubier, przekazał życzenia pomyślnej hodowli i szczęścia w koźlarniach.

Od Marca 2011 będzie już do wglądu Homepage Kóz Anglonubijskich w Polsce, gdzie będą podane wszystkie informacje Hodowców i Kóz hodowlanych.

Właściciele Kózek czystej rasy Anglo- Nubijskiej mogą już składać dokumenty do wstępnej rejestracji.

Kopie dokumentow proszę kierować :

Fax.: 0049 33838 30 80 5

Z pozdrowieniami dla miłośników WSZYSTKICH kózek

Natalia Prochazka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym od 2011 rozpocząć hodowlę kóz rasy anglo-nubijskiej jak mogę to osiągnąć jak nigdzie nie można kupić dobrych kóz wpisanych w księge??????????????????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli hodujecie bardzo niszowe zwierzęta dajcie znać chętnie opisze je na blogu firmowym - możemy przetłumaczyć artykuł na język niemiecki ponieważ działamy w Niemczech i Holandii zawsze to możliwość znalezienia nowych kontaktów. Jakiś czas temu opisaliśmy kilka gospodarstw z Polski. Jesteśmy w kontakcie na forum;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukam kontaktu z osobą hodującą kozy anglo-nubijskie

pragnę kupic kozę an do hodowli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W okolicach Gorzowa Śląskiego jest hodowla. Kupowałem tam w ubiegłym roku kozy - wiem, że rozwijają tylko rasę ango-nubijską. mogę poszukać adresu.

A czemu akurat ta rasa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi