men2face 0 Napisano 7 Kwietnia 2009 Don spróbuj dać UNIX do tiltu to dobra kombinacja na choroby podstawy źdzbła.pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek12 0 Napisano 8 Kwietnia 2009 witam Mam takie pytanie, kiedy jest w zbożu faza strzelania w źdźbło. Czy zaczyna sie ona w momencie wzrosy zdzbła? czy pozniej? Jak to rozpozanć?? w tej chwili mam dwa liscie boczne i wysuniety liść z kolejnego przesełka.Zawsze tak przyjmowałem ze w tej fazie jest faza strzelania w zdzbło ale teraz poczytałem troche i zgłupiałem całkowicie.prosze o porady oraz powiedzcie jak w poznajecie u siebie fazy zbóz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 8 Kwietnia 2009 początek strzelania w zdzbło to BBCH 30 weś sobie jakąś ulotke np.BASFa tam pisze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek12 0 Napisano 8 Kwietnia 2009 To ja wiem że jest to BBCH 30 ale ja zawsze przyjmowałem ta fazę gdy zaczynało wydłużać się źdźbło czyli zaczynały wydłużać się międzywęźla i źdźbło miało dwa liście boczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 8 Kwietnia 2009 Kto uprawia z was pszenicą ozimą Sukces? Moja bardzo szybko dostała azot (3 tyg temu) 200kg/ha CANWIL-u a jakby stała w miajscu inne odmiany tak ładnie poszły w górę a moja tylko liści szerokich dostała w tamtym tyg pryskałem na chwasty Atlantys 260g + Sekator 150g i troszkę po(słowo zostało usunięte)dła chyba też ją lekko zabolało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 Kto uprawia z was pszenicą ozimą Sukces? Moja bardzo szybko dostała azot (3 tyg temu) 200kg/ha CANWIL-u a jakby stała w miajscu inne odmiany tak ładnie poszły w górę a moja tylko liści szerokich dostała w tamtym tyg pryskałem na chwasty Atlantys 260g + Sekator 150g i troszkę po(słowo zostało usunięte)dła chyba też ją lekko zabolało Czemu tak duzo Atlantisu dales? to moglo ja mocno przyhamowac, a ile dales Actirobu? Actirob sam w sobie w duzej dawce moze dzialac fitotoksycznie, wg mnie max dawka to 1 l/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 LUKI21 czemu nie pryskasz cherbicydami jesienią ? nawet jak coś spie..olisz to się wyliże a i na wiosnę jest możliwość poprawki no i taniej {zwykle}. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rooolnik 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 kiedy wysiac droga dawke nawozu na pszenice chlebowa bedzie wysiewany mocznik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 LUKI21 czemu nie pryskasz cherbicydami jesienią ? nawet jak coś spie..olisz to się wyliże a i na wiosnę jest możliwość poprawki no i taniej {zwykle}.Ja też wole jesienią, jade Maratonem a na wiosne wykonuje ewentualne poprawki na przytulie i ostrożnia, pszenica nie cierpi i chwasty niepotrzebnie nie doją składników pokarmowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 LUKI21 czemu nie pryskasz cherbicydami jesienią ? nawet jak coś spie..olisz to się wyliże a i na wiosnę jest możliwość poprawki no i taniej {zwykle}.Ja też wole jesienią, jade Maratonem a na wiosne wykonuje ewentualne poprawki na przytulie i ostrożnia, pszenica nie cierpi i chwasty niepotrzebnie nie doją składników pokarmowych ale chyba Maraton nie jest juz dopuszczony do sprzedaży bo nie ma go w spisie na stonie Ministerstwa rolnictwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 dlaczego tyle Atlantisu? Dlatego że mam wyczyńca a na niego minimalna dawka to 250g...! Czemu nie jadę jesienią? W tym roku nie dałem rady...! W tamtym pryskałem Gleanem i na wiosne zrobiłem mała powtórkę...! Ile dałem Actriobu 1.2 litra bo podzieliłem opakowanie wedle proporcji Atlantisu...! Pszenicę zatrzymało teraz to jasne w tamtym roku też dawałem taką dawkę i jakoś nic się nie stało...! W tym roku mam nadzieję że tez będzie ok tylko szkoda że nie ma deszczu od tygodnia piecze słońce i środki bardzo szybko działają jakby popadało to by szybciej ruszyła...! Dziś zrobiłem zabieg dolistny z Ekolisty Z 2l/ha mocznika i siarczany magnezu może ją trochę wzmocni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 na wzmocnienie nigdy nie dawałem mocznika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aras DSL 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 LUKI21 czemu nie pryskasz cherbicydami jesienią ? nawet jak coś spie..olisz to się wyliże a i na wiosnę jest możliwość poprawki no i taniej {zwykle}.Ja też wole jesienią, jade Maratonem a na wiosne wykonuje ewentualne poprawki na przytulie i ostrożnia, pszenica nie cierpi i chwasty niepotrzebnie nie doją składników pokarmowych ale chyba Maraton nie jest juz dopuszczony do sprzedaży bo nie ma go w spisie na stonie Ministerstwa rolnictwaJesienią jeszcze dostałem, ale to chyba własnie był ostatni raz . Stosuje go juz 4 lata, z roczną przerwą, kiedy na wiosne przypaliłem izoproturonem pszenice i od tej pory nigdy wiecej izo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 na wzmocnienie nigdy nie dawałem mocznika.rozszerz wypowiedz proszę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 9 Kwietnia 2009 LUKI21 moim zdaniem jeśli roślina jest osłabiona to azot ją jeszcze przypala to co ma w glebie napewno jej starczy,potrzeba jej mikro skladników.ewentualnie asahi lub tytan ale to w innym temacie było. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xsc924 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 Powiedzcie mi co jej jest i jak moge zardzic? Tak dziwnie mi ja przypalilo przedplonem byl rzepak, gleby slabe. Tam gdzie jej "nie przypalilo" to pszenica elegancka:/ http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/1239548423/gallery_630_118_26761.jpg http://img7.imageshack.us/my.php?image=img6814.jpg z góry dzieki za odpowiedz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 robiłeś jakiś opryska na chwasta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xsc924 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 nie, dopiero bede pryskal tylko nie wiem czy jej calkiem nie dobije. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 a jakie masz ph i Mg ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 znasz zawartość PK w glebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stachu2005 0 Napisano 12 Kwietnia 2009 Też mi się wydaje że to wina ph i Mg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 XSC924 piszesz że gleby słabe {z pewnością mozajkowate !?}one mają to do siebie że są na nich takie miejsca gdzie podglebie jest bardziej przepuszczalne i tam składniki sie szypciej wypłukują, NPK... nawozimy systematycznie a Ca i Mg na zapas i tam się szybciej skończy. Czy ktoś stosował wapno z alg ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xsc924 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 niestety nie robilem analiz- a od tego musze zaczac. Co prawda sialem tam wapno tlenkowe ale w nie duzych ilosciach i pewnie je juz wymylo nizej :/Dzieki za pomoc ... zrobie analizy i powiem co tam wyszlo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 13 Kwietnia 2009 Powiedzcie mi co jej jest i jak moge zardzic? Tak dziwnie mi ja przypalilo przedplonem byl rzepak, gleby slabe. Tam gdzie jej "nie przypalilo" to pszenica elegancka:/ http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/1239548423/gallery_630_118_26761.jpg http://img7.imageshack.us/my.php?image=img6814.jpg z góry dzieki za odpowiedz!u mojego ojca jest podobne w miejscach gdzie długo była woda na polu, pszenica podmokła, na to najlepiej pomaga -pierwsza dawka azotu, albo coś wieloskładnikowego dolistnie , tylko nie za wiele żeby nie przypalić jeszcze gorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirgreg 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 Powiedzcie mi co jej jest i jak moge zardzic? Tak dziwnie mi ja przypalilo przedplonem byl rzepak, gleby slabe. Tam gdzie jej "nie przypalilo" to pszenica elegancka:/ http://www.agrofoto.pl/forum/uploads/1239548423/gallery_630_118_26761.jpg http://img7.imageshack.us/my.php?image=img6814.jpg z góry dzieki za odpowiedz!u mojego ojca jest podobne w miejscach gdzie długo była woda na polu, pszenica podmokła, na to najlepiej pomaga -pierwsza dawka azotu, albo coś wieloskładnikowego dolistnie , tylko nie za wiele żeby nie przypalić jeszcze gorzej Według mnie to jakiś herbicyd albo nawóz.Po żniwach wapno ,przerób ściernisko 2-3razy i głęboka orka i powinno być ok.A jeżeli rzepak byłby zasiany nie widać by było tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach