Kraszan 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 Ze zdjecia ciezko postawic jakakolwiek "diagnozę". Po prostu oddaj próbki do badania. jesli nie wapnowałas, albo robiłas to chocby dolomitem, niestety taki efekt moze wystapic. Zmierz na wstepie pH.Jesli potrzebujesz odkwaszenia, proponuje nawozowa krede granulowana, mozna ja takze stosowac pogłownie. Jesli przyczyna było złe pH, po zastosowaniu kredy nawozowej plamy znikna.Dane producenta:www.kzkpolska.com Tak czy inaczej, wykonaj badania, zdjecie to jednek duzo za mało. Pozdrowienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 KRASZAN to prawda że kreda działa {chyba} najszybciej ale czy pogłównie rozwiąże problem ? ajak będzie susza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kynioo 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 Witam mam pytanie w zwiażku z pszenicami. moze ktoś wie czemu pszenice zółknął?? u mnie na każdym polu się robią zółte place i u sąsiadów tez nawet w rzepaku przenica zżółkła i nie wiem co to moze byc?? moze ktoś wie co z tym zrobic?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kraszan 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 Jarki, susza to nie problem dla kredy, w koncu kiedys bedzie padac ( a i rosa wystarczy dla tego weglanu), a działanie kredy pomimo, ze super szybkie i tak najwczesniej wystapi po 3 miesiacach od stosowania jako zmiana pH. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 13 Kwietnia 2009 KRSZAN więc co na teraz ? odrzywki z mikro+wapń+siarczan magnezu i doglebowo kieserit ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordok 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 Kraszan, orientujesz się może jaka jest cena tej kredy granulowanej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dariusz Bielecki 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 kiedy stosujecie modus llub cc czy stosować mixa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 co polecacie na grzyba na teraz? Czy jak mam zamiar zrobić tylko jeden zabieg to pryskać teraz czy na kłosa? Jak tak to czym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarki 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 LUKI21 moim zdaniem jak jaden to teraz za szybko a na kłos to musztarda po obiedzie,więc poczekaj i daj coś dobrego joże jakąś mieszanine ze strobiuryną jak ładna pszeniczka będzie, u mnie deszczu !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 14 Kwietnia 2009 Luki - teraz to cos taniego wez, prochloraz jakis albo Alert a pozniej jakas strobiluryne + epoksykonazol, ja jeszcze dodaje 1.5 kg/ha Dithane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Don 0 Napisano 15 Kwietnia 2009 Jakie macie zdanie na temat mieszania oprysków?1l alert + 0,2 modus + 1l CCC czasem jeszcze 0,6 mustanga na fiołka do tej mieszaniny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mordok 0 Napisano 15 Kwietnia 2009 Jak kogoś interesuje cena tej kredy granulowanej - dzwoniłem i koszt to 280 zł/t Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 15 Kwietnia 2009 Jakie macie zdanie na temat mieszania oprysków?1l alert + 0,2 modus + 1l CCC czasem jeszcze 0,6 mustanga na fiołka do tej mieszaninyile chlorku m tym ccc??nie szalej za mocno ze skracaniem bo suchy rok sie zapowiada i samo sie skróci mustang na fiołka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek1969 0 Napisano 16 Kwietnia 2009 Panowie ile dac mocznika i ile siarczanu magnezu w kilogramach na 1 ha pryskam ok. 300 l i ekolistu pszenica jest średniej kondycji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kraszan 0 Napisano 16 Kwietnia 2009 Jarki, sorry, ze Ci nie odpisałem, ale wyjechalem. Jesli chodzi o Twoje pytanie, niestety nie pomoge Ci. Nie bede udwal, ze znam sie doskonale, zapytaj po prostu dobrego agronoma. Z przyjemnoscia natomiast doradze Ci w kwestii wapnowania , bo na tym znam sie i sledze w szystko w tym temacie, co sie dzieje na rynku . Pozdrowienia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 16 Kwietnia 2009 Mustang na fiolka to tak nie bardzo, raczej chyba DFF np. Legato... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 17 Kwietnia 2009 DDF to chyba już późno, ale najlepszy. Lintur też dobrze go bierze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JarekSz 0 Napisano 17 Kwietnia 2009 DDF to chyba już późno, ale najlepszy. Lintur też dobrze go bierze.Sorki, miało być DFF - diflufenikan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 17 Kwietnia 2009 Panowie ile dac mocznika i ile siarczanu magnezu w kilogramach na 1 ha pryskam ok. 300 l i ekolistu pszenica jest średniej kondycjija daje od 7 od 10 kg mocznika i od 3 do 5 kg siarczany magnezu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 17 Kwietnia 2009 ja daję ok 15kg mocznika 7-10 siarczanu magnezu (siedmiowodnego) i 2l ekolistu Z Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 18 Kwietnia 2009 DDF to chyba już późno, ale najlepszy. Lintur też dobrze go bierze.Sorki, miało być DFF - diflufenikan Na Lintur tez juz pozno - oprysk dikamba na pierwsze kolanko zwykle oznacza spadek plonu, chociaz po roslinach nie widac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MMDD 0 Napisano 18 Kwietnia 2009 Jacko - interwencyjnie srodek dziala wtedy, kiedy chcesz zatrzymac rozwoj choroby tzn. zatrzymac wzrost grzybni. Wyniszczajaca dziala wtedy, gdy wyniszcza istniejace zrodla dalszej infekcji np. worki z zarodnikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 18 Kwietnia 2009 DDF to chyba już późno, ale najlepszy. Lintur też dobrze go bierze.Sorki, miało być DFF - diflufenikan Na Lintur tez juz pozno - oprysk dikamba na pierwsze kolanko zwykle oznacza spadek plonu, chociaz po roslinach nie widac.nie wiem gdzie mieszkasz ale u mnie do pierwszego kolanka to jeszcze ochocho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciek 0 Napisano 19 Kwietnia 2009 Jutro daje huzar pak +cycocel+siarczan magnezu+miedź mangan.Może być taka mieszanka czy lepiej coś z niej wyjąć?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 19 Kwietnia 2009 ja nigdy nie mieszam oprysków dolistnych z herpicydami co nie oznacza że to krytykuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach